2001 : A Space Odyssey
Wczoraj miałem okazję zobaczyć Odyseję w kinie. Odpuszczę Wam rozpisywanie się o wrażeniach. Nie muszę chyba przekonywać, że okazja może się szybko nie powtórzyć.
Ale polecam przegląd filmów z okazji 90-lecia Warnera, który w Polsce miał premierę chyba na American Film Festiwal Gutka. Odyseja plus m.in. Mechaniczna Pomarańcza i Egzorcysta w kilku miastach w Polsce. Wszystkie chyba w odnowionej jakości kinowej (2k?). Teraz. Więc przejrzyjcie repertuar kin w Waszych miastach.

Odpowiedz
Super, nawet na moim zadupiu jest Duży uśmiech

Odpowiedz
Wreszcie nadrobiłem. WRESZCIE. Jezus, to nie było oglądanie, to było Doznanie. Nie wiem, czy kiedykolwiek czułem podczas oglądania filmu taki mistycyzm, poczucie, że to, co oglądam, jest... ważne, w każdej sekundzie. Realizacyjna perełka - Odyseja równie dobrze mogłaby powstać dzisiaj i nie wyglądałaby dużo lepiej, a może i wręcz gorzej, bo bardziej plastikowo i świeciłaby się jak psu jajca. Doskonałe zdjęcia - wiele kadrów bez zastanowienia umieściłbym na własnej ścianie - przerażająca miejscami muzyka, niesamowite efekty specjalne. Ostatni akt oglądałem z opadniętą szczęką i czułem się, jakbym był w środku tego wszystkiego. Nie wiem, co mam więcej napisać, jestem oczarowany i zafascynowany tym dziełem. 10/10

Odpowiedz
<piona>
Widziałeś w kinie? Jeśli tak to zazdroszczę pierwszego seansu właśnie w kinie. Bo pomijając już nawet przewagę kina nad domowym seansem to na moje oko wersja, którą pokazują jest rzeczywiście lepsza i pozbawiona wad, o których pisał simek kilka postów wyżej.

Odpowiedz
<piona>
Niestety nie, akurat u mnie nie wyświetlają, niemniej to właśnie ostatnie posty w tym temacie natchnęły mnie do tego, by film ten wreszcie nadrobić. Musiał wystarczyć telewizor i skromne HD Oczko Aż się boję wyobrazić, jak to musi wyglądać i brzmieć w kinie. Samo intro z pojawieniem się tytułu i Straussem w tle sprawiłoby chyba, że pisnąłbym z radości. Magia.

Odpowiedz
Ja akurat też nie mogę uznać seansu kinowego za najlepszy. Chyba oczekiwania miałem za duże - film, który uważam za najlepsze filmowe doświadczenie ever, idealny do oglądania w kinie itd. Na pewno cieszę się, że mogłem zobaczyć w kinie, ale doniosłość tego wydarzenia sprawiła, że zamiast dać się pochłonąć za często myślałem: wow, oglądam 2001/tę scenę w kinie! Trochę za dużo wkradło się DKF-u. No, ale momenty magiczne były (choćby właśnie wspomniany czarny ekran na początku, schodzenie do monolitu na Księżycu itd.). I wyobrażam sobie, że pierwszy seans w dobrych kinowych warunkach A.D. 2014 to musi być jednak coś.

Odpowiedz
Swoją drogą to nigdzie indziej nie poczułem tak dosadnie ogromu kosmosu - te sceny spacerów kosmicznych okraszone jedyne dźwiękiem ciężkiego oddechu były piorunujące. Zupełna cisza zresztą też.

Odpowiedz
(20-03-2014, 01:05)Bogdan napisał(a): Odyseja równie dobrze mogłaby powstać dzisiaj i nie wyglądałaby dużo lepiej, a może i wręcz gorzej, bo bardziej plastikowo i świeciłaby się jak psu jajca.

Wyglądała by jak Gravity Uśmiech
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ach Mefisto. Oczko
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
No a nie byłoby tak - zakładając, że nie kręciłby już Kubrick Uśmiech

Odpowiedz
http://www.filmweb.pl/news/Powstaje+"3001%3A+Odyseja+kosmiczna"-108138

Będzie się działo Duży uśmiech
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Szkoda tylko, że powstaje dla SyFy. :/

Ale teraz doczytałem, że wyprodukuje go firma Scotta, a scenariusz napisze Stuart Beattie (dobry rzemieślnik), więc może jednak coś z tego będzie, chociaż na cuda się nie nastawiam.

Odpowiedz
Film jest piękny w 70mm na dużym ekranie! I to w sumie tyle - tak się chciałem pochwalić.

Odpowiedz
Jak kopia? Bo czytałem że wszelkie uszkodzenia taśmy... zostawiono.

Odpowiedz
I jak z kolorami? Na Blu są skopane i uwidaczniają sztuczność niektórych efektów :/

Odpowiedz
Uszkodzenia niestety były, szczęśliwie niedużo (podejrzewam jednak, że do czasu wejścia na domowy rynek zostaną wymazane). Kolory w porządku, choć wiadomo, że trudno porównywać taki duży obraz prosto z projektora do blu na jakimś telewizorku (inna sprawa, że blu nie oglądałem w całości od zakupu). Co do sztuczności efektów, to czuć je głównie w odniesieniu do planet - jak na dłoni widać, że są to nieruchome wklejki, bez życia. Ale to detal. Generalnie pod względem FX film trzyma się dobrze.

Odpowiedz

Czyzby czesc wielkiego resetu? Wchodzenie w wyzszy poziom swiadomosci i rozwoju? Prank? Sztuka nowoczesna? Uśmiech
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Haha, niezły kawał Uśmiech
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Ten mało znany filmik Kubricka już w piątek u Oleszczyka!!

Generalnie nie jest to mój ulubiony Kubrick, ale historię "Odysei" posłucham chętnie, jestem ciekawy co tam Oleszczyk pogada o filmie Oczko

E: przepraszam najmocniej, odcinek w niedzielę.

Odpowiedz
Zapowiadał, że odcinek może trwać nawet 3h
.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości