25-02-2008, 16:58
|
Oscary 2007
|
|
Ceremonia fajna, nie dłużyła się, wygrane mnie w sumie satysfakcjonują, ale naprawdę mi żal biednego Deppa, który chyba w życiu tego oscara nie dostanie choć będzie jeszcze nominowany jakieś 10 razy(powiedzmy).Nie widziałam Złotego kompasu, fragmenty tylko i nie wyglądały jakoś zachwycająco, liczyłam na Piratów :? .Najfajniejszy moment zanotowałam gdy Stewart mówił o laureatach oscara za piosenkę jak mówią żeby statuetki się pocałowały, ale to dwaj faceci, ale to Hollywood :lol: i to z kobietami w ciąży i Jackiem Nicholsonem :lol: .
Film
Reżyseria Aktor Aktor drugoplanowy Scenariusz oryginalny Scenariusz adaptowany Animacja Scenografia Kostiumy Montaż Muzyka Dokument tyle trafiłem, ale w tym roku nie było to trudne szkoda mi statuetki za efekty - nie było Zodiaca, więc TFom się jednak należało, a tu taki lol. Zaskoczyła mnie piosenka - niby wszystkie były niedojebane, ale szczerze myślałem, że Akademia pójdzie jednak w Menkena, ale może to lepiej, że tak się nie stało. Szkoda mi też nagrody za zdjęcia, bo co by nie mówić, to od zdjęć Kamińskiego zależała cała fabuła filmu, a tu lipa. Nie spodziewałem się też wygranej Cotillard, ale to dobrze, bo przynajmniej było ładnie i szczerze, a kobita pewnie na nagrodę zasłużyła. Barden, Swinton, Lewis - ich wygrana aż raziła po oczach, zresztą każde z nich wstało niemal od razu, jakby byli pewni swego, strasznie to sztucznie wyglądało. Reszta mnie niemal uśpiła. Cieszy brak Oscara dla Wajdy, choć już widzę, że próbują to przekształcić w jego zwycięstwo (Wajda tak naprawdę nie przegrał i inne PRLowskie slogany, jeez). Aha, Piotruś i Wilk TO NIE JEST POLSKI FILM, więc z czego sie ludzie cieszycie do ciężkiej cholery?!! Co do ceremonii - nudna, przewidywalna, zupełnie nijaka, bez pomysłu. Wstęp niezły, ale w porównaniu do wstępów Crystala z lat 90 zupełnie bez polotu. Podobnież i prowadzący, który miał parę żartów niezłych, ale był wyraźnie trzymany na smyczy. Za to duże brawa dla niego za naprawienie błędu organizatorów i przyprowadzenie kobity, której nie dali nic powiedzieć. Za to duży minus dla organizatorów za powrót do tych muzycznych zagłuszeń - był moment, że od tego odeszli, a tu znowuż. I znowuż parę osób zostało przez muzykę zagłuszonych. Tak samo wręczanie nagród - ktoś tu wspomniał o Fordzie, który nawet ręki nie podał. Ja tam nie widziałem w ogóle całusów, przytuleń czy innych interakcji pomiędzy wręczającymi i zwycięzcami - po prostu dawali im Oscara i chuj. Dla mnie kolejny poważny minus. Dalej piosenki - ich wykonanie w porównaniu do poprzednich lat cieniutkie - a przecież to w dużej mierze ich ułożenie stanowiło ońgiś o sile show, bo było na co popatrzec. Kolejny minus za In memoriam, ale ten idzie w stronę publiczności, która znowuż nie potrafiła równo nagrodzić tych co odeszli, tylko na zasadzie "o, tego znam, to klaszczę" smutne to i wyprane z uczuć kompletnie. Cały show można sobie było zresztą kompletnie darować, ponownie. Smutne to, bo pamiętam jak jeszcze rok 2000 obfitował w ciekawą ceremonię, a potem się spieprzyło (rok Whoopi litościwie pomińmy milczeniem)...albo raczej oni spieprzyli. Z gwiazd przeurocza była Page i Adams - po prostu cud, miód :D Dobre wrażenie zrobiła też na mnie Cotillard i panna Cody - zobaczymy czy na tym się dla niej zakończy czy też pokaże coś jeszcze. Z panów świetnie wypadł Clooney, Bardem, Viggo, Travolta i McAvoy - trudno ich nie polubić. No i Brolin z Lane wyglądali po prostu super razem :) Za to Denzel wyglądał jakby miał kij w dupie, podobnież Kidman, która powoli się chyba przejada sama sobą. Reszta do zapomnienia - zobaczymy czy za rok lepiej się postarają.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 25-02-2008, 17:09 Mefisto napisał(a):Cieszy brak Oscara dla Wajdy, choć już widzę, że próbują to przekształcić w jego zwycięstwo (Wajda tak naprawdę nie przegrał i inne PRLowskie slogany, jeez). Aha, Piotruś i Wilk TO NIE JEST POLSKI FILM, więc z czego sie ludzie cieszycie do ciężkiej cholery?!! :lol: Jak to zabójczo brzmi, cieszy brak oscara dla Wajdy :twisted: .A Piotrusia i wilka wyprodukował łódzki SE-MA-FOR dlatego się tak nasi podniecają. 25-02-2008, 17:27 Cytat:Aha, Piotruś i Wilk TO NIE JEST POLSKI FILM, więc z czego sie ludzie cieszycie do ciężkiej cholery?!!Nie popadajmy ze skrajności w skrajność, jasne, nie jest to "nasz" film, ale Polacy mieli w niego ogromny wkład wiec jest się z czego cieszyć. 25-02-2008, 17:39
Dzieki za wysluchanie prosb moich i Duxa o zaprzestanie pojedynczych wpisow i przeniesienie ich np. na irc. Dyskusja w topicu przez kilka stron wyglada, jakby ktos na niego nafajdal. ;)
Jesli chodzi o gale, byla to jedna z najslabszych ceremonii, jesli nie najslabsza z tych, ktore do tej pory widzialem. Otwierajacy monolog zaskakujaco cienki, pojawiajacy sie co chwile Stewart szczerzyl sie tylko bezsensownie, wyjatkowo pojawil sie dobry gag, jak ten z pokazywaniem zeszlorocznych wcielen Cate Blanchett. Chyba z sila wieksza niz zazwyczaj uderzyla mnie zenujaca jakosc piosenek. Wszystkich. Gdzie sie podzialy czasy, w ktorych oscarowe piosenki naprawde byly jakies? Podobaly mi sie tylko dwie przemowy zwyciezcow: Tildy Swinton i Brada Birda. Co do nagrod - bez wiekszych zaskoczen, czyli normalka. W typowaniach nie udalo mi sie trafic aktorek (aczkolwiek podejrzewalem, ze wygraja te, ktore wygraly, no ale ich finalnie nie wytypowalem, trudno), filmu zagranicznego oraz efektow (Transformes nie otrzymal ani jednego oscara, mimo iz wrozono mu trzy; nie powiem, ze jest to pewna pozytywna niespodzianka;). 25-02-2008, 17:44 Great Gonzo napisał(a):Nie popadajmy ze skrajności w skrajność, jasne, nie jest to "nasz" film, ale Polacy mieli w niego ogromny wkład wiec jest się z czego cieszyć. to nie ja popadam w skrajność, tylko społeczeństwo - mieli wpływ, to i ok, ale to go nie kwalifikuje od razu, jako film "polski", a tak się o nim właśnie mówi :roll:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 25-02-2008, 17:53 Jakuzzi napisał(a):Chyba z sila wieksza niz zazwyczaj uderzyla mnie zenujaca jakosc piosenek. Wszystkich. Zwycięska piosenka z "Once" jest fantastyczna i godna Oscara - przebija wszystko, co zwyciężyło w ostatnich latach. 25-02-2008, 18:10
Pierwszy raz od 1964 wszystkie kategorie zawojowali Europejczycy. W ogóle jakieś międzynarodowe te nagrody w tym roku - Francja, UK, Włochy, Irlandia, Hiszpania, Czechy.
25-02-2008, 18:26 Mefisto napisał(a):ech i znowu - In memoriam i oklaski na zasadzie "tego pamiętam", poza tym chyba nie było wszystkich, którzy odeszli w tym rokuPrzede wszystkim nie było Roya Scheidera. Zmarł 10 lutego, a więc chyba było dość czasu, żeby zmieścił się do pamiątkowego filmiku. :evil: 25-02-2008, 18:57
Przecież na początku materiału było napisane "1 lutego 2007 - 31 stycznia 2008". Scheider będzie pokazany w przyszłym roku.
Sporo kontrowersji wywołało pominięcie Brada Renfro, ciekawe czy to zwykłe niedopatrzenie, uznanie że był niegodnym wspomnienia autorem, czy wyraz pogardy dla narkomanów. 25-02-2008, 19:03
Wyniki ty razem bez większych niespodzianek. Cieszę się ze statuetki Tildy Swinton i oczywiście Oscarów dla NCFOM. Brak studia TVP również jest jak najbardziej pozytywne ;)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
25-02-2008, 19:10 Mierzwiak napisał(a):Przecież na początku materiału było napisane "1 lutego 2007 - 31 stycznia 2008". Scheider będzie pokazany w przyszłym roku.A, to nie zauważyłem. W takim razie mogę się jedynie zdziwić z powodu tak specyficznego podejścia do tego tematu. Przecież, do licha, lista zmarłych aktorów to nie to samo, co ustalanie sztywnego okresu premier filmów, które chcą być nominowane do Oscara. Facet zmarł dwa tygodnie przed ceremonią, ale wsadza się go do szufladki z napisem "sorry, nie zmieściłeś się w terminie, następny dopiero za rok". Z lekka bezduszne to, no ale to już problem Akademii... 25-02-2008, 19:20 brzydki napisał(a):Mefisto napisał(a):ech i znowu - In memoriam i oklaski na zasadzie "tego pamiętam", poza tym chyba nie było wszystkich, którzy odeszli w tym rokuPrzede wszystkim nie było Roya Scheidera. Zmarł 10 lutego, a więc chyba było dość czasu, żeby zmieścił się do pamiątkowego filmiku. :evil: A Kawalerowicz? Przecież jego film dostał kiedyś 2 nominacje do Oscara... ale może dla nich był za mało znany... :/ Jakuzzi - naprawdę piosenka z Once jest żenująca wg ciebie? :( 25-02-2008, 19:21 Karol napisał(a):A Kawalerowicz? Przecież jego film dostał kiedyś 2 nominacje do Oscara... ale może dla nich był za mało znany...W Hollywood ponoć mówi się: jesteś tak dobry, jak twój ostatni film. Szanowna Akademia zapewne ostatnio widziała jego "Quo vadis", więc sam rozumiesz, że nie bardzo wypadało wspominać twórcę czegoś takiego. :) 25-02-2008, 19:26
Mnie się w tym roku udało przespać pół ceremonii ;), była na tyle nudnawa, że nie żałuję. Szkoda Kamińskiego i tyle.
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties And long-leggedy beasties And things that go bump in the night, Good Lord, deliver us! 25-02-2008, 19:46
Gdzieś mówili, że na 150 osób, które robiły "Piotrusia i wilka" to 130 z nich to Polacy, a znakomita większość animacji została wykonana w Polsce. Chyba głównie kasa i reżyseria była brytyjska, więc dumni możemy być.
25-02-2008, 20:04
właśnie Jakuzzi nie masz racji, piosenka która wygrała oscara w tym roku to chyba najlepsza piosenka zagrana na Gali od Miss Misery w 1998 roku :)
EDIT : 130 na 150, ale oscara dostał producent i reżyserka, z których żadne Polakiem nie jest, czyli de facto można powiedzieć, że to tak samo "polski" film jak np Lista Schindlera 25-02-2008, 20:47
bracia Coen mają 4 oscary - więcej niz spielberg, oliver stone, woody allen. z żyjących reżyserów-scenarzystów chyba tylko f. f. coppola ma więcej (5 statuetek). nikt inny mi do głowy nie przychodzi.
kurde, szkoda mi tego oscara za montaż...dla mnie "ultimatium bourne'a" jest "ciężko oglądalne" - irytuje mnie kombinacja "kamera trzymana w ręku + szybkie cięcia". w tym filmie montaż jest wg mnie zbyt natarczywy wręcz, zbyt widoczny po prostu. a w "no country" montaż jest świetny, bo nie rzuca się w oczy na chama, jest subtelny bardziej. za samą scenę z psem powinien byc oscar za montaż moim zdaniem (ja osobiście oglądałem ją po kilka razy dziennie przez jakiś czas). gdyby bracia dostali czwartego oscara dzisiaj, byłby rekord. pisalem jakis czas temu, ze 4 nominacje dla jednej osoby w danym roku to rekord. jednak jesli wziąć pod uwagę rożne filmy, to rekordzistą jest f.f. coppola chyba. w 75r. mial 5 nominacji, przy czym zostały rozdzielone między "ojca chrzestnego 2" oraz 'rozmowę" 25-02-2008, 20:47
Oscary to z perspektywy czasu w wielu przypadkach żaden wyznacznik. Bo ile oscarów mają za reżyserie na swoim koncie Kubrick i Hitchcock? Osoby, które bez przeszkód można uznać, za najwybitniejsze postacie w histori kina. Żadnego. Ile najlepsza dziesiątka reżyserów z niedawnego plebiscytu KMF? Wyszło mi że tylko 4. A gdyby mieli w sumie 40 to nikt by nie mógł tego kwestionować. Wniosek taki, że akademia rzadko docenia prawdziwych wizjonerów i ich najwybitniejsze dzieła, a oscary próbuje dawać im na ostatnią chwilę, gdy ich forma już wyraźnie słabnie i wtedy albo zdążą przyznać nagrodę tak jak Martinowi Scorsese, albo wielcy zostają bez nagród.
25-02-2008, 20:59 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| OSCARY 2027 | Spoilerowo | 8 | 287 |
13-04-2026, 20:14 Ostatni post: Mefisto |
|
| OSCARY 2026 | Pelivaron | 305 | 12,524 |
19-03-2026, 17:40 Ostatni post: Spoilerowo |
|
| OSCARY 2025 | Kryst_007 | 211 | 10,314 |
16-03-2025, 22:37 Ostatni post: Mefisto |
|