Khet napisał(a):Podsumowując - jeden z lepszych i bardziej klimatycznych horrorów jakie widziałem w ostatnim czasie.Dokładnie.
Czekam z niecierpliwością na kolejny film Marshalla.
23-04-2007, 19:11
|
Zejście...
|
Khet napisał(a):Podsumowując - jeden z lepszych i bardziej klimatycznych horrorów jakie widziałem w ostatnim czasie.Dokładnie. Czekam z niecierpliwością na kolejny film Marshalla. 23-04-2007, 19:11 Khet napisał(a):(...) No co ty, telewizor, chyba 30 cali i HBO- 23:30 puszczane są co weekend horrory. Jestem wybrednym ale uczciwym kinomanem :wink: Pozdr.
Coppola 12... Pfff
28-04-2007, 20:49 military napisał(a):. Dopiero w połowie filmu okazywałoby się, że to ludzie, ale cały czas pokazywani byliby jak np. Predator w swoim filmie - jako coś obcego, jako zagrożenie, istoty które przybyły by wziąć coś, co się im nie należy. ) A czytałeś "Kroniki Marsjańskie? :> 01-05-2007, 19:33
451 Fahrenheit przekonało mnie, że nie trawię Bradbury'ego, więc nawet nie próbowałem. :)
01-05-2007, 20:38
"Kroniki marsjanskie" są bardzo nierówne, ale ja nie o tym. Bradbury ma jedno absolutnie genialne opowiadania na swoim koncie. Nie pamiętam tytułu. Rzecz jest o chłopcu, który wychodzi na ganek i spogląda w niebo z nadzieją, że zobaczy spadającą gwiazdę i wypowie życzenie.
Przenosimy się w przestrzeń kosmiczną. Jakaś zabłąkana asteroida trafia w statek kosmiczny zawieszony w pobliżu ziemi. Kamień przebija kadłub, otwierając wielką dziurę, przez którą wypadają kolejno wszyscy członkowie załogi. Ubrani w skafandry ciśnieniowe, dryfują w różnych kierunkach. Komunikują się ze sobą przez radio (dialogi!!!). Jeden z nich wchodzi w ziemska atmosferę i spala się w niej na popiół. Z powrotem na ziemi. Chłopak widzi świetlista smugę na nocnym niebie i wypowiada życzenie. Nie wie, że obserwuje agonię astronauty. Bradbury wiele rzeczy traktuje umownie, ale to akurat opowiadanie po prostu rozwala. 01-05-2007, 20:59
Witam wszystkich jako, że to mój pierwszy post !
Co do filmu to po prostu brak słów. Jedyna co w nim dobre to niektóre z aktorek. Zero atmosfery strachu. Zero gry aktorskiej. Zero wszystkiego. Najbardziej z całości rozczarowuje zakończenie, które jest po prostu głupie. Generalnie tego filmu nikomu nie polecam. 13-06-2007, 18:23
Zabierając się za ten film nie przypuszczałem, że to będzie aż tak dobry horror.
Już początkowa eksploracja jaskiń, w której więcej jest grozy płynącej z klaustrofobii jak jakiś czynników âdemonicznychâ potrafi przykuć widza do ekranu. A z chwilą rozpoczęcia właściwej akcji, wprost nie sposób oderwać się od ekranu. Już dawno nie spotkałem się z filmem, który tak bardzo przykuwałby do ekranu, przy którym siedziałbym jak na szpilkach. Napięcie, groza i emocje są tutaj podawane w wyważonych i niezwykle sprawnie przygotowanych dawkach. Myślałem, że w dzisiejszych czasach nie ma już szans na jakiś pozbawiony bzdur i nielogiczności horror(te o których wspominano wcześniej w tym temacie uważam za zwykłe czepialstwo), w którym napięcie podtrzymywane byłoby do ostatniej sceny bez strat na odbiorze końcowym filmu. Na szczęście twórcy filmowi raz na jakiś czas potrafią mnie jeszcze pozytywnie zaskoczyć. Ostatni raz widziałem ten film już dosyć dawno temu, ale na pewno jeszcze do niego wrócę. Zdecydowanie polecam.
Kinofilia - blog filmowy
PAMIĘĆ ABSOLUTNA, czyli... TOTAL RECALL 2, czyli dlaczego Paul Verhoeven nie nakręcił kontynuacji. 10-09-2007, 15:25
"Zejscie" to jak dla mnie jeden z najlepszych horrorow na swiecie.
Mialem w kinie podwojny ubaw - po pierwsze, film byl rewelacyjny w kazdym calu, pozwolcie ze nie bede powtarzal pozytywow, ktore sie w tym watku juz pojawily. Wszystkie sa sluszne. Po drugie publika reagowala tak, jak powinna - byly i krzyki, i glebokie westchniecia przepelnione groza :twisted: Nie pamietam, zebym kiedykolwiek widzial tak przerazonych ludzi na sali! 22-11-2007, 19:06
Czytałem o tym chyba ponad pół roku temu, szkoda że jednak to powstanie...
