Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE]
Mój pierwszy zarzut co do tegorocznych Oscarów jest już na etapie nominacji - brak "Labiryntu", "Ratując pana Banksa" i "Wyścigu", a przede wszystkim "Blue is the warmest colour". Sandra Bullock za "Grawitację" to trochę suchar, podobnie jak scenariusz oryginalny "Blue Jasmine".

Szkoda, że nie wygrało "Polowanie" a "Wielkie Piękno", chociaż to też bardzo dobry film.

Do Ellen nic nie mam, jednak to były pierwsze Oscary na których zasnąłem. Jak się okazało, oprócz statuetki dla McConaugheya niewiele straciłem - a że nie widziałem McQueena odbierającego nagrodę za "12 years a slave" to może i lepiej. Za dużo reklam, a Ellen zdarzało się parę zabawnych żartów, ale przy tak nudnej konkurencji i przewidywalnym rozdaniu statuetek przydałby się ktoś bardziej energetyczny. Już Jim Carrey by sobie lepiej poradził (jak tylko wspomniał o Dernie, wiedziałem że go sparodiuje). A najlepiej Robin Williams - to by się dopiero działo!

Co do "Grawitacji" to Cuaron słusznie wygrał za reżyserię (choć nie obraziłbym się gdyby wygrał Scorsese), a jeszcze bardziej zasłużone zwycięstwo za montaż. Zdjęcia - osobiście wolałbym "Labirynt", nie wiem na ile można oceniać zdjęcia w "Grawitacji" - ile z widoków to CGI.
Za dźwięk i montaż dźwięku... meh, nie widziałem tam żadnej konkurencji, w sumie może być.
Za muzykę bardzo niezasłużony (tu akurat zgodzę się z Danusem, bo reszta to przesadny hejt), ja rozumiem że komuś się podobała w kinie ta przyśpieszająca powoli (wraz z dryfowaniem) muzyka, ale poza filmem soundtrack jest bardzo przeciętny. Osobiście zdecydowanie bardziej podobała mi się muzyka do "Ratując pana Banksa".

Aktorzy dobrani ok, choć wolałbym Fassbendera i DiCaprio, z nagrodą dla Cate Blanchett trudno dyskutować, a cieszę się, że statuetki nie dostała Lawrence tylko Nyongo - choć nie ma co się oszukiwać, dostała ją bo konkurencja była słaba.

Oscar za scenariusz oryginalny dla "Her" trafiony, a za adaptowany dla "12 years a slave" to już kompletny suchar.

Ogólnie mam wrażenie, że za mało skupiono się na filmach, a za bardzo nad rozdziałem nagród, żeby było poprawnie politycznie. Tak jakby "12 years a slave" po prostu musiał zgarnąć kilka statuetek, a "Gravity" dostać jak najwięcej nagród.

Odpowiedz
(03-03-2014, 09:17)Mental napisał(a): Będzie bul dupy, będzie :)

W ogole zaskakujace jest jak wielu ludzi nie zalapalo tej prostej przeciez przemowy (podziekowal sobie!!!!1111), sprawa Boga, to juz w ogole kosmos, a komentarze "tolerancyjnych" lewakow z JUSEJ, zwyczajnie zabijaja. Tak jak mowie, jego sprawa, w sumie fajnie, bo na przekor modzie i szacun za odwage - nie dlatego, ze wierzacy jestem czy cos, ale nie oszukujmy sie, wiadomo jak sie w LA patrzy na wierzacych poludniowcow - durny redneck i tyle. Mafiu moze i jest durnym redneckiem, ale ma Oscara na polce, fajna kobite i zajebista kariere. Gratu.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Ale nudziarze z was, że nie wiem, nic nowego.Mnie gala się podobała, od nie pamiętam kiedy tak udana i zabawna.Dobrze, że "Zniewolony" zamiast AH, dobrze, że tyle nagród dla Gravity, aktorsko może być, szkoda mi tylko piosenki, bo Happy i Ordinary love były lepsze.Dzieki komuś kto zapodał linka do pro 7 to jedyna relacja co mi się nie rwała.

Odpowiedz
Cytat:(podziekowal sobie!!!!1111)

Egoizm. A dzieci głodują w obozach dla uchodźców.

Odpowiedz
No i jeszcze, dobrze że poległy Wilk i American Hustle bo to gówniane najbardziej filmy są z tej dziewiątki,zwłaszcza pierwszy, a Leo niby za co miał tego oscara dostać, za wygłupy przed kamerą i wydzieranie się do mikrofonu?Please.Cofam, za pięć lat będą pamiętać o tym filmie, paru fanbojów z polskiego śmiesznego forum kmf...

Odpowiedz
Ta, nikt na świecie nie będzie pamiętał o “Wilku“ poza tym “śmiesznym forum“.

Prawdziwy troll, strasznie go boli że ktoś śmie mieć inne zdanie od niego.

Odpowiedz
(03-03-2014, 15:28)Spirit napisał(a): z polskiego śmiesznego forum kmf...

Hey. Words can hurt, You know. :)

Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
(03-03-2014, 15:07)Spirit napisał(a): Ale nudziarze z was, że nie wiem, nic nowego.Mnie gala się podobała, od nie pamiętam kiedy tak udana i zabawna.Dobrze, że "Zniewolony" zamiast AH, dobrze, że tyle nagród dla Gravity, aktorsko może być, szkoda mi tylko piosenki, bo Happy i Ordinary love były lepsze.Dzieki komuś kto zapodał linka do pro 7 to jedyna relacja co mi się nie rwała.

Gala Ci się podobała? To chyba musiała być jedyna taka uroczystość jaką widziałeś. Była nudna, źle napisana i fatalnie zaprezentowana. Ellen nie umywa się do Setha i jego zeszłorocznego występu w roli gospodarza.
"Zniewolony" to film tak bezpłciowy i smętny, że broda mi rośnie i zmarszczki mi się robią od oglądania.
Rozumiem, że "Wilk" był dla Ciebie za trudny i hej... sam siedzisz na tym forum!

Odpowiedz
focia z afterparty - lol

[Obrazek: vf14-selena-gomez1.jpg]
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(03-03-2014, 12:42)smackey napisał(a): mówisz o najbardziej przecenianym filmie dekady a zdanie wcześniej piszesz o kapitanie...

Nie przypominam sobie aby Kapitan Phillips miał najlepsze recenzje od czasu Toy Story 3 (97% na RT przy ocenie 9.0, 96% na MetaCritics), zarobił 700 milionów dolarów na całym świecie i zgarnął siedem Oscarów, oraz wiele innych nagród (Glob, Bafty), więc w czym miał być on przeceniany? A Grawitacja zdecydowanie jest.

Odpowiedz
<patrzy na grupowego selfika>

Widzę że najnowsze mody i technologie nie omijają nawet Oscarów. Za 10 lat prowadzący wrzuci pewnie na YT filmik nakręcony na gali!

Odpowiedz
Ale ma odrosty. Nikt nie szykował do gali czy jak?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(03-03-2014, 18:43)Juby napisał(a):
(03-03-2014, 12:42)smackey napisał(a): mówisz o najbardziej przecenianym filmie dekady a zdanie wcześniej piszesz o kapitanie...

