https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/
https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/
23-01-2025, 12:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2025, 12:28 przez nawrocki.)
|
Nosferatu (reż. Robert Eggers)
|
|
@srebrnik, Helios nie informował o pokazach przedpremierowych. Co mnie potężnie wkurwiło, bo nawet pytałem ostatnio pracowników którzy nic o tym nie wiedzieli, co w dużej mierze przekonało mnie do domowego seansu. A dzisiaj widzę że łaskawie wrzucili przedpremierowe seanse w repertuar. Dobrze ze nie godzinę przed projekcją.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 23-01-2025, 12:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2025, 12:28 przez nawrocki.)
W Krakowie już jutro jest tyle seansów w paru kinach jakby to już była normalna premiera.
23-01-2025, 12:18
CC tak samo, nawet w poznańskich kinach dodatkowe seanse wleciały :) bilet na jutro zaklepany.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
23-01-2025, 12:46
Wyszedłem z kina nieco rozczarowany, chyba ze względu na wysoki poziom wszystkich dotychczasowych filmów Eggersa. I generalnie po seansie miałem taką myśl, że z tej historii po prostu nie da się już nic więcej dać światu, bo została ona już przeruchana na różne sposoby. Eggers mógł jedynie powalczyć swoim stylem i poniekąd to robi, ale... nie wiem czy to wizja artystyczna, czy kwestia kinowego sprzętu, ale momentami było AŻ za ciemno. Szczególnie w pierwszej części filmu były takie sceny, że z trudnem można było coś dojrzec. Irytowało mnie to.
Szanuję mega Eggesa za precyzję odwzorowywania realiów historycznych, w tym gość jest kapitalny. I tutaj jest tak samo. Widać gołym okiem, że mroczna gotycka atmosfera to jest coś w czym czuje się super. Wygląd Orloka fajny, ale szału na mnie nie zrobił. Podobał mi się natomiast jego głos, ten był naprawdę przerażający i budził grozę. Zdecydowanie bardziej niż sama postać wampira, która była dla mnie strasznie meh, jak na nią patrzyłem. Pod tym względem też jestem nieco rozczarowały Eggersem i mam nadzieję, że poprawi się w Wilkołaku :) Czasami wydawało mi się, że też jest to jakoś dziwnie pocięte i zmontowane. Nie będę pisał, że chaotyczne, bo takie nie było, ale czasami niektóre sceny wyskakiwały z dupy. Może ta wersja rozszerzona to naprawi, mam nadzieję. Waham się między 6 a 7. Raczej spore rozczarowanie.
24-01-2025, 22:42
Scena ze znalezieniem trumny to jedna tych z dupy.
A wyglad wampira totalnie spartaczony.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 24-01-2025, 23:38 Cytat:chyba ze względu na wysoki poziom wszystkich dotychczasowych filmów Eggersa. ![]() Mnie tam na pewno nie rozczaruje :) :P 25-01-2025, 00:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2025, 00:24 przez Gieferg.) (23-01-2025, 12:18)simek napisał(a): W Krakowie już jutro jest tyle seansów w paru kinach jakby to już była normalna premiera. Ogólnie to miały być pokazy przedpremierowe, ale najwyraźniej dystrybutor połapał się, że zjebał z tą premierą i chyba w ten weekend jest tak jakby normalna premiera w większości miejsc. 25-01-2025, 00:34
Nie napalaj się. To nie jest dobry film. Choć, powtórzę się, do połowy byłem skłonny dać na luzie 7/10.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 25-01-2025, 01:33 (24-01-2025, 22:42)Pelivaron napisał(a): nie wiem czy to wizja artystyczna, czy kwestia kinowego sprzętu, ale momentami było AŻ za ciemno. Szczególnie w pierwszej części filmu były takie sceny, że z trudnem można było coś dojrzec. Irytowało mnie to.Czyli ja sobie kino daruję: raz, że szału nie ma, dwa że tak ciemne filmy wymagają najlepszej jakości obrazu, a w polskich kinach można o tym zapomnieć, bo projektory nie są w stanie pokazać subtelnych czerni, tylko zazwyczaj wszystko jest po prostu szare. Poczekam na wersję 4K HDR. 25-01-2025, 07:22
W ogóle pod względem jakości obrazu multipleksy chowają się w porównaniu do kin studyjnych. Swoje robi pewnie też wielkość ekranu, ale teraz trochę żałuję że nie zdecydowałem się pójść do Muzy jak w przypadku Brutalisty. Wyszedł ze mnie cebulak bo z kartą CC wejście "za darmo".
25-01-2025, 08:08
Czy ja wiem? Kina studyjne są bardzo różne, ale ja w Krakowie nie kojarzę żadnego w którym pomyślałby wow, tutaj to mają elegancki projektor. W ogóle od czasów gdy taśma filmowa zaczęła wychodzić z użycia, to nie byłem zachwycony jakością obrazu w jakimkolwiek kinie.
25-01-2025, 08:15 To jest akurat spoko. Pewnie dla wielu niedzielnych widzów, którzy pójdą do kina będzie szok, że Eggers (i nie znają jego twórczości) zrywa z romantyczną łatką wampira. Mamy w sumie paskudnego stwora przypominającego bardziej jakieś zombie niż Edwarda Cullena, który na dodatek dyszy i sapie, jak gruba baba na moim seansie, która z popcornem wczłapała się na samą górę sali po schodach Cinema City. Do tej pory kino pokazywało, że bycie wampirem jest bądź co bądź cool, a Eggers mocno łamie ten stereotyp. I fajnie. To wideo też daje sporo obrazków z Orlokiem, więc jak ktoś jeszcze nie widział i chce się zapoznać z jego wyglądem, to be my guest.
25-01-2025, 11:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2025, 11:50 przez Pelivaron.)
Przede wszystkim jest NUDNY. Co za nonsens, brac sie za remake filmu, ktory bazowal na ksiazce ale wukreowal w kulturze swoj, charakterystyczny obraz wampira i OLAĆ tenże ikoniczny wygląd.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 25-01-2025, 12:28 (25-01-2025, 11:49)Pelivaron napisał(a): Do tej pory kino pokazywało, że bycie wampirem jest bądź co bądź cool Już bez przesady. Sam oryginał bynajmniej nie robił z wampira czegokolwiek cool - ani nawet Wywiad z wampirem tego nie sugerował, poza, rzecz jasna, ślicznymi buźkami gwiazd zaangażowanych w produkcję. Jedyne co kino ugruntowało to wieczna młodość związana z piciem krwi, ale i to przecież tylko czasowo.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 25-01-2025, 14:02
Mówię o ostatnich produkcjach które zyskały turbo popularność, jak Zmierzchy, Pamiętniki wampirów czy nawet Czysta krew.
25-01-2025, 15:24 ![]() - „Nosferatu", mówi to panu coś, panie Ferdku? - Że Drakula? - SRAKULA! To wybitne dzieło kinematografa amerykańskiego, Roberta Jajcarza, horror o poruszających motywach psychologicznych, a nawet e-ro-tycz-nych! - A to dawaj pan, zarzucimy na ryneczku. - Ale zaraz zaraz, panie Ferdku, nie tak szybko! Czy wie pan, co panu grozi? - No nie, ale co pan pierdzielisz, tam się tylko dziewczyna napierdziela z hrabią z Transwestycji, z Rumuńskiej Republiki Ludowej. - Właśnie nie tylko! Wampir to jedynie pierwsze znaczenie dla prostego lub wręcz prostackiego widza, a tak naprawdę się rozchodzi o toksyczne związki, samotność i S-E-K-S! - Sam pan żeś jest toksyczny wampir, samotna menda i łysa pała zresztą, dawaj pan do ekrana! - Ostrzegam pana, że scena końcowa mogłaby i najwytrwalszego widza horrorów przerazić! - A tam panie Paździoch, pierdzielisz pan, to i tak się wszystko o gołe babe rozchodzi. 25-01-2025, 15:33 (25-01-2025, 12:28)shamar napisał(a): Przede wszystkim jest NUDNY. Co za nonsens, brac sie za remake filmu, ktory bazowal na ksiazce ale wukreowal w kulturze swoj, charakterystyczny obraz wampira i OLAĆ tenże ikoniczny wygląd. Bez przesady z tym olaniem. Jakby zgolić wąsy i osełedec to wciąż jest to odpychający, wychudzony i blady truposz. Nawet wdzianko jest czarne. 25-01-2025, 16:02 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Werwulf, reż. Robert Eggers (2026) | Pelivaron | 57 | 2,096 |
12-05-2026, 22:13 Ostatni post: slepy51 |
|
| The Witch (2015) reż. Robert Eggers | nawrocki | 50 | 14,629 |
28-02-2026, 16:43 Ostatni post: Gieferg |
|
| The Lighthouse (2019) reż. Robert Eggers | nawrocki | 115 | 19,937 |
05-10-2024, 21:57 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Nosferatu Phantom der Nacht (Werner Herzog) | Phlogiston2 | 19 | 5,519 |