Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Nosferatu (reż. Robert Eggers)
@srebrnik, Helios nie informował o pokazach przedpremierowych. Co mnie potężnie wkurwiło, bo nawet pytałem ostatnio pracowników którzy nic o tym nie wiedzieli, co w dużej mierze przekonało mnie do domowego seansu. A dzisiaj widzę że łaskawie wrzucili przedpremierowe seanse w repertuar. Dobrze ze nie godzinę przed projekcją.

Odpowiedz
W Krakowie już jutro jest tyle seansów w paru kinach jakby to już była normalna premiera.

Odpowiedz
Ciekawa strategia Heliosa. Kina studyjne to się tym chwaliły od dawna
.

Odpowiedz
CC tak samo, nawet w poznańskich kinach dodatkowe seanse wleciały :) bilet na jutro zaklepany.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Może dzięki temu będzie mało ludzi na sali hehe
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Wyszedłem z kina nieco rozczarowany, chyba ze względu na wysoki poziom wszystkich dotychczasowych filmów Eggersa. I generalnie po seansie miałem taką myśl, że z tej historii po prostu nie da się już nic więcej dać światu, bo została ona już przeruchana na różne sposoby. Eggers mógł jedynie powalczyć swoim stylem i poniekąd to robi, ale... nie wiem czy to wizja artystyczna, czy kwestia kinowego sprzętu, ale momentami było AŻ za ciemno. Szczególnie w pierwszej części filmu były takie sceny, że z trudnem można było coś dojrzec. Irytowało mnie to.

Szanuję mega Eggesa za precyzję odwzorowywania realiów historycznych, w tym gość jest kapitalny. I tutaj jest tak samo. Widać gołym okiem, że mroczna gotycka atmosfera to jest coś w czym czuje się super.

Wygląd Orloka fajny, ale szału na mnie nie zrobił. Podobał mi się natomiast jego głos, ten był naprawdę przerażający i budził grozę. Zdecydowanie bardziej niż sama postać wampira, która była dla mnie strasznie meh, jak na nią patrzyłem. Pod tym względem też jestem nieco rozczarowały Eggersem i mam nadzieję, że poprawi się w Wilkołaku :)

Czasami wydawało mi się, że też jest to jakoś dziwnie pocięte i zmontowane. Nie będę pisał, że chaotyczne, bo takie nie było, ale czasami niektóre sceny wyskakiwały z dupy. Może ta wersja rozszerzona to naprawi, mam nadzieję.

Waham się między 6 a 7. Raczej spore rozczarowanie.

Odpowiedz
Scena ze znalezieniem trumny to jedna tych z dupy.
A wyglad wampira totalnie spartaczony.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Cytat:chyba ze względu na wysoki poziom wszystkich dotychczasowych filmów Eggersa.
[Obrazek: jim-carrey-funny.gif]

Mnie tam na pewno nie rozczaruje :)

:P

Odpowiedz
(23-01-2025, 12:18)simek napisał(a): W Krakowie już jutro jest tyle seansów w paru kinach jakby to już była normalna premiera.

Ogólnie to miały być pokazy przedpremierowe, ale najwyraźniej dystrybutor połapał się, że zjebał z tą premierą i chyba w ten weekend jest tak jakby normalna premiera w większości miejsc.

Odpowiedz
Nie napalaj się. To nie jest dobry film. Choć, powtórzę się, do połowy byłem skłonny dać na luzie 7/10.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(24-01-2025, 22:42)Pelivaron napisał(a): nie wiem czy to wizja artystyczna, czy kwestia kinowego sprzętu, ale momentami było AŻ za ciemno. Szczególnie w pierwszej części filmu były takie sceny, że z trudnem można było coś dojrzec. Irytowało mnie to.
Czyli ja sobie kino daruję: raz, że szału nie ma, dwa że tak ciemne filmy wymagają najlepszej jakości obrazu, a w polskich kinach można o tym zapomnieć, bo projektory nie są w stanie pokazać subtelnych czerni, tylko zazwyczaj wszystko jest po prostu szare. Poczekam na wersję 4K HDR.

Odpowiedz
W ogóle pod względem jakości obrazu multipleksy chowają się w porównaniu do kin studyjnych. Swoje robi pewnie też wielkość ekranu, ale teraz trochę żałuję że nie zdecydowałem się pójść do Muzy jak w przypadku Brutalisty. Wyszedł ze mnie cebulak bo z kartą CC wejście "za darmo".

Odpowiedz
Czy ja wiem? Kina studyjne są bardzo różne, ale ja w Krakowie nie kojarzę żadnego w którym pomyślałby wow, tutaj to mają elegancki projektor. W ogóle od czasów gdy taśma filmowa zaczęła wychodzić z użycia, to nie byłem zachwycony jakością obrazu w jakimkolwiek kinie.

Odpowiedz

To jest akurat spoko. Pewnie dla wielu niedzielnych widzów, którzy pójdą do kina będzie szok, że Eggers (i nie znają jego twórczości) zrywa z romantyczną łatką wampira. Mamy w sumie paskudnego stwora przypominającego bardziej jakieś zombie niż Edwarda Cullena, który na dodatek dyszy i sapie, jak gruba baba na moim seansie, która z popcornem wczłapała się na samą górę sali po schodach Cinema City. Do tej pory kino pokazywało, że bycie wampirem jest bądź co bądź cool, a Eggers mocno łamie ten stereotyp. I fajnie.

To wideo też daje sporo obrazków z Orlokiem, więc jak ktoś jeszcze nie widział i chce się zapoznać z jego wyglądem, to be my guest.

Odpowiedz
Moze juz bylo wrzucane, ale na ostatnich stronach nie widzialem:

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Przede wszystkim jest NUDNY. Co za nonsens, brac sie za remake filmu, ktory bazowal na ksiazce ale wukreowal w kulturze swoj, charakterystyczny obraz wampira i OLAĆ tenże ikoniczny wygląd.

Odpowiedz
(25-01-2025, 11:49)Pelivaron napisał(a): Do tej pory kino pokazywało, że bycie wampirem jest bądź co bądź cool

Już bez przesady. Sam oryginał bynajmniej nie robił z wampira czegokolwiek cool - ani nawet Wywiad z wampirem tego nie sugerował, poza, rzecz jasna, ślicznymi buźkami gwiazd zaangażowanych w produkcję. Jedyne co kino ugruntowało to wieczna młodość związana z piciem krwi, ale i to przecież tylko czasowo.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mówię o ostatnich produkcjach które zyskały turbo popularność, jak Zmierzchy, Pamiętniki wampirów czy nawet Czysta krew.

Odpowiedz
[Obrazek: 474556708_631923102801125_92061095356062...e=679AA6CD]

- „Nosferatu", mówi to panu coś, panie Ferdku?
- Że Drakula?
- SRAKULA! To wybitne dzieło kinematografa amerykańskiego, Roberta Jajcarza, horror o poruszających motywach psychologicznych, a nawet e-ro-tycz-nych!
- A to dawaj pan, zarzucimy na ryneczku.
- Ale zaraz zaraz, panie Ferdku, nie tak szybko! Czy wie pan, co panu grozi?
- No nie, ale co pan pierdzielisz, tam się tylko dziewczyna napierdziela z hrabią z Transwestycji, z Rumuńskiej Republiki Ludowej.
- Właśnie nie tylko! Wampir to jedynie pierwsze znaczenie dla prostego lub wręcz prostackiego widza, a tak naprawdę się rozchodzi o toksyczne związki, samotność i S-E-K-S!
- Sam pan żeś jest toksyczny wampir, samotna menda i łysa pała zresztą, dawaj pan do ekrana!
- Ostrzegam pana, że scena końcowa mogłaby i najwytrwalszego widza horrorów przerazić!
- A tam panie Paździoch, pierdzielisz pan, to i tak się wszystko o gołe babe rozchodzi.

Odpowiedz
(25-01-2025, 12:28)shamar napisał(a): Przede wszystkim jest NUDNY. Co za nonsens, brac sie za remake filmu, ktory bazowal na ksiazce ale wukreowal w kulturze swoj, charakterystyczny obraz wampira i OLAĆ tenże ikoniczny wygląd.

Bez przesady z tym olaniem. Jakby zgolić wąsy i osełedec to wciąż jest to odpychający, wychudzony i blady truposz. Nawet wdzianko jest czarne.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon