Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Black Gold - epika w starym, dobrym stylu. Niestety scenariusz jest tak do bólu sztampowy i od linijki, że niektóre dramatyczne sceny po prostu śmieszą. Poza tym całość wydaje się za krótka, przez co brak rozwinięcia wielu wątków i postaci - coś takiego powinno trwać (i pewnie trwało) 3 godziny, a nie 2. A że trwa dwie, to wyszedł solidny technicznie przeciętnak.

6 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
military napisał(a):Point Break - przyznam, że widziałem wczoraj po raz pierwszy. I... jestem totalnie zachwycony. 10/10

Ja dałem tyle: http://forumkmf.pl/Thread-Point-Break-Na-Fali-1991?pid=238193#pid238193

Odpowiedz
Safe House - poprawne, na jeden raz i jednocześnie wtórne jak diabli kino. Od pierwszych minut śmierdzi Bournem na kilometr (szczególnie Ultimatum), co jest i zaletą i wadą. Z jednej strony lubię dwie części Bourne'a od Greengrassa, z drugiej irytowała mnie zbyt oczywista kalka. Fabuła nie ma najmniejszego znaczenia (co za różnica kto kogo dyma, skoro to film o pościgach i strzelaninach w wyniku dymania), napięcia starcza na diodę LED w odbiorniku telewizyjnym, a Washington staje się powoli wrogiem nr 1 dobrego kina, bo od X lat napier...la dokładnie to samo. Ileż jeszcze będę go oglądał w rolach cynicznych twardzieli z tym samym asortymentem grymasów twarzy?

PS. Reynolds - zaczynam lubić gościa, choć jeszcze nie wiem czemu.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
W zasadzie mógłbym napisać o Safe House prawie dokładnie to samo więc ograniczę się tylko do wyrażenia delikatnego zawodu kierunkiem w jaki rozwija się kariera pan Denzela. Ja go widzę raczej w ambitnym kinie sci-fi, a on cały czas produkuje taśmowo te sensacje.
Nie będę jednak narzekał, bo realizacja poprawna, Reynolds wiarygodny i oprócz chaotycznego montażu, film w sumie oglądalny, szybko zlatuje.

Takie 6/10

Odpowiedz
Moonrise Kingdom

Droga Akademio, jeżeli macie ochotę na wsławienie się kolejnym failem, to proszę pod żadnym pozorem nie nominować tego świetnego, błyskotliwego scenariusza autorstwa Andersona i Coppoli, a zamiast tego wślepić się w jakieś mosiężne, zachowawczo-tendencyjne blubry.

W sumie żeby napisać o "Moonrise Kingdom" coś więcej, musiałbym obejrzeć go co najmniej raz jeszcze i to najlepiej w samotności, ot taka mała wskazówka co do "obsługi". Przedziwny to dysonans, bo z jednej strony jest to być może najśmieszniejszy film Andersona, a jednocześnie drzemie tu spory ładunek melancholii. Stylistyka jest na swoim miejscu, ale to było już wiadomo po trailerze. Odtwórcy dwóch głównych ról dzielnie dźwigają całość, a gwiazdy brylują, choć zarazem nie wychodzą poza bezpieczną drugoplanową strefę, Anderson nie poświęca im więcej uwagi, niż jest to potrzebne. Szkoda, że trzeci akt trochę się rozjeżdża, robi się krztynę niekonsekwentnie i jakby z kreskówki. Można też wyłapać anachronizmy. Ale poza tym, jest w pytę. Polecam eklektyczny soundtrack.

Jak dla mnie, póki co film roku.

8/10

Odpowiedz
Frozen - Trójka młodych (tu zaskoczenie) ludzi spędza wolny czas na jednym ze stoków narciarskich. W wyniku irytująco głupiego uporu i kilku zbiegów okoliczności zostają uwięzieni na wyciągu krzesełkowym, a noc zapowiada się wyjątkowo mroźnie. Rozpoczyna się walka o przeżycie, w której niejednokrotnie będzie trzeba podjąć baaardzo truuudne decyzje.

Jakże wkurzające są takie filmy i jak wielką sztampą wieje od tego wynalazku! Podstawa to dużo wrzasku i kilka sytuacji pod tytułem: "już bardziej przesrane być nie może". Każdy ruch któregokolwiek z bohaterów kończy się rzecz jasna totalną porażką, a napięcie budowane jest głównie poprzez wątki złamań otwartych i innych wydarzeń, których nawet wrogowi byśmy nie zazdrościli. W natłoku podobnych produkcji ta nie wyróżnia się niczym, a w pamięci pozostaje jedynie wkurwienie z powodu straconego czasu. Fani "Piły" będą wniebowzięci.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
Moonrise Kingdom ma wyznaczoną jakąś premierę u nas? Na imdb jest data dla połowy świata, ale Polski brak...

Połów szczęścia w Jemenie - Beznadziejny odradzam seans. To chyba jeden z najbardziej schematycznych i przewidywalnych filmów jakie pamiętam - przewidzieć można totalnie wszystko. Płytki jak kałuża scenariusz zrealizowany w profesjonalny sposób, łososie zasługiwały na lepszy film. 3/10

Czemu nie dzieje się już tak, że jak się napiszę dwa posty pod rząd to się one nie łączą?

Odpowiedz
Avengers 3D - nie dawniej jak trzy dni temu widziałem tą wybitną produkcję. Wow. To jest wprost znakomite! Efekty w tym filmie to coś niebywałego. Niespotykana skala i rozmach - po prostu wyjątkowe. Coś jak trufla w cieście czy 200-letni koniak. Siedzisz wgnieciony w fotel i zadajesz tylko jedno pytanie: "jak u diabła zostało to zrobione!?".

Naprawdę trudno oprzeć się wrażeniu, że PRZYSZŁOŚĆ dzieje się na naszych oczach. Przyszłość jest teraz.

9.65/10

Odpowiedz
Twixt - najnowszy film Coppoli. Val Kilmer (ale się spasł!) wciela się w pisarza - Halla Baltimora, który przyjeżdża do małego miasteczka promować swoją książkę. Zaraz potem poznaje szeryfa, który namawia go, żeby udał się z nim do kostnicy, gdzie leży ofiara seryjnego mordercy. Dobre pomysły przeplatały się z beznadziejnymi. Niemiłosiernie dłużyły się sceny, gdy Val sobie "śnił". Bardzo podobał mi się natomiast klimat, który po prostu nie pozwalał mi się odciągnąć od tej produkcji. Jednak wszystko to jakieś takie bez polotu i nudnawe. Ale Kilmer zagrał jak na jego standardy bardzo dobrze.

5/10

Odpowiedz
(22-04-2012, 14:32)Azgaroth napisał(a): Underworld: Awakening - zrobić kino akcji, które nudzi to naprawdę trzeba posiadać niezwykły antytalent. Początek jest obiecujący, ludzie odkrywają istnienie wilkołaków i wampirów. Zaczynają się czystki wśród społeczeństwa, narasta strach i przemoc. Szkoda tylko, że był to tylko wstęp. Dalej standard - Selene biega i strzela, bez większego pomysłu czy ciekawej fabuły. Co więcej akcja to jakieś 90% filmu, dialogi pojawiają się raz na jakiś czas. Zdecydowanie nie wykorzystano potencjału początku filmu. Najgorsza część serii.

No ja nie wiem. Ten początek mnie odepchnął od tego. Jakbym oglądał jakiegoś Residenta. klimat się ulotnił.

Na plus-kilka akcji, dawka gore i standardowo dosyć klimatyczne filtry.

5/10

Czy ja już pytałem o to, czy jest temat o tej serii?

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(03-07-2012, 12:42)blue_voyager napisał(a): Avengers 3D(...) 9.65/10
Przesadzasz, ten film zdecydowanie nie zasługuje na więcej niż 9.48/10

Odpowiedz
Final Destination 5

Nie no, rozj...ał mnie ten film. Nie tym, że jest jakiś odkrywczy w porównaniu do poprzednich. Nie tym, że ma lepsze efekty (CGI zassysa niemiłosiernie momentami). Nie tym, że postaci są ciekawsze niż w poprzednich sequelach.

Właściwie dowalił mi kilkoma motywami, które cisnęły mi się na mózg już w trakcie seansu... Miałem pewne odczucia i jakież było me zaskoczenie. Nie no... rogala mam po tym (w trakcie seansu też miałem bo po prostu nie sposób nie kibicować "śmierci").

Tu by były spoilery ale założę chyba oddzielny temat o serii (jako, że nie ma).

Mikropodsumowując: jest ambiwalentnie- jest wtórnie ale są także świetne wybrnięcia z sytuacji.
Przede wszystkim odnosi się wrażenie, że film próbuje nawiązywać do części 1 klimatem i powagą....
Prawie pozytywne zaskoczenie.

Jeśli jedynce dałbym 8/10 to tej chyba 7/10, 6+/10. Wydaje mi się, że to najlepsza z kontynuacji a już (SIC!) czwarta.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Pirania 3DD

i znowu zrywam boki.

tak durny, że aż zabawny.

Tutaj twórcy nie stoją w rozkroku. Nie serwują pseudohorroru komedii z odrobiną cycków i krwi. Tutaj przerysowanie jest totalne. Cycki, krew, penisy, wolna muzyka w scenach rzeźi, kumate ryby, skaczące ryby,
A w tym darcie łacha z durnych horrorów, z byłych telewizyjnych celebrytów, ze skretyniałych dzieci i dorosłych... Jakiś odnośnik do starego kina grozy w międzyczasie.

To się udało.

6+/10

Odpowiedz
Les Lyonnais aka Gang Story - francuski film sensacyjny, który dobrze wali konia - honor, przyjaźń, pieniądze, zdrada, prywatne porachunki, twarde zasady i zero tolerancji dla kapusiów i skurwieli. Całkiem udana i rzetelnie poukładana opowieść, fajnie obsadzona. Akcja biegnie dwutorowo, ukazując bohaterów za młodu (przełom lat 60/70 XX wieku) i w realiach współczesnej Francji. Polecam.

[Obrazek: image012.jpg]

[Obrazek: les-lyonnais-1.jpg]

Odpowiedz
Ale oldschool na tych fotach. Dzięki za cynk, na dniach oglądam.

Odpowiedz
Czy ja tam widzę Tcheky Karyo? Już zassysam.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Zachęcony opinią SonnyCrocketta obejrzałem "Władcę Dusz". Momentami głupawy, bohaterzy nieinteresujący (idiotka w opałach, biedna do bólu wersja Wojewódzkiego, psiapsiółka z kreskówkowym głosem, starożytna znachorka), mąż-policjant mógł nie korzystać z zwolnionego tempa i biedota budżetowa, ale tytułowa postać rzeczywiście zjada wszystko na śniadanie. I to jemu kibicowałem. Gdy będę duży chcę być jak on! Cały czas w głowie siedzi ta kozacka piosenka podczas jazdy na motocyklu.

Odpowiedz
American Pie: Reunion - Dla mnie najlepsza część (a przemęczyłem się przez wszystkie) Czasami śmieszny, czasami głupiutki, Finch wyjątkowo nie irytuje tak bardzo jak w poprzednich częściach. Cały film to już tradycyjnie oklepane motywy plus kupa lasek, na których można zawiesić oko.
6/10

Odpowiedz
Cleanskin - Sean Bean to kawał twardziela i chodzący pomnik sprawiedliwości wymierzanej gunem prosto w twarz. Nie ma to jak uganiać się na tajnej misji za terrorystą i przy okazji odebrać kilka żyć po drodze. Kawał sumiennego kina sensacyjnego (z odrobiną polityki), dramatu, kilka naprawdę dobrych akcji. Co prawda film wyreżyserował jakiś arabus, który miał chętkę na wybielenie swoich braci, ale mu się nie udało. Mocna 7 z plusem, głównie za takie sceny:

[Obrazek: cleanskinreview.jpg]

[Obrazek: b01d0j11_640_360.jpg]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
My Week With Marilyn - ale super film! Chwalono go wcześniej w tym temacie i mogę tylko przyklasnąć, bo całość ogląda się niezwykle przyjemnie, obsada jest świetna, a pochwały dla Williams ciężko wyrazić mi słowami, napiszę jedynie że dosłownie nie mogłem oderwać od niej wzroku. Cudna, figlarna, pełna uroku rola. Całość jest zresztą właśnie taka urocza; uwielbiam ten fragment filmu, w którym Colin i Marilyn spędzają ze sobą dzień, uśmiech nie schodził mi z twarzy. Sam Colin niekiedy irytujący (chyba przez zastygłą twarz aktora i te dziwaczne usta :P), ale ogólnie film jako całość absolutnie na plus. Teraz chyba dla porównania obejrzę The Prince and the Showgirl, skoro widziałem już making-of. ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon