Gry - pytania, dyskusje, popierdółki
Jeśli potraktować skrót RPG dosłownie, to każda gra, w której kierujemy poczynaniami jakiejś postaci nią jest, czyż nie? Grając w grę odgrywamy rolę : )

Odpowiedz
Ktoś się kłóci, że F3 to dobra gra, więc muszę się wtrącić.:) To dobra gra, jeśli chodzi o eksplorację, walkę i rozwój postaci, ale kiedy dochodzi do najważniejszego - czyli fabuły i dialogów, które były absolutną podstawą i absolutnym mistrzostwem w poprzednich Falloutach - F3 przebija dno i ryje prosto do jądra Ziemi. Ta gra jest tak nieumiejętnie napisana, jakby za scenariusz odpowiadał jakiś gimnazjalista, który ma doświadczenie tylko w pisaniu fanficów o Harrym Potterze, a już na pewno nie miał styczności z poprzednimi częściami serii. To zresztą znak firmowy Bethesdy, która najzwyczajniej nie potrafi robić gier z dobrą fabułą.

Odpowiedz
(14-07-2011, 12:05)Khet napisał(a):
Cytat:To jakieś 99% europejskich RPG nie jest grami RPG
No akurat w Gothicach
Gothic to akurat najlepszy przykład hack'n'slasha/actionRPG. Jakkolwiek kocham tę serię, nigdy nie nazwałbym jej rasowym RPG, bo jednak za bardzo nastawiona jest na akcję, a rozwój postaci właściwie ogranicza się do rozbudowywania jej w stronę walki (czy to mieczem, czy magią - a skradanie jest przydatne tylko do kradzieży). A główny bohater powinien mieć taki charakter i osobowość, jaką chce, żeby miał gracz. Patrz: Bloodlines znów.

Mierzwiak napisał(a):Jeśli potraktować skrót RPG dosłownie, to każda gra, w której kierujemy poczynaniami jakiejś postaci nią jest, czyż nie? Grając w grę odgrywamy rolę : )
Dlatego pisałem, że wszystko zależy od tego, na co gra kładzie nacisk.

(14-07-2011, 13:35)military napisał(a): Ktoś się kłóci, że F3 to dobra gra, więc muszę się wtrącić.:) To dobra gra, jeśli chodzi o eksplorację, walkę i rozwój postaci, ale kiedy dochodzi do najważniejszego - czyli fabuły i dialogów, które były absolutną podstawą i absolutnym mistrzostwem w poprzednich Falloutach - F3 przebija dno i ryje prosto do jądra Ziemi. Ta gra jest tak nieumiejętnie napisana, jakby za scenariusz odpowiadał jakiś gimnazjalista, który ma doświadczenie tylko w pisaniu fanficów o Harrym Potterze, a już na pewno nie miał styczności z poprzednimi częściami serii. To zresztą znak firmowy Bethesdy, która najzwyczajniej nie potrafi robić gier z dobrą fabułą.
OK, military, odzyskałeś trochę szacunku, po tym jak pisałeś kiedyś, że podoba Ci się F3. Teraz rozumiem i, ba, nawet się zgodzę w kwestii plusów. :) Chociaż rozwój postaci w tej grze jest szalenie niesatysfakcjonujący, a walka znacznie przyjemniejsza jest w New Vegas (jednak dodanie możliwości celowania jak w FPSach dodało przyjemności walce). W ogóle NV to coś, czym powinnien być Fallout 3 (duh!) - nie dość, że jest lepszy scenariuszowo to jeszcze usprawnia go technicznie. I nie potrzeba do niego nawet modów, żeby mieć przyjemność z gry, więc można grać nawet na konsoli. :)

Odpowiedz
Chcę kupić Fallout New Vegas na X360. Czy wyszła już jakaś upatchowana wersja, czy cały dostępny nakład to zabugowana podstawka?

Odpowiedz
O właśnie - ja grałem w wersję PS3, która była tragiczna (zwiechy co 15 min). Z X360 też tak ostro dali dupy? Pamiętam, że z F3 na trzystasześdziesiątce nie miałem żadnych problemów. Kusi mnie powrót do New Vegas, ale zastanawiam się na której platformie.

Odpowiedz
Z tego co czytam po forach, gra co parę godzin się zwiesza, no i nietrudno napotkać błędy graficzne - np. jakiś gość utknie w ścianie, inny będzie niewidzialny oprócz oczu czy zębów, itp. Niby nic krytycznego, a i w rzekomo pełnym bugów RDR przez 15 godzin grania nie napotkałem ani jednego błędu. Pewnie kupię FNV tak czy tak, choć wolałbym, oczywiście, wersję upaczowaną.

Odpowiedz
Na PC na szczęście i o dziwo, nie uświadczyłem zapadających w pamięci bugów.

Odpowiedz
(25-07-2011, 12:11)military napisał(a): inny będzie niewidzialny oprócz oczu czy zębów, itp.

OMG. Trochę to przerażająca wizja atakujących gałek ocznych i szczęki...

Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Z modelami wrogów w F3 to w ogóle się różne makabryczne rzeczy działy :D Tak czy siak chyba poczekam na jakąś edycję ze wszystkimi DLC i pozaliczam wszystko na spokojnie. Premierówkę NV sprzedałem, bo robienie restartu 5 razy w czasie 2h gry było średnio przyjemnym doświadczeniem. Boję się trochę tego, co będzie ze Skyrim.

Odpowiedz
Przeszedłem prawie całe NV i nie napotkałem żadnych uniemożliwiających rozgrywkę, czy skrajnie irytujących błędów. W sumie planuję powrót do tej zacnej giery :).
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church

Odpowiedz
Co się działo z modelami wrogów w F3? Na czym grałeś? Bo ja na X360 nie miałem z tą grą ani jednego problemu. Wszystko hulało idealnie. Szkoda tylko, że nie była to zbyt dobra gra.:)

Odpowiedz
Na PC nie napotykam żadnych błędów, ale wyszło już parę patchy i DLC. Podejrzewam, że na iksie też nie będziesz miał już błędów, jezeli wrzucisz sobie z DLC gre.

Odpowiedz
Cytat:Co się działo z modelami wrogów w F3? Na czym grałeś? Bo ja na X360 nie miałem z tą grą ani jednego problemu.
Czasami po zabiciu wroga jego ciało zamieniało się w kupę powykręcanej masy i ulatywało gdzieś pod sufit/niebo, lub grzęzło w ścianie/podłodze powykręcane we wszystkie możliwe strony. Identyczną sytuację miałem na X360, na PC i w NV na PS3, chociaż już o wiele rzadziej w ostatnim wypadku:)

Odpowiedz
Jeszcze wracając na chwilę do Fallout New Vegas na X360...

- premierowe wydanie zawiera ponad 200 bugów,
- nie ma upatchowanych pudełkowych wersji,
- nie zanosi się, żeby miały zostać wydane - chyba że gra trafi do Classics, na co też się na razie nie zanosi.

Słabo.:/ Ale na PC nie kupię, bo raz że nie lubię, a dwa że komputer pewnie nie pociągnie. Więc chyba jedynym rozwiązaniem będzie kupno gry i jednomiesięcznego dostępu do XBL, coby ją upaczować.

Chyba że paczowanie nie wymaga wykupienia dostępu. Jak to jest?

Odpowiedz
Patchowanie nie wymaga wykupienia żadnego dostępu, skąd taki pomysł w ogóle :D Dostęp do XBL masz zawsze, a możesz wykupić jedynie Golda, który umożliwia grę po sieci i parę dodatkowych pierdół. Podstawowe funkcje online (m.in. kupowanie gier, dlc, pobieranie aktualizacji, komunikacja etc) pozostają dostępne dla wszystkich, chociaż w niektórych wypadkach posiadacze Golda dostają wybrany content wcześniej.

Odpowiedz
Uwaga - nachalny sentymentalizm.

Przyznam, że ostatnimi czasy zbiera mi się na wspominki i rozpamiętywanie z rozrzewnieniem niegdysiejszych "growych" czasów. Ech, gdzie podział się ten entuzjazm, z którym jako 12-latek pykałem radośnie w Star Wars: Knights of The Old Republic? Gdzie te czasy, gdy jeszcze dawniej poznałem Baldur's Gate, Icewind Dale czy też dwie pierwsze części Gothica i potrafiłem zagłębić się w nie na długie godziny? Pamiętam też, ile satysfakcji dawało mi pokonywanie trudności piętrzących się w różnorakich izometrycznych grach taktycznych ? mowa tu o tradycyjnej serii Commandos, ale również o Desperados. Był też Robin Hood: Legenda Sherwood...

A teraz, na parę tygodni od rozpoczęcia studiów? Średnio ogarniam walki w klasycznych cRPG (choć to może kwestia ponownego wciągnięcia się), mniej czasu, zaczynam przyzwyczajać się do uproszczonych i zidiociałych standardów... Chyba już tylko obie części Wiedźmina i drugi Mass Effect podsuwają mi zalążek dawnych emocji. BioWare wykupiony przez EA stacza się, choć to temat na inny wywód... Z innej beczki, parę lat temu z przyjemnością ponownie zmierzyłem się z Planescape: Torment (Black Isle Studios), ale już np. względem kolejnego kontaktu z Baldur's Gate mam już pewne opory. Co tu począć. Czy to ja się starzeję czy po prostu w grach nie ma już tyle duszy i serca? Myślę, że to raczej... miks wymienionych.

Przyznam, że nie miałem szansy zapoznać się z większością produkcji Obsidian, gdzie podobno koczują członkowie Black Isle. Z jednej strony bawią się raczej w sequele i korzystają z gotowych silników oraz rozwiązań, ale ciekaw jestem różnic pomiędzy F3 i F: NV czy NWN i NWN2. Mam jednak wrażenie, że nie przykładają do swoich produkcji należytej troski o aspekty techniczne i stąd wiele bugów i glitchy. Nie zapominam też o twórcach Gothica. Trzecią część odpuściłem, bowiem przez skopany kod zacina się pewnie nawet na komputerach NASA, a i tak ogólnie to już nie jest to samo. Risena może wypróbuję. Zwłaszcza druga część wygląda obiecująco. Arcania: Gothic 4 to już nie ci sami ojcowie i pewnie gra naszpikowana jest kompromisami i uproszczeniami, ale kto wie? Może jest to dobry tytuł. Seria TES jest solidna, ale nie najlepiej napisana i chwilami drętwa. TESV to chyba pójście w dobrym kierunku.

Komuś nieobce są moje sentymenty? :P

Odpowiedz
Od kiedy tylko mam PS3 nie jestem w stanie podłączyć jej do neta. Wyciągam kabel sieciowy z kompa i wsadzam w konsolę, ale potem żadne ustawienia automatyczne, ani ręczne nie przynoszą efektów. IP znajduje, ale i tak za każdym razem wywala błąd DNS, niezależnie od tego który adres wpiszę jako główny, a który zapasowy. Czy jest możliwość, żeby konsola wyłapywała internet przez WiFi z komputera? W sensie, że PC ma dostęp do neta z kabla, ale dzięki jakiemuś magicznemu urządzonku może dzielić się nim z konsolą bezprzewodowo.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
się to router nazywa.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
I co kupić oraz jak zrobić, żeby to działało?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Jak usunąć grę z biblioteki Steama?
Odinstalowałem, ale dalej to gówno widnieje na moim koncie?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości