https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/
https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/
09-01-2017, 14:44
|
Złote Globy
|
|
Raczej wszedł do oscarowej piątki. :)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 09-01-2017, 14:44
Cofam, zapomniałem, że obstawiany przez większość analityków Hedges z Manchester By The Sea ma jednak nominację do SAG, która znaczy więcej niż Globy. Zwycięstwo nad Alim efektowne, ale jednak może być tylko kaprysem organizacji. Pierwsza czwórka bardzo mocna, gra toczy się o piąte miejsce pomiędzy Hedgesem, Fosterem za High Water i być może Taylorem-Johnsonem (chociaż wolałbym aby to był Shannon).
Zatem: Ali, Bridges, Grant, Patel, Hedges. 09-01-2017, 14:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2017, 14:49 przez Szaman.)
Nic nie jest pewne, od kiedy Jim Carrey dostał Globa za rolę w "Truman Show" ale nawet nominacji do Oscara już nie to wszystko się może zdarzyć.
A historyczne zwycięstwo "La La Land" niezmiernie mnie cieszy, ja chyba przejdę się jeszcze raz na to jak będzie premiera, ten film jest piękny. Nie wiem jeszcze jak dobry jest "Moonlight" albo "Manchester..." ale dla mnie ten film to oscarowy pewniak.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
09-01-2017, 15:51
Akurat przypadek Carreya jest potwornie schematyczny wobec obydwu organizacji. Jedna ma niesamowite parcie na gwiazdy i związany z nimi blichtr, druga często kieruje się przyczepioną łatką, szufladą w której można tkwić całymi latami.
09-01-2017, 16:04
Jaram sie LLL jeszcze bardziej. Jedyne zaskoczenia to kleska Manchesteru w walce o scenariusz i kleska Portman. Jednak szykują sie jeszcze niespodzianki bo przy BAFTach i Oscarach nie spodziewam sie takiej hegemonii.
09-01-2017, 18:03
Jestem trochę do tyłu z materiałami z GG więc dopiero teraz obejrzałem. Gorsze od otwarcia (serio komuś się ta żenada podobała?) było tylko przemówienie Streep którą powinni obrzucić jajami i wygwizdać za zrobienie z siebie totalnego debila. Co za oderwanie od rzeczywistości i kompletny brak szacunku dla wszystkich z którymi pracowała i u których grała a dzięki którym to ludziom min. odebrała tę nagrodę. Nie wierzę, po prostu nie wierzę w to co usłyszałem.
10-01-2017, 23:12
Otwarcie, czyli teledysk w stylu La La Land? Ja jeszcze jestem pod wpływem LLL, więc podobało mi się, szczególnie wstawka ze Stranger Things i "Barb is still alive" :)
10-01-2017, 23:34
Złote Globy 2018 poprowadzi Seth Meyers. Natomiast ogłoszenie nominacji już za nieco ponad 2 tygodnie. Zacząłem więc trochę zastanawiać się jak będzie wyglądać kwestia nominacji.
Wiemy już jacy mniej więcej będą głowni gracze w tegorocznym sezonie nagród, jest jeszcze parę znaków zapytania, głównie przy "All the money in the world", "The Post" i "Phantom Thread". Jednak te dwa ostatnie powinny już o Globy walczyć, pierwszy po pokazach jest wychwalany pod niebiosa a o drugim (który raptem wczoraj miał swoje pokazy) również można trochę dobrego poczytać. W kategoriach serialowych raczej też łatwo się domyśleć kto wyląduje wśród kandydatów do nagrody (przewidywania w większości moje, ale trochę czytałem w necie o opiniach "speców", tylko kilka kategorii) Najlepszy film: "Dunkierka" "Call Me By Your Name" "The Post" "Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri" "The Shape of Water" Ewentualnie w grę wchodzą jeszcze "Blade Runner 2049" (bardzo bym chciał, ale wątpię) i "Darkest Hour" (wymieniane w przewidywaniach). Obstawiam triumf "Call Me" Najlepszy aktor w dramacie: Gary Oldman - "Darkest Hour" Daniel Day Lewis - "Phantom Thread" James Franco - "The Disaster Artist" i nie wiem, może ktoś z "Call Me" lub Hanks jeśli faktycznie jest taki niesamowity w "The Post". Zwycięstwo obstawiam Oldmana (jak chyba większość) ewentualnie DDL, acz to bez znajomości większej liczby opinii o PT trudno ocenić. Najlepszy reżyser: Guillermo del Toro - "The Shape of Water" Christopher Nolan - "Dunkirk" Denis Villeneuve - "Blade Runner 2049" Steven Spielberg - "The Post"/Martin McDonagh - Bilboardy Luca Guadagnino - "Call Me by Your Name" Widziałem tylko dwa filmy, trudno oceniać (jak w każdej kategorii!) ale czytając opinie obstawiam Del Toro/Nolana/Luce. Najlepszy scenariusz: Wygrają Billboardy :D Nominacje dla: "The Shape of Water" "Call Me by Your Name" "The Post"/"Phantom Thread" Najlepszy serial dramatyczny: "The Handmaind's Tale" "The Crown" "Stranger Things" "Twin Peaks" "Mindhunter"/"The Leftovers" (chciałbym) W reszcie trudno oceniać bo mam spore zaległości. Obstawiam jednak, że sporo zbierze "Podręczna", spodziewałbym się nominacji dla Coon i Therouxa za "Leftovers", może tu ich nie skrzywdzą chociaż, oraz dla Kyle za Coopera, ba, tu obstawiam nawet główną nagrodę. Chociaż wcale bym nie był szczególnie zdziwiony gdyby "Twin Peaks" zostało kompletnie olane, podirytowany bym był lekko na pewno. Nieporozumieniem będzie dla mnie jakakolwiek nagroda dla "Gry o Tron" bo nie ma kategorii w której ten serial zasłużyłby na cokolwiek w tym roku, najchętniej nie dałbym mu żadnej nominacji, ale wątpię czy tak się stanie i zapewne coś tam za "nazwisko" wleci. Ostatnio nie przewidywałem chyba nominacji, ale zwycięzców w dużej mierze trafiłem. Zobaczymy jak będzie teraz. 25-11-2017, 23:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2017, 23:43 przez Kuba.)
Mnie to tam zaskakuje obecność Jamesa Franco za rolę Tommy'ego Wiseau obok Oldmana i DDL.
26-11-2017, 00:00
Tegoroczne nominacje nie prezentują się najgorzej (czekam na "Bilboardy" czy "Phantom Thread" jak na mało co) ale błagam, tylko nie "The Post"! Mam dosyć tej Oscarowej masturbacji Spielberga czy Streep. Nie widziałem filmu co prawda , ale zwiastun nie wyróżnia się niczym specjalnym i zapowiada kolejne nudziarstwo, a przed "Mostem szpiegów" też były podobne "zachwyty" (chciałbym wierzyć, że to Spielberg płaci za pozytywne recenzje, byleby wzmocnić kampanię przed Oscarową).
O gospodarza się nie czepiam. Co prawda nikt tak fenomenalnie Globów nie prowadzi, jak Gervais (szkoda, że nie usłyszę jego żartów o Spacy'm czy Weinsteinie), ale po drętwym jak kłoda Fallonie, to są szanse na odkupienie grzechów. 26-11-2017, 00:45 (26-11-2017, 00:00)Capt. Nascimento napisał(a): Mnie to tam zaskakuje obecność Jamesa Franco za rolę Tommy'ego Wiseau obok Oldmana i DDL. Co jest tu zaskakującego :P Gość coraz częściej jest wymieniany jako pewnik do nominacji do Oscara, rola wychwalana pod niebiosa :P (btw. obejrzałem The Room xDDD, nie wiem co napisać, serio :D ) (26-11-2017, 14:09)weronika napisał(a): Bardzo mocno kibicuję Leftovers. Cholernie niedoceniany serial :( Podbijam. Olanie go na Emmy to jakiś ponury żart. 26-11-2017, 14:17
Jutro nominacje, więc wrzucam swoje przewidywania. Starałem się zawrzeć kilka niespodzianek, być może nieco na siłę. Wiem, że Kruger wygląda dziwnie, ale mam po prostu przeczucie, że w aktorskich pojawi się nominacja znikąd, a aktorka w dramacie wygląda w tym roku dość przeciętnie. Wydaje mi się też, że Baby Driver wepchnie się kosztem The Big Sick lub Tonyi w komedii, nie mogłem zdecydować się kto padnie ofiarą rozpędzonego Augustusa, jednak postawiłem na Tonyę.
Dramat: The Post Call Me By Your Name Dunkirk Billboardy The Shape Of Water Komedia/Musical: Lady Bird Get Out The Disaster Artist The Big Sick Baby Driver Reżyser: Christopher Nolan- Dunkirk Greta Gerwig- Lady Bird Luca Guadagnino- Call Me By Your Name Jordan Peele- Get Out Guillermo Del Toro- The Shape Of Water Aktorka w dramacie: Frances McDormand- Billboardy Meryl Streep- The Post Sally Hawkins- The Shape Of Water Jessica Chastain- Molly’s Game Diane Kruger- In The Fade Aktor w dramacie: Gary Oldman- The Darkest Hour Timothee Chalamet- Call Me By Your Name Daniel Day-Lewis- Phantom Thread Tom Hanks- The Post Jeremy Renner- Wind River Aktorka w komedii: Saoirse Ronan- Lady Bird Margot Robbie- I Tonya Zoe Kazan- The Big Sick Emma Stone- Battle Of The Sexes Tiffany Haddish- Girls Trip Aktor w komedii: James Franco- The Disaster Artist Daniel Kaluuya- Get Out Hugh Jackman- The Greatest Showman On Earth Steve Carell- Battle Of The Sexes Adam Sandler- The Meyerowitz Stories Aktor drugoplanowy: Willem Dafoe- Florida Project Sam Rockwell- Billboardy Armie Hammer- Call Me By Your Name Michael Stuhlbarg- Call Me By Your Name Richard Jenkins- The Shape Of Water Aktorka drugoplanowa: Alison Janney- I. Tonya Laurie Metcalf- Lady Bird Holly Hunter- The Big Sick Mary J. Blige- Mudbound Hong Chau- Downsizing 10-12-2017, 12:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2017, 12:55 przez Szaman.)
Podsumowanie tegorocznych nominacji z mojej strony:
![]() Nominacje dla Scotta i Plummera to niezle WTF. Cieszy wyróżnienie dla Elgorta, cieszy również dla Harboura i (zwłaszcza) Kyle'a za TP :)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 11-12-2017, 15:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2017, 15:56 przez nawrocki.)
Twój Vincent z nominacją :)
Plummer haha. O faken: teraz ogarnąłem, że Get out bez nominacji za scenariusz :o oo, Gerwig też zlana w rezyserii Best Actress in a TV Series, Drama Caitriona Balfe, Outlander Claire Foy, The Crown Maggie Gyllenahall, The Deuce Katherine Langford, 13 Reasons Why Elisabeth Moss, The Handmaid’s Tale Best Actor in a Motion Picture, Musical or Comedy Steve Carell, Battle of the Sexes Ansel Elgort, Baby Driver James Franco, The Disaster Artist Hugh Jackman, The Greatest Showman Daniel Kaluuya, Get Out Best Supporting Actor in a Motion Picture Willem Dafoe, The Florida Project Armie Hammer, Call Me By Your Name Richard Jenkins, The Shape Of Water Christopher Plummer, All the Money in the World Sam Rockwell, Three Billboards Best TV Series, Drama The Crown Game of Thrones The Handmaid’s Tale Stranger Things This Is Us Best Supporting Actress in a Motion Picture Mary J Blige, Mudbound Hong Chau, Downsizing Allison Janney, I, Tonya Laurie Metcalf, Lady Bird Octavia Spencer, The Shape of Water Best Original Song – Motion Picture “Home”, Ferdinand “Mighty River”, Mudbound “Remember Me”, Coco “The Star”, The Star “This Is Me”, The Greatest Showman Best Actor in a TV Series, Drama Jason Bateman, Ozark Sterling K. Brown, This Is Us Freddie Highmore, The Good Doctor Bob Odenkirk, Better Call Saul Liev Schreiber, Ray Donovan Best Motion Picture, Musical or Comedy The Disaster Artist Get Out The Greatest Showman I, Tonya Lady Bird Best Actor in a Motion Picture, Drama Timothée Chalamet, Call Me By Your Name Daniel Day-Lewis, The Phantom Thread Tom Hanks, The Post Gary Oldman, Darkest Hour Denzel Washington, Roman J Israel, Esq Best Actress in a Motion Picture, Musical or Comedy Judi Dench, Victoria & Abdul Helen Mirren, The Leisure Seeker Margot Robbie, I, Tonya Saoirse Ronan, Lady Bird Emma Stone, Battle of the Sexes Best Actress in a Motion Picture, Drama Jessica Chastain, Molly’s Game Sally Hawkins, The Shape of Water Francis McDormand, Three Billboards Meryl Streep, The Post Michelle Williams, All the Money in the World Best Director – Motion Picture Guillermo del Toro, The Shape of Water Martin McDonagh, Three Billboards Christopher Nolan, Dunkirk Ridley Scott, All the Money in the World Steven Spielberg, The Post Best Motion Picture, Drama Call Me By Your Name Dunkirk The Post The Shape of Water Three Billboards Best Actor in a Limited-Series or TV Movie Robert De Niro, Wizard of Lies Jude Law, The Young Pope Kyle McLaughlin, Twin Peaks Ewan McGregor, Fargo Geoffrey Rush, Genius Best TV Movie or Limited-Series Big Little Lies Fargo Feud: Bette and Joan The Sinner Top of the Lake: China Girl Best Original Score – Motion Picture Three Billboards The Shape of Water Phantom Thread The Post Dunkirk Best TV Series, Comedy Black-ish The Marvelous Mrs. Maisel Master of None SMILF Will & Grace Best Supporting Actress in a Series, Limited-Series, or TV Movie Laura Dern, Big Little Lies Ann Dowd, The Handmaid’s Tale Chrissy Metz, This Is Us Michelle Pfeiffer, Wizard of Lies Shailene Woodley Best Foreign Language Film A Fantastic Woman First They Killed My Father In the Fade Loveless The Square Best Supporting Actor in a Series, Limited-Series or TV Movie David Harbour, Stranger Things Alfred Molina, Feud: Bette and Joan Christian Slater, Mr. Robot Alexander Skarsgard, Big Little Lies David Thewlis, Fargo Best Actress in a Limited-Series or TV Movie Jessica Biel, The Sinner Nicole Kidman. Big Little Lies Jessica Lange, Feud: Bette and Joan Susan Sarandon, Feud: Bette and Joan Reese Witherspoon, Big Little Lies Best Animated Feature Film The Boss Baby The Breadwinner Coco Ferdinand Loving Vincent Best Actress in a TV Series, Comedy Pamela Adlon, Better Things Alison Brie, GLOW Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel Issa Rae, Insecure Frankie Shaw, SMILF Best Actor in a TV Series, Comedy Anthony Anderson, Black-ish Aziz Ansari, Master of None Kevin Bacon, I Love Dick William H. Macy, Shameless Erik McCormack, Will & Grace Best Screenplay – Motion Picture The Shape Of Water Lady Bird The Post Three Billboards Molly’s Game
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
11-12-2017, 16:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2017, 16:31 przez Pelivaron.)
Cieszy mnie obecność bdb "The Square" (ciekawe będzie, jeśli oleją go przy Oscarach, tak jak "Turystę" - Ostlund tym razem skończy w pokoju bez klamek xD) i rodaków wsród animacji, mimo że "Vincenta" nie mialem przyjemnosci jeszcze obejrzeć (ale i tak wygra Disney po raz enty z rzędu).
A tak poważnie to obecność "All the money in the world" najbardziej mnie zaskoczyła, a zarazem do wieczora będę miał z tego największą bekę przy piwsku z lodówki. Kosz owoców od Plummera zaadresowany do Spacey'ego jest już pewnie w drodze, a Scott pisze do niego emaila, w którym wybacza mu za wszystkie jego grzechy, bo zmotywowały go do kręcenia od nowa i zapewne za to ma plusy od komisji Globów. Będzie cyrk, jeśli przynajmniej któyś z tej dwójki będzie odbierał globiszcza i podziękuje w przemowie Kevinowi, który będzie ogladal galę ze łzami w oczach. xD Reszta nominacji mi obojetna, bo nie widzialem jeszcze pozostalych filmów, ale pierwszy raz jest mi szkoda J.Law. Jak występowała w tych gówienkach od O'Russella, to były nie tyle co nominacje, co statuetki, a za NAPRAWDĘ ZNAKOMITĄ rolę w "mother!" jest przemilczana :P EDIT. Modlę się tym razem, by Streep nie zwyciężyła, bo w przeciwnym razie znowu dostaniemy pewnie ckliwą przemowę o tym, jakim to strasznym i niegodziwym człowiekiem jest Trump. Albo kolejne feministyczne pierdololo... 11-12-2017, 16:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2018, 15:30 przez Kryst_007.)
Najdziwniejszym w tych nominacjach jest dla mnie żywy trup Will and Grace, ale wiem, jak dużą rolę odgrywa przy tych nagrodach sentyment. Kategoria best TV comedy żałosna, tylko Master of None słusznie.
11-12-2017, 16:42
Jak wyżej.
--- Czy w sieci krąży już adekwatny hashatg na tę okazję? - główna rola męska: czterech białych - główna rola żeńska: pięć białych - główna rola męska komedia / musical: czterech białych - główna rola żeńska komedia / musical: pięć białych - drugoplanowa rola męska: pięciu białych - drugoplanowa rola żeńska: wyjątkowo tylko dwie białe - reżyseria: sami mężczyźni 11-12-2017, 17:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2017, 17:38 przez Mierzwiak.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Złote Maliny | Pelivaron | 117 | 22,530 |
12-03-2023, 17:14 Ostatni post: Pitero |
|
| Złote Kraby 2014 | desjudi | 29 | 9,122 |
16-01-2015, 01:11 Ostatni post: Mefisto |
|
| Oskary i Złote Maliny 2010 - wasze typy | Never Fuck With Me | 418 | 84,485 |
31-03-2010, 01:41 Ostatni post: Negrin |
|
| Złote Maliny 2008 | Snuffer | 24 | 5,405 |