I am the Guy with the Gun!
Liczba postów: 706
Liczba wątków: 1
Tak mi się przypomniało...
Bodajże w 2002 roku w sieci pojawił się opis fabuły (chyba był nawet na filmwebie) Reaktywacji, z którego wynikało, że w filmie głównym zagrożeniem będą nie maszyny i ich wirtualne twory tylko... Kosmici! Z owego opisu wynikało, że obcy stworzyli ludzkość przy pomocy inżynierii genetycznej, gdyż przewidzieli, że w przyszłości ludzie wraz z maszynami rozpoczną wojnę, która doprowadzi do globalnego ochłodzenia na Ziemi (kosmici mieli być zimnolubni)... Z tego co pamiętam, to według opisu fabuły pojawienie się kosmitów miało skłonić ludzi i maszyny do zawarcia sojuszu przeciwko obcym, i tak armia maszyn miała chronić w realu Syjonu(sic!), zaś Neo i spółka mieli w Matrixie walczyć z kosmitami (sic!)... Pamięta ktoś z was ten opis?
P.S. Wie ktoś coś o wczesnych wersjach scenariusza Reatywacji? Pamiętam, że jeden z nich widziałem parę lat temu na jakieś polskiej stronie o Matrixie.
Hail to the king, baby!
17-10-2013, 19:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2013, 21:33 przez Ash.)
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
Jaką mentalną gimnastykę należy przeprowadzić by uznać powyższy opis za sensowny? :)
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
17-10-2013, 20:08
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,157
Liczba wątków: 67
Tak, Ash, nawet w 2002 roku były fake'owe newsy :)
17-10-2013, 20:09
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Opis o obcych pojawił się w śp miesięczniku "Cinema".
Natomiast na jakiekolwiek wczesne wersje skryptu Reaktywacji bym nie liczył skoro to w pełni autorskie dzieło - wtedy jeszcze - braci W., a nie typowa szmira przerabiana i przepisywana przez każdego kto akurat przekroczył próg studia. Z fanowskimi scenariuszami z kolei nie powinno być najmniejszych problemów.
17-10-2013, 21:16
I am the Guy with the Gun!
Liczba postów: 706
Liczba wątków: 1
Nie wiem czy wiecie, ale Matrix jest jednym z ulubionych filmów Tarantino. ;)
Hail to the king, baby!
10-02-2014, 21:27
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
I połowy ludzkości. ;)
10-02-2014, 21:34
Banned
(10-02-2014, 21:27)Ash napisał(a): Nie wiem czy wiecie, ale Matrix jest jednym z ulubionych filmów Tarantino. ;)
Chwalipięta, jakbym miał internet to też bym szpanował ciekawostkami :/
10-02-2014, 21:43
Don Sinatio
Liczba postów: 2,944
Liczba wątków: 11
Tak wiemy, mówił o tym w rankingu swoich najlepszych filmów lat 92-2012, zaznaczając przy okazji jak nie lubi sequeli "Matrixa".
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
10-02-2014, 22:44
Stały bywalec
Liczba postów: 5,888
Liczba wątków: 6
Plotka: Wachowscy pracują nad nową Trylogią Matrixa...
http://www.filmweb.pl/news/PLOTKA%3A+Wachowscy+szykuj%C4%85+kolejnego+%22Matriksa%22-103087
http://hatak.pl/artykuly/matrix-powroci-z-kolejna-trylogia
Oryginalna informacja:
Cytat:We’ve been told that the Wachowski’s have already started the writing process with early treatments and outlines already turned into the studio. No word if they will want to direct but my money says “Claro que Si!”. Warner Bros. is desperate for a surefire franchise and will be making a push to have the new Matrix films ready to up against any new Star Wars and Avatar films by 2017.
So the big question, will Mr. Anderson be back? Who knows!! One of the early outlines was about the birth of the Matrix and now that WB is Terminator-less, some of suits would like to explore that early world but it’s way too early and the story is still very fluid. I’ve been also told to that the previous animated Matrix films will not have any effect on the live action movies.
Oczywiście źródłem plotki jest Latino-Review, więc należy do tego podejść z DUŻYM dystansem.
Normalnie powiedziałbym : eh je*** to, bo nie przepadam za odgrzewanymi kotletami, ale... czuję sentyment do Matrixa. No i zakończenie trylogii jakoś szczególnie mnie nie usatysfakcjonowało, więc właściwie mam nadzieję, że ta plotka się potwierdzi. Może Wachowscy wyciągnęli jakieś wnioski po nakręceniu "Reaktywacji" i "Rewolucji".
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
01-03-2014, 12:27
Nowy
Liczba postów: 2,012
Liczba wątków: 4
Jak dla mnie cały hejt na Reaktywację i Rewolucje wziął się stąd, że jedynka postawiła poprzeczkę na nieosiągalnym dla kontynuacji poziomie (mówcie co chcecie ale The Matrix to top5 sf w historii), przez co ludzie się zawiedli, bo nie było tego szoku jakościowego jak przy jedynce. Ale gdyby oceniać je w oderwaniu od jedynki, to oba filmy się bronią - logicznie rozwijają fabułę, wprowadzają nowe i całkiem niegłupie, ciekawe wątki, oferują rewelacyjne sceny akcji (chociaż walka Neo vs Smithy się brzydko zestarzała, zresztą narzekałem na nią już przy premierze) i przede wszystkim, w połączeniu z Animatrixem tworzą bardzo szerokie uniwersum z wielkim potencjałem na jego dalszą eksploatację, dlatego uważam, że byłoby wręcz grzechem _nie_ nakręcić nowej trylogii.
01-03-2014, 15:33
Banned
(01-03-2014, 15:33)und3r napisał(a): chociaż walka Neo vs Smithy się brzydko zestarzała
Nieprawda! :) Z bardzo prostego powodu: jestem na 1000% pewien, że dzisiaj nie zrobiony by jej lepiej, bo do dziś nikt nie wykreował jeszcze przekonującego CGI człowieka. I tyle :)
Nie wiem jak skomentować tę plotkę, może dlatego, że to - na razie - tylko plotka? Szkoda mi się ekscytować/denerwować czymś, co może nie być prawdą, więc zaczekam na jakieś oficjalne informację, choć wcale by mnie to nie zaskoczyło.
Dacie wiarę, że za 5 lat Matriksowi stuknie 20-lecie?!
01-03-2014, 15:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2014, 15:38 przez Mierzwiak.)
Nowy
Ta scena ma więcej problemów - za dużo w niej bullet-time i slow-mo, zaś przede wszyskim trwa zdecydowanie za długo. Taki efekciarski wypełniacz, dlatego narzekam na nią od pierwszego seansu.
01-03-2014, 16:07
Banned
Masz rację, ale i tak nic na to nie poradzę, że strasznie ją lubię. W ogóle przez lata Reaktywacja tak u mnie zyskała, że mogę i bez takiej pewnej nieśmiałości przyznać, że mieści się w zewnętrznym kręgu moich ulubionych filmów.
01-03-2014, 17:12
Captain Skullet
Liczba postów: 20,263
Liczba wątków: 128
Reaktywacja jest znacznie lepsza niż Rewolucje i w ogóle byłaby spoko, gdyby tylko prowadziła do mocnego zakończenia w trzeciej części, a niestety prowadzi do szamba.
01-03-2014, 17:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2014, 17:19 przez Gieferg.)
Nowy
Brak mocnego zakończenia trylogii to kolejny argument za nową trylogią:)
02-03-2014, 01:03
Stały bywalec
Liczba postów: 8,490
Liczba wątków: 40
Cytat:(mówcie co chcecie ale The Matrix to top5 sf w historii)
2001: A Space Odyssey
Blade Runner
Alien
Terminator
A są jeszcze Gwiezdne Wojny, Mad Max 2, Predator, Clockwork Orange, Children of Men, Back to the Future, Twelve Monkeys i zapewne jeszcze kilka filmów.
02-03-2014, 15:02
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
(02-03-2014, 15:02)Capt. Nascimento napisał(a): 2001: A Space Odyssey
02-03-2014, 15:10
Nowy
Nie zamierzam dać się wmanipulować w tego typu polemikę:P
Zauważam jednak kilka faktów:
Odyseja jest nudna i tak jak mogę obejrzeć 20 raz Matrixa nie wysiedziałbym chyba drugi raz na niej bez przewijania - może zmieściłbym ją w top20.
Terminator jest słabszy od Terminatora 2 pod prawie każdym względem, a wzbraniam się trochę przed klasyfikowaniem w ścisłym topie sf wszechczasów sequeli.
Alien tak.
Blade Runner tak ale w wersji reżyserskiej.
Children of Men jest solidnym filmem, doceniamy długie ujęcia i w ogóle, ale top5 sf? Proszę Cię. Top50 też nie jest ujmą dla filmu;)
GW to fantasy, to że się dzieje w kosmosie a nie w Nibylandii i zamiast magów są jedi nie stanowi automatycznie o sf. Imperium mogłoby być w top10 filmów w ogóle (chociaż ciasno tam, ale niech będzie), ale nie w top typowo sf.
Małp ledwo pamiętam ale z jakiegoś powodu mnie nie ciągnie do powtórki.
Pomarańczę szanuję, jasne, ale ani to najlepszy Kubrick ani film sf, w piątce nie ma czego szukać.
Predator? W top5 miałby wyprzeć Matrixa???
Back to the Future jw. Chociaż to z wymienionych jako jedyne ma rewatchability zbliżone do Matrixa. Poza tym w rankingu sf trzeba też wziąć pod uwagę co film wniósł do kinematografii w dziedzinie efektów i nie tylko, a Matrix to był przełom i miał przełożenie nie tylko na masę poźniejszych produkcji ale też na całą popkulturę.
BTW nie wiem jak mogłeś poiminąć Park Jurajski:)
02-03-2014, 16:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2014, 16:40 przez und3r.)
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Nie powiem, plotka intrygująca. Ze względu na fakt, ze zakończenie trylogii jest lekko mówiąc rozczarowujące, z chęcią zobaczyłbym ciąg dalszy. Jeśli mają ciekawy pomysł, który nie powielałby błędów poprzednich części to czemu nie.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
02-03-2014, 16:58
Captain Skullet
Liczba postów: 20,263
Liczba wątków: 128
Cytat:Terminator jest słabszy od Terminatora 2 pod prawie każdym względem
Cytat:GW to fantasy, to że się dzieje w kosmosie a nie w Nibylandii
To kosmiczna nibylandia. I też bym tego nigdy nie wstawił do żadnego top SF.
Cytat: Gwiezdne Wojny, Mad Max 2, Predator, Clockwork Orange, Children of Men, Back to the Future, Twelve Monkeys i zapewne jeszcze kilka filmów.
Nie ma tu nic lepszego niż Matrix, większośc nawet nie jest blisko, tylko Predatora bym postawił na równi. Raczej nie zmieściłbym Matrixa w top-5, ale w top-10 na pewno.
02-03-2014, 17:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2014, 17:13 przez Gieferg.)
|