Band of Brothers [HBO]
Cytat:Nie wiem jak wygladaja statystyki

Dane wyglądają wiarygodnie: https://www.ptsd.va.gov/understand/common/common_veterans.asp

No i dużo zależy od tego, z kim walczysz i kogo zabijasz. Gdybym ja miał napierdalać w członków Antify, to obawiam się, że zamiast PTSD mógłbym dostać erekcji :)

Odpowiedz
Odcinek 6 - Bastogne to jebane arcydzieło

Odpowiedz
(30-09-2020, 14:09)Mental napisał(a):
Cytat:Nie wiem jak wygladaja statystyki

Dane wyglądają wiarygodnie: https://www.ptsd.va.gov/understand/common/common_veterans.asp

No i dużo zależy od tego, z kim walczysz i kogo zabijasz. Gdybym ja miał napierdalać w członków Antify, to obawiam się, że zamiast PTSD mógłbym dostać erekcji :)

Prawda, cos na zasadzie walki o cos, a nie przeciwko komus/czemus.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Dwa odcinki za mną.

Bardzo ciekawy był już pierwszy: Ross w centrum uwagi jako pizdeusz wyżywający się na podopiecznych wypadł całkiem dobrze. Dobre, albo bardzo dobre są zdjęcia (widać już bardzo w odcinku 2), całość wygląda bardzo dobrze.

Świetny zrzut nad Normandią.

Ciężko mi powiedzieć na razie coś więcej. Mam problemy aby tych żólnierzy rozróżniać. Np nie zauważyłem Fassbendera a w creditsach był.

Akcja z podaniem Niemcom papierosów mocna, mimo że jej nie pokazali.

Odpowiedz
Fass będzie lepiej widoczny w późniejszych odcinkach.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Wrzucam tutaj, bo tak:

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Z okazji okrągłej dwudziestej (!) już rocznicy premiery na kanale HBO Max wystartował specjalny podcast:

Odpowiedz
Ostatnio pojawilo sie tez takie cos:

Odpowiedz
A propos. Kilka dni temu zmarł Edward Shames. Był ostatnim żyjącym oficerem kompanii E. Miał opinię surowego, ale sprawiedliwego np. nie wysyłał po prostu ludzi na patrol tylko szedł razem z nimi. Niestety Ambrose go nienawidził i w książce przedstawił go tylko jako krzykacza i tak też jest w serialu. Miał 99 lat a żyje jeszcze tylko jeden weteran kompanii. Ostatnią zmarłą osobą, która miała jakąś większą rolę w serialu był chyba Don Malarkey.

Odpowiedz
Po kolejnym seansie 11/10. Odc. 7 (Ardeny z Liptonem) ledwie przeżyłem.

Odpowiedz
4 (Bull podczas Market Garden) i 6 (Doc pod Bastogne) to jak dla mnie szczytowe momenty serialu. A pomiędzy nimi piątka, niczym cuchnąca dziura między dwoma kształtnymi żeńskimi pośladkami.

Odpowiedz
(23-09-2020, 20:34)Arahan napisał(a): Schwimmera może dużo nie ma, ale to jego postać scala tą grupę. W sumie to nienawiść do niego ich scala XD

I przede wszystkim zrobił z nich doskonale wyszkolonych żołnierzy.

(03-10-2023, 21:50)Bibliomisiek napisał(a): Po kolejnym seansie 11/10. Odc. 7 (Ardeny z Liptonem) ledwie przeżyłem.
W książce Stephen E. Ambrose, Winters winą za zaskoczenie w Ardenach częściowo obwiniał dowództwo, które zaprzestało patroli i rozpoznania.

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
to akurat nie przypadek ani jakieś celowe działanie aliantów - zima w tamtym czasie była sroga, a mgły nie pozwalały na rozpoznanie lotnicze. Dlatego Niemcy opóźniały akcję, żeby uzyskać przychylność pogody. I im to się udało częściowo. Bo jak już rozpoczęli akcję, to zaczęły się opady śniegu, które ich spowalniały.

Netflix zrobił dobry ruch z HBO. Odświeżyłem sobie i ja.

Całość 11/10 bez gadania.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
(04-10-2023, 08:38)Debryk napisał(a): to akurat nie przypadek ani jakieś celowe działanie aliantów - zima w tamtym czasie była sroga, a mgły nie pozwalały na rozpoznanie lotnicze. Dlatego Niemcy opóźniały akcję, żeby uzyskać przychylność pogody. I im to się udało częściowo. Bo jak już rozpoczęli akcję, to zaczęły się opady śniegu, które ich spowalniały.

Netflix zrobił dobry ruch z HBO. Odświeżyłem sobie i ja.

Całość 11/10 bez gadania.
Nie no pełna zgoda, tyle Wintersowi chodzi właśnie o patrolowanie i rozpoznanie prowadzone na ziemi: pluton na batalion i kompania pułk i batalion na dywizję. Zauważono by koncentrację i logistykę.

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Dowódcy amerykańscy nie przewidywali jakiejkolwiek ofensywy a Ardenach. Po klęsce operacji market Garden okolice Foy były obsadzone jedynie doraźnie, a 101spad i 506 pułk miał tam odpoczywać, a nie patrolować. Patrole były bo ograniczone oba pułki były obsadzone w 50% stanami osobowymi - a 1/3 z tych stanów znajdowała się na urlopach lub w lazaretach. Nawet w odcinku 7 Compton ląduje w lazarecie niby na grypę. To nie jest przypadek, że Ambrose ukazał ptsd - 20% ludzi nie dawało rady psychicznie i amerykańce o tym wiedzieli. Nie dało się przysłać zaopatrzenia przez mgły i brak paliwa, więc sztaby AF uznały, iż wyślą przemęczonych ludzi gdzieś na zadupie, gdzie Niemcy nie zaatakują. Troszkę się pomylili.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
(03-10-2023, 22:16)Paszczak napisał(a): 4 (Bull podczas Market Garden) i 6 (Doc pod Bastogne) to jak dla mnie szczytowe momenty serialu. A pomiędzy nimi piątka, niczym cuchnąca dziura między dwoma kształtnymi żeńskimi pośladkami.

Tam w ogóle od 2 (D-Day) przez 3 (bateria) i 4 rośną dramaturgia i każdy kolejny ep jest coraz lepszy. Potem mocne 6 i jeszcze bardziej dewastujące 7 - kiedy Buck się załamał to ja już też miałem wszystkiego dosyć. No i 9 - przy czym ja pracuję w muzeum martyrologicznym, co niby oswaja z tematyką obozową, ale nie do końca. 

W przyszłym roku powtórzę książkę Ambrose'a i przeczytam w końcu wspomnienia Wintersa.

Odpowiedz
A kiedy będzie miał premierę ten niby trzeci sezon stworzony dla Apple "Masters of the Air"?

Odpowiedz
Pytasz, masz. Dziś właśnie portale informacyjne podają datę premiery 26.01.2024.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
(04-10-2023, 23:52)michax napisał(a): A kiedy będzie miał premierę ten niby trzeci sezon stworzony dla Apple "Masters of the Air"?

sam od kilku lat śledzę temat, bo zapowiedź MotA padła jakoś w 2015 roku od wytwórni Hanksa, czyli Playtone. I już dwa zonki to zaliczyło, bo premiera miała być pierwotnie w 2018 roku z zupełnie inną obsadą. A teraz widzę, że zrealizowali całkiem inny scenariusz. Pierwotnie całość miała mieć 10 odcinków związanych z Bitwą o Anglię i przedstawiać szkolenie i losy załóg Spitfireów walczących o Londyn i dominację w powietrzu, a teraz wychodzi że to będzie 9* odcinków związanych z załogą B29. Trochę to trąci Memphis Belle :/ Wiadomka że wierzę w duet Hanks-Spielberg, ale ta zmiana jest dość okrutna. Tym bardziej, że temat był już ruszony dwukrotnie.

I mam serio obawy po tych zmianach

*EDYCJA: - napisałem 6 odcinków, bo też była kiedyś taka informacja. Aktualnie widać, że seria będzie miała ich 9.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości