Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron
(13-06-2023, 09:11)simek napisał(a):
(13-06-2023, 05:37)deymos napisał(a): Struktura jest nierówna, początek otwiera dużo wątków, potem całość się gdzieś rozmywa, aż do finału, który jest przeciągnięty i nie ma w sobie nawet połowy ciężaru finału z jedynki, autentycznie przysypiałem na nim.
W sumie to już nie pamiętam jakie tam dokładnie wątki otwierano na początku, ale ja po pierwszych kilkunastu minutach w kinie zastanawiałem się gdzie tutaj do cholery rysuje się potencjał na >3h opowiadania? Potem minuty leciały i leciały i leciały, niewiele się działo, a ja nadal nie wiedziałem co sprawiło, że ten film musiał być taki długi.

Bo widoczki i macanki z wielorybkiem. I guess.
The key of joy is disobedience.

Odpowiedz
(13-06-2023, 09:11)simek napisał(a): Potem minuty leciały i leciały i leciały, niewiele się działo, a ja nadal nie wiedziałem co sprawiło, że ten film musiał być taki długi.

Nie żebym chciał bronić "Avatarów", bo już jedynka mnie nudziła, a dwójki nie widziałem, ale długość filmu nie musi być uzależniona od tego, ile się w nim "dzieje". Na dobrą sprawę "Blade Runner 2049" też nie musiał mieć prawie trzech godzin, bo tę fabułę spokojnie dałoby się upchnąć w godzinę - a jakoś się wszystkim podoba.

Odpowiedz
To prawda. Tylko w kinie jest tak, że właściwie nie ma żadnych żelaznych zasad: trzygodzinny snuj będzie arcydziełem, a inny, teoretycznie podobny będzie nudnym kupsztalem.

Odpowiedz
Blade Runner 2049 przynajmniej miał jakąś fabułę do upychania. Ba, nawet miał tajemnicę do rozwiązania. Fabuła Istoty Wódy wygląda następująco:
1. wieloryby
2.?
3. zysk

Odpowiedz
A w grudniu gierka wychodzi.

U mnie zerowe szanse na powtórkę dwójki, za to gierkę może i kiedyś sprawdzę, choć wygląda to na kolejny reskin "Far Crya".
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Niebieski Far Cry? Dziękuję, postoję Uśmiech

Odpowiedz
Już nie przesadzajcie, fabuła A2 jest prosta, chodzi o rodzinę i akceptację, ojciec akceptujący syna, dzieciaki szukający akceptacji w nowym miejscu, itd. itd. W zasadzie w A2 nie ma fabuły, chodzi o losy tej konkretnej rodziny i tyle.

Odpowiedz
i to wszystko wymagało tylu lat produkcji (nawet z przerwami, przekładaniem i jak kręcono kilka części naraz) czy trzeba było rybki i wielorybki idealnie stworzyć aby widz nie zwracał uwagi na prostotę fabuły lub jej brak?

mnie dwójka nie zachwyciła bo wizualnie już jedynka zrobiła efekt WOW, tutaj tego nie miałem, no fajna woda, fajne zwierzaki morskie i to tyle

Odpowiedz
Dziwne, jak śledziłem wątek w momencie premiery, to było tutaj zdecydowanie sporo pozytywnych opinii, teraz wypowiadają się głównie "przeciwnicy", nawet jeśli umiarkowani. Przeszedł entuzjazm po premierze?

Pamiętam takie zjawisko po pierwszym sezonie Witchflixa - gros napalonych fanów pisało "całkiem dobrze się bawiłem" bla bla bla, a po czasie jednak nawet ten udawany entuzjazm opadał.
The key of joy is disobedience.

Odpowiedz
Nie wiem, ja tam gnoiłem ten film od day one.

Odpowiedz
Ja może nie goniłem ale fenomenu nie kumam od 2009

Odpowiedz
Cytat:

The studio announced a slew of changes on Tuesday, led by the news that it is setting two Star Wars movies for 2026 and pushing back
Avatar 3 by a year, from December 2024 to December 2025. Additionally,
Avatar 4 will now hit theaters in December 2029, followed by Avatar 5 in December 2031 — meaning 4
and 5 will now open three years later than previously announced.

Swoją drogą "pushing back" odczytywałbym jako wcześniej a nie pozniej. Dziwny ten angielski.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Koszmarnie długa przerwa między 3 a 4... Czyli może Cameron jednak wrzuci gdzieś tam ten malutki film o Hiroshimie.

A przesunięcia 3 jakoś tak się spodziewałem po cichu. To byłoby zbyt piękne, gdyby miał wyjść już pod koniec przyszłego roku :/

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Wątpię, że bujający w obłokach Cameron dożyje choćby 5-tki.

Odpowiedz
Nie chce mi się szukać tego posta, ale tuż po premierze dwójki pisałem, że na bank nie będzie trójki raptem dwa lata później. Przy czym nawet ja nie doceniłem Camerona, że przesunie piątkę aż na kolejną dekadę :p
Tak przy okazji, to jeśli zwiastuny nie wyrwą z kapci, na co jest skrajnie mała szansa, to prognozuję spory zjazd w zarobkach trójki w stosunku do dwójki. Na przykład ja już się nie dam nabrać :p Jedyna szansa, że jakieś hindusy i inni Azjaci się tak namnożą i wzbogacą, że wykręcą u siebie duże liczby, ale wątpię.

Odpowiedz
Jeżeli 3 nie zaliczy większego flopa, a Cameron zejdzie przed finałem serii, to ktoś dokończy to za niego. Może nawet i z jego błogosławieństwem. To dla Disneya zbyt ważny projekt, przynajmniej na razie, żeby go tak odstawić na półkę, przy ewentualnej śmierci twórcy.

Mnie wyniki trójeczki naprawdę trudno przewidzieć. Z jednej strony jest grupa rozczarowanych sequelem, ale z drugiej mam wrażenie, że po tych 13 latach od oryginału, zainteresowanie serią jednak trochę odżyło.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Sytuacja się powtarza. Film zarobił. Ba, nawet grę mają wydać.
I nikt już o nim nie pamieta. To Jeszcze szybciej poszło niz przy cz.1.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
a co tu jest do opowiedzenia, ludzie kolonizujący Pandorę i walka z Avatarami i to tyle, teraz gdzie się przeniosą na pustynie Pandory? gdzie byli wodni jak leśnym drzewo wysadzano? uważali, że ich nie spotka ten sam los

Odpowiedz
Trzecia część ma być o złych navi żyjących przy wulkanach Pandroy, tzw. "ash people".

Odpowiedz
W sensie: Dżejki Suli tym razem będzie walczył z "kotami wulkanu"? Ale pojednają się, żeby pokonać "złego białego najeźdzcę"?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon