Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE]
Gdyby nie to zdjęcie, nawet nie wiedziałbym że Happy jest nominowane do Oskara. Jak go dostanie to będzie niesamowity rok dla niego - uczestniczył w dwóch najpopularniejszych piosenkach roku i jeszcze to.

Odpowiedz
Ciekawe czy ta po jego lewej to coś widzi.

Odpowiedz
Pytanie czy ona w ogóle coś widzi :)
A Happy jest świetne :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
A jest tam gdzieś Lawrence czy nie umiem jej dostrzec?:D

Odpowiedz
Pod kapeluszem.
Amy Adams fajnie wygląda btw. Snuffer - tak, Jonze to ten w stroju polskiego nauczyciela fizyki.

Odpowiedz
(03-02-2014, 23:02)simek napisał(a): Gdzie fota z tego roku? Może się odnajdę ;)

Jesteś tym gościem co siedzi tuż przy złotym rycerzu?

Odpowiedz
Na tym zdjęciu wszyscy wyszli tak naturalnie (aż za), że gdyby nie to, że kojarzę mordy, to bym pomyślał, że to zdjęcie pracowników jakiejś korporacji, a nie gwiazd Hollywoodu. :D
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy

Odpowiedz
Swoją drogą McConaughey jaki rape-face :D

Odpowiedz
Zniewolony z BAFTA. a więc już niemal pewny Oscara. Nie będzie to jednak zdecydowane zwycięstwo, gdyż jego wynik zamknie się w 2-3 statuetkach. Oprócz tej za najlepszy pewnie za najlepszy scenariusz, a Lupita Nyongo powalczy z Jennifer Lawrence. Bank jednak i tak Grawitacja rozbije i może wyłuskac aż 7.

Odpowiedz
Na 2-3? Od 1942 roku zwycięzca najważniejszej nagrody nie skończył z tylko 2 statuetkami, trzy to minimum.

Poza tym nie zdziwiłbym się gdyby najlepszym filmem mianowano Grawitację, która dostałaby z 7 statuetek.

Odpowiedz
(18-02-2014, 14:40)Juby napisał(a): Poza tym nie zdziwiłbym się gdyby najlepszym filmem mianowano Grawitację, która dostałaby z 7 statuetek.
Ja też. Patrząc na to jak bardzo świat oślepł od rozbłysków palącej się Chińskiej stacji Shenzou, to Gravity zgarnie wszystkie statuetki. W większości przypadków niezasłużenie.

Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Akademia obecnie zupełnie inaczej traktuje filmy sci-fi i blockbustery. Matrix w 2000 roku nie był nawet nominowany za najlepszy film (a także za zdjęcia, scenariusz i reżyserię, choć zasłużył jak mało który film z 1999 roku) a teraz Grawitacja ma 10 nominacji w tym w najważniejszej kategorii. Wolałbym aby przywrócono grono nominowanych do 5 tytułów (choć wtedy i tak pewnie by film Cuarona został nominowany - LOL).

Odpowiedz
Dla mnie ten wybór 9 filmów (i czemu 9 a nie 10 lol) to głupi pomysł, skoro i tak zawsze zostaje tych dwóch faworytow, a o reszcie wiadomo, że nie ma szans. Oscary to syf dla mnie tak ogolnie, ten rok to udokumentował nie dając nawet jednej nominacji dla "Rush", a to dla mnie film roku nr 2. Nr 1 to "Wilk z Wall Street" i mam cicha nadzieje, że zgarnie niespodziewanie statuetke za film roku wyprowadzając w pole "Zniewolonego" i "Grawitację" ale jak mowilem Oscary to syf i tak sie nie stanie.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
(18-02-2014, 14:40)Juby napisał(a): Na 2-3? Od 1942 roku zwycięzca najważniejszej nagrody nie skończył z tylko 2 statuetkami, trzy to minimum.

Poza tym nie zdziwiłbym się gdyby najlepszym filmem mianowano Grawitację, która dostałaby z 7 statuetek.

Nieprawda. Największe widowisko świata w 1953 r. dostało 2 - najlepszy film i scenariusz, a w tym roku może byc przełom (dowód - Gildia Producentów nagradza 2 filmy po raz pierwszy). Zniewolony 2, a góra 3 ale wygrywa za najlepszy film roku. Czemu nie Grawitacja? Nigdy sci-fi nie zdobyło nagrody głównej (chociaż ja osobiście Gravity sci-fi nie nazwę).

Odpowiedz
(18-02-2014, 21:03)piczympoom napisał(a): Nigdy sci-fi nie zdobyło nagrody głównej (chociaż ja osobiście Gravity sci-fi nie nazwę).

Do 2003 roku nigdy fantasy nie zdobyło. No i jak mówisz Grawitacja to nie jest typowe Science Fiction.
(18-02-2014, 14:57)Juby napisał(a): Akademia obecnie zupełnie inaczej traktuje filmy sci-fi i blockbustery. Matrix w 2000 roku nie był nawet nominowany za najlepszy film (a także za zdjęcia, scenariusz i reżyserię, choć zasłużył jak mało który film z 1999 roku) a teraz Grawitacja ma 10 nominacji w tym w najważniejszej kategorii. Wolałbym aby przywrócono grono nominowanych do 5 tytułów (choć wtedy i tak pewnie by film Cuarona został nominowany - LOL).

To że akademia obecnie inaczej sci-fi traktuje to pewnie też zasługa tego że jest aż 10 nominowanych filmów. Też uważam że to za dużo aczkolwiek gdyby było znowu 5 to sci fi już pewnie wogóle nie miałoby szans na nominację. (Choć akurat Grawitacja to odrębny przypadek).

Odpowiedz
(18-02-2014, 18:34)Pitero napisał(a): Dla mnie ten wybór 9 filmów (i czemu 9 a nie 10 lol) to głupi pomysł, skoro i tak zawsze zostaje tych dwóch faworytow, a o reszcie wiadomo, że nie ma szans.

Mamy 9 filmów, bo tyle zdobyło minimalną ilość pierwszych miejsc przy głosowaniu członków akademii. Generalnie proces nominacji jest dość skomplikowany, ale otrzymać je może od pięciu do dziesięciu filmów. To, że w ostatnich dwóch czy trzech latach było ich dziewięć, to przypadek.

Proces wybierania też jest ciekawy, więc jak kogoś to interesuje, to w skrócie go przybliżę ;).

We wszystkich kategoriach (po za główną) decyduje tzw. popular vote, czyli żeby zgarnąć Oscara wystarczy 20% + 1 głos. Głosują wszyscy akademicy w przeciwieństwie do nominacji, o których decydują konkretne oddziały akademii.
W przeciwieństwie do reszty najważniejszych nagród filmowych (BAFTA, Globy itd.) przy wybieraniu filmu roku zrezygnowano kilka lat temu z popular vote i zastąpiono go głosowaniem preferencyjnym.

Łopatologicznie - głosujący układają listę od 1-5, następnie karty do głosowań rozdziela się (w tym roku) na dziewięć kupek w zależności od tego jaki film jest na pierwszym miejscu. Jeśli któryś film zdobył 50% + 1 głos, mamy zwycięzce. Jeśli nie, bierzemy karty filmu który dostał najmniej pierwszych miejsc, patrzymy na miejsce drugie i rozdzielamy je na pozostałe sterty. I tak do skutku to znaczy, aż któraś stera będzie liczyła 3001 kart (zaokrąglając liczbę akademików do 6000).

Gildia Producentów również korzysta z tego systemu, ale przy oscarach nie ma co liczyć na remis, bo regulamin nie dopuszcza takiej opcji w głównej kategorii.

Wracając jeszcze do cytowanego tekstu. Czyli co? Wolałbyś, żeby w tym roku nominowane były tylko slave, gravity i ewentualnie hustle? Ja tam się cieszę, że takie filmy jak Wolf of Wall Street czy District 9 załapały się na listę, nawet jeśli od początku było wiadomo, że nie wygrają. Napisałbym tu jakąś alegorię do świata sportu, ale mi się nie chce :).

Odpowiedz
pytanie do śledzących wszystkie release'y. na co nie ma szans w 1080p przed oscarami i trzeba będzie oglądać screenery?

Odpowiedz
Na 100% nie załapie się Her i Wolf. Philomena raczej też nie. Jakoś w najbliższych dniach powinny pojawić się American Hustle i 12 Years a Slave.

Odpowiedz
Jak komuś nie po drodze do kina, to 12 Years a Slave jest już do obejrzenia w domu w dobrej jakości.

Odpowiedz
(18-02-2014, 21:03)piczympoom napisał(a): Największe widowisko świata w 1953 r. dostało 2 - najlepszy film i scenariusz, a w tym roku może byc przełom (dowód - Gildia Producentów nagradza 2 filmy po raz pierwszy). Zniewolony 2, a góra 3 ale wygrywa za najlepszy film roku. Czemu nie Grawitacja? Nigdy sci-fi nie zdobyło nagrody głównej (chociaż ja osobiście Gravity sci-fi nie nazwę).

Ups. Pardon twoja racja piczympoom. Ale to i tak szmat czasu i wątpię aby akademia dała najlepszemu filmowi roku mniej niż 3 statuetki.

(18-02-2014, 22:44)Perfik napisał(a): Czyli co? Wolałbyś, żeby w tym roku nominowane były tylko slave, gravity i ewentualnie hustle? Ja tam się cieszę, że takie filmy jak Wolf of Wall Street czy District 9 załapały się na listę, nawet jeśli od początku było wiadomo, że nie wygrają. Napisałbym tu jakąś alegorię do świata sportu, ale mi się nie chce :).

Wolałbym tylko 5 mocnych nominowanych. Jeszcze nie widziałem Filomeny (wchodzi do kin 21, więc przejdę się w przyszłym tygodniu) i Nebraski (oglądam dzisiaj), w tym roku wśród piątki zdecydowanie widziałbym Wilka, pewnie Zniewolonego (za tematykę), Her Jonze'a, no i jeśli te dwa jeszcze nie obejrzane przeze mnie tytuły zawiodą, to na pozostałe dwa miejsca typowałbym Witaj w klubie i Kapitana Phillipsa.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon