Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron
Po przespaniu nocy i przemyśleniu kilku rzeczy podbijam jednak ocenę do 7/10. Dalej uważam, że to gorsza część, ale:

- mało kto może sobie pozwolić na 400-milionowy film, w którym główną osią fabularną jest jednak rodzina i jej ochrona oraz osobista zemsta. Owszem, obraz w tym aspekcie nie odkrywa niczego nowego, jest trochę "coelhowaty", ale James przemyca mocno wartości pro-life i pro-family. Za to plus.
- im więcej czasu mija od seansu tym bardziej doceniam, jak sprytnie i fajnie Cameron rozegrał wątek Quarritcha. I znów - nie jest to coś niesamowitego, a element, który wpływa na działania tego bohatera (Spider) jest kiepski, natomiast Lang ma spoko charyzmę nawet pod maską niebieskiego kosmity, a jego oddział i ziomek w czarnych okularach to coś pięknego Oczko
- technologicznie ten film pieści gałki oczne, pozwala się delektować wizualami, a kiedy wjeżdża akcja to Cameron udowadnia, że pod względem montażu i trzymania wszystkiego w ryzach jest w ścisłej topce na świecie. Jeśli nie najlepszy.

Jest sporo do poprawki, mam nadzieję że część trzecia pozbawiona będzie takich dłuzyzn, a i wątki ludzkie wejdą na wyższy poziom niż tragiczny harpunnik żądny pieniędzy Oczko 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):Co ja bym zrobił, a co powinien zrobić dowódca z poczuciem obowiązku i to taki, od którego mogą zależeć losy wojny, to są dwie odrębne sprawy Język
Tak czy inaczej, gdyby rzeczywiście mu zależało na bezpieczeństwie rodziny i choć trochę myślał, to nie powinien robić tego, co zrobił.

Ty go gdzieś tam nazywasz oficerem, a dla mnie to co najwyżej przedstawiciel pewnego plemienia na Wypizdowie Dolnym. Zdecydowanie przeceniasz jego możliwości. Przynajmniej te w A2. To nie jest tak, że on jest generałem wielotysięcznej armii i prowadzi z ludźmi wojnę na Pandorze. Zgodzę się, akurat błędem jest, że Avatar 2 trochę po macoszemu traktuje ten wątek walk Navi, choćby nie mówi dlaczego ponownie nie zebrano kilku klanów, żeby odeprzeć atak, ale Cameron zdecydował się skupić na innych rzeczach. No cóż, jego wola. Może sensownie rozwiną to sequele*.

Niemniej ja nie kumam, że się akurat głupoty Sully'ego przyczepiliście z Bucho. To co zrobił Cameron w A2 to nie jest PERFEKCYJNE  i NAJLOGICZNIEJSZE rozpoczęcie fabuły, ale IDEALNIE spaja się ono z osobowością Dżejka. Przecież on tam w jedyneczce też nie grzeszył rozumem, a ostatecznie wbił nóż w plecy własnej rasie dla Niebieskiej Dziuni. No i dokładnie to samo robi w sequelu...

Bucho napisał(a):Wedlug mitologii jedynki to Eywa to w zasadzie globalna siec neuronow, takze to nie jest tak, ze dziala tylko w powiecie, albo jednej gminie, czy cos Uśmiech

Według mitologii jedynki to co najwyżej Eywa stała się systemem obronnym Pandory, a nie bytem jawnie wypowiadającym wojnę ludzkości. I jak pokazuje sequel to jej zasięg jest jednak ograniczony, bo zwierzęta atakują ludzi na określonych terenach. No i nie wszystkie, bo jednak kosmiczne wieloryby mają to gdzieś, wolą wymarcie.

Snappik napisał(a):9. Mam nieodparte wrażenie, że w części trzeciej ludzi będzie jeszcze mniej, a James będzie pałować się innym środowiskiem. Szkoda, bo akurat starcie ludzi z Navi ma super potencjał, tutaj nie wykorzystano go nawet w 5%. Zawsze myślałem, że jak ci dostali wpierdziel i musieli wrócić na ziemię, to skontrują stawiając na Pandorze solidnego buta. A tutaj poza scenką z mechami nie ma NIC. Trailer pokazał prawie wszystko. Strasznie to po łębkacj zrobione. Panie James, rób pan science-fiction kino wojenne z prawdziwego zdarzenia, a nie jakiś apel ku ratowaniu Ziemi.

Starcie ludzi z Navi ma potencjał, ale co za dużo, to niezdrowo. Mam wrażenie, że konfrontacji na miarę tej z jedynki to nie zobaczymy aż do... finału sagi - Avatara 5. Ale może to i lepiej. MCU dobrnęło z tymi filmowymi finałami do pewnej ściany, każdy chce być większy od poprzedniego i wypada to co najmniej kuriozalnie. Cameron idzie inną drogą. Mam cichą nadzieję, żeby finał którejś części w ogóle nie będzie nawiązywał do wątku Ludzie vs Na'vi, tylko zostanie rozwiązany w jakiś inny sposób. I ja jednak strzelam, że ludzi w 3 będzie zdecydowanie więcej. 

*No ja też bardzo nie lubię tego argumentu, że "sequele wyjaśnią nieścisłości, niedopowiedzenia są celowe", ale akurat w tym przypadku jak Cameron mówi, że ma rozpisaną już historię na 4 filmy i wszystko rozplanowane, to ja mu wierzę. Tzn. wierzę, że wchodząc na plan i kręcąc pierwszą scenę do 2, czy tam 3, to gość miał w głowie już to jak będzie wyglądać finał tych filmów. Nawet i ostatnia sekwencja piąteczki.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Krótko - można to było zrobić o niebo lepiej i sensowniej, a wyszło jak wyszło.
Scenariuszowo najsłabszy Cameron jak do tej pory, ale wciąż dobrze się ogląda... z tym, że tydzień po seansie jakoś już nie chce mi się o tym filmie dyskutować czy myśleć. Powtórzy się na blu-ray jak już stanie na półce.

Tyle w temacie.

Odpowiedz
(07-01-2023, 00:43)zombie001 napisał(a):
Bucho napisał(a):Wedlug mitologii jedynki to Eywa to w zasadzie globalna siec neuronow, takze to nie jest tak, ze dziala tylko w powiecie, albo jednej gminie, czy cos Uśmiech

Według mitologii jedynki to co najwyżej Eywa stała się systemem obronnym Pandory, a nie bytem jawnie wypowiadającym wojnę ludzkości. I jak pokazuje sequel to jej zasięg jest jednak ograniczony, bo zwierzęta atakują ludzi na określonych terenach. No i nie wszystkie, bo jednak kosmiczne wieloryby mają to gdzieś, wolą wymarcie.

Bronila sie juz wczesniej, chociazby atakami na baze, ale nie pamietam ile z tego zachowalo sie w kinowce, a ile w wersji specjalnej/wycietych scenach.

Natomiast na jedno przeciez wychodzi, Jake podpina sie pod Eywe, zeby pokazac co ludzie zrobili z Ziemia, a ona reaguje. I to jest po prostu brak konsekwencji, bo w jedynce Eywa odpala systemy obronne, a przy duzo wiekszym zagrozeniu w dwojce (znowu, myslacy, zapamietujacy byt, ktory podjal juz pewna decyzje dzialania wobec ludzi i wie czym grozi ich obecnosc) tym razem tego nie robi, nie robia tez tego Navi, proszac o pomoc. I gdyby to mialo jakies wyjasnienie, ale nie ma, po prostu sceneriuszowe olewactwo. I jasne, Na'vi nie maja juz swojego drzewka, ale to nie jest chyba jedyne drzewko, pandorska e-caffe na tym ksiezycu.

Wystarczylo powiedziec/pokazac, ze ludzi sa w stanie regionalnie ogluszyc/dezaktywowac system, poprzez wbicie w ziemie preta pod pradem, ktory laduja poprzez rowerowe dynamo, a dynamo napedzaja Avataray na rowerach, czy cos w tym stylu i po problemie Uśmiech

Teraz zwierzeta atakuja tylko na przyklad na wysokosci tych gor Alleluja i bardziej na zasadzie latania na ich terenie (jak dzikie zwierzeta), a nie dlatego, ze Eywa kaze - przynajmniej nic takiego w filmie nie jest chyba zasugerowane.

Po prostu Cameron w jedynce wystawil za duzego bossa i nie bardzo wiedzac jak sobie z tym poradzic, po prostu olal temat, bo tak bylo wygodnie. Tak to widze. Przy czym jak znam zycie to jakies sceny wyjasniajace problem po prostu wylecialy podczas montazu, bo wazniejsze bylo pokazac wiecej widoczkow.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Moim zdaniem Eywa to Kiri Uśmiech Z własną osobowością i jak na razie bez dostępu do "pamięci" ale te jej "odcięcia" (jest wspomniane ze "odcina" ją częściej) bardzo przypominają rozłączenia avatarów z pierwszej części.

A tytuł to przecież "Avatar" :p

Odpowiedz
Pierwszy raz napisałeś coś, co nawet ma sens.

Odpowiedz
Mistrza pochwała jak z platyny skała :p

Odpowiedz
spadek -33% w USA w ten weekend, dodane +138 kin a na całym świecie 1.7 mld zielonych na koncie

Odpowiedz
To duży spadek, ale nie aż tak zły. Na razie idzie to łeb w łeb z częścią pierwszą i realnie może przebić 600-650 milionów w samych stanach, co byłoby już sukcesem dla Camerona jak na franczyzę, która wraca po aż 13 latach.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
weekendami idzie minimalnie gorzej jak jedynka, nadrobił lepszym otwarciem, w ujęciu tygodniowym natomiast lepiej niż jedynka

dużo widzów mu podebrało w ten weekend M3GAN

Odpowiedz
Po drugim seansie juz w IMAX 3D. Ten seans utwierdzil mnie w przekonaniu, ze Cameron to jedyny rezyser w holly ktory potrafi wykorzystać 3D.
Teraz ogladalo mi sie jeszcze lepiej wiec niezmiennie zostaje 10/10. Swietne kino akcji z drobnymi babolami ktore nie przeszkadzaja w ogolnym odbiorze całości. Filmy Camerona to zawsze wizualne majstersztyki, gosc ma genialne wyczucie wizualne. Avatar to wizualne arcydzielo.
Do tego jest kurewskim detalistą. Oprocz takich bzdur jak wnetrza statkow gdzie w odpowiednich miejscach sa gaśnice to teraz zauwazylem cos co sprawilo dygniecie kindybala. Gosc niby ostatnio wypowiadał sie antybroniowo, ale to w jego filmie o niebieskich kotach mamy trigger discipline bez zadnego ale. A to jak Jake Sully zmienia magazynek w karabinku w finale, albo patrzy w okno wyrzutowe gdy karabinek przestaje strzelac. Dla milosnikow broni takie smaczki to miod dla oczu.
Kiri awansuje w moim osobistym rankingu najciekawsze postaci sagi z niesamowitym potencjalem. Jaram sie tym jaka historię James wymyslil dla tej postaci.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(08-01-2023, 18:31)Snappik napisał(a): To duży spadek, ale nie aż tak zły.
To nie jest duży spadek żadną miarą. Taka sobota miała nawet więcej zarobku niż tydzień temu, z kolei zeszła sobota również zarobiła więcej niż poprzednia Uśmiech

2 mld wydają się w miarę pewne, pytanie ile powyżej? Moje dolary jeszcze do Camerona nie popłynęły.

Odpowiedz
W Stanach dociągnie jeszcze ok 100m zanim zejdzie z kin. RW może dobić jeszcze 200m total, więc przebije 2b. Zatrzyma się gdzieś na 2.2b
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Będą SPOILERY więc nie oznaczam.

Już dawno nie widziałem tak żałosnego, wymuszonego, traktującego widza jak idiotę, skoku na kasę.
A może to jest film dla dzieci do lat 8, może 9. Bo myślę, że 10latki już ogarniają, że wciska im się ten sam produkt, bez żadnych skrupułów, po raz kolejny.
Jeśli ktoś myślał, że fabuła jedynki to był wtórny kaszan - otworzy oczy ze zdumienia, jak można aż tak nie szanować widza.
Nawet głównego złola wskrzeszono, (tyleż inwencji twórczej miał Cameron) żeby biegał jak idiota i pojmał Dżejka Suli'ego, który stał się męczącym wapniakiem, i siedzi sobie ze swoją odpychajacą żoną, która ma (kurva) od początku do końca filmu miesiączkę. Sfochowana postać Neytiri, która drze co chwilę mordę jest autentycznie odpychająca (i przerażająca wyciagając poszczególne ujęcia mordo-kota) a na końcu staje się nawet psychopatką.
No więc odtworzony głowny złol i bardzo źli ludzie (sami Biali + klku Azjatów, ani jednego murzyna) znów chcą coś tam nakraść na Pandorze więc polują na humbaki. W miedzyczasie chca też dorwać Dżejka Suli, który ucieka na karaiby do koto-ryb. No i w sumie to koniec filmu.
Cała ta finałowa sekwencja "bitwy" to jedna wielka żenua, gdzie rybo-koty nagle się zawijają, żeby Rambo-rodzice dokonali samotnego abordażu i wyrżnęli wszystkich niczym ninja.
Jeśli ktos myślał, że może być gorzej - mamy sekwencję ratowania głownego złola przez jego "syna"
i 30 minutową sekwencję uwalniania się z tonącej łajby.

Oczywiście więcej tego tego ale nie ma siły ani ochoty się rozpisywać. Po prostu DRAMAT. Na pewno do tego nie wrócę. Przy całej wtórności jedynki minimalnie to interesowało, miało jakąś fabułę. Tu wszystko jest jak z taśmy produkcyjnej. Jeszcze brakowało mi, żeby ten "główny typ od polowania", ciągle paplający i wydający polecenia skierował się w stronę widza i zaczął mu objaśniać, co się dzieje na ekranie.

Wysokie 3/10.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
4 tydzień za filmem w USA no i to pierwszy tydzień w którym przegrał z pierwszą częścią o jakieś 14% (pierwsza część miała tylko -28% spadku między 3 a 4 tygodniem, nowa -54%) jak nastąpią dalsze spadki w powiększającym się rozmiarze to ciężko będzie o $800M w USA chyba, że nagle na Walentynki znów będzie skok bo ludzie jednak nie wybiorą miłosnych historyjek przygotowanych akurat na 14 lutego

Odpowiedz
Nie utrzyma takich spadków, bo 14go wchodzi Titanic więc zasadniczo Cameron sam dla siebie będzie mieć konkurencję. Poza tym, kula się coraz słabiej, a i tak rządzi w BO nawet mając słabe 2-3m. Dokula się do 620-630m a resztę zbierxze świat i pyknie 2b, może ciut więcej.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Cameron i studio jest już raczej zadowolone z wyniku w BO. Jasne, że szanse na pobicie jedyni było takie no średnie (w erze streamingu realia kinowe traktuje się nieco inaczej), nie mniej pewnie w gabinetach drżeli że może to nie przebić 1,2-1,5 mld worldwide i będą liczyli dolary, czy wyjdą na 0. A tak pewnie już są sporo na czysto i skupiają się na pracy nad trzecim filmem, a może już nawet na czwartym.

Odpowiedz
Nie moze tylko juz Cameron potwierdzil, ze ma zielone swiatlo na wszystkie czesci.

Odpowiedz
w 5 weekend w USA wypadnie chyba gorzej niż Maverick, jednak jestem zaskoczony i najbardziej otwarciem, myślałem, że to się zakręci koło $220M

teraz będzie walka aby na świecie doczłapać do $2B a brakuje ok. $250M

Odpowiedz
Nie wiem jak mozna bylo miec watpliwosci co do tego filmu.
Mi po drugim seansie wciąż siedzi w glowie. Ale juz z kinem daje sobie spokoj, chce to zobaczyć w domu na UHD.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon