Krótko o polskich filmach
(22-09-2023, 19:22)OGPUEE napisał(a):
(22-09-2023, 06:44)Kryst_007 napisał(a): Jak to możliwe, że przy budżecie wynoszącym ok. 1 milion zawstydzili lwią część droższych polskich produkcji?
Pewnie fakt, że robił to jakiś młodziak, a nie żaden "uznany reżyser" i zdaje się, że wymarło pokolenie leśnych dziadków w polskich szkołach krzywiących się na każdy inny gatunek nie będący psychodramą. I też nie bez powodu rozwój technologii i tańsze koszty pomogły.

Polecam ci obejrzeć W lesie dziś nie zaśnie nikt powstały sprzed pandemii, bo tam poziom techniczny i charakteryzacja potworów też jest na światowym poziomie i nie ma się czego się wstydzić. Podobnie Apokawixę z realistycznymi zombiakami.
Piotr Biedroń jakiś specjalnie młody to nie jest:

[Obrazek: 102365447ea75fb043625bca4dadd198.jpg]

Chyba, że chodzi Ci o jego dorobek. W tym sensie faktycznie jest "młodziakiem" w temacie pełnych metraży, bo ten pokazywany na festiwalu film jest jego debiutem, jak chodzi o taki format. Dotąd znany był z krótkich filmów.

Gość jest bardzo zaangażowany w tematy ekologiczne i w jego twórczości bardzo to czuć. Ciekawostka - jest spokrewniony z mega pisowskim redaktorem Wojciechem Biedroniem, ale nie znam szczegółów.
.

Odpowiedz
Gość ewidentnie w średnim wieku, ale świeżak w branży, więc poniekąd się zgadza :)

Odpowiedz
i jak ten nowy Znachor, ktoś już oglądał?

Odpowiedz
Selekcja - mój pierwszy Teatr Telewizji z serii Teatr Sensacji Kobra. Czyli jak zrobić klimat bardzo minimalistycznymi środkami jak minimalistyczna muzyka Korzyńskiego obecną przy monologach głównego bohatera. No i kreacje aktorskie - przez 13. Posterunek lud zapomniał jakim świetnym aktorem był Marek Walczewski. No i Henryk Talar z magnetyzującym głosem - w dubbingu mógł grać więcej złoczyńców. Odnośnie dubbingu to fajnie był wyłapywać tych aktorów znanych obecnie z tej profesji np. Marek Obertyn, który też udowadnia swój kunszt aktorski. Co do fabuły jest ciekawa i ma nieoczekiwany przebieg.

10/10

Odpowiedz
Obejrzałem netflixowego Znachora.

Na razie muszę ogarnąć wątki ale jest źle. Jest tak źle, aż zapiera dech.

Ktoś kto wywrócił wątek narzędzi i oskarżenie na rzecz tego, co serwują aktualnie scenarzyści, powinien być ŁAMANY NA KOLE DO KOŃCA życia i o jeden dzień dłużej.

Ktokolwiek zadecydował, aby wywrócić wątek Marysi i wyjawienie Wilczura powinien mieć ucięte członki i je rozwiezione po wszystkich uczelniach scenopisarstwa z ostrzeżeniem, że TAK SIĘ KIERWA NIE ROBI.

Są dobre momenty, naprawdę są, aktorsko aż nawet wspaniale bo Lichota dostarcza wspaniałą kreację, a Zośka przebija Bożenkę (cud kobieta, cud rola, cud aktorstwo!!!) tylko scenariuszowo jest dosłownie dno dno dno dno dno dno i jeszcze jedno dno.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Ja tu tylko wspomnę, że na Canal+ Online dodawane są na bieżąco polskie klasyki, jest w czym wybierać.

Odpowiedz
Debryk, to opisz w spoilerze co tam się fabularnie odwala.
Tak coś czułem po kilku opiniach z Gdyni czy jakichś wcześniejszych dostępów, że pomimo zarzekania się, że jest bardzo fajnie, to jednak będzie słabo :P

Odpowiedz
Ten film nie był akurat puszczany w Gdyni

Odpowiedz
Znachor

“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
dobry pomysł, bo myślę że dyskusja będzie żywa

I dalej jadę ze Znachorem:

Odpowiedz
(29-09-2023, 16:49)Spoilerowo napisał(a): to ja dorzucę o nowej wersji Znachora

W oryginale to w sądzie, podczas DRUGIEJ rozprawy, autorytet lekarski chwali zabiegi Kosiby. Tych zabiegów łącznie było dwa, ale oba ważne. Tutaj tego nie ma

no i jeśli chodzi o master WTF

Odpowiedz
[Obrazek: twoj-stary-kiedy-po-raz-15456-dowie-sie-...placze.jpg]

Całkiem spoko ten nowy "Znachor". Do filmu z Bińczyckim nie ma oczywiście startu, ale to było wiadomo od samego początku. Takie solidne 7/10, może nawet kiedyś wrócę choć to żaden wybitny film.
Przejrzałem pobieżnie te zarzuty co się tu pojawiły i to czepialstwo dla samego czepialstwa. Całe szczęście, że nie robili kalki 1:1 w stosunku do poprzedniego filmu.
Całość jest płynna, sensowna, aktorsko w porządku, scenografia też daje radę. Bałem się po trailerze że ten młody panicz będzie okropny, bo w trailerze prezentował się fatalnie, ale na szczęście nie raził.
W sumie to nie pamiętam kiedy ostatnio podobał mi się nowy polski film.

Oczywistym skandalem jest brak legendarnej kwestii, ale bez Fronczewskiego to by nie było to samo, więc może i lepiej?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Będę polemizować.

Do wypadku film dla mnie to mocne 8/10 i bez kozery powiem, że godny następcą. Częściowo lepszy przez postać Zośki. Mniej tutaj Kosiby jako Znachora, ale jest ta "klinika.
Natomiast rozwiązanie z narzędziami to jest WTF z tego względu, że w tej konkretnej historii nie ma w nim ŻADNEJ LOGIKI. Z tego, co scenariusz ukazuje, poddanie się Kosiby jest po prostu bez sensu. Jemu nic nie daje, a wręcz ujmuje. A Zośki nie ratuje, bo Zośka wyjechała, żeby ratować Kosibę. Więc ani on jej nie uratuje, bo dziołcha wyjechała, a ona jego nie uratuje, bo nie ma z nim żadnego związku. Nawet na rozprawie o znachorstwo jej wątek URATOWANIA życia jest nieobecny.
Więc to nie jest z mojej strony czepialstwo dla czepialstwa, tylko uważne obejrzenie filmu pokazuje, że czegoś tutaj zabrakło albo zbyt wiele odjęto.

Całokształt to takie 4/10 Jednak.... gdyby zachowali logikę z aresztowaniem, a ten wątek z operacją Zośki pominęli (jak jest) to dałbym te 8/10 na luzie. Zośka w końcówce jest bez sensu i niepotrzebna - jak cały wypadek :( A Znachor nie ratuje się pionierską operacją. Zaś samemu oddaje się w ręce policji. Dlaczego? Bóg to wie.

EDIT:

Doktorku, czy ty oglądałeś to podczas gotowania?

Brak LEGENDARNEJ kwestii wynika z tego, że CHOJ WIE dlaczego pojawił się tam Dobraniecki.
W wersji z 1982r. jest wezwany przez dobrze opłaconych garniturków (składa się cała wieś i Czyński) aby obejrzeć Marysię i w rezultacie stwierdzić, że operacja jej głowy to kunszt godny Rafała Wilczura. I jak skleja fakt, poznaje osobę to pada słynna kwestia).

W wersji z Netflixa Dobraniecki pojawia się, bo zobaczył info ze zdjęciem w lokalnej gazecie.
Bitch, please - to nawet obok logiki nie stoi :/

Odpowiedz
Ale zauważyłeś, że gość ma od 15 lat amnezję, jest dziwnym, zamkniętym w sobie człowiekiem, który jest skrajnie uczciwy i sprawiedliwy? I od kogoś takiego wymagasz jakichś makiawelicznych planów i schematów?

