Oscary 2018
Nic nie tracisz z tym The Post :)

Odpowiedz
Z polskim tłumaczem debilem, więc nie jak człowiek :D
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Warren Beatty i Faye Dunaway po ostatniej wpadce ponownie będą oglaszać "Najlepszy film".
https://www.usatoday.com/story/life/entertainthis/2018/03/02/warren-beatty-and-faye-dunaways-return-2018-oscars-ultimate-hollywood-ending/389829002/

Ponoć mają być niezłe żarty odnośnie zeszłego roku. Chciałbym by i tym razem Warren i Faye dostali kopertę z "Najlepszą aktorką", ale okazałoby się, że to tym razem zemsta Damiena Chazelle'a xD

Odpowiedz
Z czego tu żartować tak naprawdę? Co by na scenie nie odegrali będzie to wyłącznie suche i żenujące.

---

Anonimowe opinie członków Akademii i uzasadnienia na kogo głosowali i dlaczego a dlaczego nie na innych. Bardzo ciekawa lektura.

https://www.hollywoodreporter.com/lists/brutally-honest-oscar-ballot-call-me-by-your-name-is-wrong-post-got-spielberg-ized-1088406

https://www.hollywoodreporter.com/lists/brutally-honest-oscar-ballot-get-filmmakers-played-race-card-just-sick-meryl-streep-1090440

Odpowiedz
(02-03-2018, 19:11)harlequinade napisał(a): Ceremonia będzie na odkodowanym Canal+ na kilku kablówkach, na UPC na kanale 80

Czyli w kablówkach a nie ogólnie na Canal+.
Normalnie? A to nie wiesz, że od dziesiątek lat, normalnie leci na PRO7, w oryginale?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
zawsze oglądałem oscary, ale w tym roku nie mam wolnego no i przegapię ceremonię na żywo. powiedzcie mi, są problemy później ze znalezieniem zripowanej audycji? tak po 16 powiedzmy najlepiej. mam plan wyłączyć się na cały dzień i oberzeć powtórkę nie wiedząc nic o wygranych :D

Odpowiedz
Nie ma problemu. Nie pamiętam jak w przypadku Oscarów, ale w przypadku Globów znowu zdziwiłem się, że rip nie jest dostępny niemal od razu, ale dopiero po kilku godzinach. Ale po 16 powinien już spokojnie być. Problemem jest dla mnie raczej wytrwanie bez spoilerów a oglądam w ostatnich latach raczej sporo przed 16.

Odpowiedz
Jakieś proponowane streamy na dzisiejszą noc ? :)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
No dobra, ostateczna lista przewidywań (a po "/" ci których ja bym wskazał jako zwycięzców):

Najlepszy film : "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" / "Phantom Thread"
Najlepszy aktor pierwszoplanowy: Gary Oldman / Daniel Day-Lewis chyba, mimo wszystko
Najlepsza aktorka pierwszoplanowa: Frances McDormand / Frances McDormand
Najlepszy aktor drugoplanowy: Sam Rockwell/Sam Rockwell
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Allison Janney (szczerze mówiąc nie ogarniam tutaj nagrody, rola bardzo dobra, ale postać prościutka i łatwa do zagrania i cholernie generyczna, ale rozumiem, to film na faktach) / Lesley Manville (zdecydowanie najtrudniejsza do zagrania i najciekawsza postać żeńska)
Najlepszy reżyser: Guillermo del Toro / Paul Thomas Anderson
Najlepszy scenariusz oryginalny : "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" / "Phaa... no uznajmy, że popieram Akademie
Najlepszy scenariusz adaptowany: "Call Me By Your Name"
Najlepsza charakteryzacja : "Darkest Hour" (jedyna kategoria w której zwycięzca znany jeszcze przed wakacjami 2017)
Najlepsza muzyka oryginalna: "The Shape of Water" / "Phantom Thread" (leci w kółko w tle bez względu na to co by mnie robił, kocham "House of Woodcock")
Najlepsza piosenka: "Mystery of Love" / "Mystery of Love", ale nominowałbym raczej szybciej "Vision of Gideon"
Najlepsza scenografia : "The Shape of Water" / "Blade Runner 2049"
Najlepsze efekty specjalne : "Blade Runner 2049" / Małpy, ale BR też był rewelacyjny pod tym względem
Najlepsze kostiumy : "Phantom Thread"
Najlepsze zdjęcia : "Blade Runner 2049"
Najlepszy dźwięk : "Dunkirk"
Najlepszy montaż : "Dunkirk"
"Najlepszy montaż dźwięku : "Baby Driver" / "Dunkirk"

Odpowiedz
Odpuściłem kinowe seanse The Post i Lady Bird (dwa najbardziej odpychające z nominowanych tytuły) więc moja lista wygląda tak:

1) Three Billboards outside Ebbing, Missouri - 9/10
2) The Shape of Water - 8/10
3) Get Out - 8/10
4) Phantom Thread - 7/10
5) Call Me By Your Name - 6/10
6) Darkest Hour - 6/10
7) Dunkirk - 4/10

Odpowiedz
Jakoś w tym roku niezbyt chciało mi się nadrabiać, więc moja lista ma tylko 5 z 9 tytułów:

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri- 9/10
2. The Shape Of Water 6/10
3. Get Out- 6/10
4. Dunkirk- 6/10
5. Lady Bird- 6/10

Chyba widać dlaczego nie miałem ochoty na zapoznanie się z dalszymi wyborami kochanej Akademii.

Odpowiedz
Twoje 9/10 dla I, Tonya które pokazuje mi na filmwebie to co? :)

Odpowiedz
A to nie bawimy się w ocenianie głównej kategorii? Tonya ma tylko nominacje dla aktorek i za montaż.

Odpowiedz
Heh, faktycznie. Gafa z mojej strony :)

Odpowiedz
Mam dziwny początek roku, bo obejrzałem niemal wszystkie Oscarówki:

Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 8/10 (trzymam kciuki)
Nić widmo 7/10
Uciekaj! 7/10
Kształt Wody 6/10
Czwarta Władza 6/10
Lady Bird 6/10
Czas Mroku 6/10
Dunkierka 5/10

Został jeszcze jeden, ale nie wiem czy chce mi się nadrabiać :/
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
U mnie to wygląda tak:
Call me by Your Name - 8/10 (mój faworyt)
Trzy bilbordy - 8/10
The Post - 7/10
Czas Mroku - 7/10
Dunkirk oraz Lady Bird - 5/10
resztę widziałem ale nie oceniłem, nie potrafie jakoś ocenić "Uciekaj!" czy "Kształtu wody".

Z innych znaczących kategorii:
I tak Cię kocham - 8/10. Kibicuje mocno temu filmowi w kategorii scenariusz oryginalny.
Logan - 7/10
Disaster Artists - 7/10
Mudbound - 6/10

Nieanglojęz.:
Dusza i ciało - 8/10
Una mujer fantastica - 8/10
Niemiłość - 8/10
The Saquare - 8/10

Już któryś rok z rzędu filmy nieanglojęz. podobają mi się dużo bardziej niż te anglojęzyczne.

Animacje:
The Breadwinner - 8/10
Vincent - 9/10
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Jak bawimy się w wyliczanki:

Three Billboards outside Ebbing, Missouri - 8/10 i mój faworyt z nominowanych
Dunkirk - 7-8/10. W kinie zrobił na mnie wrażenie, ale im dalej od seansu tym mniej ciepło o nim myślę, a na powtórkę ochoty brak.
Get Out - 7/10. Niby się cieszę, że został doceniony, ale mam wrażenie, że tylko ze złych powodów.
Phantom Thread - 6-7/10. Z jednej strony film działający na poziomie pojedynczych scen i kreacji, z drugiej, dosyć mnie zmęczył. Po ewentualnej powtórce (której w planach nie mam) pewnie bym docenił bardziej.
The Shape of Water - 6/10. Ładna bajka, ale totalnie po mnie spłynęła ( :P).
Darkest Hour - 5-6/10. Jak obejrzałem to wydał mi się relatywnie ok, ale właśnie zacząłem "The Crown"... no cóż... to John Lithgow powinien zgarniać statuetkę.
The Post- 5/10. Ciepłe kluski od Spielberga. Kompetentne i tyle.
Lady Bird - 4/10. Najbardziej wkurwiający film zeszłego roku.
Call Me By Your Name - umierałem z nudów/10. Kompletnie nie dla mnie, gdyby nie moje filmowe OCD, to pewnie nawet bym nie próbował do tego podchodzić.

Jestem w szoku, że "I, Tonya" nie załapało się do głównej kategorii. Jak dla mnie to najlepsza rzecz z zeszłorocznych około Oscarowych produkcji.

Odpowiedz
(04-03-2018, 18:27)Grievous napisał(a): Jestem w szoku, że "I, Tonya" nie załapało się do głównej kategorii. Jak dla mnie to najlepsza rzecz z zeszłorocznych około Oscarowych produkcji.
Fuj.

A nominacja i te wszystkie nagrody dla Janney to nieporozumienie.

Odpowiedz
Podbijam jeśli chodzi o Janney. Serio, za tak prostą, oklepaną rolę Oscary? Choć sama w sobie gra dobrze z porywami do bardzo dobrze.
A sama "I,Tonye" bardzo lubie, jak dla mnie świetny film zwłaszcza jeśli chodzi o Robbie i montaż.

Odpowiedz
(04-03-2018, 17:07)szopman napisał(a): Jakieś proponowane streamy na dzisiejszą noc ? :)

Na tenże moment mam ten stream ABC. Daleki od ideału, ale działa! http://www.stream2watch.org/stream/3

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon