NOWOŚCI NA STRONIE
Recenzja filmu "3:10 do Yumy":
http://www.film.org.pl/prace/3_10_do_yumy.html
Autor: DUX

Recenzja filmu "Katyń":
http://www.film.org.pl/prace/katyn2.html
Autor: MENTAL
"It's alive!"

Odpowiedz
Mental, doskonała recenzja.

Odpowiedz
wszystko zajebiscie, tylko kiedy wreszcie na stronę trafi TCM Hoopera? :)

Odpowiedz
5 dni po moim Andym. Sam policz kiedy to będzie. :)

Odpowiedz
Recka Katynia - super. I razem z tekstem Desa komponuje swietnie skontrastowana pare.

Odpowiedz
Cytat:Świat ma gdzieś biedną Agę, która po powrocie do domu zastaje bezrobotnego ojca, sączącego wyziębioną kawę. Nie wiem, jak wy, ale solidaryzuję się z tym okrutnym światem.

8)
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
Nie widziałem Katynia ale zgadzam się z recenzją Mentala :mrgreen:
To w końcu polskie kino :roll:

Aha, również się solidaryzuję 8)

Odpowiedz
Nie będę oryginalny jeśli stwierdzę, że tekst Mentala jest kapitalny. Co prawda większość z tych tekstów, jeśli nie wszystkie, były wypowiedziane na forum w takiej czy innej formie, ale i tak czytało się przyjemnie :)

I rzeczywiście, tekst Desa i tekst Mentala powinny stać obok siebie - same te recenzje są już swego rodzaju dyskusją, a konstruktywne wypowiedzi obu stron zawsze są interesujące :)
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
DUX napisał(a):wreszcie kompletni antybohaterowie opowieści, czyli bandziory Weda, pod tymczasowym przywództwem Charliego Prince'a. Aktor Ben Foster kreujący tę postać, do tej pory kojarzył się kinomanom z roli obkolczykowanego sąsiada Franka Castle z nowej wersji "Punishera" i kilkuminutowego występu w "X-Men 3". Aż trudno uwierzyć, że uskrzydlona blond słodycz z "X-Men 3" tworzy w "3:10 do Yumy" jeden z najciekawszych czarnych charakterów współczesnego kina i kina Dzikiego Zachodu w ogóle.
koles ma potencjal. zaczynal juz niezle w "liberty heights" jako 18-latek. telewizyjne "bang bang you're dead" wyciagnal z dziury banalu, kapitalnie wcielajac sie w nastolatka wkrecajacego sie w spirale przemocy; zagral gniew i wkurwienie wlasciwie minimalna liczba gestow, przymruzonymi powiekami, przy tym ani na chwile nie tracac sympatii widza (i jednoczesnie o nia nie proszac). delikatniej przedstawil sie w "six feet under" jako przyjaciel/chlopak claire, russell (no dobra, te wasy to paskudne jednak byly...). metamorfoza w "alpha dog" dowodzi jego klasy - cos musi w nim byc, jezeli twarz zakompleksionego artysty moze przemienic sie w pysk nieogolonego brutala. oby sie nie zmarnowal.

Cytat:Recenzja filmu "Katyń":
http://www.film.org.pl/prace/katyn2.html
Autor: MENTAL
jak zwykle troche uproszczen, ale ja ironie mentala lubie:). ja bym sie jednak o role chrystusa narodow nie klocila - to zbyt mocno tkwi w naszej swiadomosci. pytanie, jak do niego podejsc, by bylo to strawne - i po ludzku, i artystycznie?
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Mentalu, a jak Ci się podoba zdjęcie nawiedzonego A. Wajdy na samym dole recki? :)

Odpowiedz
Cytat:ja bym sie jednak o role chrystusa narodow nie klocila - to zbyt mocno tkwi w naszej swiadomosci

to jest dopiero uproszczenie.

Cytat:Mentalu, a jak Ci się podoba zdjęcie nawiedzonego A. Wajdy na samym dole recki?

bardzo mi sie podoba, romecku :)

Odpowiedz
Mush Room napisał(a):Nie będę oryginalny jeśli stwierdzę, że tekst Mentala jest kapitalny. Co prawda większość z tych tekstów, jeśli nie wszystkie, były wypowiedziane na forum w takiej czy innej formie, ale i tak czytało się przyjemnie :)

dokładnie :)

recka Duxa też spoko, ale czepiłbym się tego:
Cytat:Bohaterem bez skazy jest Dan Evans (Christian Bale), kaleki farmer, weteran wojenny, kochający mąż i ojciec.

wg mnie Bale nie jest bohaterem bez skazy - on tylko usiłuje takim być, aby pozyskać szacunek własnego syna - jest zresztą taki jeden dialog w filmie, który bardzo dobrze to oddaje ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
romeck napisał(a):zdjęcie nawiedzonego A. Wajdy na samym dole recki? :)

a więc przeczucie mnie nie zawiodło co do dziwaczności tego zdjęcia! :lol:

Odpowiedz
To znaczy? ;)

Odpowiedz
Mental napisał(a):
Cytat:ja bym sie jednak o role chrystusa narodow nie klocila - to zbyt mocno tkwi w naszej swiadomosci

to jest dopiero uproszczenie.
nie chodziles do liceum? :)
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Mefisto, przytocz mi proszę ten dialog - może zmienię zdanie na temat nieskazitelności postaci Bale'a ;).
"It's alive!"

Odpowiedz
romeck napisał(a):To znaczy? ;)

po tekście Mentala mamy nagle zdjęcie jakby obrazujące, że z Wajdą jest coś nie tak :lol:

Odpowiedz
Czyli dobrze wpasowałem. :)

Odpowiedz
DUX napisał(a):Mefisto, przytocz mi proszę ten dialog - może zmienię zdanie na temat nieskazitelności postaci Bale'a ;).

ten pomiędzy nim a Crowe, dotyczący jego udziału w wojnie - nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to poważna rysa na jego kryształowej postaci ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Hmm, z tego co pamiętam, rozmowy o wojnie były dwie. Podczas pierwszej, Dan powiedział, że stacjonował w Kompanii Strzelców, a jego syn dopowiedział, że jego tata "bronił stolicy w okręgu Kolumbia" - piszesz Mefi, że to poważna rysa na jego kryształowej postaci. Nie ma tu mowy, jakoby Dan mordował dzieci czy kobiety, nie ma tu mowy o jakichś haniebnych czynach jakich miałby się dopuścić. Jest jedynie wzmianka o tym, że brał udział w wojnie. Czy to od razu rysa? Poszedł tam, aby bronić wartości w które zapewne wierzył, albo został po prostu powołany. Nie widzę w filmie żadnej wzmianki sugerującej, że Dan robił na wojnie coś haniebnego, poza zapewne zabijaniem wroga, ale tak już na wojnie jest i ci którzy z wojny wracają są raczej bohaterami, a nie ludźmi z rysą. Rysę mogą mieć żołnierze, którzy dokonają masakry na cywilnej ludności albo zgwałcą dziewczynę w wietnamskiej wiosce, a nie Dan, którego jedynym grzeszkiem było to, że ukrywał przed synem prawdziwe okoliczności utraty stopy. Jeśli się gdzieś mylę, prostuj Mefi ;)
"It's alive!"

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon