W pierwszej chwili myślałem, że to ChatGPT + Midjourney:
21-02-2023, 21:58
|
The Simpsons
|
|
Właśnie kończę moją półroczną przygodę z Disney+, a co za tym idzie, z Simpsonami. Kilkanaście lat temu obejrzałem sporo odcinków z kilku pierwszych sezonów, chyba na Fox Comedy i jeszcze gdzieś, tym razem zaliczyłem pierwszych 16 sezonów, czyli coś koło 340 odcinków (po 2 dziennie).
No i potwierdziło się wrażenie sprzed lat, serial jest zarąbisty, prześmieszny, niegrzeczny, wciągający, sprawiający, że zżyłem się z tą rodziną i Springfield jeszcze bardziej. Kurde, tu praktycznie ani na chwilę nie schodzi uśmiech z ust, a jaka to jest pyszna zabawa w wyłapywanie parodii i nawiązań do... praktycznie do wszystkiego (oczywiście nie wszystko rozumiałem). Bywały przecież odcinki parodiujące jeden cały film, jak np. „Przylądek strachu”. Lubiłem zwłaszcza odgadywać głosy specjalnych gości, rozpoznałem w ten sposób, czy też raczej domyśliłem się Kathleen Turner, R. Lee Ermeya, Rodneya Dangerfielda, Lisę Kudrow, Charlesa Napiera i Liama Neesona. :) Co do głosów, to Dan Castellaneta jest bezdyskusyjnym geniuszem i liderem, ale ani trochę mu nie ustępuje mu Harry Shearer. Homer to już kult, ikona, guru i co tam jeszcze, a przecież Castellaneta ma na liście także dziadka Simpsona, klowna Krusty’ego (jego rechot jest obłędny), pijaczka Barneya i szkocki akcent rudego Williego. Z kolei Shearer to z jednej strony basowe głosy Skinnera, Smithersa i pastora Lovejoya, a z drugiej cienkie Burnsa i Flandersa – facet jest geniuszem. Hank Azaria też świetny jako Moe, akcentowy Apu czy komiksiarz. Nie wiem natomiast, co przyświecało twórcom, że dali Marge tak drażniący, nienaturalnie charczący głos – niemniej Julie Kavner w tej roli (oraz Patty i Selmy) radzi sobie świetnie. No i wisienka na torcie, wybitna Nancy Cartwright jako łobuzerski głos Barta – to już jest kult przez duże K. Aha, moi cisi faworyci to mroczny Joe Mantegna na drugim planie jako Fat Tony, Kelsey Grammer jako Pomocnik Bob i komiksiarz (Azaria). No właśnie, Tony, Bob i komiksiarz znajdują się na mojej liście ulubionych postaci, do których zaliczam Barta, Moe, Burnsa + Smithersa, Barneya, Skinnera oraz Selmę i Patty, zwłaszcza w konfiguracji vs. Homer. Nie lubię z kolei tego zasuszonego grzyba Hansa Molemana (chociaż jego epizody są dość solidnie umotywowane), Trzmiela i młodzika z trądzikiem i irytującym głosem, który często jest szeregowym pracownikiem różnych sklepów. Na szczęście mało mają czasu antenowego. Lubię też wszystkie te transformacje postaci, tzn. ich wersje z przeszłości lub przyszłości, he he. To oznaka geniuszu, że w tak prostej kresce można tak fantastycznie i śmiesznie oddać takie zmiany. Poziom odcinków jest świetny, choć wydaje mi się, że po pierwszych ośmiu sezonach fabuły zaczęły się robić nieco przegadane, już nie tak ostre w dowcipie, a niektóre odcinki zostały jakoś tak niezbyt jasno i czasem dziwnie spuentowane. Niemniej nie były to jakieś wielkie spadki formy, a np. ostatnie dwa sezony, które zaliczyłem, czyli 15 i 16, są nadal super i nie mam większych zastrzeżeń. Swoją drogą, na Disneyu nie ma odcinka 1 z sezonu 3, tego z Michaelem Jacksonem. Ciekawe dlaczego. Może też innych, ale nie sprawdzałem. Dobra, już nie pieprzę. Będę tęsknił za Springfield. :) A na koniec moja ulubiona scena, zaplułem przy niej ekran: I przepysznie sparodiowane intro The Sopranos: 25-06-2023, 10:35
Hehe. Nie ma odcinka z Jacksonem?
Opcje są tylko 2. Albo cenzura albo prawa autorkskie.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 25-06-2023, 11:07
Cenzura. Jak wyszło Leaving Neverland to idiota i tchórz Groening uznał, że odcinek z Jacksonem będzie jak Song of the South niedostępny, bo "problematyczny" (a wcześniej jak była inba z Apu, to dziarsko mówił, że teraz każdy się czuje "offended").
25-06-2023, 11:23
Poogladalbym ale tego jest już chyba z 30 sezonów.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 25-06-2023, 12:00
W ogóle kiedykolwiek Fox w końcu odłączy aparaturę? Od lat się słyszy, że Simpsonowie i Family Guy już dawno powinny zostać zdjęte z anteny, a teraz czytam, że ci pierwsi dostali sezony na dwa kolejne lata.
Shamar, najlepiej obejrzeć pierwsze 9 sezonów, a potem można już darować. 25-06-2023, 12:18
No Fox skasował Sethowi Clevland Show, a niedawno przeniósł American Dad na TBS, Simpsonowie to dla nich okręt flagowy i będą to ciągnąć ile mogą.
25-06-2023, 13:16 (25-06-2023, 12:18)OGPUEE napisał(a): Shamar, najlepiej obejrzeć pierwsze 9 sezonów, a potem można już darować. Pierwsze 8 chyba widziałem jeszcze te 20 lat temu. A pozniej jakies pojedycze halloweenowe. Te mi się wydaje, że zawsze byly odjechane.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 25-06-2023, 16:13 (25-06-2023, 11:23)OGPUEE napisał(a): Cenzura. Jak wyszło Leaving Neverland to idiota i tchórz Groening uznał, że odcinek z Jacksonem będzie jak Song of the South niedostępny, bo "problematyczny" (a wcześniej jak była inba z Apu, to dziarsko mówił, że teraz każdy się czuje "offended"). Swoją drogą, w tym dokumencie były błędy merytoryczne. Koleś prezentowany jako ofiara, mijał się z prawdą w kwestii oddania mu jakiejś kurtki. Śmierdziało mi to wszystko. Ja mam supermoc w postaci oddzielenia artysty od dzieła. Czasem mam z tego powodu wyrzuty sumienia, że coś ze mną nie tak, że nie mam problemu by docenić talent Spaceya. Ale dla mnie to po prostu wykonana robota, rzecz której używam. Nie wyrzuciłbym dobrego telewizora, wiedząc że poprzedni właściciel był gwałcicielem.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem
25-06-2023, 16:25 (25-06-2023, 12:18)OGPUEE napisał(a): Shamar, najlepiej obejrzeć pierwsze 9 sezonów, a potem można już darować.No bez przesady. Sezon 10 czy 12 nie są może tak zajebiste jak poprzednie, ale żeby sobie darować to gruba przesada. Dla mnie tak do 12-13 było zajebiście/bardzo dobrze. Potem coraz gorzej. A już te sezony 20+ to padaka. Nie oglądałem całych, ale pojedyncze odcinki które widziałem to były albo głupie, albo nudne, albo po prostu złe.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
25-06-2023, 16:41
Będzie 2. kinowy film z Simpsonami:
https://screenrant.com/the-simpsons-movie-2-release-date-change-2027-homer-announcement/ 05-12-2025, 21:52 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |