29-08-2023, 12:01
|
Krótko o polskich filmach
|
|
Panowie. Oba seriale mają status kultowych i każdy człowiek mający rozum i godność człowieka wystawi im zasłużone maksymalne noty :)
Zresztą proszę, same dychy: - Alternatywy 4 - Czterdziestolatek - Podróż za jeden uśmiech - Dom - Kariera Nikodema Dyzmy - Noce i dnie - Stawka większa niż życie - Wojna domowa - Zmiennicy - Czarne chmury - Kapitan Sowa na tropie - Glina Sam PRL poza "Gliną". Komuno wróć!!!
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
29-08-2023, 12:01
U mnie na półce z polskich seriali tylko Alternatywy, Przygody pana Michała, Janosik i pancerni - do tego wracam regularnie. A no tak, są jeszcze Chłopi, ale regularnie nie wracam.
No i Siedem życzeń się nieźle obroniło przy powtórce (oprócz jednego odcinka). Przyłbice i kaptury w sumie też. Powrót do Zmienników po latach wypadł marnie, Klossa nigdy za bardzo nie lubiłem, Dyzmę widziałem kiedyś raz (był ok, ale nie chciało mi się wracać), Czarne chmury coś tam kiedyś na wyrywki, reszty wyżej wymienionych nie oglądałem. 29-08-2023, 12:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2023, 12:16 przez Gieferg.)
Coś się zjebało. Piszę edytuję a tu nic :(
@Crov Jakoś Ekstradycja mnie nigdy nie kupiła. Jeśli zaś chodzi o "Karierę" to słaby trolling, a jeśli NAPRAWDĘ nie oglądałeś to ja nawet nie wiem jak to skomentować... @marsgrey21 No ta lista to takie kultowce z maksymalną oceną. Do tego rzecz jasna dojdzie masa seriali "tylko" bardzo dobrych 8-9/10 jak własnie "Polskie drogi", "Janosik" czy "Siedem Życzeń".
29-08-2023, 12:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2023, 12:16 przez Dr Strangelove.)
@Strangelove: koniecznie dodać Janosika oraz Lalkę. Pancerni są jakoś tacy nierówni.
29-08-2023, 12:14
Do "Pancernych" się nigdy nie przekonałem. Lubię, znam prawie na pamięć, widziałem wiele razy, ale to jednak nie to.
A reszta tak jak wyżej. W sumie to nie wiem czy bym jednak faktycznie "Lalki" nie dorzucił do listy maksów. A "Janosik" tylko 9/10 ;)
29-08-2023, 12:19 (29-08-2023, 12:01)Gieferg napisał(a): Co do roku produkcji odcinków - https://pl.wikipedia.org/wiki/CzterdziestolatekMyślisz, że nie wchodziłem na Wikipedię? :P Tam jako źródło tego rzekomego roku produkcji jest podany Filmweb, gdzie (obecnie) nie ma takich danych, jest tylko data premiery. Ale rzeczywiście te lata brzmią sensownie. 29-08-2023, 12:20
Jakbym miał przez resztę życia wracać tylko do jednego polskiego serialu, to nawet pół sekundy bym się nie zastanawiał, i oczywiście byłby to Janosik.
Swoją drogą - przy ostatnich powtórkach jakoś często widuję tam miejsca w których byłem. 29-08-2023, 12:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2023, 12:23 przez Gieferg.)
Wielu ludzi krytykuje Janosika, że "infantylny, dziecinny itp". Nigdy nie zrozumiałem jak można nie skumać ze właśnie tak miało to być nakręcone: jako przygody zawiadackieh grupy romantycznych rzezimieszków o złotym sercu. Ale faktycznie, sceny jak się leją z hajdukami to boki zrywać - nawet w czołówce jest moment kiedy Perepeczko się odwraca a pół sekundy później na plecy mu skacze jakiś chłop - to co, on go nie widział?! :D
Albo ten słynny kamuflarz z wąsem :D Ale Janosik jest zajebisty, a ostatni odcinek rewelka. 29-08-2023, 12:39 (29-08-2023, 06:58)Gieferg napisał(a):Cytat:000 ocen i średnia pewnie z 7,9 (no bo jednak czasem coś tam wstawi poniżej 8) To dobrze, że są jeszcze jacyś pozytywni wariaci wynoszący przyjemność z kina. Przeglądałem co tam pisaliście, i ktoś wspomniał o filmie "Pokolenie Ikea". Ja go nie oglądałem i w ogóle nie o tym. Ale Kuba Koisz kiedyś tak określił film "Kamper", przy okazji oceniając go dość nisko. Koisz to ogólnie zajebisty ziomek, ma fajne pióro, ale moim zdaniem nie skumał w ogóle o co chodziło w tym filmie. Najpewniej dlatego że naturalna predyspozycja do nabywania masy mięśniowej i gadka Hanka Moody'ego podsuwa mu 19 letnie juleczki, i nie był w skórze faceta w krótkich spodenkach. Tzn - nie ma tam jakiejś oszałamiającej puenty, ale bardzo dobrze pokazuje niezdecydowanie par w okolicach 30stki, i ogólnie ludzi - w odniesieniu do związku, do relacji przyjacielskich. Wszystko to musiało być życiówką scenarzysty lub reżysera, bo czułem się podobnie jak przy Powrocie do Garden State, widząc na ekranie cząstkę swojej pogubionej, neurotycznej osoby. Choćby reakcja protagonisty na zdradę, przez bagatelizację, próbę przykrycia żartem, aż do wybuchu i złożenia wizyty gościowi. No co ja poradzę, że mnie takie rzeczy uderzają w serduszko, a tutaj były pokazane idealnie naturalnie. A przynajmniej naturalnie, dla typu tego protagonisty - kudłatego neurotyka. A może Koisz jednak miał rację, tylko ja fetyszyzuje podobne sobie freaki emocjonalne na ekranie. Jest taka możliwość. Dlatego ja oficjalnie nie polecam seansu. Ale za to polecam utwór Pezeta który nagrał specjalnie po film, przez który zresztą o istnieniu filmu w ogóle się dowiedziałem.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem
29-08-2023, 13:09
Dwa lata temu przez pół roku pracowicie robiłem sobie powtórki wszystkich seriali oglądanych głównie w dzieciństwie.
8/10 07 zgłoś się (1976-87) [21 odcinków] Alternatywy 4 (1983) [9] Czterej pancerni i pies (1966-70) [21] Kariera Nikodema Dyzmy (1980) [7] Polskie drogi (1976-77) [11] Siedem życzeń (1984) [7] 7/10 40-latek (1974-77) [21] Janosik (1973) [13] Lalka (1977) [9] Stawka większa niż życie (1967-68) [18] Zmiennicy (1986) [15] 6/10 Chłopi (1972) [13] Dom (1980-87) [12 odcinków – pierwsza seria] Jan Serce (1981) [10] Kapitan Sowa na tropie (1965) [8] Karino (1974) [13] Lato leśnych ludzi (1984) [5] Podróż za jeden uśmiech (1971) [7] Przygody psa Cywila (1968-70) [7] Szaleństwa panny Ewy (1983) [3] 5/10 Czarne chmury (1973) [10] Stawiam na Tolka Banana (1973) [7] Szaleństwo Majki Skowron (1976) [9] 4/10 Pierścień i róża (1986) [5] Przyłbice i kaptury (1985) [9] 29-08-2023, 15:09 Cytat:Jakoś Ekstradycja mnie nigdy nie kupiła.No jeśli Ekstradycja cię nie kupiła to należy powtórzyć bo nie wiem jak to skomentować inaczej. Ja obejrzę Dyzmę w końcu, a ty Ekstradycje i będzie sztama. Inaczej nasze wnuki będą się napierdalać. 29-08-2023, 15:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2023, 15:28 przez Corn.) (29-08-2023, 15:28)Corn napisał(a):Ale ja oglądałem Ekstradycję. Pierwszy raz spoko, ale powtórki to już mnie trochę nudziły. Takie naciągane 7/10.Cytat:Jakoś Ekstradycja mnie nigdy nie kupiła.No jeśli Ekstradycja cię nie kupiła to należy powtórzyć bo nie wiem jak to skomentować inaczej. Także porównywanie tej sytuacji z tym, że nie oglądałeś "Dyzmy" to jakieś kosmicznie nieporozumienie!!! Będą się napierdalać.
29-08-2023, 15:36 (29-08-2023, 15:32)PropJoe napisał(a): No weźcie to wydzielcie do osobnego tematu.Ale w sumie jakiego? Krótko o polskich serialach? :P I tak ruch w tym temacie jest mizerny, więc wg mnie może sobie zostać jako zbiornik opinii o polskich filmach i serialach, dla których nie warto zakładać oddzielnego tematu. 29-08-2023, 15:48
Jakbym miał wybrać swoje ulubione polskie seriale to tak...
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 29-08-2023, 16:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2023, 16:23 przez marsgrey21.)
Dreszcze (1981)
Coming of Age w realiach schyłku stalinizmu. Film pokazuje jak bardzo młody, kształtujący światopogląd umysł jest podatny na narzucane mu idee i zaczyna je ślepo wyznawać. Oglądając zacząłem aż dziękować sobie w myślach, że urodziłem się prawdopodobnie w najdogodniejszym okresie polskiej historii i nie musiałem doświadczać siły tamtej ruskiej propagandy. Wbrew pozorom film jednak w pewnym aspekcie uniwersalny, bo przecież ilu z nas w nastoletnim okresie życia wpadło w polityczną bańkę narzuconą nam przez starszych i to niekoniecznie komunistyczną. Świetne rólki młodego Marka Kondrata jako despotycznego wychowawcy oraz żony Marczewskiego jako druhny, będącej typowo zaprogramowanym produktem tamtych przemian społecznych i obiektem westchnień chłopaka, choć trochę ciężko mi uwierzyć by ktoś w jego wieku zakochał się w tak dojrzale wyglądającej mundurowej. 8/10 11-09-2023, 08:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2023, 08:05 przez Kryst_007.)
Ponownie bawię się w najlepsze w Gdynii i sobie odhaczam parę filmów między polowaniem na autografy Gajosa.
Chłopi Jak można się było spodziewać realizacja kopie czaszkę. Fajnie, że małżeństwo Welchmanów nie zostanie zapamiętane jako jednostrzałowcy i nadal chce poświęcać lata z życia na te skomplikowane projekty. Forma mniej wymyślna niż w Vincencie, ale potraktuję to jako zaletę, bo tam to niekiedy potrafiła ona odciągać uwagę od historii, a tutaj gdy za inspirację nie służy Van Gogh, tylko malarstwo realistyczne, to tak bardzo ten problem nie jest odczuwalny. Świetna rola Baki w roli Boryny. Jak dla mnie castingowy strzał w dziesiątkę i lepiej nie można było wybrać. Niestety są też miscasty. Wieniawa, Musiał czy Kożuchowska ewidentnie w obsadzie tylko dlatego, bo znani. Szczególnie ta ostatnia w roli chorej z nienawiści organiściny budzi skojarzenia z kultową sceną ze Skajpajem. Choć gadałem na ten temat z Muszyńskim i stwierdził, że zagraniczny widz, dla którego też poniekąd jest skierowany ten film nie zwróci na to uwagi, więc może problem faktycznie leży w mej polskiej perspektywie. 8/10 Horror Story Po tytule oczekiwałem jakiegoś pastiszu amerykańskich horrorów i nawet pierwsze sceny mogą to teasować. Fanów takich eksperymentów muszę rozczarować, bo wbrew pozorom to żadne kino grozy i bliżej temu filmom Koterskiego. Niemniej dla mnie to mega pozytywne zaskoczenie, bo z wieki nie widziałem w polskim kinie tak jednocześnie zabawnej i (co najciekawsze) inteligentnej komedii. Żenujących żartów nie stwierdziłem. Humor opiera się tu przede wszystkim na absurdzie. Jego sercem jest moje najnowsze aktorskie odkrycie - Konrad Eleryk w roli poczciwego i rubasznego współlokatora. Za każdym razem jak tylko jego postać wpada buciorami w niespokojne życie głównego bohatera to jest zabawa na 102. Tak samo pochwalę Jakuba Zająca w głównej roli - Bogu ducha winnego przegrywa mierzącego wysoko, ale przez ciągłe przeciwności losu tracąego powoli cierpliwość. Aż chce się biedaka przytulić. Najważniejsze - pod warstwą humoru film ma wiele wartościowych rzeczy do przekazania ambitnym młodym ludziom. Sam jestem na trzecim roku studiów, obawiam się przyszłości, a po tym seansie jeszcze bardziej, jednak w tym pełnym sprzeczności obrazie jest coś podtrzymującego na duchu. Po pierwszych pokazach widzę raczej opinie krytyków bez większych zachwytów, ale publiczność ze mną bawiła się wybornie, a niektórzy nagrodzili nawet brawami. Nie zdziwi mnie zatem nagroda publiczności. Naprawdę świetny film, któremu życzę jak najlepiej przy szerszej dystrybucji. 8/10 20-09-2023, 07:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2023, 07:40 przez Kryst_007.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Dystrybucja polskich filmów na świecie | Pai-Chi-Wo | 9 | 2,907 |
04-10-2018, 19:45 Ostatni post: Pai-Chi-Wo |
|
| Efekty dźwiękowe w polskich filmach... | pawian | 25 | 9,201 |
08-08-2007, 08:31 Ostatni post: Massimo |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |