Oscary 2018
2018 WGA Award nominations:

Original screenplay:
The Big Sick
Get Out
I, Tonya
Lady Bird
The Shape of Water

Adapted screenplay:
Call Me by Your Name
The Disaster Artist
Logan
Molly's Game
Mudbound

Odpowiedz
Dziwi brak nominacji dla PTA.

Scenografowie też rozdali nomki:

http://www.awardsdaily.com/2018/01/04/shape-water-blade-runner-2049-post-wonder-woman-land-art-directors-guild-nominations/

Dziwi mnie i tu brak "Phantom Thread". Na razie dla tego filmu pewniakami w nominacjach sa aktor pierwszoplanowy, muzyka, kostiumy, ale scenografie i scenariusz coraz bardziej się oddalają.

Odpowiedz
Your (11) PGA nominees are:

The Big Sick
Call Me by Your Name
Dunkirk
Get Out
I, Tonya
Lady Bird
Molly's Game
The Post
The Shape of Water
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Wonder Woman

Animated:

The Boss Baby
Coco
Despicable Me 3
Ferdinand
The Lego Batman Movie

Odpowiedz
Obstawiam jedynie, że "Darkest Hour"/"All the money in the world" wskoczą na miejsce WW a po za tym te produkcje dokładnie zawalczą o Best Picture. Ewentualnie "The Florida Project"'

Odpowiedz
Zamienić Dunkierkę na Blade Runnera 2049, Get Out na Logana a Wonder Woman na Wojnę o planetę małp i jest bardzo fajna lista :)

Odpowiedz
National Society of Film Critics właśnie trwają póki co Hawkins, Metcalf i Kaluuya a fani dzieciaka z CMBYN mają meltdown na twitterze:)

Odpowiedz
O ile zachwytów nad Get Out nie rozumiem, ot sympatyczny film i tyle, tak nagrody za rolę dla Kaluuya to już dla mnie WTF jakich mało. Ktoś mi jest w stanie wyjaśnić co on tam niby tak rewelacyjnego zagrał? Wiem, że jestem stronniczy jeśli chodzi o filmy PTA, ale Day-Lewis go przecież miażdży w samym zwiastunie Phantom Thread a nawet "dzieciak z CMBYN" zagrał o niebo lepiej.

Odpowiedz
Jak dla mnie bardzo nierówna rola, przez połowę filmu co najwyżej dobry z irytującymi lub bezbarwnymi momentami, w raz z zagęszczeniem akcji wskoczył na wyższy level i faktycznie zagrał świetnie. Gdyby utrzymał taki poziom przez cały film to na stojąco oklaskiwałbym każdą nagrode. Ale niestety, sytuacja adekwatna do tej z Garfieldem z "Hackhsaw Ridge", mimo wielu świetnych momentów baaaardzo nierówny występ.
DDL wypada w trailerach jak to DDL (czyli parę klas wyżej od 98% Hollywood), ale mistrzem jest tu Oldman który w dwóch zwiastunach kupił mnie na razie całkowicie i nie wiem jak bardzo musiałby mieć bezbarwne pozostałe sceny w "Darkest Hour" by nie miał na koncie najlepszego występu ze wszystkich aktorów w tym roku (nie licząc DDL oczywiście, ale on jest po za skalą).
A z filmów które już widziałem...stawiam Goslinga w "Blade Runnerze 2049" wyżej niż Kaluuya (mimo, że ogólnie samego aktora lubię). Ogólnie nominowałbym Goslinga do Oscara :P

Odpowiedz
No właśnie ja nie bardzo pamiętam co tam było świetnego. Jakoś szczególnie dobrze pokazał dezorientację i strach w miarę zagęszczania atmosfery i odkrywania kolejnych tajemnic? Może po prostu ja nie mogę zaakceptować faktu, że obsypują nagrodami sympatyczny, ale jednak "niepoważny" film? 

Oldmana lubię, ale nie chciałbym, żeby dostał Oscara za zasługi a w zwiastunach jego występ wygląda na typową "ważną" rolę z toną charakteryzacji i szarżą na granicy parodii. "Dzieciak z CMBYN" zagrał moim zdaniem nieźle, ale nie lubię nagradzania tak młodych aktorów za pierwszy lepszy dobry występ. Serio, zostaje DDL.;) Wiem, że bez szans, ale wychodzi na to, że nie był to specjalnie dobry rok, jeśli chodzi o role męskie.

National Society of Film Critics dało za zdjęcia Deakinsowi (fajnie, niech już w końcu dostanie tego Oscara), Gerwig za scenariusz (drugi Peele, trzeci PTA) i najlepszy film (drugi też Get Out, trzeci też Phantom Thread). Za reżyserię - Gerwig a za nią ex-aequo PTA i Peele. Z dwojga złego wolę, Lady Bird niż Get Out. 

Obrzydzili mi Get Out tymi nagrodami. Za scenariusz, reżyserię i najlepszy film może dałbym nominację, ale też raczej wobec braku alternatyw. Z filmów, które widziałem choćby I, Tonya jest lepiej napisany, wyreżyserowany i zagrany. 

#teamPhantomThread ;)

Odpowiedz
Nie wiem po co prowadzimy te dysputy skoro BR2049 zjada to wszystko na śniadanie a przy reżyserii Villeneuva robota każdego innego wygląda jak jakaś etiuda z pierwszego roku na filmówce zrobiona przez przeciętnego uczniaka ;)

A tak na poważnie... ja jestem pod wielkim wrażeniem tego co robi Oldman, szczególnie jego przemowy z trailera, choć trudno ją oceniać z trailera :P Ale za równo 20 dni sam się przekonam jak zajebisty jest w roli Winstona (którego btw. bardzo szanuje i jest to dla mnie naprawdę interesująca postać). Oczywiście, Winston z "The Crown" będzie nieprzebity.
"Get Out" doceniam bo w mojej opinii to przede wszystkim wyśmianie tej natrętnej politycznej poprawności, sporo dobrych żartów, ale też zabawa formą, sporo pomieszanych gatunków i pomysłów, ale w dobrym smaku. Mam nadzieje, że krytycy dają te nagrody własnie za te aspekty a nie dlatego bo "czarny i rasizm", poważnie bym zwątpił w ich inteligencję. Mimo już racze pewnego Oscara za "scenariusz oryginalny" nie nastawiałbym się na wiele więcej.

Odpowiedz
Odswiezalem wczoraj Get Out I IMO chłop błyszczy w pierwszej scenie hipnozy, poza tym - średnio, a momentami wręcz zawala niektóre sceny (np. ta z odpieciem ładowarki i reakcja na tłumaczenie jest przez niego totalnie położona).

Odpowiedz
(06-01-2018, 23:00)Kuba napisał(a): "Get Out" doceniam bo w mojej opinii to przede wszystkim wyśmianie tej natrętnej politycznej poprawności
Wow, nie sądziłem że można ten film odczytać w aż tak mijający się z jego sednem sposób.

Polecam wywiady z reżyserem :)

Odpowiedz
Dobrze, że nie czytałem. Bo dotychczas byłem przekonany, że to taki pstryczek w nos mediów i branży traktujących obecnie czarnoskórych jak nadludzi, co twórca postrzega jako rodzaj rasizmu. Ale widocznie Peelemu chodziło o to samo co zwykle, trudno. W każdym razie Kaluuya to największa pomyłka tego sezonu nagród, pomyłka która pewnie zmierza po nominację do Oscara i prawdopodobnie, w ramach wielkiej sensacji wygryzie z piątki Day-Lewisa. Reforma z listą członków Akademii i medialna otoczka wokół niej zaczynają zbierać żniwo, ale z drugiej strony kategoria w tym roku jest tak słaba, że każde pospolite ruszenie może nią zawładnąć.

Odpowiedz
Wolę nie znać prawdziwego znaczenia "Get Out" w takim razie bo ocena moze mocno zlecieć :P Nie no, chętnie przejrze skoro tak się rzeczy mają

Niby czemu Kaluuya ma wygryźć DDL skoro miejsce jest dla obu? W piątce będą: Oldman, Franco, Kaluuya, DDL i Timothee.
Jeśli ktoś ma kogoś wygryźć to Hanks lub Denzel, ale tu bym wskazał jako kandydatow do odpadnięcia Kaluuya i dzieciaka. DDL dla zasady dostanie nominacje bo ostatnia rola.

Odpowiedz
Moim zdaniem Oldman, Chalamet, Franco, Kaluuya i Washington. Denzel ma SAG i Globy, DDL tylko Globy. Uwierzę w Twoją piątkę, jeśli jutro Daniel dostanie nominację do BAFTA, a na liście nie będzie Denzela.

Odpowiedz
Nominacje do BAFT są pojutrze ;)
DDL jest Brytyjczykiem i ma na koncie nagrode lub nominacje za każdy ważniejszy występ, od Mohikanina po Aż poleje sie krew. I niby jego ostatni film bez nomki do BAFTy? :)

Odpowiedz
Google mnie zmyliło, po wpisaniu hasła w wyszukiwarkę wyskakuje data 8 stycznia.

Raczej nie, ale jeśli w piątce będzie również Denzel to nadal uważam, że ma większe szanse dzięki nominacji do SAG (chyba, że coś zawalono ze screenerami, ale słyszałem tylko plotki dotyczące The Post).

Odpowiedz
http://www.hollywoodreporter.com/lists/bafta-2018-complete-list-nominations-1067881/item/sound-bafta-nominees-2018

Szanuje bardzo za te nominacje. 8 nomek dla BR w tym dla Villeneuve (brawo), wiele dla "Darkest Hour" i "Dunkierki", ale to z urzędu. 4 dla "Phantom Thread" (dwie aktorskie, kostiumy,muzyka).

Odpowiedz
Ale z nominacją dla Granta za występ w Misiu Padingtonie to naprawdę przesadzili grubo. Nawet nomka dla Plummera z oczywistych względów nie bawi tak bardzo jak to :P

Odpowiedz
No to Billboardy wysuwają się na prowadzenie. Trudno.;)

Swoją drogą, warszawiacy, w Atlanticu kilka pokazów przedpremierowych w tym Billboarady, The Post i Darkest Hour. 

A co do DDL to gdzieś przeczytałem, że cały czas jeszcze mało osób widziało Phantom Thread i to może być przyczyna pomijania filmu Andersona przy niektórych nagrodach. Co jest o tyle dziwne, że pierwsze nagrody za scenariusz PTA dostał kilka dni po pierwszym publicznym pokazie.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon