Stały bywalec
Liczba postów: 8,490
Liczba wątków: 40
Mój pierwszy zarzut co do tegorocznych Oscarów jest już na etapie nominacji - brak "Labiryntu", "Ratując pana Banksa" i "Wyścigu", a przede wszystkim "Blue is the warmest colour". Sandra Bullock za "Grawitację" to trochę suchar, podobnie jak scenariusz oryginalny "Blue Jasmine".
Szkoda, że nie wygrało "Polowanie" a "Wielkie Piękno", chociaż to też bardzo dobry film.
Do Ellen nic nie mam, jednak to były pierwsze Oscary na których zasnąłem. Jak się okazało, oprócz statuetki dla McConaugheya niewiele straciłem - a że nie widziałem McQueena odbierającego nagrodę za "12 years a slave" to może i lepiej. Za dużo reklam, a Ellen zdarzało się parę zabawnych żartów, ale przy tak nudnej konkurencji i przewidywalnym rozdaniu statuetek przydałby się ktoś bardziej energetyczny. Już Jim Carrey by sobie lepiej poradził (jak tylko wspomniał o Dernie, wiedziałem że go sparodiuje). A najlepiej Robin Williams - to by się dopiero działo!
Co do "Grawitacji" to Cuaron słusznie wygrał za reżyserię (choć nie obraziłbym się gdyby wygrał Scorsese), a jeszcze bardziej zasłużone zwycięstwo za montaż. Zdjęcia - osobiście wolałbym "Labirynt", nie wiem na ile można oceniać zdjęcia w "Grawitacji" - ile z widoków to CGI.
Za dźwięk i montaż dźwięku... meh, nie widziałem tam żadnej konkurencji, w sumie może być.
Za muzykę bardzo niezasłużony (tu akurat zgodzę się z Danusem, bo reszta to przesadny hejt), ja rozumiem że komuś się podobała w kinie ta przyśpieszająca powoli (wraz z dryfowaniem) muzyka, ale poza filmem soundtrack jest bardzo przeciętny. Osobiście zdecydowanie bardziej podobała mi się muzyka do "Ratując pana Banksa".
Aktorzy dobrani ok, choć wolałbym Fassbendera i DiCaprio, z nagrodą dla Cate Blanchett trudno dyskutować, a cieszę się, że statuetki nie dostała Lawrence tylko Nyongo - choć nie ma co się oszukiwać, dostała ją bo konkurencja była słaba.
Oscar za scenariusz oryginalny dla "Her" trafiony, a za adaptowany dla "12 years a slave" to już kompletny suchar.
Ogólnie mam wrażenie, że za mało skupiono się na filmach, a za bardzo nad rozdziałem nagród, żeby było poprawnie politycznie. Tak jakby "12 years a slave" po prostu musiał zgarnąć kilka statuetek, a "Gravity" dostać jak najwięcej nagród.
03-03-2014, 14:39
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,022
Liczba wątków: 4
(03-03-2014, 09:17)Mental napisał(a): Będzie bul dupy, będzie :)
W ogole zaskakujace jest jak wielu ludzi nie zalapalo tej prostej przeciez przemowy (podziekowal sobie!!!!1111), sprawa Boga, to juz w ogole kosmos, a komentarze "tolerancyjnych" lewakow z JUSEJ, zwyczajnie zabijaja. Tak jak mowie, jego sprawa, w sumie fajnie, bo na przekor modzie i szacun za odwage - nie dlatego, ze wierzacy jestem czy cos, ale nie oszukujmy sie, wiadomo jak sie w LA patrzy na wierzacych poludniowcow - durny redneck i tyle. Mafiu moze i jest durnym redneckiem, ale ma Oscara na polce, fajna kobite i zajebista kariere. Gratu.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
03-03-2014, 15:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2014, 15:21 przez Bucho.)
Dużo pisze
Liczba postów: 604
Liczba wątków: 2
Ale nudziarze z was, że nie wiem, nic nowego.Mnie gala się podobała, od nie pamiętam kiedy tak udana i zabawna.Dobrze, że "Zniewolony" zamiast AH, dobrze, że tyle nagród dla Gravity, aktorsko może być, szkoda mi tylko piosenki, bo Happy i Ordinary love były lepsze.Dzieki komuś kto zapodał linka do pro 7 to jedyna relacja co mi się nie rwała.
03-03-2014, 15:07
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,529
Liczba wątków: 374
Cytat:(podziekowal sobie!!!!1111)
Egoizm. A dzieci głodują w obozach dla uchodźców.
03-03-2014, 15:09
Dużo pisze
Liczba postów: 604
No i jeszcze, dobrze że poległy Wilk i American Hustle bo to gówniane najbardziej filmy są z tej dziewiątki,zwłaszcza pierwszy, a Leo niby za co miał tego oscara dostać, za wygłupy przed kamerą i wydzieranie się do mikrofonu?Please.Cofam, za pięć lat będą pamiętać o tym filmie, paru fanbojów z polskiego śmiesznego forum kmf...
03-03-2014, 15:28
Stały bywalec
Ta, nikt na świecie nie będzie pamiętał o “Wilku“ poza tym “śmiesznym forum“.
Prawdziwy troll, strasznie go boli że ktoś śmie mieć inne zdanie od niego.
03-03-2014, 15:34
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
(03-03-2014, 15:28)Spirit napisał(a): z polskiego śmiesznego forum kmf...
Hey. Words can hurt, You know. :)
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
03-03-2014, 17:20
(03-03-2014, 15:07)Spirit napisał(a): Ale nudziarze z was, że nie wiem, nic nowego.Mnie gala się podobała, od nie pamiętam kiedy tak udana i zabawna.Dobrze, że "Zniewolony" zamiast AH, dobrze, że tyle nagród dla Gravity, aktorsko może być, szkoda mi tylko piosenki, bo Happy i Ordinary love były lepsze.Dzieki komuś kto zapodał linka do pro 7 to jedyna relacja co mi się nie rwała.
Gala Ci się podobała? To chyba musiała być jedyna taka uroczystość jaką widziałeś. Była nudna, źle napisana i fatalnie zaprezentowana. Ellen nie umywa się do Setha i jego zeszłorocznego występu w roli gospodarza.
"Zniewolony" to film tak bezpłciowy i smętny, że broda mi rośnie i zmarszczki mi się robią od oglądania.
Rozumiem, że "Wilk" był dla Ciebie za trudny i hej... sam siedzisz na tym forum!
03-03-2014, 17:44
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,238
Liczba wątków: 67
focia z afterparty - lol
03-03-2014, 18:26
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
(03-03-2014, 12:42)smackey napisał(a): mówisz o najbardziej przecenianym filmie dekady a zdanie wcześniej piszesz o kapitanie...
Nie przypominam sobie aby Kapitan Phillips miał najlepsze recenzje od czasu Toy Story 3 (97% na RT przy ocenie 9.0, 96% na MetaCritics), zarobił 700 milionów dolarów na całym świecie i zgarnął siedem Oscarów, oraz wiele innych nagród (Glob, Bafty), więc w czym miał być on przeceniany? A Grawitacja zdecydowanie jest.
03-03-2014, 18:43
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
<patrzy na grupowego selfika>
Widzę że najnowsze mody i technologie nie omijają nawet Oscarów. Za 10 lat prowadzący wrzuci pewnie na YT filmik nakręcony na gali!
03-03-2014, 18:43
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,306
Liczba wątków: 29
Ale ma odrosty. Nikt nie szykował do gali czy jak?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
03-03-2014, 18:47
Nowy
Liczba postów: 413
(03-03-2014, 18:43)Juby napisał(a): (03-03-2014, 12:42)smackey napisał(a): mówisz o najbardziej przecenianym filmie dekady a zdanie wcześniej piszesz o kapitanie...
Nie przypominam sobie aby Kapitan Phillips miał najlepsze recenzje od czasu Toy Story 3 (97% na RT przy ocenie 9.0, 96% na MetaCritics), zarobił 700 milionów dolarów na całym świecie i zgarnął siedem Oscarów, oraz wiele innych nagród (Glob, Bafty), więc w czym miał być on przeceniany? A Grawitacja zdecydowanie jest.
jest przeceniany jeżeli zdobywa jakąkolwiek niezłą ocenę :)
na szczęście historia ładnie to zweryfikuje i kiedy grawitacja będzie wymieniana razem z matrixem i avatarem jako filmy, które zmieniły kino, kapitan będzie leciał po informacjach na polsacie na zmiane z masz wiadomość ;)
żeby nie było - nie jestem fanem grawitacji, po prostu doceniam
03-03-2014, 19:34
Samurai Cop
Liczba postów: 4,396
Liczba wątków: 28
A jak Grawitacja zmienia kino? Bardzo długie ujęcia już były, nawet w niszowym Running Time z Brucem Campbellem, każde kolejne, coraz lepsze CGI to tylko naturalny postęp, a nie epokowa zmiana. Jestem przekonany, że nawet gdyby I, Frankenstein miał 100 mln$ budżetu i tak długi okres prac nad CGI, to również byłby uznany za "epokowy".
03-03-2014, 19:50
Stały bywalec
Na pewno Grawitacja jest czymś świeżym i oryginalnym.
I nie chodzi o bardzo długie ujęcia, tylko o kreowanie wrażenia przebywania w miejscu akcji. Nie chodziło o "o jakie duże wybuchy". Te wszystkie szczegóły, jak brak dźwięku w próżni (przy kolizjach i wybuchach), ujęcie z perspektywy pierwszej osoby, tempo dryfowania, pierwsze od czasu Avatara porządne 3d, przemieszczanie się i obracanie razem z główną bohaterką, razem dały świetny efekt - ułamek odczucia przebywania na orbicie.
I stąd przymykanie oczu na słabsze dialogi czy uproszczoną fabułę, na które jednak i tak spada zbyt dużo hejtu - wystarczy sobie przyrównać film pod tym względem do Transformersów, czy nawet do Pacific Rim.
A w kontekście samych oscarów - statuetki dostał tylko w kategoriach technicznych, więc nie ma co narzekać (poza muzyką :d). Jedyną naprawdę silną konkurencją był Scorsese za reżyserię Wilka.
03-03-2014, 20:56
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Chciałbym skomentować wyniki, ale na samą myśl o nich chce mi się spać.
<idzie posłuchać "Young & Beautiful", Najlepszej Piosenki Roku>
03-03-2014, 20:59
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,238
Liczba wątków: 67
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
(03-03-2014, 19:34)smackey napisał(a): na szczęście historia ładnie to zweryfikuje i kiedy grawitacja będzie wymieniana razem z matrixem i avatarem jako filmy, które zmieniły kino, kapitan będzie leciał po informacjach na polsacie na zmiane z masz wiadomość ;)
żeby nie było - nie jestem fanem grawitacji, po prostu doceniam
Grawitacja obok Matrixa i Avatara?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
03-03-2014, 22:50
Stały bywalec
Liczba postów: 5,900
Liczba wątków: 6
Akurat "Grawitację" to ja bym postawił obok "Avatara" :/
Co do Oscarów, to ogólnie
Nagrodę za najlepszy film dla "Zniewolonego" można jeszcze przeboleć, ale Oscar za najlepszy scenariusz? Ridley jeszcze uwierzy, że umie pisać :(
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
03-03-2014, 23:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2014, 23:06 przez zombie001.)
Miss Avatara 2012
Liczba postów: 1,149
Liczba wątków: 14
Ellen na początku gali powiedziała jedną mądrą rzecz. Chyba najmądrzejsze zdanie podczas całej imprezy i choć wszyscy się śmiali wiadome było, że to co mówi to prawda. Powiedziała, że na dzisiejszy wieczór są dwa scenariusze: albo dzisiejszym zwycięzcą będzie "12 Years a Slave" albo... wszyscy jesteście rasistami. :)
Co do występu Ellen i generalnie prowadzenia gali, to ja już wiem, że nic z niej nie zapamiętam. A do tego wracam już od roku:
I to jest różnica między galą wczorajszą i zeszłoroczną. Ellen nie wypadła źle, ale pod koniec było już mocno bezbarwnie. Media z kolei szaleją, że było cudownie.
A najlepsze wykonanie piosenki, która pojawiła się w nominowanych filmach (ale niekoniecznie sama mogła być nominowana), to jednak:
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
03-03-2014, 23:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2014, 23:45 przez Persona non grata.)
|