"Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach
Ot, guma do żucia dla oczu. Po prawdzie wszechobecne w recenzjach zarzuty o głupią fabułę wydają mi się absurdalne. Gdyby bycie pisanym przez ofiary lobotomii stanowiło znaczącą wadę w kinie akcji, cykl o Johnie Wicku nie robiłby takiej furory. Tutaj mamy fantastykę na poziomie Moore'owskich Bondów i tyle.
Inna rzecz, że 300 milionów budżetu za relatywnie solidną szpiegowską przygodówkę wydaje się pieniędzmi utopionymi w błocie. Bracia Russo muszą mieć mnóstwo materiałów do szantażu albo robić nieziemskie blowjoby, bo to już druga firma po Netflixie która pozwoliła im się tak naciągnąć. G®ay Man jaki był wszyscy wiedzą. Tu jest znacząco lepiej, chociaż sceny akcji są co najwyżej znośne. Kolejny dowód, że wraz z odejściem Hargrave'a na swoje bracia stracili główne źródło filmowej magii.
W sumie serial faktycznie ciągną na razie aktorzy, a najlepszą sceną jest pierwsze spotkanie Masona i Nadii po resecie. Chemia pomiędzy tą dwójką jest naturalna i zabawna. Do pozytywów aktorskich dopiszę jeszcze Lesley Manville jako brytyjską Hillary Clinton.
Na razie takie 6+/10, ale zapowiedź reszty sezonu obiecuje lepszą akcyjkę, więc może podskoczy do 7.

Odpowiedz
Drugi sezon From wystartował i to jeszcze większy mystery box niż poprzedni sezon - dalej jest mieścina, do której można wjechać ale nie można wyjechać, dalej są upiory/wampiry mordujące ludzi, ale pojawiają się też nowe dziwne rzeczy. Mam wrażenie, że twórcy sięgają z worka pełnego pomysłów i idą na żywioł, nie przejmując się niczym (i pewnie tak jest, tj. gdy całość się skończy nic nie będzie miało sensu) ale jako patrzydło się sprawdza. Prosta rozrywka z jakimś tam klimatem grozy i kolejnymi, rzucanymi przez twórców pytaniami.

Odpowiedz
Próbowałem wczoraj zmęczyć #BringBack Alice i dotrwałem do 2,5 odcinka z dostępnych jak na razie czterech. Normalnie ominąłbym szerokim łukiem, ale że statystowałem tam, to byłem czysto ciekaw jak wypadła ma średnio przystojna facjata na ekranie. No niestety, serial wyszedł cienki jak psi dyd. Mam wrażenie, że idealnie podsumowuje problemy dzisiejszych polskich produkcji, czyli nieudolne silenie się na amerykańskość, źle napisany scenariusz czy wreszcie słowo, które najczęściej się przewija w czytanych przeze mnie opiniach o serialu - cringe.

Dialogi walą tu niezłą sztucznością. Nie pomaga tu zbytnio aktorstwo - jedni wypadają naprawdę przyzwoicie (Dela i Jankowska - mówię im TAK), a inni niestety tragicznie. Cała ta otoczka tajemnicy jest przedstawiona niestety jałowo i to nawet bardziej, niż w tych bieda-thrillerach TVN-u, które przecież zawsze było wyraźnie niższą półką, niż HBO. I znowu - odwieczny polski problem z dźwiękiem. Wyraźniej od tego co mówią aktorzy często słyszałem marudzenie mej do bólu konserwatywnej rodzinki, że nastolatkowie zamiast chodzić na msze to ćpają i doprowadzają się do ruiny. xD

Plus czy naprawdę w tych nadwiślańskich produkcjach młodzieżowych wszystko musi być na hamerykańską modłę? Prywatna szkoła, mundurki czyste jak po pralni chemicznej, angielski slang i oczywiście bohaterka żyjąca luksusowo z rodziną w najwyższym budynku Gdyni i z salonem o przestrzenności magazynu :P

Uczciwie daję bez oceny. Dalej tego ciągnąć nie zamierzam, co najwyżej po to by wypatrzeć paru kumpli, którzy statysowali w późniejszych odcinkach.

Odpowiedz
jestem po pierwszym odcinku i naprawdę dobrze się zapowiada szczególnie Jeff Daniels w swojej roli

serial przedstawia wydarzenia, które doprowadziły do ataku terrorystycznego 11 września 2001 roku i skupia się na rywalizacji między CIA a FBI, a także na tym, jak brak współpracy między nimi wpłynął na niemożność powstrzymania zamachów

Odpowiedz

Pierwszy odcinek obejrzałem i tak szczerze, to Seksmija się kojarzy tylko bez dominacji jednej płci :) obym się mylił, bo książek nie czytałem, a serial zapowiada się przyjemnie. Betonowe, szare, ponure i klaustrofobiczne wnętrza (poza ujęciami z góry, bo wtedy widać ogrom tego całego silosu) mają jakiś tam dystopijny klimat, więc... jako patrzydło się sprawdza. Czy będzie to coś więcej, czy jednak skończy jako Seksmisja z większym budżetem i bez cycków, zobaczymy.

Odpowiedz
"Billions" - 2016
Skusiła mnie tematyka i obsada ale ostatecznie okazało się to dość nużące. Liczyłem na coś w miarę poważnego, ale to taka pierdoła w sumie. Prokurator ściga bogatego miliardera, a miliarder chce dokopać prokuratorowi i w sumie tyle. Raz jeden podstawi drugiemu nogę i tamten się potknie, ale utrzyma równowagę i walnie tamtego z liścia, ale ten się zachwieje i mu odda...
Dałem radę dwa sezony i na początku trzeciego odpuściłem.

Plus jakieś bajkowe baśni z mchu i paproci w stylu - prezes wielkiego banku a la Goldman Sachs trafia za kratki bo coś tam coś tam.
Z mojej perspektywy szkoda czasu, ale może komuś się spodoba jak lubi niezłe aktorstwo i ciągłe twisty.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(04-05-2023, 11:22)Spoilerowo napisał(a): jestem po pierwszym odcinku i naprawdę dobrze się zapowiada szczególnie Jeff Daniels w swojej roli

serial przedstawia wydarzenia, które doprowadziły do ataku terrorystycznego 11 września 2001 roku i skupia się na rywalizacji między CIA a FBI, a także na tym, jak brak współpracy między nimi wpłynął na niemożność powstrzymania zamachów
Obejrzałem 2 razy i bardzo mi się spodobało.Dobry serial.

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Na HBO Max można oglądać serial Davida E. Kelleya "Love and Death", który przedstawia tą samą historię jaką można było obejrzeć w serialu "Candy" z Jessicą Biel. Jeszcze nie widziałem "Miłości i śmierci", ale piszę o serialu HBO Max, bo obejrzałem wywiad z Olsenką i Plemonsem. No i doznałem szoku, gdy zobaczyłem Jessego. Tak jego żona źle gotuje że przeszedł na dietę? To pytanie retoryczne;-)
A na serio, to pewnie z powodów zdrowotnych musiał trochę kilogramów zrzucić.

Odpowiedz
Jestem po 5 odcinkach (i ten 5 póki co był zdecydowanie najlepszy) "Mrs. Davis" i szczerze przyznam, że czegoś równie popierdolonego dawno nie widziałem :) Mamy tutaj tę z pozoru absurdalną historię zakonnicy (rewelacyjna jak zwykle Betty Gilpin), która przyjmuje zakład od rządzącej światem sztucznej inteligencji i podejmuje się odnalezienia i zniszczenia Świętego Graala - gdy tego dokona, AI ulegnie samozniszczeniu. Nad całością unosi się ten niezwykle przyjemny zapach absurdu znany choćby z produkcji Monty Pythonów czy wyczuwalny też w mocno niedocenionym, a w mojej opinii rewelacyjnym "Autostopem przez galaktykę" - ba, nawet jeden z głównych bohaterów stylówą przypomina Sama Rockwella z tamtego filmu. Z każdym kolejnym odcinkiem ta głupkowata z pozoru historia zaczyna się jednak łączyć w całkiem sensowną całość i aż ciekawy jestem, jak to się wszystko zakończy. Jeśli ktoś lubi tego typu wesołe klimaty i mocno absurdalne poczucie humoru, myślę że śmiało może rzucić okiem.

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Zapuściłem sobie serial From, bo słyszałem, że to jakiś super horror. Trzy odcinki za mną. Wrażenia:

- wali od tego najgorszym Kingiem na kilometr
- potwory są całe z CGI
- wkurwiający dzieciak i wkurwiająca nastoletnia siostra
- coś czuję, że tu wkrótce będą działy się jakieś paranormalne wiksy w stylu najgorszych Lostów (skoki czasowe, sny, wizje etc.)

To ma być straszny horror? Ok, przyznam, że sam pomysł jest super, ale wykonanie jak na razie irytujące.

Odpowiedz
Cytat:To ma być straszny horror?
Absolutnie nie, to, śmiem twierdzić, współczesny pseudoodpowiednik Lost, tylko zamiast wyspy jest miasteczko, a tzw. mystery box jest chyba jeszcze większy niż w tamtym serialu :)

Odpowiedz
Im dalej tym znacznie gorzej, a jestem na bieżąco :) w ogóle bohaterowie są strasznie irytujacy :)

Ogólnie to czasami niby to kluczowe postacie z początku, później mogą nie pojawić się przez cały odcinek.

Odpowiedz
Cytat:Im dalej tym znacznie gorzej, a jestem na bieżąco

Ok, dzięki za info. Kończę z tym.

Odpowiedz
Spróbowałem wczoraj oglądać ten Fubar z Arnoldem na Netflixie, pierwszy odcinek był nawet spoko, chwilami zabawny, oglądało się nieźle - ot, takie True Lies 30 lat później... ale już na drugim straciłem jakiekolwiek zaangażowanie, cały czas przysypiałem i na tę chwilę nie mam najmniejszej ochoty na kontynuowanie znajomości z tym serialem. Nie ukrywam, że ekipa pomocników głównego bohatera, w której znaleźli się obleśna gruba lesba i irytujący murzyn też jakoś nie pomaga.

Odpowiedz
Jestem po czterech odcinkach i jak dla mnie bardzo spoko. Relacja ojca z córką przezabawna, jest między nimi świetna chemia. Na scenie z lalkami popłakałem się ze śmiechu. Wstawki "autobiograficzne" Arnolda - jak rozwalił swoje małżeństwo, itd - też całkiem ok :) Z pomocników trochę później zaczyna się całkiem ciekawie z tym "przystojniakiem".

Odpowiedz
Mnie się całkiem przyjemnie oglądało, ci pomagierzy wyrabiają się z czasem, w sumie jak i cały serial - humor momentami spoko, fajne te wszystkie jaja z czarnego gika, czasem totalnie przestrzelony, no ale takie to już uroki tego typu seriali.

Wszystkie te wiksy obyczajowo-dramatyczne też o dziwo dają radę, to pseudo rozliczenie Arnolda ze swoją przeszłością fajne, można wyłapać dużo bezpośrednich nawiązań do jego kariery i życia. Jedyne co totalnie tutaj nie domaga, to cała akcyjka - wszystkie sceny akcji zrealizowane są totalnie bez pomysłu, brakło też ewidentnie budżetu a i nie pomaga wiek Arniego. Inna sprawa, że nawet strzelaniny są beznadziejne, ogólnie wszystko co związane z jakąkolwiek akcyjka słabuje.

No ale szczerze mówiąc przyjemnie się to oglądało, choć głównie ze względu na Arniego i jego relacje z Barbaro, oboje dają radę w swoich rolach i mają fajną chemię, później nawet jako tako wyrabia się cała ta CIA eka i jest kilka ciekawych motywów. Nie jest to nic wybitnego ale ma swoje momenty i w sumie z przyjemnością obejrzę drugi sezon jak nakręcą a dla pierwszego 6/10 z plusem bo spodziewałem się nieoglądalnego kasztana a jak się wybaczy różne skuchy to idzie przy tym całkiem miło spędzić czas.

Btw - ta zajawka serialu wzorowana na reklamach zabawek z lat 90-tych świetna:

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
McMafia

Pierwszy odcinek właśnie obejrzałem. Serial o rosyjsko-żydowskiej mafii. Nie wiem, co z tego wyjdzie, ale na razie jest super. No i dowiedziałem się, jakie jest motto Mosadu.

Podstępem doprowadzamy do wojny

Ech, ci Żydzi :)

Odpowiedz
4 odcinki "McMafii" za mną. Serial wymiata. Najbliżej mu tematycznie do "ZeroZeroZero" - mafie, kartele, służby brudni politycy, skorumpowani gliniarze, te klimaty. Uwielbiam. Produkcja na maksa poważna, angażująca, powolna, przerzucająca widza z Pakistanu do Londynu, potem do Bombaju, a z Bombaju do Moskwy, a z Moskwy do Tel Awiwu, a z Tel Awiwu na tereny kontrolowane przez ISIS. Cudo.

Odpowiedz
"McMafia" domknięta. Wyśmienity serial. Trudno znaleźć w nim słabe punkty. Nie jest to co prawda "ZeroZeroZero" - nie ten poziom artyzmu i formy - ale treściowo ta sama liga. Jeżeli "ZeroZeroZero" jest jak Mozart, to "McMafia" jest Antonio Salierim.

Odpowiedz
Zaopatrzyłem się w pierwszy sezon, będzie oglądane.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon