Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski
Denerwuje mnie mówienie o jakimś anonimowym "scenarzyście", podczas gdy Drogówkę napisał Smarzowski :)

I denerwuje mnie Crov wspominający ciągle o tym Bourne'ie. Stary, serio? :)

Odpowiedz
może dlatego wyjechał :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto się napina, bo wie, że Crov przez ponad tydzień będzie po Europie stopem jechał. Taki cwaniak, bijący z partyzantki wyskakując z krzaków.

Lubię "Drogówkę", nie wstydzę się takiego polskiego kina!
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.

Odpowiedz
Końcowe porównanie wspaniałe. Dokładnie tak się czułem po seansie. Do Psów dużo brakuje, ale generalnie film dobry.

Odpowiedz
(12-02-2013, 20:09)Mierzwiak napisał(a): Denerwuje mnie mówienie o jakimś anonimowym "scenarzyście", podczas gdy Drogówkę napisał Smarzowski :)

I denerwuje mnie Crov wspominający ciągle o tym Bourne'ie. Stary, serio? :)
Więc przestań się denerwować, bo stres powoduje wzrost ciśnienia i problemy z erekcją. :)

Po co ciągle mówić "Smarzowski", skoro moge powiedzieć "scenarzysta", skoro odnoszę się do scenariusza? POWAŻNIE? TO jest twój problem, Mierzwiaku? TAKA pierdoła? Mam nie używać określenia "aktor", bo mówie o Topie? Czy jak? Weź się, tato :)

I wspominam o Bournie, bo przypomina mi Bourne'a. Proste. Formą bardziej przypomina własnie serię z Mattem Damonem niż, nie wiem, na przykład "Fugitive". To uproszczenie dla ogólnego opisania drugiej części filmu (ścigana jednostka vs ścigający ją "system"), a nie punkt główny analizy. Więc w czym problem?

Odpowiedz
I w końcu się wybrałem.

Będzie krótko, bo o zaletach i wadach wszystko w tym temacie zostało napisane: to z pewnością nie jest najlepszy film Smarzowskiego (Wesele i Dom zły wciąż górą), ale podobał mi się bardziej od Róży. Konkretne, mocne kino, z wciągającą historią (a tego, szczerze mówiąc, brakowało mi w Wojtka poprzednim filmie), bardzo dobrze zagrane. Ma swoje, miejscami mocno widoczne, wady, ale ogółem - bardzo dobry film.

7/10, z szansą na podniesienie oceny po powtórnym seansie.

PS.

Odpowiedz
Cytat:to z pewnością nie jest najlepszy film Smarzowskiego

Widziałem wszystkie filmy Smarzowskiego i ten jest najlepszy. Końcówka to miazga (dosłownie). A Julia Kijowska to piękna kobieta - 100% polskie, słowiańskie naturalne piękno :) Ściągam "Bez tajemnic" z nią, bo słyszałem, że zagrała w sezonie drugim. No i Radziwiłowicz tam występuje, zobaczymy, czy ciągle w formie po genialnej roli w "Glinie".

Plusy:

- fabuła;
- aktorstwo;
- dialogi;
- zdjęcia;
- klimat;
- Julia Kijowska;

Minusy

- za mało Dorocińskiego, ten typ to mógłby być spokojnie polski madafaka-napierdalacz Bronson-Eastwood, z wąsami wyglądał zajebiście, aż mi stanął w pewnym momencie :)

Odpowiedz
Nie mogę... Mental, Ty się nigdy nie zmienisz, ja pierdziu, co za koleś :)

Założyłbyś bloga, dobrze się czyta.

Ale racja, Smarzowski szczytuje w "Drogówce". Też mnie finisz położył, a Dorociński to klasa. Kiedy dowiedziałem się, że zagrał w jakiejś komedii romantycznej, myślałem, ze mu kawał zrobili i podstawili klona z gumy i plastiku.

Teraz czekam na pierwszy polski znakomity horror. Reżyseria: Smarzowski.
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.

Odpowiedz
Tak się zaprasza na filmy dziwki :)

Odpowiedz
Pytanie odnośnie zakończenia:

Odpowiedz

Odpowiedz
Masakra. Ten film jest lepszy niż myślałem.

Odpowiedz
Drogówka chwalona w Variety http://variety.com/2013/film/reviews/traffic-department-review-1200471535/
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
I dobrze. Tu się należy, a nie jak zagranicą zachwycano się Katyniem bo o Katyniu, i bo Wajdy...

Odpowiedz
W temacie o "Jacku Reacherze" pisałem, że to najlepszy film 2013 roku, ale to było zanim obejrzałem "Drogówkę". Film Smarzowskiego zrył mi banie na amen. I kto tu powiedział, że Polacy nie umieją kręcić? Jeden potrafi na pewno :)

Odpowiedz
Jeszcze Tobie przejdzie ;)

Bardzo dobre kino, swietne (Bolsza!) pod wzgledem technicznym, solidny scenariuszy. Na minus, przerysowanie bohaterow i sytuacji oraz przewidywnosc. Na koniec glowny bohater, ktory jest tak cholernie malo wyrazisty - niby to celowy zabieg, ale imo rezyser mogl sprzedac charakter inaczej, lepiej.
Mimo wszystko, mocne 8/10 i miejsce na pudle Najlepszych polskich wypocin ostatniego cwiercwiecza (ok)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Dla mnie to jest wciąż #1 tegorocznych filmów.

Odpowiedz
(08-05-2013, 16:43)Crov napisał(a): I dobrze. Tu się należy, a nie jak zagranicą zachwycano się Katyniem bo o Katyniu, i bo Wajdy...

Jakoś podczas Berlinale, kiedy był na nim Wajda z "Katyniem" to mówiono, że wiadomo ważny film, ale wcale się nim nie zachwycali.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Mnie Drogówka ostatecznie rozczarowała. Owszem, fajne, mocne, bezkompromisowe kino, świetny portret misiaczków i upodlonej warszawki. Ale słabuje w wątku średnio rozegranego i dość oczywistego śledztwa Króla, który dodatkowo ni z tego, ni z owego, z prostego policjanta przemienia się w Bourne'a. Po drugie Smarzowkskiemu nie wystarcza niestety przyglądanie się środowisku i rozkręcanie wątku sensacyjnego, musi on jeszcze dokonać totalnie banalnego rozliczenia grzeszników wydumanie rozpisanych na siedem grzechów głównych. Po co? Z obawy, że całość jest za mało głęboka? Na marginesie, trochę mnie już zaczyna irytować to przerysowane polskie piekiełko. To prawda, że spora część Polaków mentalnie tkwi wciąż w zacofanym i przebrzydłym PRL-u, ale sugestia, że jest to wierny obraz społeczeństwa, jest jednak zdeczka przesadzona. Trochę szkoda, bo gdyby wyciąć ten niepotrzebny tłuszcz, byłoby rasowe kryminalne mięcho jak się patrzy.

Odpowiedz
Cytat:musi on jeszcze dokonać totalnie banalnego rozliczenia grzeszników wydumanie rozpisanych na siedem grzechów głównych.

Co takiego? ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon