Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Przyznam, że "Holy Motors" jeszcze do dziś dzień nie widziałem, ale obiecuję sobie to zmienić, bo wielu wokół zachwala. Co do Sparksów to ostatnio podobno świetny dokument o nich nakręcił Edgar Wright, więc myślę że też będzie co oglądać. Mam nadzieję, że pojawi się czym prędzej na polskim rynku.

A z tym obrazkiem to coś Ci nie wyszło widzę, ale wiem o co Ci chodzi. Faktycznie aż szkoda, że Ron nie dostał swego czasu telefonu z propozycją zagrania Fuhrera ;)

Odpowiedz
Swego czasu dałem Rona w MasterKlipie, ale nikt nie odgadł, że to teledysk Sparks (zaliczył w nim kapitalny występ). :)

[Obrazek: oTjm1GZ.jpg]

Odpowiedz
Dokument Wrighta jest w sklepiku od jakiegoś czasu

Odpowiedz
Do the right thing

Fenomenalny film. Spike Lee krytykujący czarnych braci? I to tak celnie? Nie wiedziałem, że to możliwe :) Jest nawet awantura o Najki. 

Niesamowity, sączący się z ekranu klimat nowojorskiego Brooklynu jest tu wręcz namacalny. Do tego jest najgorętszy dzień w roku i to czuć z kanapy. Mimo, że na dworze 20 stopni to zrobiło mi się gorąco, tak to jest sfotografowane. Cudo.

Fajnie też zobaczyć Giancarlo Esposito, w całkiem innej roli niż te zimnych, wyrachowanych drani, do których przyzwyczaił nas w ostatnich latach. Niemniej też wyciągnął z niej 120%

Odpowiedz
Jaką krytykę oferuje? Kolega pyta.

Odpowiedz
Roszczeniowość, napastliwość, impulsywność, granie kartą uciskanej mniejszości, przerzucanie własnych niepowodzeń na innych. Temu Spike'owi przybiłbyś piątkę. Znaczy, kolega by przybił.

Odpowiedz
Obejrzyj po prostu Mental bo to znakomity film.
Dzisiaj nikt by tego nie nakręcił.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Dopiero teraz sprawdziłem: nakręcili go w 1989 roku. To wiele tłumaczy. Wtedy wszystko było lepsze, nawet murzyńskie filmy Spike'a Lee.

Odpowiedz
I nakręcił to Spike "Roszczeniowość, napastliwość, impulsywność, granie kartą uciskanej mniejszości, przerzucanie własnych niepowodzeń na innych" Lee? Unbelievable.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Potwierdzam wypowiedzi kolegów. Kilka miesięcy temu też oglądałem i byłem zaskoczony jak celnie podsumował wszystkie możliwe afroamerykańskie patologie - i to już w 1989 roku. Są nawet postacie zapatrzone w Black Panthera i Wakandę.

Jak bym puścił jakiejś Julce z Twittera etc., bez mówienia kto pisał scenariusz i reżyserował, to ta osoba plułaby jaki to rasizm :).

Tak więc Mental, powinieneś ten film jak najszybciej nadrobić. Kolega także. 

Odpowiedz
To jeszcze double feature z Chłopaczkami z Sąsiedztwa, gdzie John Singleton ustami Laurence’a Fishburna przemawia do czarnej mniejszości - niestety jak pokazała historia, bezskutecznie
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Właśnie ten (czytam opis na wiki i chyba obejrzę).

I Wayansowie w pierwszych dwóch Strasznych filmach przemycili kilka trafnych żartów z Murzynów, za które białych by zlinczowano, jak przerwany seans kinowy z powodu strzelaniny dindu w środku :).

EDIT: A nie, jednak chodziło o Boyz n the Hood (też chyba obejrzę).

Odpowiedz
(26-08-2021, 12:05)OGPUEE napisał(a): EDIT: A nie, jednak chodziło o Boyz n the Hood (też chyba obejrzę).

Naprawdę nie widziałeś? Świetny film z czasów kiedy konstruktywna krytyka murzyńskich społeczności nie była nazywana rasizmem.

A Spike Lee z lat 80 to najlepszy Spike Lee ever. Dziś obejrzę "Do the right thing", dzięki za przypomnienie. 

Odpowiedz
(26-08-2021, 10:52)SonnyCrockett napisał(a): I nakręcił to Spike "Roszczeniowość, napastliwość, impulsywność, granie kartą uciskanej mniejszości, przerzucanie własnych niepowodzeń na innych" Lee? Unbelievable.

Przytulilo chlopa „liberalne” srodowisko z Holly i podryfowal z nurtem plynacej kasy.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Pewnie jego film propsowali głównie prawacy, więc zorientował się, że w Holly z taką fanbase daleko nie zajedzie.

EDIT

Ostatnio był przypadek, że moja ulubiona amerykańska publicystka - Heather Mac Donald (jedna z niewielu kobiet, które regularnie czytam) - zachwalała artykuł naukowy o policji i dindu (brak rasizmu, brak skrzywienia na niekorzyść czarnych). "Środowisko akademickie" zauważyło, że prominentna prawacka "rasistka" zaczęła kolportować tekst i cytować jego wnioski. Wywarli więc taki nacisk na oryginalnych autorów, że ci postanowili... wycofać artykuł z czasopisma - dwa miechy po jego zaakceptowaniu przez recenzentów i opublikowaniu :)

Odpowiedz
Obejrzałem.

Film pokazuje, że jak biały ma problem to zamyka się w sobie i myśli ewentualnie idzie do psychologa albo szuka rozwiązania, żółty ma problem to też zaczyna analizować sytuacje i szukać rozwiązania, czarny ma problem - drze mordę i coś płonie.

Gównoburza rozkręcona prze czarnego debila z Najkach doprowadza do tragedii i wyprowadza nawet Sala z równowagi (który sam mówi że czarnych lubi i nawet szanuje). Rasizm i głupota jest tu praktycznie cały czas po stronie czarnych. Główny bohater niby pracuje i klask klask..ale szczerze koleś jest nieodpowiedzialny olewa rodzinę i pracuje na 20 procent i żąda za to kasy. Na końcu bezczelnie wyciąga rękę po kasę mimo że on pierwszy zniszczył własność swojego pracodawcy.

Dobry Danny Aiello i Rosie Perez (która gra jak zwykle siebie). Klimat Brooklynu aż się wylewa, czuć w powietrzu ten skwar, tak jak w Pieskim Popołudniu. Świetny klimat, specyficzna reżyseria.

Film proroczy, idealnie diagnozujący problemy czarnych społeczności. Z podobnych klimatów Spike Lee warto obejrzeć też to: https://www.filmweb.pl/film/Ona+się+doigra-1986-8346

7.5/10

Z perspektywy historii arcyciekawe jest to, jak czarnych doprowadzono do miejsca w którym są obecnie aby wykorzystać ich jako broń przeciwko białym (była o tym dyskusja nie raz z wątku światopoglądowym).

Odpowiedz
CODA (2021)

Ruby to nastolatka, która jest jedyną słyszącą osobą w swojej rodzinie (rodzice i brat). Jej pasją jest śpiewanie. Gdy rodzinny interes jest zagrożony musi wybrać między miłością do śpiewania, a rodziną. Coś kojarzyłem przed seansem, że już widziałem film o takim samym tytule i (po części) o muzyce. Nie chodzi mi o francuski oryginał, którego amerykański film jest remakiem (nie widziałem go), tylko o Coda z 2019 roku, który opowiadał o emerytowanym muzyku, z sir Patrickiem Stewartem w roli głównej. Był to całkiem dobry film.

A co do filmu do którego prawa do emisji kupił Apple to super feel good movie. Bardzo dobra obyczajówka, która poprawia humor. Z jednej strony film wzrusza a z drugiej potrafi rozbawić. Jest kilka zabawnych momentów, np. rozmowa rodziców Ruby z jej kolegą po tym co nastolatkowie słyszeli w domu Ruby a nie chcieli. Świetnie zagrany przez Emilię Jones i resztę obsady. Zwłaszcza aktorzy grający rodziców i brata Ruby wypadają bardzo dobrze.

No i doceniam filmy, w których aktorzy pokazują, że mają inne talenty, np. potrafią śpiewać, a tak jest z Emilią Jones (widziałem jakieś filmy i seriale z nią, ale nie kojarzę jej z niczego) i Ferdia Walsh-Peelo. Co do Walsha-Peelo nie jestem zaskoczony, bo grał w roli głównej w innym rewelacyjnym poprawiaczu humoru, czyli Sing Street z 2016 roku, który też jest muzycznym filmem, gdzie aktorzy popisywali się swoimi zdolnościami wokalnymi.

Bardzo dobra i ciepła produkcja, którą jeśli miałbym z innym filmem porównać to właśnie z rewelacyjnym Sing Street. Mam na myśli to, że mają te filmy ciepły klimat, są muzycznymi produkcjami i w obu zagrał Walsh-Peelo. A niech będzie nawet 8.5/10 i może za jakiś czas dam więcej, bo dla mnie to jeden z lepszych filmów jakie widziałem w 2021 roku. Mam ochotę na powtórkę, co mi się dawno nie zdarzyło.

Odpowiedz
(25-08-2021, 16:02)Kryst_007 napisał(a): Annette (2021, reż. Leos Carax)

Też kolejny z tych filmów, który nie wydaje się być dla każdego i zbiera trochę tych negatywnych ocen, a mnie akurat całkiem kupuje. Fajna ta satyra na showbiznes i tabloidy opakowana w postmodernistyczy musical. Oczywiście czuć momentami łopatę, ale za to taką zaprojektowaną innowacyjnie i z pomysłem. Wiem, że nie każdy jest fanem śpiewanych dialogów i z miejsca ostrzegam, że tutaj to zajmuje chyba 90% scenariusza, ale przyznam, że jak się lubi muzykę Sparksów to można śmiało przywyknąć. Tym bardziej, że i tutaj odwalają oni świetną robotę. Ten cały zabieg odnośnie tytułowej córki głównych bohaterów, który staje się przedmiotem wielu dyskusji wokół filmu wydaje mi się z kolei być całkiem inteligentny. Moim zdaniem miał on na celu pokazać, że Annette od początku jest w życiu publicznym swych rodzicieli taką lalką dekorującą ich PR, a z czasem i ozdobą sukcesu.

Adam Driver ostatnio to nic tylko mnie coraz bardziej zaskakuje. Niech dadzą mu czym prędzej tego Oscara, zanim ludzie się pokapią że to nagroda za całokształt. Swoją drogą dobrze mu nawet w tej fryzurze Tommy'ego Wiseau z pierwszych scen. Cotillard też świetna, choć z drugiej strony mam wrażenie, że ta rola była pisana dla trochę młodszej aktorki. Podejrzewam, że w środowisku hipsterów to dzieło urośnie kiedyś do rangi klasyka.

7/10

A jak "widzisz" końcówkę?

Odpowiedz
Jak dla mnie...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon