Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Once Upon a Time in... Hollywood
https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C490203%2Cpewnego-razu-u-tarantino.html?fbclid=IwAR3-sBmDzEr7zPAjdjXuqsUho9eeRt8FVRc7rtiFRQP4-ePWnWvWBXA-oaw

Ciekawe czy oni wiedzą.. Ciekawe czy to zmienią Duży uśmiech
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Polska Agencja Prasowa - to brzmi dumnie
.

Odpowiedz
Ale o co chodzi? Że po prostu pomylili miliony widzów z milionami dolarów?

Odpowiedz
No tak, ale ja chyba wiem nawet dlaczego pomylili. W Polsce podaje się liczbę widzów, a nie kwoty, więc ktoś pewnie stwierdził, że w USA również.

W USA bilet kosztuje ile? W przeliczeniu na nasze z 30-35 zł? Ładny wynik by QT wywinął przy takiej liczbie widzów Uśmiech

inna sprawa jest taka, że podłapał to RMF i Onet Duży uśmiech

Odpowiedz
No i data premiery polskiej
.

Odpowiedz
(01-08-2019, 14:28)Pelivaron napisał(a): W USA bilet kosztuje ile? W przeliczeniu na nasze z 30-35 zł? Ładny wynik by QT wywinął przy takiej liczbie widzów Uśmiech
Średnia to koło 10$, więc przy 40 milionach widzów Tarantino pobiłby tegoroczny rekord weekendu otwarcia Endgame Duży uśmiech i zwrócił budżet ponad czterokrotnie w pierwszy weekend, w samych Stanach.

Odpowiedz
Podobno na Netflixie w przyszłości może wylądować mocno rozbudowana wersja filmu. Tak jak z TH8, byłby to prawdopodobnie 4h montaż podzielony na odcinki

https://movieweb.com/once-upon-a-time-in-hollywood-4-hour-cut-netflix/

Jak ktoś lubi Quentina, to to jest spoko opcja. Te jego filmy to takie trochę festiwale momentów. Nawet jego fani chyba przyznają, że u niego na pierwszym miejscu nigdy nie stoją zwroty akcji i jakieś fabularne zawiłości.
.

Odpowiedz
(02-08-2019, 22:16)srebrnik napisał(a): Te jego filmy to takie trochę festiwale momentów. Nawet jego fani chyba przyznają, że u niego na pierwszym miejscu nigdy nie stoją zwroty akcji i jakieś fabularne zawiłości.

Ja właśnie dlatego najwyżej stawiam "Pieski", "PF" i "Jackie Brown" - w tych filmach "momenty" były i to tłusto celebrowane, ale jednak w całości chodziło "o coś". Od "KB I" zostały tylko te zachwycająco inscenizowane momenty (przy czym "Bękarty" jako jedyne składają się z nich w większości). Akurat w tych trzech pierwszych przypadkach chętnie obejrzałbym extended rozmiarów pełnego "OUATIA" Leone. A "Nienawistna ósemka" była zwyczajnie nudna.

Swoją drogą zaskoczyło mnie kiedyś, jakie tąpnięcie jakościowe zaliczył Quentin po śmierci Sally Menke. Wcześniej nie zdawałem sobie sprawy, ile znaczyła jej ręka przy stole montażowym.

Odpowiedz
Cytat:A "Nienawistna ósemka" była zwyczajnie nudna.

Lepsza niż Django, Bękarty, Jackie i Death Proof.

Odpowiedz
xD
No nie bardzo. Strasznie wymęczona buła, gdzie Quentin nie poradził sobie z tempem spaghetti.
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Bibliomisiek napisał(a):Ja właśnie dlatego najwyżej stawiam "Pieski", "PF" i "Jackie Brown" - w tych filmach "momenty" były i to tłusto celebrowane, ale jednak w całości chodziło "o coś". Od "KB I" zostały tylko te zachwycająco inscenizowane momenty (przy czym "Bękarty" jako jedyne składają się z nich w większości). Akurat w tych trzech pierwszych przypadkach chętnie obejrzałbym extended rozmiarów pełnego "OUATIA" Leone. A "Nienawistna ósemka" była zwyczajnie nudna.

Zgadzam się w szczegółach i w ogólności. Takich dialogów już się dzisiaj nie pisze (rozmowa Keitela z Rothem w samochodzie,):

Keitel: Powtórzmy wszystko jeszcze raz. Co robisz?
Roth: Stoję na zewnątrz i pilnuję drzwi. Nikomu nie pozwalam wejść ani wyjść.
K: Pan Brązowy?
R: Brązowy czeka w aucie, auto czeka na parkingu naprzeciwko. Jak dam sygnał, zajeżdża pod sklep.
K: Blondyn i Niebieski?
R: Pilnują klientów i pracowników.
K: Tyłek tamtej laski?
R: Siedzi tu, nadziany na mojego fiuta.

Uśmiech Uśmiech

Odpowiedz
(03-08-2019, 15:30)Badus napisał(a): xD
No nie bardzo. Strasznie wymęczona buła, gdzie Quentin nie poradził sobie z tempem spaghetti.

No bardzo.

Jak sobie z czymś nie poradził to z zakończeniem w Django (zapędził się fabularnie w kozi róg i dokleił końcówkę taśmą samoprzylepną) i w Bękartach (gdzie finał jest zwyczajnie klasę niżej niż reszta filmu). Ósemka daje radę od początku do końca.

Odpowiedz
(03-08-2019, 10:14)Gieferg napisał(a):
Cytat:A "Nienawistna ósemka" była zwyczajnie nudna.

Lepsza niż Django, Bękarty, Jackie i Death Proof.

Tak, tak. A TDKR w filmografii Nolana jest lepsze od Prestiżu, Incepcji i Batman Begins. A Avatar u Camerona od Aliens, Terminatorów i Titanica.

Gieferg napisał(a):Ósemka męczy i przynudza od początku do końca.
Poprawione.

Odpowiedz
Zgadzam się z Juby'm. Owszem jest tu kilka przebłysków, niezłe zdjęcia czy muzyka Ennio Morricone, ale w ogólnym rozrachunku „Nienawistna Ósemka” mnie rozczarowała, wymęczyła, nie zaagażowała i wynudziła. Ba! Nawet dialogi, które zawsze są mocną stroną produkcji sygnowanych nazwiskiem Tarantino, tym razem wyszły jakoś tak bez polotu. Mam wrażenie, że ta produkcja lepiej by się odnalazła na deskach teatru niż jako film. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że naprawdę nie wiem, czy to kwestia zmęczenia materiału, twórczego wypalenia wspomnianego wyżej reżysera czy może faktu, iż nie specjalnie przepadam za westernami.
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz

Odpowiedz
Wygląda na to, że zdradza już trochę więcej jeśli chodzi o ten duży "spoiler". Którego przecież można się było domyślać już dawno. Tak jak pisał simek chyba - są dwie opcje. Biorąc pod uwagę, że to QT oraz fakt, że mimo wszystko jakoś musiał powiązać postaci Pitta i DiCaprio z mordem nie trudno się domyślić w jakim kierunku to pójdzie. Liczę, że mimo wszystko jakieś zaskoczenie będzie, nawet jeśli nie dotyczące tego "co?" to chociaż tego "jak?". 

Bo QT + tematyka + fakt, że chyba nie wypadało pokazać tego dosłownie + szczególnie ten nowy zwiastun + jakieś półsłówka z przecieków i recenzji chyba nie pozostawiają wątpliwości, że...

Gdzie tu Quentin widział potrzebę zachowania tajemnicy? Już chyba kompletnie nie potrafi na chłodno ocenić swojej pracy.

Odpowiedz
Za sześć godzin idę na seans, a Wy jak tam?

Odpowiedz
Jutro rano. Siora zgodziła się wziąć dzieciaki Uśmiech

Odpowiedz
Jutro 16:30 jak uda mi się sprzedać córkę do dziadków Język.

Odpowiedz
Miałem iść dzisiaj/jutro ale ludzi od zajebania na tych seansach, więc chyba dopiero w piątek lub niedzielę się wybiorę.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości