Dużo pisze
Liczba postów: 541
Liczba wątków: 4
"Strzygi" polska odpowiedź na zombie :)
Ciekawa jestem czemu nikt tego gatunku nie tyka na naszym podwórku - sądzą, że nie będzie żadnej odpowiedzi ze strony publiczności? Choć "polski horror" już brzmi dla mnie jakoś kuriozalnie, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Stworzenie czegoś w tylu "Innych" jest chyba w zasięgu naszych możliwości? Nie wymaga to zbytnich nakładów na CGI czy 3d. Albo, skoro już tak lubimy gatunek historyczny, to można by walnąć jakiś horror okołowojenny
"I think we can put our differences behind us. For science. You monster."
06-09-2012, 19:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2012, 19:12 przez Semi.)
Stały bywalec
Liczba postów: 1,377
Liczba wątków: 0
Bogdan napisał(a):kiedyś pojechać do Jantara poza sezonem i pójść w nocy na plażę :D
I Am Legend: Polish Edition.
Do tego Sztutowo rzut beretem...
07-09-2012, 15:16
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
(06-09-2012, 16:30)Mefisto napisał(a): (06-09-2012, 15:31)tchopz napisał(a): Chodziło mi bardziej o efekt odizolowania.
No właśnie ja tego w Polsce nie czuję - zajebiście strasznych czy niby strasznych miejsc na pewno się trochę znajdzie. Ale efekt izolacji raczej można w kiblu spuścić. Niby są lasy, morze, góry i nawet pieprzona pustynia, ale jakoś nigdy nie czułem się w tym kraju 'odcięty' w takim typowo horrorowym znaczeniu.
Zresztą post Wawrzyńca tłumaczy jak dla mnie wszystko - tajemniczy klimat, stare chatki i nagle... straż miejska :D
Ale czaisz, że wystarczy straż miejską postawić za kamerą, a nie przed nią, żęby pogłebić poczucie izolacji? :)
07-09-2012, 15:41
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,324
Liczba wątków: 67
No i? Mi chodzi o ogólne wrażenie, o pewien... realizm. Kupuję USA i Australię, bo tam jest naprawdę masa terenu wyludlonego; kupuję nawet UK, bo tam wbrew pozorom też są miejsca, gdzie nie spotkasz psa z kulawą nogą, bez nóg, bez głowy... ale Polska, poza może poniemieckimi bunkrami, gdzie i tak jest graffitti i nasrane w kącie, no po prostu ni chuja. Czaisz? :)
07-09-2012, 21:39
pomazaniec boga VHS-ów
Liczba postów: 2,089
Liczba wątków: 3
Przecież od tego jest montaż, stylizacja kadrów itd. ;). Zresztą na takim Podkarpaciu jest od cholery zabitych dechami wiosek, w których naprawdę prawie nikt nie mieszka. Kojarzę na przykład maleńką wioseczkę, w której żyje tylko jedna staruszka - zero sklepów, tylko kilka stuletnich drewnianych chat i gnijąca cerkiew. To jest bardzo dobre miejsce na horror z polskim folklorem w tle.
Zgadzam się natomiast co do czego innego - znajomość miejsca akcji rzeczywiście nie sprzyja zawieszeniu niewiary. Dlatego podejrzewam, że taki film mógłby się o wiele bardziej spodobać za granicą.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
08-09-2012, 01:10
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,324
Liczba wątków: 67
(08-09-2012, 01:10)Motoduf napisał(a): Przecież od tego jest montaż, stylizacja kadrów itd. ;).
No shit ;) Z takimi argumentami to ja niby mogę i we własnym mieszkaniu zrobić supermega polski horror. Ale teoria jedno, a praktyka drugie (dlatego nigdy nie przekonywało mnie powiedzenie, iż dobry - tu wstaw odpowiednią fuchę - zrobi dobre - kolejne pole do uzupełnienie - bylejakim sprzętem)
08-09-2012, 03:53
Banned
Liczba postów: 3,333
Liczba wątków: 35
w polsce nikt nie umie sklecić dobrej historii na horror to trzeba się posiłkować gównianymi legendami folklorystycznymi.
09-09-2012, 17:29
pomazaniec boga VHS-ów
Liczba postów: 2,089
Liczba wątków: 3
A skąd niby wywodzą się wampiry, wilkołaki i zombie, jak nie z folkloru?
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
09-09-2012, 17:53
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Ale takie dobre horrory, z genialnymi historiami jak "Piła" czy np. "Hostel" to już nie wywodzą się gównianych legend folklorystycznych i dlatego są takie świetne. xD
09-09-2012, 18:55
Banned
Liczba postów: 3,333
Liczba wątków: 35
a skąd wywodzą się porywacze ciał, alien, predator, freddy kruger, jason, cenobici, leather face, etc. ???
nie wszystko w gatunku jest zaczerpnięte z pradawnych bajeczek
kwestia leży w tym czy ktoś stawia na oryginalność czy na recykling tandetnych motywów ludowych.
09-09-2012, 18:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2012, 19:00 przez vast.)
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
No ja akuart wolałbym najpierw zobaczyć coś opartego na swojskich motywach, więc foklor jak najbardziej. Zwłaszcza, że nie był wykorzystany powszechnie, więc w czym problem?
A Freddy'ego pewnie moznaby znalezc jakiegos odpowiednika w demonologii czy foklorze.
09-09-2012, 19:16
Miss Avatara 2012
Liczba postów: 1,149
Liczba wątków: 14
To chyba się nie uda. Kolejny film reżysera filmu "Projekt: Zombie". Nawet nie bardzo wiem, czy koleś robi te filmy dla zwały czy na serio.
Trailer typowo polski:
http://www.filmweb.pl/film/Silent+Lake-2013-665318
Tu z kolei coś od kolesia, którego w ogóle nie znam:
Cytat:Grupka przyjaciół wybiera się do domku wypoczynkowego nad malowniczo położonym jeziorem, na weekend. Chcą odpocząć od nauki, rodziców, codziennej szarzyzny. Na miejscu znajdują tajemniczą księgę, pełną niezrozumiałych inskrypcji. Dla zabawy, postanawiają odtworzyć rytuał zawarty w jednej z nich. Nie wiedzą, że tym sposobem otworzyli bramę do świata ciemności, z którego wydostało się pradawne zło...
Brzmi tak oryginalnie, że mało z krzesła nie spadłem.
http://www.filmweb.pl/film/Wrota+piekieł-2013-661681
Na koniec plakat do jakiejś polskiej krótkometrażówki "Ballerina". O samym filmie właściwie nic nie wiadomo.
Nie wierzę, by którykolwiek z tych filmów trafił do szerszej dystrybucji. Fajnie że ludzie próbują, nawet jeżeli są to próby amatorskie.
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
10-02-2013, 18:21
Stały bywalec
Liczba postów: 12,533
Liczba wątków: 29
Trailer niezły. To nucenie jest naprawdę niepokojące i pomysłowe rozmycie gostka w oko topielca.
Cytat:Nie wierzę, by którykolwiek z tych filmów trafił do szerszej dystrybucji.
Dlatego Silent Lake jest angielskojęzyczne, ma większą szansę przebicia się.
10-02-2013, 18:31
Nowy
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 0
Dobrze , że polskie kino grozy jeszcze się nie narodziło , bo powiedzmy sobie szczerze , polacy nie umieją kręcić horrorów na porządnym poziomie .
Choć była próba ruszenia tego tematu i powstała " Pora Mroku " , tak po tym filmie stwierdziłem jednoznacznie , że lepiej zostawić ten gatunek filmowy w rękach mistrzów horroru , czyli japończyków .
W polsce najlepiej sprzedają się komedie romantyczne z Karolakiem , Szycem albo Adamczykiem , więc zdałem sobię sprawę , że nie chciałbym zobaczyć filmu grozy z ich udziałem w obawie niespodziewanego wybuchu śmiechu .
Wbrew pozorom , trudno jest nakręcić dobry horror , który będzie na poziomie ale mam nadzieję , że kiedyś za 15 - 30 lat doczekam się wreszcie porządnej rodzimej produkcji , która przyprawi mnie o gęsią skórkę i bezsenną noc .
...ciągle trzymam kciuki...
MAL-FILM, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Feb 2013.
17-02-2013, 19:07
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,404
Liczba wątków: 29
(10-02-2013, 18:21)Persona non grata napisał(a): Nie wierzę, by którykolwiek z tych filmów trafił do szerszej dystrybucji. Fajnie że ludzie próbują, nawet jeżeli są to próby amatorskie.
Przynajmniej plakaty fajne i często lepsze niż te z polskich produkcji pro.
A nie widzieliście "Diabła"?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
17-02-2013, 19:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2013, 19:32 przez shamar.)
Miss Avatara 2012
Tylko jak masz za 15 lat dostać dobry horror, skoro nikt nigdy wcześniej nie spróbuje nawet nakręcić filmu w takim gatunku? Specyficzny i unikalny język filmowy w kinie różnych gatunków, to coś, co się kształtuje przez lata, dociera, a nie jest samorodne i nie bierze się znikąd. Mnie cieszą wszelkie próby (ale poważne, a nie dla jaj), bo to pozwala chociażby badać rynek. Przykładowo ucieszył mnie "Sęp", który może jest filmem zaledwie niezłym, ale pokazał, że Polacy na takie filmy czekają i jest na nie zapotrzebowanie. Może teraz poważnym produkcjom łatwiej będzie starać się o kasę, a bez kasy dobry horror raczej nie powstanie.
Cytat:A nie widzieliście "Diabła"?
"Diabła" tego z Grabowskim czy tego z 1972? Pierwszy słaby, choć to chyba nawet nie horror, lecz film z dziwnym klimatem. Przy drugim wymiękłem i nie dałem rady do końca. Kiedyś trzeba będzie podjąć jeszcze jedną próbę.
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
17-02-2013, 19:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2013, 19:39 przez Persona non grata.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
(17-02-2013, 19:35)Persona non grata napisał(a): "Sęp", który może jest filmem zaledwie niezłym, ale pokazał, że Polacy na takie filmy czekają i jest na nie zapotrzebowanie.
Wniosek ten wyciągasz na podstawie... czego? Liczby widzów? Która jest żadnym wyznacznikiem, u nas praktycznie każdy polski film ze znanymi nazwiskami w obsadzie jest hitem frekwencyjnym, w tym te wszystkie gówna, więc...
Może jak Smarzowski weźmie się za horror to coś z tego wyjdzie, mam wrażenie że poza nim nikt nie wie jak się u nas kręci filmy i na czym polega kino.
17-02-2013, 19:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2013, 19:49 przez Mierzwiak.)
Red Crow
Liczba postów: 12,688
Liczba wątków: 50
Cytat:Może jak Smarzowski weźmie się za horror to coś z tego wyjdzie
O, to-to. Facet ma bardzo dobrą rękę do tworzenia ciężkiego, delirycznego klimatu (wystarczy zapuścić sobie ostatnie kilka minut Domu Złego, żeby się o tym przekonać) i jestem pewien, że z odpowiednim scenariuszem podarowałby światu rewelacyjny horror.
17-02-2013, 20:19
Miss Avatara 2012
Liczba widzów swoją drogą, ale chodzi raczej o odbiór samego filmu. Opinie na tym forum są dość mocno krytyczne w porównaniu do fali zachwytów, które wyrażają osoby niespecjalnie interesujące się filmem na co dzień. A komedie może i mają równie dobrą frekwencję, ale koniec końców i tak dostają istne baty od kogo się da.
17-02-2013, 20:30
.
Liczba postów: 27,772
Liczba wątków: 62
Też odniosłem wrażenie, że Sęp powszechnie uważany jest za spoko film, który zarobił tyle hajsu bo był odbierany jako coś nowego w polskim kinie, że ludzie stęsknieni za sensacją w rodzimym wykonaniu... Ja obstawiam, że dosyć prędko powstanie coś podobnego, próbującego skorzystać na sukcesie Sępa.
17-02-2013, 20:52
|