13-02-2013, 15:47
|
Oskary 2013
|
|
W większości filmów był też pewnie ktoś w garniturze ... Crash to film o rasizmie, uprzedzeniach, bla bla bla, tak ciężko połączyć kropki? ; )
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 13-02-2013, 16:31
Stawiam dychę, że Jakuzzi ironizował :)
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
13-02-2013, 19:25
Stawiam dwie dychy, że Smackey też. :)
Na kogo stawiacie w kategorii scenariusz adaptowany? Przychylam się do "Argo" ale mam trochę wątpliwości w tej kategorii.
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
13-02-2013, 20:46
Chyba Argo, bo skoro ma dostac za najlepszy film to jeszcze za coś musi:) a pewnie jeszcze za montaż mu skapnie i ze 3 Oscary będą.
13-02-2013, 23:17
Jeśli "Argo" rzeczywiście zgarnie główne trofeum, to musi mieć statuetkę aktorską/za scenariusz. Arkin, jak wiadomo, szans na wygraną nie ma, a sama jego nominacja jest już wystarczającym absurdem. Scenariusz dla "Argo" wygląda natomiast całkiem nieźle, tak do stycznia wierzono w zwycięstwo Kushnera za skrypt "Lincolna", ale jak pokazują ostatnie wydarzenia, "Lincolna" nie lubi nikt i najpewniej skończy z 1-2 nagrodami aktorskimi. Lepszym pretendentem jest "SLP", O. Russell dość niespodziewanie zgarnął w tej kategorii BAFTę, no ale z drugiej strony Brytyjczycy mogli nagrodzić Afflecka za reżyserię, więc nie mieli pewnie potrzeby wciskania "Argo" i tam - na co Akademia pozwolić sobie nie może.
Krótko mówiąc, jeśli nie będzie kolejnych anomalii, to "Argo" wygra film ze scenariuszem i montażem, na wzór "Crash". Należy jednak pamiętać, że "SLP" wśród członków samej Akademii cieszy się niebotycznym wsparciem. Tak więc prawdopodobnie jest to starcie między nimi. W weekend wyniki ogłasza Gildia Scenarzystów, na pewno rzucą na ową kwestię sporo światła. EDIT: Oops, semi-ninja'd! 13-02-2013, 23:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2013, 23:22 przez Galadh.)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 17-02-2013, 01:55
Wiemy już, że na ceremonii śpiewać będą: Adele, Nora Jones, Barbara Straisands i Shirley Bassey, oby dano im ciekawy repertuar, bo ja zazwyczaj przy fragmentach muzycznych szedłem robić herbatę.
Znalazłem też taką informację: Aktorzy znani z filmu "Avengers" przywdzieją kostiumy, by jako nadludzie wręczyć statuetki. Oznacza to, że jedna z nagród zostanie wręczona przez Iron Mana (Robert Downey Jr.), Kapitana Amerykę (Chris Evans), Fury'ego (Samuel L. Jackson), Sokole Oko (Jeremy Renner) i Hulka (Mark Ruffalo). Na razie nie potwierdzono, by ceremonię mieli uświetnić także Thor (Chris Hemsworth) i Czarna Wdowa (Scarlett Johansson). Nie wydaje mi się, żeby serio mieli wchodzić na scenę w kostiumach, ktoś potwierdzi, albo zaprzeczy? Ja jestem za jeśli będzie Scarlett w seksi wdzianku, reszta mi powiewa dopóki Downey Jr. nie będzie miał prawdziwej zbroi :D 18-02-2013, 01:01 (18-02-2013, 01:01)simek napisał(a): oby dano im ciekawy repertuar eee, no wiesz, będą ten no... wykonywać yyy piosenki nominowane do tej nagrody..
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 18-02-2013, 01:10 (18-02-2013, 01:10)Mefisto napisał(a):(18-02-2013, 01:01)simek napisał(a): oby dano im ciekawy repertuar Adele i Norah Jones na pewno, co do dwóch pozostałych pań to nie wiadomo chyba. Bassey zaśpiewa pewnie jakiś szlagier z Bonda, a Straisand pewnie zastąpi Scarlett :). 18-02-2013, 01:16
to dalej nie zmienia faktu, że nie jest to nieznany lub wątpliwej jakości repertuar :)
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 18-02-2013, 01:27
Jak ktoś będzie wiedział gdzie w necie będzie można obejrzeć ceremonię na żywo, na jakiejś pewnej stronie, gdzie transmisji nie wyłaczą np. po godzinie itp. to niech tu poda albo na PM jak się wstydzi, postawię skrzynkę piwa czy czego tam;)Ja już nie mam nerwów co roku w trakcie ceremonii szukać live streamów a nie mam pro7 ani canal+.Dziękuję za uwagę.
19-02-2013, 12:06
Widziałem już chyba wszystkie Oscarowe filmy, które interesowały mnie w tym roku (z filmów posiadających więcej niż jedną nominację/nominowanych w ważniejszych kategoriach, nie zobaczyłem tylko Bestii z południowych krain i Anny Kareniny) więc postanowiłem podzielić się swoimi prognozami na najbliższą galę. Pogrubione tytuły to moje przewidywania zwycięzców w poszczególnych kategoriach, na czerwono zapisałem "moje typy" (czyli kogo ja bym chciał aby nagrodziła Akademia/IMO najlepsi), a w nawiasie dodałem zdanie komentarza przy moim zdaniem wymagających tego kategoriach.
NAJLEPSZY FILM - Operacja Argo Django (Akademia może jednak pójść w zaparte, nie nominowali Afflecka, więc nie dadzą jego filmowi najważniejszej statuetki, w takim przypadku zwycięzcą zostanie Życie Pi) NAJLEPSZY AKTOR - Daniel Day-Lewis Denzel Washington (DDL jest dla mnie dopiero na 3 miejscu z nominowanych aktorów, ale statuetkę musi dostać, bo żaden film z 12 nominacjami nie wyszedł z gali goły) NAJLEPSZA AKTORKA - Jessica Chastain (najpoważniejsza rywalka to Jennifer Lawrence, i przyznaje że obie zasłużyły na tego Oscara) NAJLEPSZY REŻYSER - Ang Lee (choć wszystko się może zdarzyć, rycerzyk może powędrować do Davida O. Russela lub Spielberga) NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY - Christoph Waltz NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA - Anne Hathaway NAJLEPSZY SCENARIUSZ ORYGINALNY - Django NAJLEPSZY SCENARIUSZ ADAPTOWANY - Poradnik pozytywnego myślenia (tutaj członkowie Akademii mogą zaskoczyć każdym tytułem) NAJLEPSZY DŁUGOMETRAŻOWY FILM ANIMOWANY - Merida Waleczna (ewentualnie Ralph) NAJLEPSZY FILM NIEANGLOJĘZYCZNY - Miłość NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA - Les Miserables Nędznicy Hitchcock (brak nominacji dla Lincolna!) NAJLEPSZA MUZYKA ORYGINALNA - Życie Pi NAJLEPSZA PIOSENKA - Skyfall NAJLEPSZA SCENOGRAFIA - Les Miserables Nędznicy NAJLEPSZE EFEKTY SPECJALNE - Życie Pi NAJLEPSZE KOSTIUMY - Les Miserables Nędznicy NAJLEPSZE ZDJĘCIA - Życie Pi Skyfall (bardzo mocno obsadzona konkurencja, każdy godzien tego Oscara) NAJLEPSZY DŹWIĘK - Operacja Argo Wróg numer jeden (bo trzeba wcisnąć gdzieś te Oscary przy wygraniu głównej statuetki prze Argo, nawet jeśli nie zasługuje) NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU - Skyfall (strzał) NAJLEPSZY MONTAŻ - Operacja Argo Z braku oglądanych tytułów pomijam przy powyższych typach 3 krótkie metraże i dokument (choć w tym akurat oczywistym zwycięzcą wydaje się Sugar Man). W poniedziałek przekonam się w ilu procentach moje przewidywania były słuszne i czy Akademia po raz kolejny się zbłaźni. 19-02-2013, 12:23 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Oskary i Złote Maliny 2010 - wasze typy | Never Fuck With Me | 418 | 84,480 |
31-03-2010, 01:41 Ostatni post: Negrin |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

![[Obrazek: tumblr_m7lu8jvbH01qiy6rqo1_400.jpg]](http://24.media.tumblr.com/tumblr_m7lu8jvbH01qiy6rqo1_400.jpg)