Krótka piłka, czyli mini-recenzje
The Daughter (2015) - po polsku "Powrót" (!). Mały wielki film. Od czasu "Nightcrawlera" chyba najlepszy filmowy debiut. Na pozór prosta historia o dwóch rodzinach i ich tajemnicach. Ale niezwykle poruszająca i genialnie zagrana, jeszcze po seansie długo został we mnie ten film. 7/10. I smaczek dla fanów Pottera, tytułowa "córka" na imię ma... Hedvig! :)
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
(21-09-2016, 11:54)Pitero napisał(a): Byłem też wczoraj na Bridget i potwierdzam. Zdecydowanie najlepsza część, cała sala się śmiała praktycznie przez cały czas. "9" to może trochę za wysoko, ale z czystym sumieniem można przyznać "ósemkę". W tym roku chyba tylko tak śmiałem się na Deadpoolu :)

Też myślałem nad ósemką, ale z drugiej strony to chyba pierwszy film od dawna, w trakcie którego nie mogłem się skupić na niektórych dialogach bo wyłem ze śmiechu i to tak, że prawie się zżygałem :) To mniej więcej tak jak przy pierwszym seansie Nagiej Broni lub Kevina - po prostu wyjesz na cały głos, bo nie widziałeś czegoś takiego wcześniej :) A nowa Bridget jest zajebiście świeża i dobrze napisana.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
W końcu od ostatniej części minęło dobre 12 lat, więc nie dziwne, że scenariusz jest dopracowany. Zabawnie w ogóle wypada ta część przy średniawej dwójce na której może tylko z parę razy się uśmiechnąłem.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Area 51 (2015) - found footage od reżysera oryginalnego Paranormal Activity. Krótko: grupa gości włamuje się do Strefy 51. Pierwsza połowa zacna, bo forma wykorzystana rozsądnie - można poczuć się jak jeden z tych kolesi, wczuć się w ich wycieczkę, przeżywać razem z nimi. Jest klimat, jest uczucie dążenia do odkrycia tajemnicy, którą po prostu chcesz poznać. Ale kiedy już się ją odkrywa...

Druga połowa to niestety słabizna. Wnętrza Strefy wyglądają jak korytarze mojej podstawówki - a szkoda, bo do tej pory film wyglądał na wcale nie biedny (5 mln budżetu - nieźle jak na found footage). Odkrycia bohaterów do niczego nie prowadzą, główny wątek (siła ciągnąca bohatera do strefy) niewyjaśniony. W zasadzie nic się nie wyjaśnia. Film po prostu się urywa, a zakończenie jest dokładnie takie, jak we wszystkich filmach z gatunku. Chyba nie zaspojluję, mówiąc, że wszystkich szlag trafia. Przynajmniej reżyser zatroszczył się, żeby wyjaśnić, jak ten footage mógł zostać foundnięty.

Duży potencjał, naprawdę wkręcający początek, rozczarowująca końcówka. 5/10

Odpowiedz
Potępiony - z cyklu "tak będzie w akapie". Niemoralny producent filmowy wykupuje więźniów skazanych na wyrok śmierci i na bezludnej wyspie organizuje walki gladiatorów, gdzie ostatni ocalały w nagrodę dostaje wolność. Całość jest transmitowana na żywo w necie. To jeden z tych "zabili go i uciekł", gdzie występuje czołowy mięśniak (tutaj Steve Austin). Ma trochę fajnych momentów, ale generalnie można dać se spokój. Klasykiem to to nie będzie.

Odpowiedz
"The Night Before"(2015) - Nie spodziewałem się, że film będzie aż taki dobry. Obsada jest po prostu genialna. Seth Rogen, Joseph Gordon-Levitt oraz Anthony Mackie tworzą razem zgraną ekipę i jest pomiędzy nimi chemia. Drugoplanowy Michael Shannon genialny, a cameo Jamesa Franco i Miley Cyrus mnie pozytywnie zaskoczyło. Film idealny na święta, w które będę wracał do tego tytułu. Nie pamiętam kiedy ostatnio się tak uśmiałem na komedii. Lekko naciągane 9/10, bo to genialne i sympatyczne świąteczne kino :)
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Obejrzałem zwiastun i to coś w stylu Harold i Kumar - Spalone Święta. W okresie przedświątecznym do jointa jak znalazł :)

Odpowiedz
Arahan pod obrusem zamiast siana Maryśkę trzyma :)

Odpowiedz
Ciii ;)

Odpowiedz
Deepwater Horizon (2016)

Spojrzenie od środka na to jak doszło do jednej z największych katastrof ekologicznych w historii. Bardzo sprawnie zrealizowany film. Co prawda początek mnie trochę zmęczył, bo twórcy bardzo dokładnie chcieli pokazać kto i za co odpowiada na platformie wiertniczej... ale już od momentu katastrofy oglądałem ten film z dużym zaangażowaniem. Sama katastrofa i pożar jest pokazany bardzo efektownie. Na wyróżnienie zasługuje według mnie ekipa od dźwięku, która ma szanse powalczyć o nominacje Oscara w tej kategorii.

Całość trochę przypomina poprzedni film Berga, czyli Lone Survivor. Także jak dla mnie 8,5/10
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Lights Out (2016) to fajny pomysł i totalne niewykorzystanie potencjału. Pamiętacie/kojarzycie tę krótkometrażówkę, gdzie coś czai się w mroku i stopniowo zbliża się do ofiary gdy gaśnie światło? Pierwsze pół godziny filmu, może trochę więcej, jest właśnie w tym stylu - fajne, pomysłowe, nawet wciąga i wzbudza napięcie (w stylu "zaatakuje już teraz czy może jeszcze nie?"), ale to, co się dzieje potem, to tragedia utkana z klisz. Ogromniasty dom - tak. Choroba w rodzinie - tak. Członek rodziny nie żyje - tak. Spięcia między córką a matką - tak. Mhroczna historia istoty nawiedzającej rodzinę - tak. Zamykanie drzwi i dziwne dźwięki z głębi domu - tak. I tak dalej, i tak dalej. Ale nie nudziłem się. Film jest średni, po prostu. Wyjaśnia to, czego nie trzeba wyjaśniać, marnuje okazję do zabawy światłem i cieniem, nie wykorzystuje postaci i marnuje motywy, bo jak inaczej nazwać istotę utkaną z cienia, polującą na ludzi gdy zapadnie zmrok a jedyną bronią jest światło?

Odpowiedz
Mnie się Lights Out podobało, ale zgadzam się z tymi uwagami na temat klisz. Faktycznie strasznie to wszystko było typowe. Bohaterowie też tak tylko lekko zarysowani, jednowymiarowi. Ale... jeśli chodzi o straszenie to film robi to całkiem dobrze. Skłamałbym jakbym powiedział, że się w ogóle nie bałem :P Kilka razy podskoczyłem w kinowym fotelu, także w tym aspekcie uważam, że ten film jest naprawdę niezły. Potencjał na kolejne sequele też jest duży ;) 7/10
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Nie, nie straszy. Może na samym początku, przez kilka chwil, ale im dalej tym gorzej, a pokazanie monstrum w całej okazałości (i do tego w świetle lampy! I po opowiedzeniu łzawej, acz durnej historii co jak i dlaczego) tylko zaszkodziło całości. Najlepsze były ujęcia gdy coś czai się w oddali, jest tam, czeka. Scenka w mieszkaniu - dziewczyna śpi, sypialnię oświetla lekko neon zza okna, migocząc słabo; świeci jest cisza, nie świeci słychać skrobanie. Dziewczyna się budzi, rozgląda wokoło, widzi coś w korytarzyku, ale gdy neon znowu mruga, wszystko znika. I to jest dobre! Pomysłowe! Klimatyczne! Straszne nawet! Nie nagłe wyciągnięcie łapska zza uchylonych drzwi, albo spomiędzy półek, z wrzaskiem/głośnym uderzeniem muzyki.

Odpowiedz
Szpieg, który przyszedł z zimnej strefy (choć czasami można się spotkać z tytułem Ze śmiertelnego zimna) - 1965

W końcu obejrzałem a zabierałem się kilka lat. Jedna z najlepszych książek Le Carre`a czyli wiadomo - szpiedzy, zimna wojna, agenci, intryga bez fajerwerków i strzelanin, są i twisty ale...
No trochę po mnie ten film spłynął. Nie żeby był zły, Richard Burton też zagrał bardzo solidnie, ale czegoś zabrakło. Niby wszystko na swoim miejscu, historia, aktorstwo, zdjęcia i montaż, ale to w sumie bez błysku. Może przez to, że choć to bardzo wierna adaptacja książki, ale książce nie dorównuje. Jednak pokazanie tego na ekranie odebrałem zupełnie inaczej niż książkę.
Takie tam 6/10-7/10
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Dziewczyna z pociągu / Girl on the Train (2016)

Niestety jest średnio. Obwiniam materiał źródłowy, bo dwa razy próbowałem przeczytać książkę na podstawie której powstał ten film... i dwa razy odkładałem ją na półkę. A wszystko co mi się nie podobało w książce przeniesiono ekran. Bohaterowie są nijacy a historia jest opowiadana w wyjątkowo nieskładny sposób. Tak naprawdę tylko gra Emily Blunt wyciąga ten film na wyższy poziom. 5.5/10

Odpowiedz
(08-10-2016, 15:26)Ash_9001 napisał(a): Dziewczyna z pociągu / Girl on the Train (2016)

Niestety jest średnio...
Niestety potwierdzam.
Nie jest to jakiś zły film, ale to taki solidny przeciętniak. Po pierwsze trudno się jakoś z bohaterami utożsamiać. No są, ogląda się to nawet dobrze, ale bez większego zaangażowania. A ogląda się to całkiem dobrze tylko dlatego, że:
Niby obsada daje radę, nie ma żadnego kiepskiego aktorstwa, ale całość po wyjściu z kina sprawia dość letnie wrażenie.
Jedyny naprawdę mocny punkt to rola Blunt. Zaden tam Oskar, ale zagrała naprawdę świetnie.
Takie naciągane 6/10.
Lepiej poczekać na jakiegoś pirata czy telewizję niż wydawać 20 czy 30 zeta.
Rzekłem.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
What We Do In The Shadows - genialna komedia, najlepsza od lat. Świeża, szybka i przezabawna - przy scenie spotkania z wilkołakami na ulicy popuszczałem w majty ze śmiechu. W drugiej połowie humoru trochę mniej, bo pojawia się jakaś fabułą zamiast rwanych "scenek z życia", ale cóż - i tak jest bardzo, bardzo dobrze. Rewelacyjni bohaterowie, świetne wykonanie. 9+/10

Odpowiedz
Nosferatu najlepszy. Chyba nawet temat byl o tym filmie.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Jakiś typ zalozyl:

http://forumkmf.pl/Thread-What-We-Do-in-the-Shadows--3804

Odpowiedz
Straszny dupek, do tego brzydki i ciota, nie piszę w jego tematach.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon