Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron
(23-12-2022, 04:06)shamar napisał(a): Pewnie było ale... Co to za cyrk?
Po pierwsze: co oni bredzą z tym wiekiem?
Doprecyzuj pytanie.

(23-12-2022, 04:06)shamar napisał(a): Po drugie: co oni bredzą z tymi cz. 3 i.4? To one nie są jeszcze nakręcone?.Po tyłu latach?

Podobno nie chciano dać kasy na realizację tylu części na raz. Cameron nakręcił 2 i 3 oraz z powodów logistycznych (m.in. dlatego, że na początku jest przeskok w czasie) fragment 4.

Przyszłość 4 i 5 zależna od sukcesu 2.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Problem z Avatarem był taki, że cały skrypt Camerona poszedł do kosza zaraz po tym, jak ogłosił część 2 i 3, czyli w styczniu 2010 roku - jeszcze przed Oscarami. On sobie gadał, kasa leciała, studio dało od razu zielone światło, a potem się okazało (chyba jak przeczytali, co on tam sobie widzi), że to jednak nie zadziała. Zatrudnił 6 scenarzystów i miał zrobić nowy scenariusz, co zaplanował na 6 miesięcy pracy. Ale i to nie zadziałało, bo pierwsze czytanie zrobili w 2012 roku, a potem też temat poszedł do kosza. Więc tutaj widać, jakie przepychanki były pomiędzy Cameronem, a studiem. Dopiero w 2014 mieli ten "wielki" scenariusz, który Dżejms rozpisał na cztery części i podzielił na konkretnych scenarzystów, czyniąc PRowy trik "vast story". Zdjęcia ruszyły też po przepychankach, w których (ponoć) Cameron obiecał zamknąć to wszystko w 3 częściach, jeśli będzie wynik niewystarczający. Stąd te wszystkie gadki o budżetach i wymaganych 2B+. Bardzo wątpię, aby powstała 4 i 5 część. Mark my words.

Trójka powstanie, bo już jest nakręcona. Ale to będzie tyle, jeśli chodzi o Avatara. I w sumie (chyba?) dobrze.
Cameron już pobrzękuje o powrocie na stołek w nowym Terminatorze. Czyli szuka zajęcia Duży uśmiech
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Opisałeś to wszystko w jakiś pokrętny i negatywnie nacechowany sposób. A wszystko sprowadza się do dwóch kwestii. Pierwszej, że proces kreatywny był czasochłonny i burzliwy. Co przy tego typu projektach nie jest niczym nowym. Fury Road było jeszcze dłużej w produkcyjnej czarnej d****.
Oraz drugiej, że obecne studio nie chciało wydać pierdyliarda $$$ w tak ryzykowny projekt, co też nie jest zaskakujące. Przy czym na niekorzyść Camerona wg. mnie działał tutaj tylko i wyłącznie czas, a nie ogrom jego wizji i jej rozrost. Blisko premiery jedyneczki, to oni tam w studiu widzieli prawie 3mld$ na koncie. Gdyby Cameron już wtedy powiedział, że w 2011 roku wchodzi na plan 4 części, kręconych back-to-back, to by to przyklepano. Producenci sprzedali by duszę, za taką serie i nie zastanawiali by się nad logiką swoich działań. Pytania o sens inwestycji pojawiły się z czasem, jak zmieniał się rynek, jak pojawiła się alternatywa w postaci superbohaterszczyzny, a nowemu właścicielowi - Disneyowi - po prostu trochę zmiękła faja.

Z tym, że żadna z tych rzeczy nie jest problemem tej serii. Jeśli już coś można jej zarzucić to przerost ambicji ich twórcy. Oraz to, że niektórzy sobie ubzdurali, że sequele powinny być inne niż prawdopodobnie będą Uśmiech

Po zastanowieniu stwierdzam, że dla niektórych A3 po premierze zdecydowanie będzie miało takie same wady jak A2, bo nie widzę tutaj zbytniego pola do popisu dla Camerona. No... wgryzie się może trochę bardziej w nowe postacie, ale reszta to będzie dalej remix A1/A2/ jego poprzedniej twórczości oraz utartych od lat w kinie schematów.

Odpowiedz
(23-12-2022, 04:38)Bucho napisał(a): Oj Szamar, Szamar.

Link się nie wkleił. To dywersjaUśmiech
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(23-12-2022, 07:40)Debryk napisał(a): Problem z Avatarem był taki, że cały skrypt Camerona poszedł do kosza zaraz po tym, jak ogłosił część 2 i 3, czyli w styczniu 2010 roku - jeszcze przed Oscarami. On sobie gadał, kasa leciała, studio dało od razu zielone światło, a potem się okazało (chyba jak przeczytali, co on tam sobie widzi), że to jednak nie zadziała. Zatrudnił 6 scenarzystów i miał zrobić nowy scenariusz, co zaplanował na 6 miesięcy pracy. Ale i to nie zadziałało, bo pierwsze czytanie zrobili w 2012 roku, a potem też temat poszedł do kosza. Więc tutaj widać, jakie przepychanki były pomiędzy Cameronem, a studiem.

Skad w ogole takie wnioski? Przeciez Avek zgarnal pule i studio zgodziloby sie na cokolwiek i to jak najszybciej, i za taka kase, jaka sobie Cameron by zazyczyl (patrz, caly rozpasly projekt w obecnej formie), takze nie bardzo wiem o co sugeruje przepychanki ze studiem. Jezeli jakies byly to chyba w kwestii nakrecenia sequella jak najszybciej, a zamiast tego Cameron dostal wyplate i pojechal spelniac te swoje glebinowe szajby. W miedzy czasie dlubano przy tych scenariuszach, gdzie jak pokazuje czesc druga, jest to cos, co my na tym forum napisalibysmy w tydzien.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
[Obrazek: comment_16719582035onl5VCLbUsvhazckoZzsj.jpg]

No w sumie prawda, Sully'ego od kiedy zamoczył nic już nie wiązało z ludźmi Język

Odpowiedz
Aczkolwiek myślę że taki jest koncept/przesłanie. Skoro ludzie zniszczyli Ziemię to mogą przybyć na Pandorę o ile.. się zintegrują z naturą, jak Jake. Matka ich przyjmie. Wcześniej prawdopodobnie już coś takiego było, właśnie z Na'vi. Oni nie wydaja się pochodzić z Pandory, aż dziwne że żaden naukowiec w filmach się o tym nie zająknął Uśmiech
Rdzenną rasą inteligentną są prawdopodobnie Tulkuny.

Odpowiedz
Ten atak zimy w USA chyba calkiem mocno zaszkodzi Avatarowi w BO.

Odpowiedz
(25-12-2022, 17:50)Rozgdz napisał(a): Wcześniej prawdopodobnie już coś takiego było, właśnie z Na'vi. Oni nie wydaja się pochodzić z Pandory, aż dziwne że żaden naukowiec w filmach się o tym nie zająknął Uśmiech

To bardzo ciekawa teoria, Pandora/Eywa jako organizm ściągający do siebie inteligentne rasy a potem dokonująca ich ewo- czy też dewolucji w ten sposób by pasowały to zastanego środowiska. Swego czasu opowiadanie w tym duchu napisał w 1975 r. George R.R. Martin. W tym utworze pt. "Nie będziesz zabijać człowieka" ("And Seven Times Never Kill Man") Ludzie z pewnej specyficznej sekty przybywają na planetę zamieszkaną przez niedźwiadkopodobnych kosmitów, którzy czczą małe piramidki, dookoła których budują swoję osiedla. Oczywiście ludzie by pozbyć się tubylców niszczą owe piramidki, skazując pozbawione tym samym swojego "totemu" społeczności na tułaczkę w poszukiwaniu kogoś/innego plemienia kto by ich przygarnął. Puenta jest jednak taka, że ludzie zaczynają stopniowo wpadać w dziwny maraz i zaczynają zmieniać nieco zwój zewnętrzny wygląd coraz bardziej upodabniając się do owych małych kudłaczy ergo ta planeta zaczyna ich zmieniać wbrew ich pierwotnej woli. 

Odpowiedz
Tzn to już zauważyłem przy części pierwszej, ale tutaj idziemy z tym dalej. Wszystkie stworzenia z Pandory są konsekwentnie projektowane wg pewnego wspólnego wzorca. Dwie pary oczu, trzy pary kończyn, dość specyficzny układ otworów oddechowych. Jest jeden wyjątek - Na'vi. Oni przypominają ludzi. Dwie pary kończyn, dwoje oczu, normalny nos. Tyle tylko że mają to "podłączenie do systemu". Więc.. Oczko

Odpowiedz
Teoria jak teoria. Może i spoko, ale jak dla mnie Cameron tego nie podchwyci. To, że Na'vi nie są rodowitymi mieszkańcami Pandory ma na razie zerowe znaczenie dla czegokolwiek.

A Cameron nie kręci tutaj poważnego sci-fiction, gdzie można by ten koncept jakoś wykorzystać, tylko familijną przygodówkę z eko przesłaniem.

Next...
(25-12-2022, 18:26)Bucho napisał(a): Ten atak zimy w USA chyba calkiem mocno zaszkodzi Avatarowi w BO.
Na pewno tak. Ale dla Camerona i tak zawsze liczyły się długie nogi, nic więcej. Jak poprzedni Avatar debiutował, to chyba tam w USA też mieli jakiś atak zimy. Coś tak kojarzę.

Odpowiedz
jeszcze nie oglądałem ale mimo wszystko jestem zaskoczony, czyżby za długi czas oczekiwania na 2 część zrobił swoje? okres świąteczny to powinny być lepsze wyniki, może jeszcze poniedziałek ale mimo lepszego znacznie otwarcia to film w 2 weekend (świąteczny) w USA ~20 mln mniej niż pierwsza część

[Obrazek: Screenshot-2022-12-25-at-19-02-14-Movie-...r-2009.png]

dla porównania jedynka w 2 weekend w USA -2% (w 3 to -9%) a dwójka -58%

Odpowiedz
Tak bez szału. Pewnie spodziewali się czegoś lepszego. Myślę, że sequel obrywa też trochę przez ten długi czas trwania.

Ale na wyniki tych pierwszych tygodni, to ja bym nie patrzył. Przecież tam Avatar startował z śmiesznego pułapu. Nic dziwnego, że zaliczył tak mały spadek.

Odpowiedz
porównuję wielkość spadków, oczywiście spadek z $77M na $75 to tylko -2% a dwójka walnęła aż -58%, oczywiście otwarcie większe ale spodziewałem się, że utrzyma w świąteczny weekend te $100M

jedynka nie zaliczyła super startu ale mimo wszystko straciła kolejno: -2% -9% -27% -15% -18% -10% -27% +3%

obawiam się, że dwójka za tydzień kolejne -40% w USA

no cóż chyba nie tego się spodziewali, coś więcej można powiedzieć pod koniec stycznia 2023

Istota Wody póki co globalnie $855M z Chinami włącznie ($82M)

Odpowiedz
(25-12-2022, 19:45)zombie001 napisał(a): Teoria jak teoria. Może i spoko, ale jak dla mnie Cameron tego nie podchwyci.  To, że Na'vi nie są rodowitymi mieszkańcami Pandory ma na razie zerowe znaczenie dla czegokolwiek.

A Cameron nie kręci tutaj poważnego sci-fiction, gdzie można by ten koncept jakoś wykorzystać, tylko familijną przygodówkę z eko przesłaniem.
To, że nie podchwyci to wiadomo, ale i tak miło sobie podyskutować Oczko

Odpowiedz
(25-12-2022, 19:05)Rozgdz napisał(a): Tzn to już zauważyłem przy części pierwszej, ale tutaj idziemy z tym dalej. Wszystkie stworzenia z Pandory są konsekwentnie projektowane wg pewnego wspólnego wzorca. Dwie pary oczu, trzy pary kończyn, dość specyficzny układ otworów oddechowych. Jest jeden wyjątek - Na'vi. Oni przypominają ludzi. Dwie pary kończyn, dwoje oczu, normalny nos. Tyle tylko że mają to "podłączenie do systemu". Więc.. Oczko

Akurat tu Cameron dość wyraźnie zrobił sobie podkładkę już w pierwszym filmie w postaci tych małpek. Prawie zrośnięte górne kończyny, pojedynczy nerwowy siusiak z tyłu głowy, jedna para oczu, brak wlotu powietrza nad płucami.

[Obrazek: 5760b7bb8c330af64983e7aea5fa8fa6.jpg]

Natomiast ciekawe czy części 3 i 4 będą o terraformacji Ziemi, po tym jak ludzie znów dostaną łupnia na Pandorze.

Odpowiedz
Chłopy, jak ten hfr? Avatar to był jeden z dwóch filmów które mi się podobały w 3d, ale to nie wiem czy zniosę.

Odpowiedz
Małpek nie zauważyłem, fakt :p

Podchwyci, nie podchwyci. Na razie została zmieniona skala. Z jednej prywatnej firmy chcącej się nachapać wydobyciem minerału teraz zaczyna się kwestia cała ludzkość v Pandora. Po coś jest ta postać Kiri Oczko

Odpowiedz
(25-12-2022, 18:54)Scheckley napisał(a):
(25-12-2022, 17:50)Rozgdz napisał(a): Wcześniej prawdopodobnie już coś takiego było, właśnie z Na'vi. Oni nie wydaja się pochodzić z Pandory, aż dziwne że żaden naukowiec w filmach się o tym nie zająknął Uśmiech

[align=justify]To bardzo ciekawa teoria, Pandora/Eywa jako organizm ściągający do siebie inteligentne rasy a potem dokonująca ich ewo- czy też dewolucji w ten sposób by pasowały to zastanego środowiska.
To kolejny dowód na to, że Avatarowi najbardziej przydałby się prequel, a nie sequele, które z tego co piszecie, to niewiele wnoszą.
Ja wciąż mam mokro na myśl o tej plotce sprzed lat, że bodajże trójka miała być prequelem i pokazywać pierwsze lądowanie ludzi na Pandorze.

Odpowiedz
O zdecydowanie tak - początki eksploracji i wykrawanie sobie ludzkiego miejsca na obcej planecie byłoby super. Niestety współcześnie to MUSIAŁOBY zawierać wątek Grace i całego motywu szkoły, a główną postacią pewnie byłaby siostra Neytiri. A to by nie wypaliło ze starzejącą się Sigourney Weaver.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon