(28-12-2022, 17:46)Corn napisał(a): Mamy jeden, można się rozejść!
Sa nawet dwa, rownie oryginalne co sam film:
https://i.imgur.com/kQt0fqO_d.webp?maxwidth=520&shape=thumb&fidelity=high
Przy czym mnie smieszy
30-12-2022, 15:05
|
Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron
|
(28-12-2022, 17:46)Corn napisał(a): Mamy jeden, można się rozejść! Sa nawet dwa, rownie oryginalne co sam film: https://i.imgur.com/kQt0fqO_d.webp?maxwidth=520&shape=thumb&fidelity=high Przy czym mnie smieszy
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
30-12-2022, 15:05 (28-12-2022, 13:42)Albertino napisał(a):(28-12-2022, 13:38)Debryk napisał(a): 1.5b pyknie w tym roku i spokojnie finalnie dokula się do 2b. Myślę, że 2.2b jest totalnie w zasięgu. (28-12-2022, 14:37)zombie001 napisał(a): No wybacz mu. On chyba żyje w jakiejś innej strefie czasowej. Dla przypomnienia fragment postu z wczoraj: No to chyba moja rzeczywistość jest tą prawdziwą, a Wasza nie :p 1,18b już jest, a jeszcze dwa dni wyświetlania. W stanach w sobotę powinno wpaść ok 45m, ze świata z dwóch dni 80m, czyli 125m łącznie. Co da wynik ponad 1.3b Więc daleko się nie machnąłem. I jest duża szansa na dojście do 1,4b. Byłem blisko
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
30-12-2022, 21:58 (30-12-2022, 10:18)Bucho napisał(a): Rozg, oczekujesz kreatywnosci, ktora jest obecnie poza zasiegiem Hollywood. Jak juz zauwazyl Craven, przeciez na Pandorze masz Prolemurisy. Tu nie ma wielkiej mitologii, po prostu wysokie, smukle niebieskie kotoludzie fajnie wygladaja i tyle. Nie przesadzajmy. Gdzieś taka historia powinna dążyć aby było odpowiednie przesłanie. Jakieś wprowadzenie "starych kosmitów" to raczej standardowy chwyt niż novum. Historia się zmieniła więc nie chodzi już tylko o wyrzucenie ludzi z Pandory i jej ocalenie ale i o znalezienie nowego domu dla ludzi właśnie. Na'vi byliby dobrym przykładem dla ludzi (gdyby tak było). Ale może się np okazać że ten cały ekosystem z biologiczną "cybersiecią" i Eywą jako biologiczną AI został zaprojektowany. Do poradzenia sobie z ludzkością będą potrzebne solidne działa. Jednym z takich dział na pewno jest Kiri a innym mogą się okazać jacyś starożytni kosmici pełni mądrości Mistrza Yody którzy cały czas - może się okazać - przebywają na Pandorze (lub gdzieś obok) - np pod wodą ![]() Niewiele na razie wiemy o Pandorze.. może poza tym że cała masa niezwykłych rzeczy tutaj jest
30-12-2022, 23:28
Standardowy chwyt? W kinie? Jakies przyklady?
I gdzie ta historia dazy to Cameron pokazuje od dwoch czesci. Ludzie bebe, kosmici dobrzy, bo milosc, rodzina, wielorybki, blotko, woda, roslinki i te sprawy. Mnie to sie nawet podoba, ale nie ma co udawac, ze Cameron tu za chwile wyjedzie z jakimis wilkimi woltami, ktore postawia ten Swiat na glowie. Fajnie by bylo, ale... https://getyarn.io/yarn-clip/84c3253a-c4df-4335-aa43-d51c2401e950
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
30-12-2022, 23:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2022, 23:40 przez Bucho.)
No nie wiem.. "Piąty Element" ?
Tak, ale jednak chodzi przecież o "uratowanie Ziemi" a nie Pandory która jest ""pokazaniem problemu". Na'vi nie są super bo są kosmitami ale dlatego bo są przykładem dla ludzi jak żyć w zgodzie z naturą, odnajdywać piękno przyrody i ratować wieloryby. Jak odnaleźć szczęście :p 30-12-2022, 23:51 (30-12-2022, 23:51)Rozgdz napisał(a): No nie wiem.. "Piąty Element" ? Gdzie tam niby taki motyw? Piaty ma tam swoja mitologie, ale to o czym piszemy w kinie w zasadzie nie wystepuje, przynajmniej nie jako cos, co mozna uznac za fabularna norme.
30-12-2022, 23:54 Inżynier w "Prometeuszu"? Ra w "Stargate"? Ciało Space Jockeya w "Aliens"? Wydaje mi się że to nie takie rzadkie, te "starsze rasy"
31-12-2022, 00:10
Aha, trzy przyklady na dziesiatki klasykow S-F i do tego jeszcze nietrafione, bo nie mowimy o obcych rasach jako takich, ale tej samej, ktora porzuca trchnologie i nowoczesny Swiat na rzecz zycia w zgodzie z przyroda. Moze nawet po jakiejs tam wojnie domowej zakonczonej globalna katastrofa.
Jak najbardziej dobry motyw wyjsciowy. Sek w tym, ze Cameron na 99,99% nie pojdzie w tym kierunku, bo on dalej poleci scenariuszowymi banalami, poza tym nic w tych dwoch filmach tego nawet nie sugeruje (pojscia w takie rozbudowanie mitoligii), a tak w ogole planeta, ktorej ksiezycem jest Pandora to gazowy gigant i nigdy nie zyla na nim zadna zaawansowana cywilizacja - choc byloby spoko, gdyby Cameron poszedl troche w lemowszczyzne i zrobil z tej planety jakis myslacy, i nadzorujacy twor.
31-12-2022, 00:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2022, 00:22 przez Bucho.)
Można sobie zawsze pogdybać :p
Warto zauważyć że dzięki Tulkunowi pojawiła się możliwość solidnej podwodnej eksploracji :p Kto tam wie :p 31-12-2022, 00:49
Ok, jakas podwodna cywilizacja rodem z Abyss, spoko, chetnie obejrze. Tylko znowu, czy Cameronowi starczy wyobrazni, zeby takie cos poprowadzic? Watpie
Dobra, nie ma co gdybac, pogadamy o tych sprawach za dwa lata, czy kiedy to ma wyjsc trzecia czesc.
31-12-2022, 01:00
Takie rzeczy to już nie na głowę Camerona. Myślę, że jedyneczka i dwójka dają jasny kierunek wokół czego to się będzie kręcić.
Co nie znaczy, że nie można by rozwinąć uniwersum w inne rejony. Ba, Disney na pewno byłby chętny na coś od innych twórców, co też dawało by kaskę, a na co nie trzeba by czekać kolejnych 10 lat. Mniej audiowizualnego spektaklu, mniejszy budżet, więcej fabuły i interakcji z bohaterami. Tyle, że oni tak kreatywny świat jak StarWarsy kopią, to tym bardziej z Avatarami nie dadzą rady, jakby opuściły ręce Camerona. O czym my tutaj mówimy. Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
31-12-2022, 01:22
Czy tylko mnie irytowała Kiri gadająca głosem starej Sigourney Weaver?
I gdzie nagle wcięło wszystkich wodnych Navi prócz jednej w finale? Gdy spojrzeć na chłodno wyłażą tu różne problemy, więc coś czuję, że ocena prędzej pójdzie w dół niż w górę. Tak czy inaczej poniżej 8/10 nie spadnie. 02-01-2023, 08:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2023, 08:36 przez Gieferg.)
Seqel Avatara ma cala mase dziur, ale tez jakos nie chce mi sie nad nimi dumac, takze poczekam na jakies podsumowanie od Cinema Sins, ktorych zazwyczaj nie ogladam, ale tutaj zrobie wyjatek.
Mnie ten glos nie irytowal, ale glos Sig odstaje (z oczywistych wzgledow) i po prostu wybija z immersji. Nie wiem na ile to jeszcze jej glos, a na ile juz podrasowana wersja i czy daloby sie to zrobic lepiej. I czy w ogole warto bylo brac stara babe do roli nastki. Z jednej strony Kiri to jedna z lepiej zagranych postaci i czuc w niej te stara dusze, co bylo chyba celem, ale no wlasnie, podczas seansu ma sie to dziwne uczucie, ze cos jest nie tak i ze ten glos nie pasuje do postaci.
02-01-2023, 08:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2023, 08:46 przez Bucho.)
Swietny zabieg z glosem Kiri. Duchowy spadkobierca Grace z samego serca Eywy. Nie wyobrazam sobie by to byl inny glos. Nie ma takiej opcji bu wybijalo z imersji. Czepiacie sie na siłę.
Co do finalu i znikniecia wodnych Navii. Czy nie bylo tak, ze juz po smierci wiadomo kogo to byla tylko i wylacznie sprawa osobista Sullych? Wodni spelnili swoja rolę. Gdyby nie Kiri i najmlodsza nie byly przetrzymywana to nikt tam nie musial wracac.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 02-01-2023, 09:35
Ciebie nie wybija, mnie wybija.
Miejscami głos brzmiał po prostu dziwnie, ale w sposób nie do końca okreslony, ale chwilami Kiri brzmiała po prostu jak babcia Weaver i wtedy wywalało całkowicie. Jak dla mnie to jest spora wtopa ze strony Camerona. Tzn zamysł ok, ale wykonanie leży. Co innego gdyby brzmiała jak młoda Weaver. Cytat:Czy nie bylo tak, ze juz po smierci wiadomo kogo to byla tylko i wylacznie sprawa osobista Sullych? Wodni spelnili swoja rolę. Spełnili? A tam nie została ta ich cała królewna czasem (bo miałem wrażenie, że przez dłuższy czas z całego wodnego plemienia jest tm już tylko ona)? Olali ją ot tak? Ogólnie najbardziej chybionym zabiegiem pozostaje jak dla mnie ten, na którym opiera się cała fabuła - nagle (zaraz po tym jak zdrowo dopieprzył ekipie Quaritcha) Sully decyduje, że zostawia swoich i spierdala z rodzinką w siną dal, no nic tylko mu kibicować... A ludzie, którzy polują na niego bo im mieszał, zamiast skupić się teraz na swoich sprawach i skopać dupska niebieskich, nie wiadomo po jaką cholerę go w ogóle szukają, skoro zniknął i już nie miesza. Tzn wiadomo że Quaritch ma osobistą vendettę, ale on tam chyba powinien polecenia wykonywać, a nie ganiać bez sensu za kimś, kto nagle w zasadzie przestał się liczyć. No i sam fakt, że w ogóle nie wiadomo co za sobą pociąga dla Omaticaya ta decyzja Sully'ego też jest słaby. Ogólnie jest parę rzeczy na które trzeba dość mocno przymknąć oko, ale całość ogląda się na tyle dobrze, że spokojnie można to zrobić. 02-01-2023, 09:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2023, 10:07 przez Gieferg.)
Głos Weaver jest bardzo mocno zmodyfikowany. Jakbyście nie wiedzieli przed seansem pewnie nawet byście nie rozpoznali.
BTW. Cameron cośtam pompuje balonik, że w następnym filmie mają być źli Na'vi, jakieś ludzie ognia czy popiołu, więc jeśli pierwszy film zaliczymy jako powietrze, to zostaną jeszcze jakieś kamienne Na'vi i można przyzywać Kapitan Pandorę. 02-01-2023, 09:47 Cytat:Głos Weaver jest bardzo mocno zmodyfikowany. Niestety nie dość mocno i wyraźnie słychać że to (stara) ona. Cytat:Jakbyście nie wiedzieli przed seansem pewnie nawet byście nie rozpoznali. LOLz 02-01-2023, 09:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2023, 09:55 przez Gieferg.)
Glos imo odstaje i tu nie chodzi o wiedze, ze to Sig, po prostu czuc glebie i przebieg tego glosu, co finalnie nie do konca pasuje do filigranowej dziewczynki. Przy czym wiadomo, kazdy moze odbierac to po swojemu.
02-01-2023, 09:54
Ale ta filigranowa dziewczynka to jednak dziecko Pandory. Co ty porownujesz wzgledem ludzi. Glos pasuje jak ulal i moim zdaniem, zaden LoL, jakby nie bylo zadnej informacji o tym, ze to Weawer jak napisal Craven to raczej nikt by nie poznal.
Co do osi fabuly. Kolejny zaczepka na sile. W filmie bylo wyraznie powiedziane, dopoki Navi atakowali ludzi dostawali w dupe bo pomagala im Eywa. Ale jak na Pandorze wyladowala ekipa Quatricha zasady sie zmienily bo juz Eywa nie atakowala avatary, nie wiem nie potrafila odroznic. Jake chcial chronic rodzine i cale plemie dlatego podjal decyzje, ze trzeba spierdzielac jak najdalej. Pierwszym powodem rodzina, drugim powodem to odciagnac zagrozenie od Navii w lesie. A juz Gieferg twoj zarzut dlaczego Quatrich sciagal Jake'a? Tak mial osobista vendette. Ale serio? Nie warto sciagac goscia ktory zjednoczyl klany na Pandorze, spuscil wpierdol i wyjebal ludzi z Pandory. A gdy juz przybyli po raz kolejny to spuszczal im wpierdol kradnac zapasy broni. Racja to nie jest powod by wyslac ekipe Avatarow by dopadli legende i bohatera Pandory. Reszta ludzi wybudowala wyjebana baze i nie zapuszczala sie po Jake'a wiec twoj zarzut o tym, ze sie nim zajmuja jest uposledzony.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 02-01-2023, 10:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2023, 10:12 przez Danus.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Titanic (1997) reż. James Cameron | Danus | 385 | 70,633 |
24-04-2026, 01:03 Ostatni post: Bucho |
|
| James Cameron i poziom jego filmów | Anonymous | 685 | 127,498 |
01-04-2026, 17:57 Ostatni post: zombie001 |
|
| The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron | KubaG | 1,486 | 303,514 |
26-03-2026, 14:47 Ostatni post: Nemo |
|
| Aliens (1986) reż. James Cameron | Mental | 625 | 130,971 |
03-08-2025, 20:48 Ostatni post: Dr Strangelove |
|
| The Abyss (1989) reż. James Cameron | Danus | 185 | 24,958 |
30-03-2025, 15:10 Ostatni post: Danus |
|
| Avatar (2009) reż. James Cameron | koronex1989 | 5,787 | 499,924 |
12-12-2022, 15:43 Ostatni post: zsuetam |
|
| Titanic: The Final Word with James Cameron | military | 4 | 3,039 |