A Dobraniecki pojawił się w sądzie bo wiedział, że to jest Wilczur i chciał zobaczyć co się stanie. Zanim zobaczył zdjęcie w gazecie to przecież się spotkali w szpitalu i Wilczur przywiózł go do pacjentki. I zaproponował na procesie, że go zabierze na leczenie amnezji, żeby go mieć pod kontrolą.
Nie wiem kto oglądał ten film podczas mycia okien?

Równie dobrze, można się czepiać poprzedniego filmu, że Dobraniecki od razu go na sali nie rozpoznał. Przecież to ten sam człowiek.

Odpowiedz
Oglądałem podczas budowania domu.

Motyw Dobranieckiego jako villaina jest jasny. Tylko wciśnięto go tam totalnie na siłę - żeby był. Zmiana względem wersji Hoffmana jest nie tylko kolosalna, ale głupia. Dobraniecki u Hoffmana działał jako katalizator. Tutaj działa nadal jako villain, a cały zabieg z Marysią jest pominięty. Rozumiesz? Clou historii jest sabotaż amanta i ratowanie życia (za każdą cenę) Marysi. O w sądzie przypadku Marysi nie ma. Jest Dobraniecki, jako villain, któremu przylepili taką łatkę. Why? For money.
I teraz nawet porzucając wersję Hoffmana z pamięci, żeby próbować na świeżo wejść w wersję z Netfliksa, nie widzę sensu w tym, że jest tam Dobraniecki. A już więcej powiem, iż nie widzę sensu, dlaczego Kosiba stanął przed sądem.

Ale mogę podejść inaczej.
Zakładając, że Dobraniecki - poznawszy wcześniej Wilczura - chce się upewnić, że ten nie odzyska pamięci. Win Win dla niego. To jest logiczne w tym konspekcie.
To wytłumacz mi, dlaczego Kosiba sam się oddał w ręce policji. Ale tak, aby to miało ręce i nogi.
To Zośka ukradła narzędzia. Nie Kosiba.
Kosiba przeprowadził operację Marysi. W sądzie jej przypadek nie istnieje. Ale ona klei wątki temu, że kiedyś (15 lat wcześniej) jakiś gość przeprowadził taką operację. Acha, i jest już dorosłym świadkiem.
Tego nie da się obronić logicznie.

Odpowiedz
(30-09-2023, 20:15)Debryk napisał(a): To wytłumacz mi, dlaczego Kosiba sam się oddał w ręce policji. Ale tak, aby to miało ręce i nogi.
To Zośka ukradła narzędzia. Nie Kosiba.
No oddał się w ręce policji właśnie dlatego, że to Zośka ukradła te narzędzia.
No Chryste panie :D

Poza tym weź pod uwagę, że książka (którą czytałem lata temu) jest po prostu strasznie słaba a nielogiczności jest tam jakieś 5 razy więcej niż w każdym filmie, jak mnie pamięć nie myli.
Podobnie jest z "Karierą Nikodema Dyzmy". Serial to arcydzieło a książka to wzruszenie ramion. No Dołęga to był po prostu marny pisarz.

Odpowiedz
Nie ma wstydu z tym nowym Znachorem, ale koncowka nie ma adnej mocy emocjonalnej i jest żałośnie wyrezyserowana w porowania do wielkiego filmu Hoffmana. Tutaj nie ma prawie zadnych emocji, jest generyczne zakonczenie z Weselem i Marysia sklejająca fakty podczas jazdy do Radomia.

Dobre wrazenie sprawia muzyka ludowa, dobre zdjecia, dobry Lichota. Bardzo fajna scena z piosenka Hanki Ordonówny.

Gorszy scenariusz, mniej ikoniczni aktorzy (beciak grajacy Czyńskiego porażka), mniej emocji. Jakby nie ta spaprawa koncowka to byloby wyzej a jest solidne 6/10.

Odpowiedz
https://forumkmf.pl/Thread-Znachor-1981-vs-2023--6570?pid=801232#pid801232

przekopiujcie swoje posty w wątek o filmie

Odpowiedz
A moderacja za co bierze pieniądze???

Odpowiedz
muszą jeszcze Gabinet Cieni ogarniać, jest kryzys paliwowy, kolejki cystern, wybory za dwa tygodnie, nie ma rąk do pracy

pomożecie? pomożemy!

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon