Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)
Łapki mi opadły, już nie mam argumentówUśmiech
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
A ja zobaczyłem, tylko ten pierwszy zawalisty trailer, posłuchałem parę utworów z soundtracka i tyle. Nie znam książki i nie wiem nic o fabule filmu i dobrze mi z tym. Język
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Ja tez. Nadal nie mam pojecia o co chodzi. Ktoś tam kogoś zabił/zabija, ktoś gdzieś zaginął, a lasia i Bond szukaja odpowiedzi. I spoko.

AAAAAA-AAAAAA-AAAAAAAAAAA-A! I lasia krzyczy w imigrant song.

Odpowiedz
Ja nie wytrzymałem i przeczytałem niedawno książkę. Świetna rzecz, już biorę się za drugą część. Niektóre motywy wręcz stworzone po to, żeby Fincher mógł je sfilmować. Język Po trailerach można stwierdzić, że film jest całkiem wierny oryginałowi, ale niektóre sceny są zmodyfikowane, a niektóre wręcz dodane (pogoń Lisbeth za złodziejem?), zapewne po to, by były bardziej filmowe.

Aha, nie widziałem szwedzkiej wersji, ale Rooney wygląda wierniej oryginałowi, niż Noomi ;P
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Joblo się podoba
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
A czyli z tej recenzji wynika, że ten "teledysk" co zapodałem to rzeczywiście początek filmu. Trochę teraz żałuję, że zobaczyłem to przed kinowym seansem, gdyż wtedy pewnie zrobiłoby to na mnie jeszcze większe wrażenie. Ale i tak nie będę się tutaj rozdrabniał i marudził, gdyż film zapowiada się świetny!
I kto wie może podobnie jak z książkami otrzymamy też filmową trylogię:

Sequele???
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Fincher DOES NOT tone down the grislier aspects of the book. In fact, I?d wager he lingers on the violence more than Niels Arden Oplev did in the Swedish version.

Znowu przemoc, narkotyki, seks, pieniądze, chciwość, xbox i niehumanitarne gry wojenne. Dokąd ten świat zmierza? W macki konsumpcyjnego kapitalizmu - oto dokąd zmierza!

A serio - jeśli prawdą jest to, co joblo wypisuje, to film może być nawet dobry Uśmiech

Odpowiedz
fajny artykuł o tworzeniu imidżu Salander-Mary:
http://www.vogue.com/magazine/article/rooney-mara-playing-with-fire/

Odpowiedz
Fincher:

I saw this not as a blockbuster that appeals to everyone. I saw this as an interesting, specific, pervy franchise. The only chance for something like Dragon Tattoo to be made in all of its perversions is to do it big. I think The Godfather is a pretty good fucking movie. You can start with a supermarket potboiler, but it doesn?t mean you can?t aim high.

Odpowiedz
Taką ciekawostkę odkryłem, która może dla niektórych nie jest ciekawostką, ani niczym nowym. Do rzeczy:

Na końcu tego ogromnego soundtracka mamy fajną piosenkę pt "Is Your Love Stron Enough" grupy How To Destroy Angels, (kapela Reznora oraz jego żony):

Dobry kawałek idealny na napisy końcowe i pewnie na nich będzie.

Tyle, że nie po raz pierwszy. Otóż ten utwór to cover kawałka, który leciał podczas napisów końcowych do "Legendy" Ridleya Scotta:

Naturalnie chodzi o amerykańską wersję "Legendy", która zamiast świetnej muzyki Jerry'ego Goldsmitha miała wtedy bardziej trendy i cool muzykę zespołu Tangerine Dream. Stąd też nie znałem wcześniej tego kawałka, gdyż znałem tylką europejską wersję "Legendy".
Mimo wszystko wygląda na to, że będzie to ciekawy przypadek, kiedy dwa różne filmy będą miały w sumie tę samą piosenkę podczas napisów końcowych.

Przy czym jestem trochę zawiedziony, gdyż mimo że ta wersja "Is Your Love Stron Enough", czy też "Immigrant Song" bardzo mi się podobają to jednak trochę szkoda, że Reznor z przyjaciółmi poszedł na covery zamiast stworzyć coś całkowicie nowego.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Myślę, że poszedł śladami Finchera, który też przecież robi remake Uśmiech
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
http://www.rottentomatoes.com/m/the_girl_with_the_dragon_tattoo/

Z większości recenzji można wysnuć wniosek, że Fincher z ekipą odwalili niesamowitą robotę, a najczęściej krytykowany jest materiał źródłowy. No i rola Mary genialna podobno.

Odpowiedz
Średnią ocen przewyższył szwedzką adaptację, natomiast ma krztynę mniej pozytywnych recenzji. Nic to jednak, zapowiada się miodnie, zgodnie z oczekiwaniami.

Meanwhile in Poland...

http://www.filmweb.pl/reviews/Zimowa+opowie%C5%9B%C4%87-12230

What the fuck is this shit?

Z całym szacunkiem do p. Muszyńskiego, ale jak rozumiem za to inkasuje się teraz pieniądze?

Powszechny konsensus krytyków z zachodu zdaje się głosić zupełnie co innego. Rzecz nie w tym, że odmawiam mu prawa do własnego zdania, ale... Człowiek idzie pod prąd, zaprzecza dziesiątkom recenzji płynącym z zagranicy. Może i drastycznie zmieniono końcówkę, ale z tego co można wyczytać w tekstach wspomnianych krytyków, ta adaptacja jest znacznie wierniejsza książce, nie spłyca relacji między bohaterami i lepiej oddaje postać Lisbeth... Rapace to bardzo uzdolniona aktorka, ale poszła nieco w innym kierunku. Natomiast Lisbeth Mary jest ponoć jakby żywcem wyjęta z 'materiału źródłowego'. A czytając wypociny Muszyńskiego, coś mocno zaczyna zgrzytać. O ile Mara mogła go, powiedzmy, nie przekonać, to skąd on wziął ten tekst o odcięciu się od psychologii postaci, skoro wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują, że jest lepiej niż w szwedzkiej adaptacji? Poza tym, to jest w ogóle recenzja? Rozbudowany komentarz nastawiony na prezentację warsztatu językowego, a w mniejszym stopniu solidna merytoryczna opinia?

Nie widziałem jeszcze filmu, liczę się z tym, że może mnie rozczarować, ale jak można traktować coś takiego poważnie? Teraz ten tekst będzie wyeksponowany jako główna recenzja, zacznie podżegać kolejnych hejterów, wciskać gimbusom argumenty w usta i znowu wszystko zacznie się nakręcać...

Nobody's touching my Mara!

Odpowiedz
stopa też tak se:
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=83840
oczywiście nie wiem, co tam lubi pani karolina wawer, ale czy też masz wrażenie, że aseksualność pokręciła jej się z androgynicznością? lisbeth salander aseksualna? wtf? przecież już w trailerach widać, że jest niegrzeczną dziewczynką.

Odpowiedz
Ostrzeżenie: nie czytać tej recenzji, mózg może po pewnym czasie wypłynąć wam uszami. Ja się zatrzymałem, kiedy padło porównanie do Sali Samobójców.

Odpowiedz
Serio? Lisbeth jest jak ta kretynka co nie wychodziła ze swojego pokoju? WTF?

Odpowiedz
(23-12-2011, 14:50)nawrocki napisał(a): Ja się zatrzymałem, kiedy padło porównanie do Sali Samobójców.

Tylko czekać, kiedy się ukaże polski plakat z wielkim napisem: "Amerykańska odpowiedź na "Salą Samobójców" :/ Ale naprawdę to nie pierwszy raz kiedy spotykam się w innych recenzjach odniesień do "Sali Samobójców". Normalnie teraz każdy zagraniczny twórca wzoruje się na "Sali Samobójców", które jak w końcu wiemy wyznaczyło nowe trendy w światowej kinematografii. :/

#istandbydaenerys

Odpowiedz
Nie przesadzajmy, Wawer nie napisała, że Fincher wzorował się na Komasie, tylko że jedna postać jest podobna. Too oczywiście też bzdura, ale nie aż tak monstrualna Uśmiech

Poza tym, jak wszyscy wiemy, polską odpowiedź na "Salę samobójców" nakręcili już Japończycy <rotfl>
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
chodzi ci o Chatroom? jeśli to nie rimejk (imdb twierdzi, że to na podstawie sztuki autora scenariusza), to nawet szybko się uwinęli, nie dość, że z brytyjską obsadą, to wcześniej od Sali samobójców... no nic, inspirujemy na całego!!

Odpowiedz
Tak, śmiałem się z polskiego plakatu Chatroom Uśmiech. Oj tam, że wcześniej, te Japońce dziwne są, czasoprzestrzeń zaginają Oczko
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon