(23-01-2017, 22:37)Szaman napisał(a): Shamar, ale Ty jesteś wielkim fanem Kruka z Brandonem Lee, a odrzucają Cię wątki charakterystyczne dla melodramatu? Czegoś tu nie łapię.
Ale tam nie jest to główną osią Poza tym nie twierdzę, że to ultra-arcydzieło. Zresztą im dalej od premiery to trochę gorzej wypada.
Dobra... Zakończę to tak: obejrzę "Tytanika" jeszcze raz kiedyś i jeśli rzeczywiście, tym razem, odbiorę inaczej to odszczekam wszystko
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
A nie masz problemu z tym, że ludzie czytają ten tytuł, pseudo-angielskim, jako "Titanik"? A o ile się nie mylę powinni czytać "Tajtanik". Więc to akurat nie ja popełniam błąd.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski napisał(a):Typowa polska wymowa to [titańik], ale należy pamiętać, że nasza wymowa jest tylko przybliżeniem oryginalnej. Warianty fonetyczne są możliwe i akceptowalne, możemy w takim razie powiedzieć też [tytańik]. Wymowa oryginalna lub bliska oryginalnej, tzn. [tajtenyk], zostanie w polskich tekstach uznana prawdopodobnie za pretensjonalną.
Tytanik nie jest błędem, a Tajtanyk jest pretensjonalny. Czyli chyba obaj nie macie racji, prawda? LOL.
O ile w mowie "Tytanik" nie brzmi źle (sam tak mówię), tak już w pisowni nie wyobrażam sobie napisać inaczej niż "Titanic" Zwłaszcza, że to nazwa własna.
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
Inna sprawa, że na tej fotce jest chyba kolorystyka, jak ze zwiastuna z poprzedniej strony. Co by oznaczało, że usuneli te niebieski filtry a to niemożliwe.
Screenshot może być zwyczajnie przycięty, a film może wyjść w dwóch wersjach, tak jak Titanic, o czym pisał już Gieferg, nie wykluczone też, że mają wersję specjalnie pod IMAXy, które mają format zbliżony do 4:3.
Kolorystyka jest inna niż na oryginalnych trailerach, a usunięcie niebieskich filtrów jest nie tylko niemożliwe, ale pewne. Tzn. Przy rekonstrukcji brali oryginalne negatywy i po przerobieniu ich na wersję cyfrową, color-timing filmu robili na nowo. Dokładnie tak samo jak zrobiono już z Terminatorem i Aliens [Blu-ray], oraz Titanicem w 3D, w których błękit przeszedł na palecie barw bliżej turkusowego.
Przykłady: - Blu-ray po lewej ^ Blu-ray poniżej
Na oficjalnej stronie festiwalu w Berlinie są trzy screenshoty/fotki z filmu (mam nadzieję, że się wyświetlają):
01-02-2017, 10:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2017, 10:48 przez Juby.)
Nope. Jest dokładnie odwrotnie. Przycięte jest to co znalismy do tej pory, a te fotki wyglądają na pełne klatki z taśmy Super 35, ale jakoś nie sądzę, by zamierzali to w tej formie wydać, może najwyżej pokazać w IMAXie pod warunkiem, że efekty specjalne były robione na pełnych klatkach.
(01-02-2017, 10:47)Juby napisał(a): Kolorystyka jest inna niż na oryginalnych trailerach, a usunięcie niebieskich filtrów jest nie tylko niemożliwe, ale pewne.
Ale one były tam celowo. Tak se Cameron zaplanował wtedy. Teraz mu się odmyśliło i film będzie wyglądał zupełnie inaczej? AŻ TAK inaczej? Nie widzi mi się to.
Przesiedziałeś ostatnie 5 lat po kamieniem? Przecież KAŻDY jego film wychodząc w wersji zremasterowanej na BD (Aliens, T1, Titanic) dostaje nową kolorystykę i jest to odejście od niebieskiego w stronę bardziej zielonkawych odcieni. Juby już dał przykłady z porównaniami, ale widać zerknąc na nie i wyciągnąć wnioski, to dla ciebie zbyt wiele.
Panowie, jak ogólnie oceniacie szanse pojawienia się wersji 3D w Polsce? Czy nasza cebulandia będzie potraktowana poważnie, czy raczej zlew i nie ma sensu się jarać?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
(01-02-2017, 14:40)shamar napisał(a): Ale one były tam celowo. Tak se Cameron zaplanował wtedy. Teraz mu się odmyśliło i film będzie wyglądał zupełnie inaczej? AŻ TAK inaczej? Nie widzi mi się to.
Masz wyżej screeny porównawcze z Aliens i piszesz coś tak durnego? A, dla przykładu, Blade Runnera widziałeś jak wygląda Final Cut i inne wersje?
Analogowa korekcja barwna nie daje takich możliwości jak cyfrowa, to i reżyser ma większe możliwości i może sobie zmienić wygląd filmu, to nie jest coś ustalonego raz na zawsze.
Poza tym przeżywacie te zdjęcia z T2 jakby było co. Nie wierzę że te przepalone biele na fotce z Arniem i młodym na motorze widoczne na ścianie kanału po lewej pochodzą z wersji odrestaurowanej.
01-02-2017, 15:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2017, 15:47 przez Mierzwiak.)
(01-02-2017, 15:27)Snappik napisał(a): Panowie, jak ogólnie oceniacie szanse pojawienia się wersji 3D w Polsce? Czy nasza cebulandia będzie potraktowana poważnie, czy raczej zlew i nie ma sensu się jarać?
No ja się jaram, że jednak w jakimś ograniczonym zakresie będzie. Przynajmniej w Warszawie, bo na prowincji nie ma sensu tego puszczać
Zważywszy na to, kto ma w Polsce prawa do dystrybucji tego filmu, nie robię sobie nadziei ani na kino, ani na nowe polskie wydanie BD.
Oczywiście chciałbym się mylić.
Cytat:Masz wyżej screeny porównawcze z Aliens i piszesz coś tak durnego? A, dla przykładu, Blade Runnera widziałeś jak wygląda Final Cut i inne wersje?
(01-02-2017, 14:43)Gieferg napisał(a): Przesiedziałeś ostatnie 5 lat po kamieniem?
Czego NIE ZROZUMIAŁEŚ w moim pytaniu/twierdzeniu, że tak diametralne odejście będzie badziewne?
Nie. Nie oglądałem tych filmów, w nowych wersjach, bo do niczego mi to niepotrzebne.
(01-02-2017, 15:32)Mierzwiak napisał(a): Masz wyżej screeny porównawcze z Aliens i piszesz coś tak durnego?
O proszę. NASTĘPNY. Widzisz JAK DIAMETRALNIE ten będzie jednak ODBIEGAŁ, sądząc po materiale źródłowym -> Czy celowo piszesz te durnoty?
01-02-2017, 16:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2017, 16:37 przez shamar.)