Nie przypominam sobie aby Kapitan Phillips miał najlepsze recenzje od czasu Toy Story 3 (97% na RT przy ocenie 9.0, 96% na MetaCritics), zarobił 700 milionów dolarów na całym świecie i zgarnął siedem Oscarów, oraz wiele innych nagród (Glob, Bafty), więc w czym miał być on przeceniany? A Grawitacja zdecydowanie jest.

jest przeceniany jeżeli zdobywa jakąkolwiek niezłą ocenę :)

na szczęście historia ładnie to zweryfikuje i kiedy grawitacja będzie wymieniana razem z matrixem i avatarem jako filmy, które zmieniły kino, kapitan będzie leciał po informacjach na polsacie na zmiane z masz wiadomość ;)

żeby nie było - nie jestem fanem grawitacji, po prostu doceniam

Odpowiedz
A jak Grawitacja zmienia kino? Bardzo długie ujęcia już były, nawet w niszowym Running Time z Brucem Campbellem, każde kolejne, coraz lepsze CGI to tylko naturalny postęp, a nie epokowa zmiana. Jestem przekonany, że nawet gdyby I, Frankenstein miał 100 mln$ budżetu i tak długi okres prac nad CGI, to również byłby uznany za "epokowy".

Odpowiedz
Na pewno Grawitacja jest czymś świeżym i oryginalnym.
I nie chodzi o bardzo długie ujęcia, tylko o kreowanie wrażenia przebywania w miejscu akcji. Nie chodziło o "o jakie duże wybuchy". Te wszystkie szczegóły, jak brak dźwięku w próżni (przy kolizjach i wybuchach), ujęcie z perspektywy pierwszej osoby, tempo dryfowania, pierwsze od czasu Avatara porządne 3d, przemieszczanie się i obracanie razem z główną bohaterką, razem dały świetny efekt - ułamek odczucia przebywania na orbicie.

I stąd przymykanie oczu na słabsze dialogi czy uproszczoną fabułę, na które jednak i tak spada zbyt dużo hejtu - wystarczy sobie przyrównać film pod tym względem do Transformersów, czy nawet do Pacific Rim.

A w kontekście samych oscarów - statuetki dostał tylko w kategoriach technicznych, więc nie ma co narzekać (poza muzyką :d). Jedyną naprawdę silną konkurencją był Scorsese za reżyserię Wilka.

Odpowiedz
Chciałbym skomentować wyniki, ale na samą myśl o nich chce mi się spać.

<idzie posłuchać "Young & Beautiful", Najlepszej Piosenki Roku>

Odpowiedz
[Obrazek: ec3502b97d47b943_thumb_temp_image341546521393810764.jpg]
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(03-03-2014, 19:34)smackey napisał(a): na szczęście historia ładnie to zweryfikuje i kiedy grawitacja będzie wymieniana razem z matrixem i avatarem jako filmy, które zmieniły kino, kapitan będzie leciał po informacjach na polsacie na zmiane z masz wiadomość ;)

żeby nie było - nie jestem fanem grawitacji, po prostu doceniam
Grawitacja obok Matrixa i Avatara?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Akurat "Grawitację" to ja bym postawił obok "Avatara" :/

Co do Oscarów, to ogólnie

Nagrodę za najlepszy film dla "Zniewolonego" można jeszcze przeboleć, ale Oscar za najlepszy scenariusz? Ridley jeszcze uwierzy, że umie pisać :(
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Ellen na początku gali powiedziała jedną mądrą rzecz. Chyba najmądrzejsze zdanie podczas całej imprezy i choć wszyscy się śmiali wiadome było, że to co mówi to prawda. Powiedziała, że na dzisiejszy wieczór są dwa scenariusze: albo dzisiejszym zwycięzcą będzie "12 Years a Slave" albo... wszyscy jesteście rasistami. :)

Co do występu Ellen i generalnie prowadzenia gali, to ja już wiem, że nic z niej nie zapamiętam. A do tego wracam już od roku:

I to jest różnica między galą wczorajszą i zeszłoroczną. Ellen nie wypadła źle, ale pod koniec było już mocno bezbarwnie. Media z kolei szaleją, że było cudownie.

A najlepsze wykonanie piosenki, która pojawiła się w nominowanych filmach (ale niekoniecznie sama mogła być nominowana), to jednak:

"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon