Zakurzone klasyki mrocznego s-f
Jak wy wyszukujecie te tytuły? :P

Przydałoby się żeby jakaś stacja wyemitowała trochę tego typu klasyki.

Odpowiedz
Tajemnica syriusza, obroża, split second i dark angel czasem mozna bylo w TV obejrzec

Odpowiedz
A jeszcze łatwiej znaleźć w pierwszej lepszej wideotece:)

Odpowiedz
a jeszcze łatwiej sięgnąć do pamięci (i do piwnicy z kasetami vhs 8) )

Odpowiedz
Outland czyli w skrocie "W samo poludnie" w kosmosie. Solidne filmidlo, niezla intryga i klimat. Piekne czasy gdy jeszcze ludzkie glowy ekspolodowaly w kosmosie.

Trailer:

Scena otwierajaca film:

Cholernie podobala mnie sie scenografia w tym filmie, skojarzenia z "Alien" jak najbardziej wskazane. Mowiac szczerze, to wlasnie rudy metali wydobyte w tej kopalni mogly byc przewozone na pokladzie Nostromo, zobaczycie zrozumiecie.

Najlepsza scena: poscig po calej lokacji ( ten zakonczony walka w kuchni)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Dark Side Of The Moon:

Na dobranoc natomiast film, ktory wniskoujac z trailera jest kolejna B-C klasowa wersja Aliena...tutaj niespodzianka. Calkiem niezle i klimatyczne filmidlo, a co najwazniejsze brak w nim kosmitow. Widzialem tylko raz, jakies 15 lat temu jak sie nadazy okazja zalatwiam sobie ten film na dvd.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Wow, to wyglada naprawde fajnie! Jesli znajde - pozycze od moich internetowych znajomych z calego swiata. :)

Odpowiedz
Zakurzony, choć nie jakiś specjalnie mroczny jest również s-f Michaela Crichtona pt. West World

trailer:
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Bucho napisał(a):Dark Side Of The Moon
military napisał(a):Wow, to wyglada naprawde fajnie! Jesli znajde - pozycze od moich internetowych znajomych z calego swiata. :)
Ale tytuł to ma nieciekawy do szukania. życzę powodzenia :lol:

Odpowiedz
Mam coś lepszego, przebój początków kablówki :D

Odpowiedz
LOL!

Wyglada niezle, a te kombinezony oraz stacja kosmiczna powoduja male Deja Vu

Odpowiedz
Pamiętam że tytułowy stwór robił coś z mózgami głównych bohaterów, dzięki czemu mogli chodzić swobodnie w zerowej atmosferze :)

Odpowiedz
Kupuje to :D

Odpowiedz
Dark Side Of The Moon to nie wiem czy wyszło w ogóle na dvd, niedawno chciałem go sobie odświeżyć, bo wiele lat temu widziałem na VHS, nawet nie raz, świetny klimat miał, no i pamiętam że się bałem:) no i nie znalazłem nic poza vhsripem, ale i tak ściągnąłem:)

Odpowiedz
do grupy filmów, o których pisał military we wstępie, zaliczyć trzeba także trzy tytuły doskonale znane wszystkim tu obecnym, mianowicie Aliena 3, Invasion of the Body Snatchers (koniecznie z 1978 roku) oraz The Thing. wszystkie one sa na maksa depresyjne, mają tendencje do niepatyczkowania się z widzem w chwilach, kiedy ów widz pragnąłby być pogłaskany, no i traktują o totalnym odosobnieniu w walce z nieznaną siła, z czego film Carpa wybija się chyba na szczyty, jeśli chodzi o atmosferę psychozy, osaczenia i izolacji.

[Obrazek: poster-200.jpg] [Obrazek: 71292663lg0.jpg] [Obrazek: thethingposter2yw3.jpg]

kurde, nie wiem, co wybrać, taka epa z tego zieje.

Odpowiedz
Ano racja Mental, racja.
Choc do jasnej cholery nadal nie widzialem Inwazji...:/
Mam natomiast w pamieci ( choc moze mnie pamiec myli, bo film widzialem ladnych pare lat temu a juz wtedy zawiodlem sie finalem) calkiem niezly choc niedoceniony remake Inwazji w rezyserii Ferrary pt. "Body Snatchers".

Najlepsze sceny, to te z przeurocza Meg Tilly (Gabrielle Anwar rowniez), a zwlaszcza ta gdy tlumaczy mezowi, ze nie ma dokad uciec - nice!

Odpowiedz
Oglądałem jedynie pierwszą wersję Inwazji (Dona Siegela późniejszego twórcy Brudnego Harry'ego i The Killers), ale nie pamiętam czy zakończenie było pesymistyczne czy jednak nie. Film bodaj z 56 roku. Wciągnął mnie niesamowicie, atmosfera też niezła przy skromnych środkach. Nie posiadał co prawda tego 'oddziaływania' typowego dla filmów z lat 70/80tych ale i tak przyjemnie go wspominam. Zdecydowanie dalekie od campu.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
nie chce sie rządzić na nie swoim podwórku, ale dyskretnie sugeruje, aby przykleić ten topic (coś jak mini-recki w dziale dyskusje ogólne), gdyż jest on kopalnią wiedzy dla przyszłych pokoleń i bezcennym drogowskazem w epoce degrengolady filmowych obyczajów:) poza kilkoma przypadkami skrajnej tandety w rodzaju dark angel czy nemesis, zabłąkany internauta znajdzie tutaj pozycje z najwyższej półki, które bawią ucząc i uczą bawiąc.

Odpowiedz
Tylko czekać aż ktoś wspomni o 'Pamięci absolutnej'... Ostatecznie też do tematu może przypasować.

Military, chyba niezupełnie o tytuły typu 'Obcy 3' Ci chodziło?:)

Odpowiedz
W klimatach podobnych do Inwazji mozna oblukac emitowany ladnych pare lat temu na Polsacie serial "Dark Skies"

http://www.imdb.com/title/tt0115151/

oraz "Puppet Masters" z Sutherlandem, ktory wyglada jak kolejna wersja Inwazji. Tak czy inaczej widzialem tylko raz, wieki temu i ciezko mnie sie wypowiadac o jakosci tej produkcji.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon