The Lord of the Rings Trilogy (2001-2003) reż. Peter Jackson
(10-07-2011, 18:47)Mefisto napisał(a):
(10-07-2011, 12:08)Perfik napisał(a): Ale nie zrozummy się źle - to wciąż genialne filmy :)

...NOT! :P

YES!!!

Kwestia w ogóle nie podlega dyskusji więc nie ma jej nawet co dalej rozpatrywać :P

Odpowiedz
NOT! :P

To co najwyżej jeden prawie genialny film, jeden niezły i jeden nieznośnie nudny i głupi, którego miejsce 11 w TOP250 na zawsze pozostanie kuriozum. :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Jak to jest z tym rozszerzonym wydaniem Blu Ray?
W opisie pisze: "blisko 3 godziny dodatkowego materiału filmowego - nie pokazywanego nigdy w kinie"
To w końcu jak jest? Te 3 godziny materiału są wmontowane w filmy, czy też jest to osobna płyta BD (lub DVD), a w niej poszczególne materiały?

Odpowiedz
O wersjach rozszerzonych Władcy Pierścieni nie słyszałeś? o_O
Przecie na DVD pojawiały się mniej więcej w rok po premierze kinowej każdego z filmów, na blu jest dokładnie to samo, tyle, że w HD:

Drużyna
Wieże
Powrót

Odpowiedz
Wydania rozszerzone dvd władcy stoją u mnie na półce od dnia premiery, czyli tak jak napisałeś rok po premierach kinowych, obejrzane conajmniej po kilkanaście razy, więc co nieco o nich słyszałem:P Zresztą innych, krótszych wersji (tj. kinowych) nie chcę widzieć na oczy. Nie o to pytam.

Powtórzę.
Opis wydania BD: "...blisko 3 godziny dodatkowego materiału filmowego - nie pokazywanego nigdy w kinie..."

Odpowiedz
A czy przypadkiem nie było tak, że na BD najpierw wypuszczono zwykłe, kinowe wersje, a dopiero potem "rozszerzone z materiałem nie pokazywanym w kinach"?

Odpowiedz
Było.

Cytat:Powtórzę.
Opis wydania BD: "...blisko 3 godziny dodatkowego materiału filmowego - nie pokazywanego nigdy w kinie..."

Też powtórzę:
Cytat:na blu jest dokładnie to samo

:)

Najwyraźniej chodzi im o sceny dodane w wersjach rozszerzonych (pewnie wliczyli te 20 minutowe listy członków fan-klubu które lecą po napisach żeby im wyszło te 3 godziny).

Zawartość rozszerzonych wydań na blu-ray jest identyczna z zawartością rozszerzonych wydań na DVD (+ płyta z dodatkami z wydań 2DVD limited edition), płyty z dodatkami są dokładnie te same (tzn dodatki są na DVD). Filmy nie są bardziej rozszerzone, a żadnych scen wyciętych w dodatkach nie ma. Sam nie kupuję żadnego z obecnych wydań blu-ray Władcy, poczekam na jakieś inne wydanie - albo tańsze, bez dodatków (najlepiej zawierające obie wersje filmu), albo z nowymi dodatkami, albo po prostu jakiś zbiorczy box z Hobbitem (to pewnie dopiero w 2014-tym). Mam czteropłytówki DVD, więc nie śpieszy mi się zbytnio mimo że to moja ulubiona filmowa seria zaraz po Alienach.

Cytat:Zresztą innych, krótszych wersji (tj. kinowych) nie chcę widzieć na oczy.

FOTR ma jedną scenę (i kilka ujęć), której nie zobaczysz w wersji rozszerzonej :P

Niedawno okazało się, że jeden mój znajomy, uważający się za wielkiego fana LOTRa bardzo się zdziwił na wieść o tym, że istnieje wersja filmu zawierająca śmierć Sarumana :]

Odpowiedz
Czyli te dodatkowe 3 godziny, to to samo co jest na dvd (tym rozszerzonym wydaniu zawierającym po 4 płyty dvd).

Cytat:FOTR ma jedną scenę (i kilka ujęć), której nie zobaczysz w wersji rozszerzonej :P

Coś tam obiło mi się kiedyś o oczy, ale i tak wolę dłuższe wersje...

Odpowiedz
Jak by to kogoś interesowało - Helios organizuje maraton całej trylogii. 3 sierpnia, od 21.00 do 6.00 rano. Wersje rozszerzone, pokazy cyfrowe oczywiście. 29PLN.

Kurde, poszedłbym na coś takiego, ale nie ma nawet możliwość rezerwacji wcześniej.

Odpowiedz
Wersje rozszerzone i maraton trwa 9 godzin? Coś za krótko.

Odpowiedz
Oni to w ogóle dziwnie policzyli, bo to jest za krótko nawet jak na kinowe wersje.

edit

Poprawka - meta jednak "koło 8.00"

Odpowiedz
Powtórka Drużyny pierścienia wypadła rewelacyjnie. Krótko mówiąc: to coś więcej niż film. Skala przedsięwzięcia, jego przemyślana konstrukcja, wyjątkowa wizja, praktycznie idealnie dopracowany każdy element filmu sprawiają, że LOTR - nie tylko Drużyna, ale cała trylogia - to jeden z TYCH filmów. Po prostu magia kina; trudno uwierzyć, że coś tak WIELKIEGO mogło się udać.

Praca kamery, MINIATURY łączone z żywą akcją i CGI (właśnie TAK powinno się używać efektów specjalnych), szczegół każdego, najmniejszego elementu scenografii czy kostiumów, ogólne wczucie każdego członka obsady, muzyka... fuck, gdyby dać Wajdzie, Zanussiemu i Machulskiemu 800 miliardów dolarów i 100 lat na kręcenie, nie osiągnęliby 1/10 tego, co Jackson.

10/10. Nie widziałem drugiego tak wielkiego, a jednocześnie tak dopracowanego filmu. Jasne, zdarzają się pewne wady (czy może raczej rzeczy, które sam preferowałbym w nieco innym wydaniu), ale one giną w morzu doskonałości.

Odpowiedz
Kinówka czy extended cut?

Odpowiedz
Extended. I w związku z tym te "wady". A konkretnie wada: Lothlorien. Za długo, za wolno, poza tym mam wrażenie, że dodane części obrobiono na szybko i z niskim budżetem. Niektóre ujęcia kamery dziwnie rozmyte, choć reszta filmu jak żyleta, no i przysiągłbym, że w jednym momencie (ujęcie Aragorna) przekłamano aspect ratio - obraz jest rozciągnięty w poziomie.

Odpowiedz
Na początku listopada zrobiłem powtórkę trylogii (wersji kinowych, bo bardziej rozciągniętych bym nie przeżył). Są to filmy zrealizowane bardzo starannie, z pasją, i świetnie spisują się jako kino widowiskowe. Szkoda tylko, że każda kolejna część to coraz więcej efektów komputerowych, bzdur i niepotrzebnych przedłużników. Ale że Jackson kręcił to razem i LotR trzyma poziom, oceniam je tak samo, tylko plusami i minusami podkreślam hierarchię serii.

Drużyna Pierścienia - 8+/10
Dwie Wieże - 8/10
Powrót Króla - 8-/10

A Oscary i miejsca tych filmów w rankingach IMDb itp. są oczywiście niebywale przesadzone. :P

Odpowiedz
Widmo przereklamowanego Jacksona
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
O co chodzi z tym "widmo"? Pojawia się tow każdym temacie. :P

Odpowiedz
To modlitwa do boga internetu, który zaniedbany zsyła trolle na forum. Ostatnio za mało przedstawialiśmy świadectwo wiary i trochę ich spadło na forum. Jeśli przestalibyśmy całkowicie, ludzkość czeka 2 miliony lat ciemności.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch, 3 miliony ciemności, for God of Internet sake!

Odpowiedz
Mea culpa, oczywiście chodziło o 3 miliony różnych ciemności trwających marsjański tydzień adwentowy.
--
Laozi

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon