09-05-2017, 17:05
|
Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve
|
|
Cholera, nie podoba mi się to. Jest to wszystko zbyt dopieszczone. Nawet w najmniejszym stopniu nie czuć w żadnym kadrze tego mroku LA w którym było pogrążone to miasto skąpane w wiecznym deszczu. To już jest zupełnie inna bajka. I podstarzały Ford jako emeryt-replikant. Czy to się może udać??? Tylko znane motywy muzyczne dają poczucie tamtego świata stworzonego przez Scotta. Mam nadzieję jeszcze, że ten film wizualnie uratuje postprodukcja. Ale zdaję sobie z tego sprawę, że to już są tylko złudne marzenia.
Ile czasu mija między oboma filmami fabularnie? Realia mogły się zmienić trochę.
Sądzę, że po prostu musicie nie patrzeć na ten film przez pryzmat oryginału a będzie znacznie lepiej. Wywalone mam na to, że jest sterylniej i perfekcyjniej w stosunku do poprzednika, wystarczy mi, że zarówno scenografie jak i zdjęcia wygladaja świetnie a jak dorzuci sie do tego styl Denisa to w kinie wyglądać to będzie wybornie. Ocenianie fabuły poprzez trailer nigdy moim zdaniem nie miało sensu, zwłaszcza w filmach przy których pracuje Villeneuve. Niewykluczone nawet, że dostaniemy jakiś oklepany schemat który w tej formie będzie ciekawy i oprawiony w intrygujących bohaterów. 09-05-2017, 17:22
@und3r no wlasnie, 30 lat, bardzo dużo moglo się zmienić
@Dr trochę tak, pewnie tytuł będzie najwiekszym problemem filmu. Znajac życie gdyby tam nie pisalo Blade Runner to na forum byłby ogólny orgazm :P @down nawet jesli wizualne zmiany może tłumaczyc 30 lat różnicy? Zresztą jak generalnie obserwuje projekt to mam wrażenie, że ostatecznie okaże sie całkiem samodzielnym tworem. I kluczowa kwestia, nic od nikogo nie wymagam, stwierdzam po prostu fakt. Ty sobie będziesz oceniać film jak ci sie żywnie podoba. 09-05-2017, 22:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2017, 22:49 przez Kuba.) (09-05-2017, 22:33)Kuba napisał(a): Znajac życie gdyby tam nie pisalo Blade Runner to na forum byłby ogólny orgazm :P Ale właśnie dlatego, że jest tam napisane Blade Runner to mamy prawo wymagać by Blade Runner był Blade Runnerem. Bo przecież BR to skromne ale jednak już uniwersum składające się na dwie książki i jeden film. Więc mam prawo oczekiwać od filmu, którego akcja dzieje się w uniwersum BR by przypominał choć w minimalnym stopniu świat, który znam z poprzednich części zarówno w formie pisanej jak i wizualnej. A każda większa odchyłka od tego świata wcale nie musi mi się podobać. Więc nie wymagaj tego bym nowego BR nie oceniała przez pryzmat poprzednich części. Zwłaszcza, że głównym łącznikiem ze starym BR będzie postać Rricka Deckarda, który w pierwszej części grał główne skrzypce. 09-05-2017, 22:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2017, 22:50 przez Monika.)
@Monika
Mów za siebie, mnie się ten zwiastun nie podoba sam w sobie, nawet bez balastu porównań. W oryginale urzekał zamysł, gra światłem, bogactwo inscenizacyjne, ale to samo mogę powiedzieć o dziełach Hasa. To co zobaczyłem w trailerze bije po raz tysięczny powieloną generyczną pulpą cyfrowej, mainstreamowej, blockbusterowej maszynki do robienia filmów, co boli tym bardziej, że akurat po Denisie bym się tego nie spodziewał.
Polski już nie ma.
09-05-2017, 23:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2017, 23:11 przez Kluski.) (09-05-2017, 23:03)Kluski napisał(a): Mów za siebie, A za kogo mówię za Ciebie? Zwracam tylko uwagę na to by nikt mi nie wmawiał przez jaki pryzmat mam oceniać nowego BR. Tobie się podoba, mnie nie. Nigdzie nie napisałam, że ma prawo się nie podobać komuś innemu. Odniosłam się tylko do kwestii tego, że mamy nie oceniać nowego BR przez pryzmat starego. A niby dlaczego mam nie oceniać przez taki pryzmat? Takie samo mam prawo do oceny przez pryzmat starego BR jak Ty (i inni) mają prawo uważać, że zwiastun jest super. 09-05-2017, 23:07
@Monika on się chyba do mnie odnosil.
I ja też nikomu nie mówię przez jaki ma oceniać pryzmat film, pisze swoje zdanie, nic ci nie narzucam. 09-05-2017, 23:09
@Monika
Ty zrozumiałaś w ogóle dalszą część mojej wypowiedzi? :) Bo z tego co piszesz, to wygląda na to, że chyba nie za bardzo. Zwrot "mów za siebie" jest tutaj mało istotny, kosmetyczny i odnosi się jedynie do faktu, że Tobie zwiastun nie podoba się w kontekście oryginału, a mnie nawet w oderwaniu od niego. A poza tym to zgadzam się z Tobą, że jest zły.
Polski już nie ma.
09-05-2017, 23:15 Jest nowy zwiastun. No to pierwszy tytuł tego roku, którym jaram się bardziej niż nowym Twin Peaks. Jak to obłędnie wygląda. Czyżby ranking s-f XXI wieku przytrafił się odrobinę za wcześnie? :) Mam tylko nadzieję, że Harrison Ford zagra na serio (a nie tak jak wszystkie filmy z ostatniej... dekady?), Jared Leto zaliczył tylko potknięcie w Suicide Squad i tu znowu będzie top, Gosling zagra rolę życia, a Ana de Armas pokaże się... z dobrej strony. :p W Villeneuve nie wątpię, każdy jego film jest conajmniej rewelacyjny. 10-05-2017, 15:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2017, 15:17 przez Capt. Nascimento.)
A no teraz widzę, 4 strony temu, żeście się rozgadali. :D Nie było mnie dłuższą chwilę w internetach. :(
A Rich Evans świetny, parę razy śmiechłem. Tylko zapomniał zauważyć choćby scenę z wrzeszczącym Goslingiem. Ja tam w Goslinga wierzę. 10-05-2017, 15:24 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pirates of the Caribbean (2003-2017) | Jakuzzi | 1,079 | 183,072 |
07-02-2026, 15:31 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Trainspotting (1996-2017) | Pitero | 12 | 6,022 |
01-10-2021, 17:08 Ostatni post: Pelivaron |
|
| [oddzielony] Trainspotting (1996-2017) | Arahan | 0 | 694 |
01-02-2017, 06:54 Ostatni post: Arahan |