Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,104
Liczba wątków: 5
Ale gdzieś zmierzają, do Wielkiego Finału.
Obstawiam batalię sądową na Ziemi możliwe że przegraną.
Odnalezienie Wielkich Antycznych Kosmitów którzy pewnie gdzieś tam są.
Eywa pewno okaże się czymś w rodzaju organicznego superkomputera owych kosmitów.
Quaritch z filmu na film będzie się stawał coraz bardziej antybohaterem aż w końcu możliwe że przejdzie na stronę Na'vi.
Wielki finał - walka o planetę. Zasypmy podziały, walczmy wspólnie, łączy nas jeden cel. Budujmy razem lepszy świat, ocalmy naturę.
Coś w tym stylu.
29-07-2025, 08:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 09:00 przez Rozgdz.)
Stały bywalec
Liczba postów: 13,241
Liczba wątków: 77
Jeżeli dla Camerona kluczowy jest wątek rodziny (a po części drugiej wydaje się, że tak jest) to chyba logiczne będzie zamknięcie tej serii wojną między członkami klanu - już w sequelu synowie Jake'a zdawali się mieć skłonności do uciekania z gniazdka, bo mają jakieś tam ambicje. Jeśli więc Spidera wsadzą do grobu w Fire&Ash to bankowo Quaritch przekabaci Loaka i będzie grejt łor, new beginning, a po wszystkim Jake'a jakoś przywrócą na Ziemię i zacznie wszystko od nowa na własnych nogach bo technologia go uzdrowi.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
29-07-2025, 08:57
Agent Mossadu
Liczba postów: 31,779
Liczba wątków: 4
Jake w zyciu nie wroci na Ziemie, zeby na niej zostac, bo to kompletnie wypaczaloby wszystko, o czym mowi czesc pierwsza, a potwierdza druga. Nie mialoby to sensu. Poza tym ludzkie cialo Dżejka jest martwe i po tylu latach pozostal po nim szkielet. I tak, klonowanie, szmery, bajery...tylko po co? :)
Cameron wymeczyl sobie te Pandore jako w zasadzie 1:1 odpowiednik kolonijnej historii i bedzie meczyc te bule do konca. W sumie nie zdziwie sie jezeli Dżejka finalnie odstrzela, albo umrze poswiecajac sie dla sprawy.
Jedynka to ciagle spoko esef dla mlodziezy, takie tam wlasnie simkowe 7/10, dwojka oczko nizej, bo miejscami przynudza. W ogole to jak bardzo oczywiste i malo oryginalne na poziomie fabularnym (w ogole, nie w szczegole) sa to filmy powoduje, ze wczesniejsze scenariusze Camerona jawia sie jak scenopisarskie dziela sztuki.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
29-07-2025, 09:15
Gdyby to szło w tym kierunku nie musi wracać żeby na niej zostać.
Ale np on się orientuje jak funkcjonuje ziemskie społeczeństwo i prawo i może przedstawić sprawę opinii publicznej czy też zabiegać o pomoc.
29-07-2025, 09:27
Stały bywalec
Liczba postów: 13,241
Liczba wątków: 77
(29-07-2025, 09:15)Bucho napisał(a): Jake w zyciu nie wroci na Ziemie, zeby na niej zostac, bo to kompletnie wypaczaloby wszystko, o czym mowi czesc pierwsza, a potwierdza druga. Nie mialoby to sensu. Poza tym ludzkie cialo Dżejka jest martwe i po tylu latach pozostal po nim szkielet. I tak, klonowanie, szmery, bajery...tylko po co? :)
Wróci na Ziemię jako Navi na wizie kolumbijskiej ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
29-07-2025, 09:30
Polecam tą serię komiksów bo "szlachetne dzikusy w kosmosie najeżdżane przez chciwych ziemskich kolonizatorów" to naprawdę nie Cameron pierwszy wymyślił ;)
29-07-2025, 09:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 09:35 przez Rozgdz.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,197
Liczba wątków: 29
(28-07-2025, 22:42)Pitero napisał(a): Nie dziwię się, że tyle to zarabia no bo jak coś takiego przegapić, trzeba naprawdę nie lubić takiego kina.
Wystarczy nie lubić CGI-niebieskich kotów w CGI-plenerach i wtórnej historii.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
29-07-2025, 09:35
Agent Mossadu
Liczba postów: 31,779
Liczba wątków: 4
No ok, powroty w stylu jade na negocjacje, jako ktos kto ogarnia ziemska polityke to tak, ale nie sadze, ze beda sie bawic w jakies transfery swiadomosc do ludzkiego ciala.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
29-07-2025, 09:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 09:37 przez Bucho.)
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,869
Liczba wątków: 15
(29-07-2025, 09:35)shamar napisał(a): (28-07-2025, 22:42)Pitero napisał(a): Nie dziwię się, że tyle to zarabia no bo jak coś takiego przegapić, trzeba naprawdę nie lubić takiego kina.
Wystarczy nie lubić CGI-niebieskich kotów w CGI-plenerach i wtórnej historii.
Ejmen. Ja naprawdę się dziwię, że ludzie po raz kolejny łapią się na te same zagrywki. Jedynka mnie zmęczyła, umierałem na tym z nudów i kojarzę jedynie z bólem głowy. Dwójki nawet nie rozważałem jako potencjalnego seansu. Trójka i reszta mogą w ogóle nie istnieć.
29-07-2025, 10:09
Agent Putina
Liczba postów: 4,320
Liczba wątków: 21
Rozgdzgzdgzdgz napisał(a):Polecam tą serię komiksów bo "szlachetne dzikusy w kosmosie najeżdżane przez chciwych ziemskich kolonizatorów" to naprawdę nie Cameron pierwszy wymyślił ;)
Nie od dziś wiadomo że Cameron w swojej karierze niczego pierwszy nie wymyślił. Wszystkie jego filmy, niezależnie od jakości, są przeżutą wersją czegoś wcześniejszego.
Po prostu teraz w jego filmach kulturowy wąż Uroboros zamiast zjadać własny ogon, zjada własną kupę.
29-07-2025, 11:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 11:11 przez Paszczak.)
Dużo pisze
Liczba postów: 503
Liczba wątków: 0
No w sumie to czysto fabularnie Kubrick też zbyt dużo samemu nie wymyślił bo praktycznie każdy jego film bazuje na pomysłach innych ludzi.
29-07-2025, 11:41
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,182
(29-07-2025, 11:41)Melvin27 napisał(a): No w sumie to czysto fabularnie Kubrick też zbyt dużo samemu nie wymyślił bo praktycznie każdy jego film bazuje na pomysłach innych ludzi.
Ale to nie o to chodzi, że Kubrick czy tam inny Spielberg wymyślili jakieś niesamowite koncepty. Tylko o Kamerona, który sprzedaje swoją "mitologię" jakby był nowym Jezusem, podczas gdy cały ten pandorowy świat jest wtórny do bólu i tak mało oryginalny jak tylko można. A całość sprowadza się do kolorowych, często idiotycznych widoczków (Wiecie co? Damy tu latające góry to się zesrają).
Największa beka to te jego baśnie z mchu i paproci ile to lat dopieszczał scenariusze, a potem dostajemy banalne historyjki, które każdy w miarę ogarnięty szympans napisze w 3 dni.
Ja mu nie odmawiam mistrzostwa w sprzedawaniu hamburgerów, ale to nadal są tylko hamburgery. A rewolucją jest dodanie plasterka sera.
PS. Jak ktoś kocha te hamburgery to rzecz jasna cieszę się jego szczęściem :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
29-07-2025, 11:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 12:03 przez Dr Strangelove.)
CGI Paul Walker
(29-07-2025, 10:09)Corn napisał(a): Ejmen. Ja naprawdę się dziwię, że ludzie po raz kolejny łapią się na te same zagrywki. Jedynka mnie zmęczyła, umierałem na tym z nudów i kojarzę jedynie z bólem głowy. Dwójki nawet nie rozważałem jako potencjalnego seansu. Trójka i reszta mogą w ogóle nie istnieć.
Przy jedynce główny przekaz był: boszee jakie to wspaniałe 3D i jaki ten świat piękny graficznie. Nawet obrońcy zauważali płytkość i wtornosc scenariusza i postaci. Jak sie nakręcano na dwójkę? Można przeczytac nawet tu stare posty: JAKIM technicznym EFEKCIARSTWEM i jakim nowym 3D zaskoczy Cameron. Niektorzy snuli wizje "3D bez okularow nawet. Wiemy jak to się skonczylo :) i wiemy, że 3D zdechło po kilku latach. Było chwilową jarczmarczną sztuczką. Tyle, że ulepszoną w stosunku do tej z lat 80.
A co do dwójki: wymęczylem. Praktycznie nic juz nie pamietam oprocz tego, że siedzieli na plaży i plywali pod wodą.
Najbardziej przereklamowana seria XXI wieku.
(29-07-2025, 11:57)Dr Strangelove napisał(a): (Wiecie co? Damy tu latające góry to się zesrają).
Te latające góry byly chyba też w tym "Gorgo" (czy jak to sie nazywalo) czyli hiszpanskiej animacji, ktorej tworcy mowili (czy nawet pozwali go) o plagiacie.
Swoją drogą: slabe to bylo ;)
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
29-07-2025, 12:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 12:16 przez shamar.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,985
Masz na myśli "Delgo". Aż mi głupio, że pamiętam ten tytuł :D
A jeszcze wcześniej latające góry były chociażby typowym elementem krajobrazu we francuskim serialu "Łowcy smoków".
29-07-2025, 12:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 12:26 przez al_jarid.)
CGI Paul Walker
Byłem blisko ;)
Wtedy wlasnie puscili to gdzieś na TV i to byla taka typowa europejska drętwa animacja z niesmiesznym humorem.
29-07-2025, 12:29
.
Liczba postów: 27,502
Liczba wątków: 60
(29-07-2025, 11:41)Melvin27 napisał(a): No w sumie to czysto fabularnie Kubrick też zbyt dużo samemu nie wymyślił bo praktycznie każdy jego film bazuje na pomysłach innych ludzi.
Panie, od czasu powstania Biblii, a już na pewno od śmierci Szekspira nikt nie wymyśla już nowych historii, tylko ubiera znane ludzkości od setek lat motywy w nowe ciuszki :P
29-07-2025, 12:29
Stały bywalec
Liczba postów: 2,985
A nieprawda. Bo np. historia o tym, jak Keanu Reeves jedzie autobusem, w którym jest bomba, która wybuchnie, jeśli prędkość autobusu za bardzo się obniży, była czymś całkiem nowym i nie mogła powstać przez te wszystkie stulecia, gdy ludzkość nie znała autobusów ;)
29-07-2025, 12:34
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
(29-07-2025, 08:34)simek napisał(a): Moje oceny i recenzje obu Avatarów znajdziesz na forum, dla jasności dodam, że to jest 7 (być może za mało? powtórka kiedyś na pewno wjedzie) dla jedynki i 6 dla dwójki i jak najbardziej oceniam tam to, co jest, trochę rzeczy doceniam, trochę ganię, więc już nie wymyślaj argumentów, że mi się nie podoba TYLKO dlatego, że wolałbym coś innego.
Stary, piszemy o tym, co jest tu i teraz, nie szukam wstecz o tym jaką ocenę dałeś tylko co piszesz teraz, więc nic nie zmyślam, skupiasz się na tym, że chciałbyś coś innego.
Cytat:Postawić na eksplorację nieznanej planety
Cytat:Nie że ja bym chciał wrzucić to do kosza, tylko sam Cameron o tym myślał. W ogóle skąd pomysł, że zrobienie prequela wrzuca cokolwiek do kosza? I jaki kolejny świat, skoro miałoby to być też o Pandorze? Co ty w ogóle pierdolisz?
Jak mam to rozumieć? I czemu się tak unosisz?
Napisałeś to tak, jakby każdy film miał być o innej planecie, z kolei w cytacie Camerona kontekst jest taki, że prequel by opowiadał o eksploracji Pandory na samym początku, ale to już jest ukazane, a z tego co piszesz, to co jest na Pandorze, cię nudzi. Z kolei idea relacji kolonizatorów z tubylcami tak jak pisałem, była mocno pokazana już w pierwszej części, gdzie było wojsko, biznesmeni, naukowcy, a teraz przerodziło się to w kompletny konflikt, prequel by coś zmienił?
Ja już kończę tę dyskusję, bo naprodukowałem się, po czym dostałeś bólów i odpowiedziałeś na to co, o co mogłeś się zaczepić.
(29-07-2025, 08:34)Dr Strangelove napisał(a): No ale co tam niby jest za mitologia? Cóż takiego miszcz Kameron wymyślił spektakularnego?
Niebieskie kotki mieszkają sobie na Pandorze. Jedne mieszkają w lesie, drugie w górach a trzecie nad morzem. I czasami groźnie na siebie fukają i syczą.
Mitologia/lore/universum, zarys świata przedstawionego, to że użyłem słowa "mitologia" cię razi? To tylko słowo opisujące świat przedstawiony, nie znaczy, że Cameron stworzył najcudowniejszy koncept w historii, tylko, że stworzył swoją piaskownicę do zabawy.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
29-07-2025, 12:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 12:45 przez marsgrey21.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,182
(29-07-2025, 12:29)simek napisał(a): (29-07-2025, 11:41)Melvin27 napisał(a): No w sumie to czysto fabularnie Kubrick też zbyt dużo samemu nie wymyślił bo praktycznie każdy jego film bazuje na pomysłach innych ludzi.
Panie, od czasu powstania Biblii, a już na pewno od śmierci Szekspira nikt nie wymyśla już nowych historii, tylko ubiera znane ludzkości od setek lat motywy w nowe ciuszki :P
I dlatego mamy s-f, gdzie można popuścić wodze fantazji. Kameron popuścił tak (he he he), że ludzie polecieli w kosmos i spotkali innych...
LUDZI!!!
(29-07-2025, 12:39)marsgrey21 napisał(a): Mitologia/lore/universum, zarys świata przedstawionego, to że użyłem słowa "mitologia" cię razi? To tylko słowo opisujące świat przedstawiony, nie znaczy, że Cameron stworzył najcudowniejszy koncept w historii, tylko, że stworzył swoją piaskownicę do zabawy.
Tak, razi mnie. Proszę więcej nie używać takich pojęć w odniesieniu do czegoś tak banalnego. Będę zobowiązany i wdzięczny :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
29-07-2025, 12:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 13:00 przez Dr Strangelove.)
.
Liczba postów: 27,502
Liczba wątków: 60
(29-07-2025, 12:39)marsgrey21 napisał(a): Napisałeś to tak, jakby każdy film miał być o innej planecie, z kolei w cytacie Camerona kontekst jest taki, że prequel by opowiadał o eksploracji Pandory na samym początku, ale to już jest ukazane, a z tego co piszesz, to co jest na Pandorze, cię nudzi. Z kolei idea relacji kolonizatorów z tubylcami tak jak pisałem, była mocno pokazana już w pierwszej części, gdzie było wojsko, biznesmeni, naukowcy, a teraz przerodziło się to w kompletny konflikt, prequel by coś zmienił?
W pierwszym Avatarze jest pokazana co najwyżej eksploatacja planety, a o eksploracji nie było nic, bo ten etap już dawno się skończył, bo jak mówi sam Cameron: ludzie dotarli tam 35 lat temu. Potencjalny prequel miałby opowiadać o pierwszych godzinach, dniach, miesiącach ludzkiej obecności na Pandorze.
29-07-2025, 13:08
|