Onet jak zwykle ma info sprzed wieków, już od jakiegoś czasu wiadomo że Marshall wycofał się z tej produkcji i nie będzie mieć z nią nic wspólnego. Do tego główną bohaterką De2cent ma być Sarah :shock: Nie spodziewam się po tym niczego powyżej oceny 1/10 :twisted: 09-04-2008, 12:58
Uwaga - bardzo na świeżo:
http://www.firstshowing.net/2009/02/13/must-watch-early-promo-trailer-for-the-descent-2/ (uwaga: link jest kapryśny, strona nie zawsze się włącza) Na razie jedyny (wciąż) działający link do zwiastuna drugiej części "Zejścia". IMHO wygląda to bardzo średnio - kompletna negacja znakomitego zakończenia "jedynki". Ale kto wie - może będzie dobrze, w końcu - i tu małe info dla Mentala - za scenariusz odpowiedzialny jest pan od "Eden Lake". 16-02-2009, 18:32
Sorry Karol ale zarówno ze zwiastunem jak i z infem dla Mentala spóźniłeś się nieco :)
Kinofilia - blog filmowy
PAMIĘĆ ABSOLUTNA, czyli... TOTAL RECALL 2, czyli dlaczego Paul Verhoeven nie nakręcił kontynuacji. 16-02-2009, 18:44
Właśnie odświeżyłem sobie Descent i nie wyobrażam sobie tego nowego gówna jakie nam szykują . Ten zwiastun klimatem przypomina Blair Witch 2 czyli totalne wymuszone ścierwo na fali pierwowzoru. Nie wiem czemu rezyser pozwolił aby wersja US miała tak denne hollywoodzkie zakończenie otwierające bramy do marnych sequeli eh żal.
16-02-2009, 19:22
To może sequel też będzie wyświetlany tylko w US :D
Trailera nie skomentuję, bo brakło mi słów. Nie zauważyłem tak kompletnie NIC, co pokochałem w jedynce. Bleh. 16-02-2009, 19:31
To że przeżyła główna bohaterka to jeszcze nic. Przecież w tym trailerze widać, że w jaskiniach razem z potworami :roll: :roll: :roll: przeżyła też Juno czy jak jej tam :wink: To dopiero szok :roll:
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 16-02-2009, 22:56
Wytwórnia, która produkuje takie coś, powinna dopracować swoje logo. Proponuję taką opcję:
16-02-2009, 23:03 Tyler Durden napisał(a):Sorry Karol ale zarówno ze zwiastunem jak i z infem dla Mentala spóźniłeś się nieco :) To nie wyścig, więc się nie przejmuję ;). Po prostu znalazłem klikalny zwiastun, a o to w miarę trudno (przynajmniej na razie) i umieszczam go w odpowiednim temacie ;). Predator napisał(a):Nie wiem czemu rezyser pozwolił aby wersja US miała tak denne hollywoodzkie zakończenie otwierające bramy do marnych sequeli A bo na pewno on miał na to jakikolwiek wpływ :roll:. Khet napisał(a):To może sequel też będzie wyświetlany tylko w US :D W sumie w tym wypadku bym się nie obraził :D. 17-02-2009, 02:24
Podobało mi się. Na plus:
- sceny w jaskiniach jeszcze przed ujawnieniem się stworków. Totalnie klaustrofobiczny klimat, momenty, w których bohaterki przeciskały się przez ciasny tunel były świetne. - design stworów. - znakomite niektóre kadry i zabawa światłocieniem. - Sarah w basenie krwi - cudownie obrzydliwe. w ogóle film jest całkiem krwawy, ale nie do przesady, nikt tu nie czerpie sadystycznej przyjemności z polewania juchy. - całkiem znośne aktorstwo. - dobry klimat osaczenia. - motyw z Juno i Beth - kto oglądał, wie o co chodzi, zaskoczyło mnie to. - świetna końcówka. Na minus: - do momentu zejścia do jaskiń byłem dosyć znużony, te 20-parę minut trochę się wlekło. - irytujące bohaterki. Do Sarah miałem trochę sympatii, reszta była mi obojętna, a Holly życzyłem, by odpadła jak najszybciej. Z drugiej strony, nie wiem, czy nie taki był zamiar reżysera :) - nie znam się na medycynie i pierwszej pomocy, ale motyw z upychaniem wystającej kości z powrotem do nogi i możliwość chodzenia po czymś takim wydały mi się bardzo naciągane. - muzyka, patetyczne rytmy ilustrujące spacer przez las były nieco śmieszne :P - czasem miałem wrażenie, że motywu z wypadkiem Sarah mogłoby w ogóle nie być i że film mógłby zacząć się po prostu od spotkania w domku leśnym :) no ale, to by nie wytworzyło pewnych konfliktów i końcówka nie byłaby tak fajna, więc dość naciągany minus. Fajny film. Nie wiedziałem, czy dać 7, czy 8, to niech będzie 7.5 :) 12-11-2013, 01:05
@Bogdan, mogę się prawie pod wszystkim podpisać poza muzyką. Ścieżka Julyana naprawdę świetnie sprawdza się w tym obrazie i tworzy niesamowity klimat.
Nie jest to soundtrack z kategorii miłych, łatwych i przyjemnych, ale za funkcjonalność i klimat cenię go wysoko. I naturalnie podczas tegorocznego Halloween odsłuchałem go sobie. 12-11-2013, 17:04 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |