09-12-2012, 21:56
|
The Lord of the Rings Trilogy (2001-2003) reż. Peter Jackson
|
|
Dwie wieże - co tu dużo mówić, świetny ciąg dalszy. Najlepsza część pod względem widoczków; Rohan po prostu powoduje eksplozję gałek ocznych. Bitwa na końcu - rewelacja. Zgrzyty? W zasadzie brak. No ok - CGI w starciu z wargami, które odstaje od reszty. A szkoda, bo koncepcyjnie to najfajniejszy kawałek filmu: konnica vs wilcza kawaleria na skalistych wzgórzach. Dziwny jest też zjazd Legolasa na tarczy. W sumie dzisiaj takie rzeczy to nic specjalnego w kinie akcji, ale ten krótki fragment wytrąca z rytmu. No ale cóż - takie wady to żadne wady. 10/10
(09-12-2012, 21:56)military napisał(a): Dwie wieże - co tu dużo mówić, świetny ciąg dalszy. Najlepsza część pod względem widoczków; Rohan po prostu powoduje eksplozję gałek ocznych. Dwie wieże to chyba moja ulubiona część trylogii właśnie ze względu na Rohan, który oprócz tego że wygląda obłędnie, to jeszcze Howard Shore napisał pod niego najlepsze tematy muzyczne. Sceneria + muzyka + Miranda Otto = jedne z moich ulubionych scen w historii (a w sadze zdecydowanie ulubione)
09-12-2012, 22:09
ok, wyjaśnijcie mi, jak grupka chatek na skale może wyglądać obłędnie? :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 09-12-2012, 22:49
No i? Ładne zdjęcia, ale to nadal grupa chatek na skale. Już twierdza robiła większe wrażenie. Rohan wygląda biednie.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 09-12-2012, 23:07 (09-12-2012, 22:49)Mefisto napisał(a): ok, wyjaśnijcie mi, jak grupka chatek na skale może wyglądać obłędnie? :) Tak jak pisałem odpowiednia sceneria + genialny motyw muzyczny. Tego się nie da wyjaśnić. To się albo czuje albo nie. Nie chodzi tu wcale o rozmach scenografii, czy inne tego typu pierdy, więc nie wyskakuj mi tu z jakimiś twierdzami. Ty, obviously, tego nie czujesz, więc wyjdź ;) 09-12-2012, 23:12 Cytat:No i? Ładne zdjęcia, ale to nadal grupa chatek na skale. Już twierdza robiła większe wrażenie. Rohan wygląda biednie. Zajebiście wygląda ten "biedny" dwór razem z tą pustą przestrzenią za nim, którą zamykają góry. Taki pozorny minimalizm też może robić wrażenie:) Tak w ogóle nie widzę na forum żadnego tematu o zdjęciach. A chętnie bym się dowiedział jakie filmy uważacie za najlepsze pod tym kątem i co sprawia, że jedne zdjęcia są genialne a inne nie - ładny widok, światło, ruch kamery czy coś niewyjaśnialnego, jak u Perfika wyżej?:) Bo mnie to ostatnio bardzo zastanawia. Chyba później założę taki temat. 09-12-2012, 23:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2012, 23:26 przez patyczak.)
Nie zrozumieliście - scena, gdy pierwszy raz widzimy Rohan jest ok (właśnie ta muzyczka, kompozycja kadru i plenerów), ale dwór Rohanu sam w sobie to mniej więcej poziom Wólki Węglowej, ergo nie ma szału, nie bije ot tego żaden szacunek, przepych, zajebistość i w ogóle nie czuć epy.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 10-12-2012, 03:47
Nie ma przepychu? Powinieneś bliżej się przyjrzeć scenografii, zdjęciom z planu i projektom. Edoras jest zajebiste bo na pierwszy, ogólny rzut oka wygląda dokładnie tak jak powinna wyglądać ludzka osada na poziome technologicznym Rohanu, ale przy bliższej inspekcji przepych odpowiedni dla rodu królewskiego, widać praktycznie wszędzie. Nie ma chyba żadnego miejsca wewnątrz i na zewnątrz samej hali Edoras, które nie byłoby pokryte złotymi ornamentami, rzeźbą, lub freskiem przedstawiającym sceny z historii rodu Theodena.
10-12-2012, 04:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2012, 04:41 przez Proteus.)
Prawda jest taka, że Edoras wygląda fenomenalnie właśnie w ruchu (w połączeniu z muzyką - mistrzostwo). Statyczne screeny robią o wiele mniejsze wrażenie.
10-12-2012, 21:15
Powrót króla - końcówka tego filmu to ekstremalne ćwiczenie w cierpliwości, ale poza tym część tak samo dobra, jak pozostałe. No ok, miałbym parę uwag m.in. do taktyki Gandalfa (raz odpędził nazgule czarem, już po raz drugi z tego nie skorzysta) czy Theodena (szarża frontowa na gigantyczne słonie - brawo), ale ogląda się to świetnie. Największy zgrzyt to chyba zakończenie walki cheatem z armią duchów. Nieuczciwe to było i jakieś takie mało satysfakcjonujące. Ot, przyszli, pozamiatali, "możemy już iść?".
Ostatecznie - najsłabsza część LOTR-a, ale jakby wszystkie filmy były tak słabe, świat byłby lepszy. 10-12-2012, 23:18 Cytat:raz odpędził nazgule czarem, już po raz drugi z tego nie skorzystaMana mu się ładowała :p 10-12-2012, 23:22 Cytat:Największy zgrzyt to chyba zakończenie walki cheatem z armią duchów. ten motyw ssie pałkę, ale rozumiem Jacksona. Jakby chciał to rozegrać "książkowo" to znowu by się film o pół godziny wydłużył. Inna sprawa, że szarża duchów pod Minas Tirith jest strasznie słabiutko pokazana. 11-12-2012, 01:23 (10-12-2012, 04:39)Proteus napisał(a): Nie ma przepychu? Powinieneś bliżej się przyjrzeć scenografii, zdjęciom z planu i projektom. Nie robi filmowego wrażenia wystarczająco. Ok?
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 11-12-2012, 04:25
Po maratonie wersji rozszerzonych w kinie:
-Drużyna Pierścienia to jeden z moich ulubionych filmów w ogóle, fantasy idealne 10/10 -Dwie Wieże, bardzo fajny film, jednak wersja reżyserska robi się trochę niestrawna, przy scenach z Entami przysypiałem 8/10 -Najbardziej rozwleczony film w historii zwany też Powrotem Króla zupełnie mi nie podszedł, zwyczajnie nie lubię tej części, wszystkiego jest tutaj za dużo 6/10 2. i 3. części nie zamierzam w planowalnej przyszłości powtarzać, za to jedynkę mogę choćby i za chwilę. 19-12-2012, 12:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2012, 12:14 przez simek.) (19-12-2012, 12:14)simek napisał(a): -Drużyna Pierścienia to jeden z moich ulubionych filmów w ogóle, fantasy idealne 10/10 Mam tak samo. Świetnie wyważone wątki między filmem a powieścią. Idealnie reżyser wyczuł co należy z książki do filmu zaczerpnąć a co odrzucić. Dzięki temu film nie nuży tak jak pozostałe części w których już zabrakło jakby Jacksonowi tej finezji. Cytat:-Dwie Wieże, bardzo fajny film, jednak wersja reżyserska robi się trochę niestrawna, przy scenach z Entami przysypiałem 8/10 Wątek z Etnami mocno przynudza. Nie wiem jednak czy dałoby się go skrócić czy nakręcić inaczej nie narażając się jednocześnie fanbojom. Pamiętam jak z Drużyny usunięto całkowicie debilną postać Toma Bombadila i jaka była reakcja fanów na forach gdy dowiedzieli się, że tej postaci we filmie zabraknie. Ja osobiście uważam, że Jackson słusznie postąpił ponieważ cały wątek z Tomem nie dość, że totalnie debilny to jeszcze spowalniałby akcję. Czytając powieść rozdział z Bombadilem zawsze, ale to zawsze opuszczałam. Cytat:Najbardziej rozwleczony film w historii zwany też Powrotem Króla zupełnie mi nie podszedł, zwyczajnie nie lubię tej części, wszystkiego jest tutaj za dużo 6/10 Zawsze oglądam do finałowej bitwy a potem wyłączam. Końcówki po prostu nie zdzierżyłabym więcej ani razu. ;) 19-12-2012, 14:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2012, 14:25 przez Monika.)
Zmontowałem sobie kiedyś 3,5 godzinną wersję CAŁEGO LOTRa (pomijając co się tylko dało, min. 3/4 Dwóch Wież w tym cały wątek Faramira), kończyła się ona sceną koronacji i podziękowaniem dla hobbitów. Niestety dysk mi padł i diabli ją wzięli. Coś czuję, że Hobbit tym bardziej będzie takiej wersji potrzebował.
Cytat:Czytając powieść rozdział z Bombadilem zawsze, ale to zawsze opuszczałam. Za pierwszym razem też? :) 19-12-2012, 14:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2012, 14:48 przez Gieferg.)
W ogóle tak samo jak DP rządzi w trylogii, tak również dodatkowe sceny w edycji rozszerzonej tej części, są zdecydowanie najlepsze. Extended Cut "Drużyny" posiada masę klimatycznych scen, które dodają mnóstwo od siebie, jednocześnie nie psując tempa filmu. W "Dwóch Wieżach" i "Powrocie", to już raczej taki fan service. Jest pare klimatycznych i mocnych momentów, ale większość to zbiór ciekawostek i dodatkowych informacji z mitologii Środziemia, które pasują do i tak nierównego tempa tych filmów, jak pięść do nosa. Drużyna to dla mnie tylko i wyłącznie Extended Cut. Rozszerzony "Powrót" i "Wieże", mogę sobie podarować.
Tak przy okazji, wszystkim którzy odświeżają sobie trylogię, przed premierą Hobbita, a mają dostęp do oryginalnych wydań edycji rozszerzonych, polecam nie pomijać dodatków. Właśnie zrobiłem sobie powtórkę po latach materiałów zakulisowych z Extended Edition Drużyny i zabieram się z feature'y z Dwóch Wież. Chyba żadna filmowa saga nigdy nie została udokumentowana w tak zajebisty sposób. Świetnie sklejone, interesujące, pokazujące ogrom produkcji, a przede wszystkim zaskakująco emocjonujące jak na materiały making-of. Cała ta podróż od konceptu do produkcji, jest przedstawiona w sposób, który ogląda się jak normalną, ciekawą fabułę. Zdecydowanie najlepsze dodatki jakie kiedykolwiek widziałem na dvd czy blu. Jak videoblogi z Hobbita, tylko więcej i lepiej. 19-12-2012, 19:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2012, 19:33 przez Proteus.)
Apropo dodatków do Władcy. Czy ktoś z forumowiczów oglądał kiedykolwiek, dokument na temat powstawania trylogii, autorstwa Costa Botesa? Edycje rozszerzone filmów, mają absolutnie fantastyczne materiały making-of, ale oprócz tego, Jackson na początku produkcji zatrudnił Botesa, nowozelandzkiego filmowca, by zarejestrował cały przebieg produkcji i przedstawił w formie oddzielnego filmu dokumentalnego. Nie dodano tych materiałów do rozszerzonych edycji, za to jakiś czas później wydano trylogię po raz kolejny na DVD w wersjach kinowych, ale za to z dodanymi materiałami Botesa. Czy ktoś z was oglądał te wydania? Już od dłuższego czasu chciałem obejrzeć te dokumenty, ale z drugiej strony nie za bardzo widzi mi się, wydawanie specjalnie kasy, by znaleźć i kupić, nieprodukowane już płyty.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon 19-12-2012, 19:44 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Ocean's 11 / 12 / 13 / 8 (2001-2018) | Mefisto | 40 | 9,734 |
14-03-2026, 16:13 Ostatni post: Pelivaron |
|
| Pirates of the Caribbean (2003-2017) | Jakuzzi | 1,079 | 183,009 |
07-02-2026, 15:31 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Lemon Popsicle - Lody na patyku (1978 - 2001) | shamar | 3 | 1,568 |
11-02-2023, 15:09 Ostatni post: shamar |
|
| Red Riding Trilogy (Wilcze Prawo) | Mefisto | 1 | 3,729 |
24-01-2011, 23:31 Ostatni post: Albertino |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |

![[Obrazek: screenshotlrg09.jpg]](http://imageshack.us/a/img339/742/screenshotlrg09.jpg)