Mad Max (1979-2024)
Tego newsa przeżywają chyba wszyscy ci, którzy nie posiadają magicznej zdolności czytania newsów i oceniają je wyłącznie po tytułach. Tak - Mad Max będzie miał na płycie z filmem DODATKOWO wersję czarno-białą. Co w tym takiego dafuq? Pomijając już fakt, że coś podobnego było np. w wydaniu "Mgły" Darabonta.

Odpowiedz
W połączeniu ze ścieżką zawierającą tylko muzykę (była znakomita) może być to całkiem ciekawy eksperyment, ale tylko eksperyment. Mgłę Darabonta oglądało mi się tak wyjątkowo niekomfortowo i więcej robić tego nie zamierzam.

Aha:

Max Hardy'ego > Max Gibsona

---

Wybaczcie jeśli odkryję Amerykę, ale nie wiedziałem, że Joego gra bad guy z jedynki: http://www.imdb.com/name/nm0117412/?ref_=tt_cl_t4

Odpowiedz
W komentarzach ludzie się kłócą czy taka czarno-biała wersja z Blu to będzie to samo co wypranie zwykłej wersji z kolorów na swoim tv. Powiedzcie jak jest naprawdę.
Tę wersję bez dialogów i reszty dźwięków bym z ciekawości obejrzał. Ona jeszcze bardziej zbliży film do odczucia cyrku, do którego był w kilku recenzjach porównywany.

Odpowiedz
Dla mnie oczywistym jest, że taki film musi na nowo przejść korekcję "barwną", w końcu to nie tylko praca nad kolorami, ale i przecież kontrastem czy po prostu tym jak scena wygląda.

Masz tutaj przykład z Mgły, pierwszy screen to prosta przeróbka wersji kolorowej, po najechaniu myszką jest screen z faktycznej wersji czarno-białej:

http://screenshotcomparison.com/comparison/128515

Jak widać różnice są spore.

(23-05-2015, 23:09)Craven napisał(a): [Obrazek: jPcRgXr-1431710593.gif]
Członek ekipy z lewej strony wozu :)

Odpowiedz
Swoją drogą, było już o tym, że ta gitara wraz z nagłośnieniem i miotaczem (?!) to w pełni działający zestaw?

http://www.mtv.com/news/2161513/mad-max-fury-road-guitar-player-doof-warrior-colin-gibson/

Odpowiedz
Nie przekonuje mnie ta czarno białość (choć idealnie pasowało do "Mgły")

Odpowiedz
(24-05-2015, 18:49)Mierzwiak napisał(a): Masz tutaj przykład z Mgły, pierwszy screen to prosta przeróbka wersji kolorowej, po najechaniu myszką jest screen z faktycznej wersji czarno-białej:
http://screenshotcomparison.com/comparison/128515

Jak widać różnice są spore.

Rzeczywiście. Są tak spore, bo na jednym obrazku nie zmniejszyli kontrastu... Czego nie dało się robić nawet w Rubinach... Pewnie dziś też się nie da.

(24-05-2015, 17:00)Juby napisał(a): http://www.filmweb.pl/news/Najlepsza+wersja+nowego+%22Mad+Maksa%22+tylko+na+Blu-rayu-111598

Wersja czarno-biała na blu-ray. Dafuq?

DA*F... 3 posty wyżej.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(24-05-2015, 20:04)shamar napisał(a): Rzeczywiście. Są tak spore, bo na jednym obrazku nie zmniejszyli kontrastu...
Nie ma przypadkiem nowego spotu z Genisys żebyś miał się czym zająć zamiast zabierać tu głos na temat o którym nie masz pojęcia?

Odpowiedz
Nie twój interes.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Boże! Jak ja dawno nie widziałem filmu z takim fantastycznym klimatem, z takimi cudownymi zdjęciami. Filmu, który jest tak cudownie bezpretensjonalny i niczego nie udaje. Były momenty kiedy szukałem szczęki po podłodze, były momenty kiedy nie mogłem się nadziwić jak to wszystko ładnie się ze sobą zazębia i funkcjonuje. Design tego świata, kostiumy, charakteryzacja, scenografie, efekty - Miller strzelił chyba swoją życiówkę tym filmem.
Naparzanka na pustyni między Nuxem, Maxem i Furiosą to było coś tak zwyczajnego, a jednocześnie zajebistego, że nie mogę przestać myśleć o tej scenie. W ogóle wszystko w tym uniwersum ma tak CHOLERNIE duży potencjał, że spokojnie mogą to ciągnąć przez kilka filmów. Wszystkie te detale, smaczki - namaszczanie, ubieranie, mechanizmy, pojazdy - no coś wspaniałego. Hardy na ogromny plus, w 2 scenach nawet Mela przypominał, Charlize świetna, cała reszta też. Co tu dużo mówić, w przyszły weekend kolejny seans :)

9/10

Odpowiedz
(23-05-2015, 13:20)Gieferg napisał(a): [Obrazek: ns0hBZz.jpg]

FERAL STORM :D

Odpowiedz
Gimbaza rodem z Facebookowych łańcuszków.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Wole sie nie zastanawiac nad absurdami i brakiem logiki wykreowanego swiata, a rezyser dobrze zrobil, ze tylko liznal temat tej kurewskiej gorki, bo to wystarczylo, aby poruszyc wyobraznie bez wiekszego glowkowania.

Max swietny - warczacy, australijski razorback, czyli typowy Hardy, ktorego kocham tak, ze o Melu :) O wizualach i akcji powiedziano juz wszystko, dodam wiec tylko, ze mi sie koncowa naparzanka podobala nie mniej niz ta pierwsza (chyba nawet bardziej), bo tamta to byl typowy scrap carnage, a ta druga, to strzelanka w stylu dwojeczki. Obie super.

Sama koncowka (po kierownicy walacej w ekran) troche w pospiechu odbebniona i chyba nie bylo pomyslu jak to wszystko spiac, ale nie juz niech bedzie. Bez oceny, ale jestem zachwycony, zaden film kinowy i zaden poscig (od T2) nie zrobil na mnie takiego wrazenia. Fajnie tez, ze Miller opowiada obrazem jak malo kto w dzisiejszych czasach, bo to film, bez nolanowskiego przegadania (ekspozycja ekspozycje ekspozycja pogania - po raz pierwszy sie czepiam Nolka, taka moda) ma lepszych i bardziej wyrazistych bohaterow niz jego wszystkie blockbustery razem wziete (gesty, spojrzenia), a Czarlizka po raz kolejny udowadnia, ze jest mega zajebista aktorka.

Co tu sie rozwodzic, jest pierdolniecie <ok>

@Mierzw, niebieski filtr super. Oni nie mogli odpalac ognia w terenie, wiec jakos trzeba bylo ich pokazac.

Aha, Max, Furiosa, Nux (nawet Rosie) wszyscy na wypasie, ale chcialbym wiecej tej pani:

[Obrazek: mad-max-fury-road-comic-con-trailer-scre...jpg?w=1024]

Super film, w srode ide raz jeszcze :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Ocena rośnie do 8/10, bo film nie daje o sobie zapomnieć i chociaż czegoś do pełnej zajebistości mi zabrakło, to nie mam wątpliwości, że pod wieloma względami jest to film wyjątkowy, a nie chciałbym, by przez moją ostrożną siódemkę po kinie ktoś myślał, że uważam inaczej.

(25-05-2015, 14:39)Bucho napisał(a): @Mierzw, niebieski filtr super. Oni nie mogli odpalac ognia w terenie, wiec jakos trzeba bylo ich pokazac.
Oglądałem sobie wczoraj trailery i tam ujęcia nocne wyglądają... lepiej. Ale ja ogólnie od dawna mam tak, że praktycznie wszystko bardziej mi się na TV podoba :)

Odpowiedz
(25-05-2015, 14:39)Bucho napisał(a): @Mierzw, niebieski filtr super. Oni nie mogli odpalac ognia w terenie, wiec jakos trzeba bylo ich pokazac.

Poza tym to świat po nuklearnym holocauście - kupuję to, że noc świeci się jak psu jaja

Cytat:ale chcialbym wiecej tej pani

Dobra, dobra - jako jedyna dupę pokazała i już się ślinisz :P

No, ok - też bym kciał :>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mam slabosc do sniadych brunetek, zwlaszcza zadbanych 40. bo te duzo widzialy i wszystko "umio"<ok>

Przy czym ona w filmie wyglada duzo lepiej niz w realu - typowy wieszak z duza szczena :)

Na powaznie, to po prostu fajna postac, smiga na motorze, napierdziela z giwery jak pro i wyglada jak modelka. Swietny material na zone w post-apo swiecie.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(23-05-2015, 16:58)Gieferg napisał(a): Ciekawe ile ci zajmie dojście do 9-10/10. Rok? Dwa? :)

(25-05-2015, 15:05)Mierzwiak napisał(a): Ocena rośnie do 8/10, bo film nie daje o sobie zapomnieć i chociaż czegoś do pełnej zajebistości mi zabrakło, to nie mam wątpliwości, że pod wieloma względami jest to film wyjątkowy, a nie chciałbym, by przez moją ostrożną siódemkę po kinie ktoś myślał, że uważam inaczej.

[Obrazek: post-39018-Theoden-so-it-begins-gif-Imgur-YB8r.gif]

Seans dziś o 18:30.

Odpowiedz
8 dałem prosto po wyjściu z kina, ale dyskusja z kumplem w drodze powrotnej doprowadziła do wniosku, że 7 jednak lepiej oddaje wrażenia, ale chyba jednak nie :)

Stryker z DOFP był fajny:

[Obrazek: url?sa=i&source=imgres&cd=&ved=0CAkQjBww...7277325838]

Odpowiedz
Po wyjsciu z kina myslalem, ze super film, ale nie jakas szajba do ktorej musze szybko wrocic, ale przed spaniem obrazy walily mi po mozgu z czestotliwoscia mlota pneumatycznego w lapach Arniego z Total Recall. W srode znow ide, to bedzie lowli dej :)

Odpowiedz
Najbardziej oczekiwany seans kinowy roku. Zwiastun zahaczający o dzieło sztuki, Tom Hardy i Charlize Theron, Mad Max, esencja czystego postapo.

No i cóż mogę rzec, film jest symfonią Beethovena z paroma rysami na ideale.

Wizualnie diament, czysty falloutowy klimat... fabuły jest tyle co inteligencji u przeciętnego posła. Dwie godziny niemal ciągłego pościgu, gdzie na zgliszczach pojazdów prym wiodą rzucane włóczniobomby i gitarzysta bez którego walka jest niemożliwa, z gitarą strzelającą płomieniami. Do tego fajny zarys świata, z antyutopijnym przywódcą robiącym swoim poddanym pranie mózgu, mieszając obietnice o valhalli z filozofią harleyowców.

No i byłoby perfekcyjnie, gdyby nie... główny bohater. Zły nie był, ale czegoś zabrakło. Tajemniczość jest, szaleństwo jest... tylko charakter zgubił się gdzieś po drodze. Mel Gibson był dużo lepszy.

Miejscami to nawet nie Charlize Theron kradnie show Hardy'emu, a drugoplanowy Nicholas Hoult.

Tyle z moich wypocin zmajstrowanych na szybko po pracy. Mad Max Fury Road to takie lepsze 300 na sterydach, z fajniejszą obsadą i w świecie postapo.

12/10

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon