Wiedźmin / The Witcher - seria
Cytat:Buc z niego jest co wiele razy pokazywał, ale CDP jest jeszcze wiekszym.
Tak tak, bo CDP powinno mu podarować kilkadziesiąt milionów z czystej dobroci serca? :D Umowa to umowa, biznes to biznes. Zapewne coś mu odpalą, żeby zakończyć sprawę polubownie bez uszczerbku dla marki, ale według mnie nie są mu niczego winni. Szczęście dla Sapka, że istnieje prawo broniące go przed własną głupotą :D
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Tak na marginesie tej dyskusji, to z moich osobistych doświadczeń wynika, że argumenty "widziały gały co brały i każdy jest kowalem własnego losu", kończą się w momencie pierwszej niekorzystnej podpisanej umowy :)
Znam kilka, dokładnie takich samych przypadków.

Tak, wiem, to socjalizm.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Już widzę jak ci wszyscy co tu jadą po Sapkowskim, na jego miejscu "zachowaliby honor".
Yeah, right.

Odpowiedz
(02-10-2018, 15:23)Gieferg napisał(a): Umowa umową, ale w tym momencie jestem całkowicie za Sapkowskim. Bo jak się przyjrzeć całej sytuacji i temu kto tu na kim więcej zyskał,  to mu się po prostu należy więcej.
Wyobraźmy sobie odwrotną sytuację: pisarz sprzedaja prawa do swojego przeboju za 10 mln$, studio robi marną grę która przynosi same straty. Czy studio ma prawo zwrócić się do pisarz, aby oddał 9,5 mln$? Przecież jak się przyjrzeć całej sytuacji i temu kto tu na kim więcej zyskał, to mu się po prostu te pieniądze nie należały.
Cytat:Gdyby nie on gdzie by było CDP? Im więcej dostanie, tym lepiej.
To jest gdybanie nie poparte żadnymi faktami. Nie możesz domniemywać co robiłby CDP gdyby nie Wiedźmina, może wzięliby na tapetę inne fantasy i wyszedł jeszcze większy hit?

Odpowiedz
For siur :)

Cytat:Wyobraźmy sobie odwrotną sytuację: pisarz sprzedaja prawa do swojego przeboju za 10 mln$, studio robi marną grę która przynosi same straty. Czy studio ma prawo zwrócić się do pisarz, aby oddał 9,5 mln$? Przecież jak się przyjrzeć całej sytuacji i temu kto tu na kim więcej zyskał, to mu się po prostu te pieniądze nie należały.

Jakby zjebali pierwszorzędny materiał, to tylko i wyłącznie ich wina :)
Whatever, autor mojej ulubionej serii książkowej został, nie celowo, ale jednak wydymany (nawet jeśli w dużym stopniu z własnej winy), ja tam mu kibicuję no matter what. .

Odpowiedz
Okej, jeśli Sapek ma prawo po swojej stronie to doradzanie CDP by pokazali mu środkowy palec jest idiotyczne. Nie mówiąc o tym, że PRowo mogliby po prostu dogadać sie na jakieś grosze, a nie robić jakiegoś fuckupu, od którego stracą dużo wiecej, wychodząc na całym świecie na firme-złodziei (jeśli Sapek ma prawnie racje) albo firme-cebule.

Korporacje tracą miliardy z powodu paru niefortunnych słów, to już naprawde lepiej byłoby mieć to za sobą, niż ogłaszać publicznie, że worek ziemniaków to jak na tamte czasy było dużo. xD

simek napisał(a):To jest gdybanie nie poparte żadnymi faktami. Nie możesz domniemywać co robiłby CDP gdyby nie Wiedźmina, może wzięliby na tapetę inne fantasy i wyszedł jeszcze większy hit?

Wat. Świetny argument "panie sedzio to nie prawda, że ja zyskałem na używaniu dzieła tego człowieka! Przecież w alternatywnej rzeczywistości może zarobiłbym wiecej!"

simek napisał(a):Wyobraźmy sobie odwrotną sytuację: pisarz sprzedaja prawa do swojego przeboju za 10 mln$, studio robi marną grę która przynosi same straty. Czy studio ma prawo zwrócić się do pisarz, aby oddał 9,5 mln$? Przecież jak się przyjrzeć całej sytuacji i temu kto tu na kim więcej zyskał, to mu się po prostu te pieniądze nie należały.

No ale prawo nie zakłada takiej sytuacji i faktycznie byłoby to idiotyczne. Tak apropo GDYBANIA. :P

Odpowiedz
Odwracanie sytuacji po simkowemu nie ma sensu, bo Wieśka wymyślił Sapek.
Jak chcemy odwracać to trzebaby założyć, że Sapek napisał książki na podstawie gier.
Ale to też nie ma sensu.

Ja sam nie mam jednoznacznego zdania. Problemem jest to, że to człowiek kontra firma. To nie jest bez znaczenia. Zawsze kibicuje się ludzkiej jednostce trochę bardziej niż "bezdusznej korporacji". Gdyby nie to, to bym poweidzał F U Sapek, była umowa. A tak to trudno powiedzieć.

Odpowiedz
(02-10-2018, 15:52)Gieferg napisał(a): Jakby zjebali pierwszorzędny materiał, to tylko i wyłącznie ich wina :)
Aha, czyli autor tekstu zawsze ma rację - jak jest sukces gry, to to jego sukces, a jak porażka, to na pewno zjebali mój świetny tekst...

Odpowiedz
W przypadku Wiedźmina tak to działa :)
W innych przypadkach - nie wiem, nie interesuje mnie to.

Odpowiedz
(02-10-2018, 16:08)tchopz napisał(a): Odwracanie sytuacji po simkowemu nie ma sensu, bo Wieśka wymyślił Sapek.
Jak chcemy odwracać to trzebaby założyć, że Sapek napisał książki na podstawie gier.
Ale to też nie ma sensu.
Oczywiście, że to można odwrócić - każda transakcja biznesowa ma dwie strony, zawierają ją, bo obie liczą, że zarobią, nieważne czy chodzi o pana Wieśka, który sprzedaje deweloperowi beton, żeby ten wybudował dom i zarobił, czy o Andrzeja Sapkowskiego, który sprzedaje studiu programistycznemu prawa do swoich książek, żeby ci zrobili grę i zarobili. Zawsze gdy już dojdzie do transakcji i znane są efekty prac, to pan Wiesiek albo Andrzej Sapkowski może uznać, że "kurde, wyruchali mnie, bo przecież widzę że ten dom sprzedali za miliony/zarobili na grze miliony! Chcę więcej!". Dla mnie to nieuczciwa postawa, bo to deweloper/studio bierze ryzyko przedsięwzięcia na siebie, więc i ma prawo do zysków, nawet takich "rażąco odstających" od ceny betonu i praw autorskich.

Odpowiedz
Dlatego też rekompensata powinna być znikoma względem tego co zarobiłby autor w normalnej sytuacji (taką jaką miał np GRRM). Ale mimo wszystko była, żeby nie zostawić autora z niczym.

Odpowiedz
Z niczym? Z niczym?!!! Się roztkliwiacie jakby Sapek mieszkał pod mostem normalnie. Zarobił krocie na książkach spopularyzowanych na całym świecie przez grę. Podpisał lukratywny (zakładam) kontrakt na serial, który by nigdy nie powstał gdyby nie gra. Nigga pliz

Odpowiedz
Miałem bardzo podobną sytuację przy wynajmie lokalu, podpisałem z właścicielami lokalu umowę na konkretna kwotę brutto. Po 3 miesiącach przypomniało się jednemu w współwłaścicieli że on musi jednak mi wystawić fakturę i muszę mu dopłacić VAT do jego części czynszu. No ni chuja, jest umowa, jest brutto i ani grosza więcej. Zostałem nazwany oszustem bo oni się pomylili a ja to wykorzystuję. Jakie pomylili? Dorośli ludzie podpisując umowę akceptują jej warunki, jeżeli o coś nie zadbali, coś przeoczyli to znaczy że niedostatecznie się do tego przyłożyli i odwrotu nie ma. Sorry ale skoro umowy podlegałyby jakimś renegocjacją "moralnym" to jaka byłaby ich wartość?
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Z niczym nie odnosi się już akurat do Sapka. xd Mi go personalnie nie jest żal szczególnie że często był bucem, ostatnią książkę napisał dziadowską i po umowie z Netflixem pewnie jest bogaty.

Niemniej w samą rekompensatę wierzę w takiej wersji jak to opisałem.

Odpowiedz
Też miałem trochę podobną sprawę. Mieliśmy ze znajomymi małą grupę producencką i odezwał się do nas jakiś gość, z ofertą kupna dwóch ujęć z jakiejś tam naszej starej produkcji. Oferował ze 200zł. Zgodziliśmy się, bo czemu nie - będzie na prąd w biurze, czy cokolwiek.

Kokarzycie pewnie aferę ze spotem na 10-cio lecie obecności Polski w UE. Filmik z piosenką "Hey Jude", który kosztował 7 milionów. No to te nasze ujęcia trafiły właśnie do niego.

No i co? Należy nam się więcej bo budżet ogromny, a mu myśleliśmy, że to jakaś bieda produkcja?

Wiem, że to nie jest 1:1 sytuacja, ale no jakieś tam punkty styczne są. Nigdy w każdym razie nie czułem się oszukany. Koleś szukał materiałów po taniości, znalazł i może dzięki temu ma więcej w kieszeni. Biznes
.

Odpowiedz
(02-10-2018, 17:13)srebrnik napisał(a): Nigdy w każdym razie nie czułem się oszukany.  Koleś szukał materiałów po taniości,  znalazł i może dzięki temu ma więcej w kieszeni. Biznes

Mam podobnie, nawet jeśli ktoś zachowa się w stosunku do mnie nie fair, to powiem mu "a udław się" i idę dalej. Nigdy nie ogarnę tej komuszej mentalności, że coś mi się należy, jak masz więcej to mi dej. No ale kurwa, w tym wypadku, to nawet nie można powiedzieć, że ktoś kogoś wmanewrował, zataił intencje, albo był nie fair. Oni NAMAWIALI Sapka do udział w zyskach. Ja pierdolę. NAMAWIALI go do tego wyboru, za którego brak podjęcia ma teraz pretensje do CDP. A Redzi? Podobnie jak srebrnik, wychodzą z chłodnego i w pełni uzasadnionego założenia, że jesteśmy mężczyznami, biznes jest biznes i ponosimy konsekwencje swoich decyzji. A, że jedna ze stron, zachowuje się jak rozryczany bachor, to już inna kwestia.

Odpowiedz
(02-10-2018, 15:08)Capt. Nascimento napisał(a): A Sapek dzieki któremu w dużej mierze powstała, ma sie cieszyć, że zawdziecza im popularność (lol)..

Nie LOL tylko tak. Gdyby nie CDPR cały ten jego Wiedźmin tkwiłby ciągle w świadomości wąskiej grupy czytaczy z Polski. A dzięki CDPR - nie Sapkowskiemu - jest to teraz rozpoznawalna, światowa marka.

To jak porównanie z coverami - artysta A wymyśli i nagra ale światowym hitem stanie się dopiero jak nagra to artysta B.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
[Obrazek: tG1U93j.png]
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
CDP to spółka akcyjna. Ergo: na pewno sprawa zostanie rozwiązana polubownie (co sugeruje sama odpowiedź CDP) i coś dziadowi zapłacą, wiadomo że nie 60 baniek. Aczkolwiek uważam, że nie powinni - nie dlatego, że nie ma racji (choć moim zdaniem nie ma), ale za jego buraczane podejście w stosunku do CDP i ich pracy. Ja bym nie ustąpił, ale im się zwyczajnie takie stanowisko nie opłaca.

Odpowiedz
https://strefainwestorow.pl/artykuly/spolki/20181002/cd-projekt-andrzej-sapkowski

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon