01-10-2017, 11:12
|
Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve
|
|
Zaliczyłem własnie powtórkę Blade Runnera (Blu-ray, final cut, lektor J.Szydłowski z wersji DC "Chcę żyć dłużej, pierdolcu"] ) i powiem tak - nowy film fabularnie może być lepszy, bo BR fabularnie nie jest niczym rewelacyjnym, ale klimat, jaki tam robi muzyka i wizualia to jest coś, do czego sequel nie ma prawa się zbliżyć (a przynajmniej nic jak dotąd nie wskazywało, by miał jakiekolwiek szanse). Tylko za to 10/10 & Love forever. No, nic, jeszcze pięć dni.
zombie, oglądałeś w ogóle oryginał? Pisanie o replikantach jako o "maszynach bez emocji" świadczy raczej o tym że nie :)
01-10-2017, 11:21
Emocji i empatii nie posiadały modele, które żyły krócej niż 3 lata. Wszystkie inne modele, które dożywały do czterech lat nabywały ludzkie emocje. Dlatego między innymi wprowadzono czteroletniego "simlocka" który gdy naszedł odpowiedni czas uśmiercał replikanta by ten nie mógł nabyć ludzkich emocji. W ten sposób eliminowano replikantów ponieważ bano się, że gdy uzyskają ludzkie emocje staną się na teście VK nie do odróżnienia od człowieka. Oczywiście Tyrell, tłumaczył krótki czas żywotności replikantów nie możliwym do wydłużenia przez względy biologiczno/techniczne. Przy próbie wydłużenia życia w ciałach replikantów mutowały śmiertelne wirusy i nowotwory. Oczywiście dziś wiemy, że nie mówił całej prawdy lecz kłamał by zbyć Roya. Dowodem na to, że istniały długowieczne modele są Deckard i Rachel.
01-10-2017, 11:39
Przypominam, że istnieje kilkadziesiąt lat różnicy między oboma filmami i tak naprawdę nie wiemy jakich postępów dokonała nauka, co nowego wymyślona.
Muszę sobie przed sobotnim/niedzielnym seansem odświeżyć jedynke bo zapomniałem wielu szczegółów, może nawet spojrzę na nia bardziej łaskawy wzrokiem. 01-10-2017, 11:41
Poza tym nie wiemy ile lat minęło od uruchomienia Oficera K. Jeżeli mniej niż 4 lata być może nie posiada on jeszcze wyuczonych ludzkich emocji lub jest w trakcie ich nabywania. Tych i innych rzeczy dowiemy się dopiero we właściwym filmie.
01-10-2017, 11:44 (01-10-2017, 11:21)Mierzwiak napisał(a): zombie, oglądałeś w ogóle oryginał? Pisanie o replikantach jako o "maszynach bez emocji" świadczy raczej o tym że nie :) Oryginał, oryginałem, ale czy w przypadku sequela nie miało właśnie chodzić o to, że Neander hoduje teraz takich hmm.. powiedzmy, "ułomnych emocjonalnie" replikantów, aby nie doszło do powtórzenia wydarzeń z 2019 roku? Oczywiście bardziej żartowałem z drewnianego stylu aktorskiego, jaki demonstruje tu Gosling, ale wydawało mi się, ze w takim kierunku miał iść ten film. Oczywiście z puentą, że pomysł Neandera i tak okazał się niewypałem bo "natury nie da się oszukać, bla, bla, bla" :)
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
01-10-2017, 12:15
To znaczy tak. Te trzy lata to moja wolna interpretacja wynikająca z tego, że replikanci i tak emocje uzyskiwali dużo wcześniej. A to o emocjach i 4 letnim okresie który spowoduje niemożliwość wykrycia replikanta na teście VK Deckard dowiaduje się w biurze policyjnym od Bryanta podczas prezentacji replikantów które ma zlikwidować. Czyli w pierwszych 15 minutach filmu wersji reżyserskiej. Później delikatnie sugeruje to Tyrell podczas testu Rachel, której Deckard by ją wykryć potrzebował zadać jej ponad 100 pytań na teście VK podczas gdy innych replikantów wykrywał już po kilkunastu pytaniach. Co miało sugerować, że Rachel żyje dłużej lub prawie 4 lata. bo jest trudniejsza do wykrycia na teście co oznacza, że nabywa lub nabyła już ludzkie emocje. Co potem okazuje się prawdą bo zakochuje się Deckardzie a miłość to ludzkie uczucie.
01-10-2017, 12:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2017, 12:30 przez Monika.) Cytat:Emocji i empatii nie posiadały modele, które żyły krócej niż 3 lata. Wszystkie inne modele, które dożywały do czterech lat nabywały ludzkie emocje. Because Monika says so. Tak swoją drogą - wiemy na pewno, że w BR2049 Deckard jest replikantem? (żadnych spoilerów, pytam czy to wynika jakoś z kampanii promocyjnej). 01-10-2017, 12:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2017, 12:58 przez Gieferg.)
To Scott, zgaduję że jednym z powodów powstania tego filmu była chęć jasnego wyjaśnienia tej kwestii i pewnie stanie na tym że tak, to replikant.
01-10-2017, 13:07
A ja obstawiam, że jest człowiekiem. Ale cholera, BR odswieze jeszcze dziś bo chyba za mało pamiętam aby się kłócić (matko, moja pamięć... :/, nie sadziłem ze tyle filmu mi z głowy uciekło).
Boje się tragicznego fabularnego twistu w ktorym Oficer K będzie 01-10-2017, 13:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2017, 13:12 przez Kuba.) Gieferg napisał(a):Because Monika says so. Ja pierdole jak tu z wami gadać. Przecież podałam nawet scenę i moment w którym Brayant mówi Deckardowi, .że jeżeli replikanci po czterech latach uzyskają ludzkie emocje mogą stać się niewykrywalnymi podczas testu VK Są doskonałymi kopiami ludzi, jedyne co ich różni to brak uczuć. Naukowcy, którzy się tym zajmują, mówią, że za parę lat... mogłyby się wykształcić ich własne reakcje emocjonalne. Nienawiść, miłość, strach, złość. Ale wymyślono też zabezpieczenie. - To znaczy? - Tylko cztery lata życia. W Korporacji Tyrell mają teraz jeden egzemplarz Nexusa 6. Zrób mu test. - A jak nie będzie działać? I jak wiadomo test zadziałała ale pojawiły się problemy. Bo Rachel okazała się dużo trudniejsza do wykrycia. Deckard by ją wykryć potrzebował zadać jej aż 100 pytań co zadziwiło samego Tyllera. Więc prawdopodobnie w momencie przeprowadzenia testu była na etapie uczenia się ludzkich uczuć. 01-10-2017, 13:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2017, 13:41 przez Monika.)
http://moviesroom.pl/z-ostatniej-chwili/filmy/17011-rezyser-blade-runner-2049-wyjawia-powody-odejscia-kompozytora-muzyki
Mam nadzieje, że faktycznie relacje obu panów nie ulegna popsuciu bo tworzą świetny duet. Johannsson ostatnio ma jakąs gorsza passe, miał robić muze i do BR i do "mother!" ostatecznie nie zrobił do żadnego :( 01-10-2017, 18:11
Monika i cała reszta - czy możemy w tym temacie jeszcze nie pisać otwarcie o pieprzonych spoilerach, PUH-LEEEEEZE?
01-10-2017, 19:49
Jak na razie większość ich ostatnich postów to dyskusje dotyczące oryginalnego Blade Runnera :P
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
01-10-2017, 19:59 Huntersky napisał(a):Monika i cała reszta - czy możemy w tym temacie jeszcze nie pisać otwarcie o pieprzonych spoilerach, PUH-LEEEEEZE? Przecież to o czym piszemy dotyczy Blade Runnera Scotta z 1982 r. którego już wszyscy znają a nie nowego filmu. Ogarnij się 01-10-2017, 19:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2017, 20:01 przez Monika.)
To wiadomo już od dawna. To żaden spoiler.
To tak jakby w 1982 r. pisać przed premierą oryginalnego BR, że Roy Batty to replikant i uważać to za spoiler ))) 01-10-2017, 20:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2017, 20:23 przez Monika.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pirates of the Caribbean (2003-2017) | Jakuzzi | 1,079 | 183,070 |
07-02-2026, 15:31 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Trainspotting (1996-2017) | Pitero | 12 | 6,022 |
01-10-2021, 17:08 Ostatni post: Pelivaron |
|
| [oddzielony] Trainspotting (1996-2017) | Arahan | 0 | 694 |
01-02-2017, 06:54 Ostatni post: Arahan |