Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski
Nie, ponieważ nie oglądam telewizji od 8 lat - siłą rzeczy nie mogłem widzieć. Jak już rzucasz sucharami, to postaraj się, żeby miały sens.

Odpowiedz
Dopieprzać się do tego, że koleś ucieka po dachach, że w TV pokazują portret... no sorry... dla mnie to żadne argumenty. Przypieprzyć to się można do tego, że właściwie całe "śledztwo" prowadzone przez Króla opiera się na oglądaniu filmików z komórek i to jeszcze na dodatek we właściwej kolejności. To tak jakby układać puzzle i za każdym razem z pudełka wybierać pasujący element układanki. To było w "Drogówce" - słabe.
Następne - przerysowanie - to chyba najbardziej przerysowany film Smarzowskiego. O ile w "Weselu" czy "Dom zły" dało się to kupić - to tutaj przedstawiony portret policjantów jest zdecydowanie krzywdzący dla prawdziwych funkcjonariuszy. Bo trudno mi uwierzyć (skoro film jest życiowy), że policjanci z w warszawskiej drogówki to jedna wielka patologiczna rodzina, która po pracy uprawia libacje alkoholowe łączone z orgiami seksualnymi. Jednak całość ogląda się naprawdę fajnie - choć IMHO to najsłabszy film Smarzowskiego.

Odpowiedz
Cytat:po pracy uprawia libacje alkoholowe łączone z orgiami seksualnymi.

Tylko że akurat to czyni ich fajnymi ludźmi. Cała reszta to patologia :)

Odpowiedz
Monia uwagi o szczegółach filmu na forum filmowym jak zwykle traktuje jako czepialstwo i rzuca się, że to nie są "argumenty". Nie, Monia, to nie są argumenty - to są uwagi o drobnych elementach filmu, które nie mają wpływu na całość. Jeśli oczekujesz, że w wątku o filmie będzie pisało się jak najbardziej ogólnie - "ciekawy film, dobre postaci, ogólnie syf" - idź na Filmweb, tam znajdziesz rozmowy na poziomie bliższym twoim oczekiwaniom.

Odpowiedz
Wydawałoby się, że oczywiste jest, że nie chodzi o samo skakanie po dachach, co o fakt, że prosty krawężnik nagle staje się gościem, który z łatwością umyka policji (kamienice, metro) oraz na własną ręką odkrywa i rozwiązuje gruby państwowy przekręt. Ale na tym forum nic przecież nie jest oczywiste. Dziwne, że dyskusja skupiła się akurat na tym motywie, który wcale nie stanowi największego problemu filmu (naciągany, ale da się kupić).

Odpowiedz
(12-05-2013, 16:25)Jakuzzi napisał(a): prosty krawężnik nagle staje się gościem, który z łatwością umyka policji (kamienice, metro) oraz na własną ręką odkrywa i rozwiązuje gruby państwowy przekręt.
Tylko dlatego że Smarzowski przyzwyczaił nas do tego, że jego filmy są bardzo realistyczne, nie znaczy, że w sensacyjnym thrillerze miałby nagle zrezygnować z motywów typowych dla tego typu kina. Wszak to FILM, na litość boską, a niektórzy spinają się, jakby pierwszy raz mieli do czynienia z tą dziedziną sztuki.

Odpowiedz
Czasami zastanawiam się czy niektórzy w ogóle kochają kino, czy też po prostu zostali zbanowani/znudziły im się wszelkie fora dotyczące filozofii, broni, czepialstwa i polityki?

Odpowiedz
(12-05-2013, 16:25)Jakuzzi napisał(a): Wydawałoby się, że oczywiste jest, że nie chodzi o samo skakanie po dachach, co o fakt, że prosty krawężnik nagle staje się gościem, który z łatwością umyka policji (kamienice, metro) oraz na własną ręką odkrywa i rozwiązuje gruby państwowy przekręt.

Policjant umyka policji i jeszcze rozwiązuje jakieś śledztwo?! Call the press!!
I dalej nie wiem jaki ma to związek z Bournem, który umiał wszystko i lał każdego jak leci, by dojść kim jest.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Powyższy post bardziej zachęcił mnie do obejrzenia Drogówki niż wszystkie pozostałe w tym temacie.

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):prosty krawężnik nagle staje się gościem, który z łatwością umyka policji

Perzcież pomagają mu inni. Nawet sam komendant jest po jego stronie. Narzekasz na czepialstwo na tym forum, a sam praktykujesz to samo ;)

Odpowiedz
7 czerwca premiera na DVD (powinno być w każdym kiosku za 19,99), a 21 czerwca na Blu-ray.

Odpowiedz
Czekam na ceny, bo kupię na pewno.

Odpowiedz
(23-05-2013, 15:02)Mental napisał(a): Perzcież pomagają mu inni. Nawet sam komendant jest po jego stronie. Narzekasz na czepialstwo na tym forum, a sam praktykujesz to samo ;)

Akurat w najbardziej gorących sytuacjach był zdany sam na siebie. Poza tym już parokrotnie podkreślałem, że dla mnie to wcale nie jest główna wada tego filmu, a mimo to do znudzenia wałkujecie ten sam zarzut. Kapuję, waszym zdaniem nie ma nic nadzwyczajnego w tym, że zwykły krawężnik wodzi za nos całą policję, a w międzyczasie rozwala grube przekręty. Skończmy ten temat. ;)

Odpowiedz
Ja ponownie chciałbym podkreślić, że to tylko film. W Polsce powstaje scenariusz rodem z Hollywood i połowa ludzi nagle traci rozum i zapomina, jakimi prawami rodzi się kino, fikcja. Ciekawe zjawisko :)

Odpowiedz
Myślę, że to wynika z tego, że polskie kino przyzwyczaiło nas do tego, że jest polskie. To znaczy: filmy polskie zwykle opowiadają o obyczajowych dramatach przesiąkniętych nędzną rzeczywistością, biedą, głodem, szarością i tragedią. W polskich filmach jak ktoś spada ze schodów to nie po to by się otrzepać, wstać i powiedzieć "ale jebłem" - ale po to by skręcić sobie kark i osierocić dzieci zostawiając ich na pastwę losu lub co najmniej połamać się tak żeby zostać sparaliżowanym a od ZUS nie dostać odszkodowania. A kiedy polskie kino liźnie trochę amerykańskiego "luzu" robi się narzekanie, że to takie dziwne, nierzeczywiste, że policja ściga i nie łapie, że koleś biega po dachach i nie łamie sobie żadnej kończyny i że w ogóle dziwna ta bieda z nędzą bo taka na bogato przecież. ;)

Odpowiedz
Czekam na kolejne bekowe teorie. :)

Odpowiedz
Wcześniej nie zagłębiałem się w ten film, znaczy obejrzałem zwiastuny i tyle. Sądziłem, że będzie to komedia o polskich policjantach z drogówki. Miło jednak jestem zaskoczony. Film przedstawia polskie realia, szczególnie podoba mi się pokazany w tym filmie system, jak to rączka rączkę myje.

Mam pytanie. Czy istnieją w sieci jakieś interpretacje, czemu nazwiska bohaterów są takie same jako w "Domu Złym"?
G.P.Cosmatos1, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since May 2013.

Odpowiedz
jednym slowem przereklamowany
------------------------------------------------------------------------
http://www.filmyonline24h.pl/
krychu13, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jun 2013.

Odpowiedz
byłoby spoko jakbyś pisał posty dłuższe niż jedno słowo.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon