Platige Image - dzieła zebrane
Skoro podpisali już kontrakt z jakimś "znanym" studiem (ci od Mumii z Fraserem i Weisz) i znaleźli scenarzystkę, to myślę, że to dojdzie do skutku, niby budżet mały jak na taki film mający być dystrybuowany na cały świat. Ale z drugiej strony duży budżet większych produkcji to w większości olbrzymie gaże aktorów + wynajęcie danych lokalizacji i masa efektów. A w przypadku Wiedźmina, o tereny nie trzeba się martwić, a efekty zrobią po kosztach w Platige Image, a i tak Wiedźmin dużo ich nie potrzebuje, bo sama historia ma być kameralna, zrobią jakąś strzygę i parę potworów i to tyle. Pewnie Bagiński liczy, że sponsorzy zgłoszą się po dobrym przyjęciu filmu, wtedy będą mogli zrobić coś większego.

Odpowiedz
Czemu wszyscy tak chwalą tego "Twardowsky 2.0"?

Bagiński już od dawna mówi, że w ogóle skończył z animacją komputerową - teraz jest reżyserem, a animacją zajmują się inni. I jako reżyser szczerze powiedziawszy radzi sobie... różnie. Akurat w tym wypadku słabo.

Twardowsky 2 ma fajne efekty, Więckiewicza i fajną muzykę, ale jest masakrycznie kiczowaty i w większości nieśmieszny. Mnie tu od większości tekstów skręca (bo aż tak nieśmieszne) i ogółem czuję się mocno zażenowany słysząc po raz nty epickie chórki ze sceną z slow-motion wstawioną tuż po komediowym skeczu. Mi się to to nie podoba, same efekty i charyzma Więckiewicza się nie wybronią.

Odpowiedz
Oby nie było sytuacji, kiedy wszyscy cieszyli się, że to Bagiński odpowiada za filmowego wieśka, bo robił fajne trailery itd. a potem okaże się polskim Snyderem i jego Wiedźmin będzie przepiękną wydmuszką.

Odpowiedz
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Generał Grevious? Taki pysk jakiś podobny.

Filmu póki co nie odpalam, bo siedzę w robocie i nie mogę sobie ot tak oglądać filmików (można się trochę poopieprzać, ale są granice).

Odpowiedz
Sam stworek fajny, a reszta taka, że nie chciało mi się oglądać więc tylko przeskoczyłem po kilku scenach i trafiłem na występujące jedno zaraz po drugim dwa nawiązania do Wiedźmina.

Odpowiedz
Na Youtubie pod tymi filmikami co i rusz ktoś rzuca komentarz, czemu nie można by zrobić w polskim kinie filmu pełnometrażowego tego typu. I zawsze wtedy znajdzie się jakaś dobra dusza, która odpisze coś w stylu: "Coś ty! Wiesz o ile więcej kasy trzeba na pełny metraż?". Tylko że jak tak się zastanowić, to jakby te Legendy Polskie zebrać wszystkie do kupy, to by się pełny metraż uzbierał w sumie. Więc to chyba nie tak, że finansowa bariera byłaby nie do przeskoczenia.

Dla mnie te filmiki fabularnie są co najwyżej takie sobie, ale przynajmniej jest to jakiś powiew świeżości w polskim filmie.

Odpowiedz
W ogóle nie podobają mi się te filmiki. Czuję się tak jakbym oglądał jakiś rozwinięty klip reklamowy. Wszystko zbyt sterylne, naiwne i trochę na siłę cool - zwłaszcza humor, w którym za mocno czuć puszczanie oka do widza. Dialogi i sposób wypowiadania kwestii jak w amatorskich wprawkach jakichś osiedlowych zespołów filmowych. Gdzie się podział Bagiński z czasów Katedry, czy Sztuki spadania? Po obejrzeniu tych reklamówek straciłem nadzieję na porządnego Wiedźmina.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Ja też, szczerze mówiąc.

Odpowiedz
Jak tak dalej pójdzie to wiesiek nawet nie powstanie, miał być gotowy na 2017 rok, tymczasem w temacie dalej cisza.

Odpowiedz
(14-11-2016, 12:43)Szpeku napisał(a): Jak tak dalej pójdzie to wiesiek nawet nie powstanie, miał być gotowy na 2017 rok, tymczasem w temacie dalej cisza.

Bo Bagiński zbiera doświadczenie. Pamiętam jak po Sztuce spadania, 12 lat temu (!) otrzymał propozycję współpracy od jakieś znanego producenta, ale powiedział coś w ten deseń, że jeszcze za wcześnie, że woli się spokojnie rozwijać w kraju. Od tamtej pory, poza drobnostkami, napierdziela same reklamówki i intra do Wiedźmina. A, no i były jeszcze niezrealizowane obietnice jak Hardkor 44 i i tym podobne. Dla mnie nieprawdopodobnie zaprzepaszczony talent.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Jak dla mnie te filmiki są mega słabe, a i technicznie to nic ciekawego. Animacja poruszającego się bazyliszka rodem z C-klasowych monster movie.

Odpowiedz
Ja bym tam przełknął tą animację, bo nie jakość efektów jest dla mnie najważniejsza, tylko fabuła i postacie, a te mam wrażenie są pisane i grane na siłę jako cool i zabawne, a Bagiński nie zauważa przy tym, że stają się karykaturalne i nienaturalne.

Tak czy owak, nie podobały mi się specjalnie te filmiki, a nawet efekty jeśli już o nich mówimy często kuleją i dlatego ewentualny filmowy Wiedźmin to jedna wielka zagadka, bo strona wizualna pewnie będzie dobra, ale już fabularna to... powątpiewam :(

Odpowiedz
Mam to samo odczucie - te postacie tak bardzo próbują być cool, a dialogi zabawne, a dla mnie to poziom typowej polskiej komedii romantycznej... (szczególnie obie części Twardowskiego - tam jedynie Więckiewicz się bronił charyzmą)

Reżyseria pięciominutowej animacji pozbawionej dialogów, a pełny metraż ze scenariuszem, dialogami, aktorami... Jestem pod tym względem ździebko sceptyczny względem Bagińskiego.

Odpowiedz
Ja coś czuję, że Bagiński ostatecznie zostanie przy "Wiedzminie" jako producent albo współscenarzysta, a reżyserią zajmie się ktoś inny. O ile oczywiście ten projejkt nie zdechnie po drodze.

Odpowiedz
Zwiastun Jagi, premiera 9 grudnia 2016

Odpowiedz
W sumie taka z opowieści o Babie Jadze "legenda polska", jak z Bazyliszka potwór z polskiego folkloru, ale kto by się czepiał. Jaga śliczna (jarod będzie zachwycony ;--) a ponadto szykuje się kolejny sympatyczny cover.
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Szkoda, ze oni tego nie robią po prostu w formie teledysków. Nie byłoby problemów ze scenariuszem, a mozna by bylo popatrzec. Moglby ktos te krotkometrażówki popocinac. :)

Odpowiedz

Niech zrobią pełny metraż, bo dobre pomysły mają, ale giną gdzieś w międzyczasie. Choć 3/4 rzeczy mi się tu nie podoba, to i tak trzymam kciuki za FILM.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości