Nagroda dla Vicky Cristina Barcelona akurat martwi.
12-01-2009, 13:57
|
Oscary 2008
|
|
Za Jakuzzim i soldamnem. Nagroda dla VCB to pomyłka, bo to drugi najsłabszy film w tej kategorii. Dobry do obejrzenia i nic do niego nie mam, ale bez startu wobec "In Bruges", "Tajne przez poufne" i "Happy-Go-Lucky".
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
12-01-2009, 14:46 Negrin napisał(a):A poważnie: zarówno score "Slumdoga" jak i piosenka z "Wrestlera" są świetną muzyką dosłownie filmową -- w tym sensie, że nie tylko są dobre same w sobie, ale również dużo lepiej niż tradycyjna Zimmerowska ścieżka czy w dobra, ale w sumie tylko dobra piosenka Gabriela oddają ducha filmu. Ot, po prostu muzyka Rahmana i piosenka Springsteena są w tym przypadku "czymś więcej", stąd decyzja HFPA bardzo dobra. A poza tym Zimmera można będzie nagrodzić zawsze, a Rahmana tylko ten jeden raz :) Jest tylko jeden problem, który już od lat sprawia, że mam ochotę zaciukać włodarzy akademii - w tym filmie nie ma ilustracji. No dobra jest - całe 5 minut. Reszta to piosenki w filmie użyte, więc z czym do ludzi?! Ten film powinien zostać zdyskwalifikowany wieki temu w tej kategorii - mam nadzieję, że przy Oscarach nie popełnią już tego błędu, jaki zrobili poprzednio z Santaolallą :roll: Co jak co, ale Ci ludzie o muzyce filmowej zdają się nie mieć pojęcia. A Zimmerowska ścieżka jest bardzo dobra. Inna sprawa, że w tym roku to jakichś specjalnie powalających kompozycji nie było. A co do piosenki - dla mnie najlepszy Bruce, to Streets of Philadelphia i tyle. Reszta piosenek tego pana jest różna - Wrestler jest akurat dość przeciętnym dziełem, nawet jeśli trafnie podsumowuje film.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 12-01-2009, 23:21
ano właśnie - odnośnie aktorek, to bardzo trafne wybory, tylko te podziękowania były JUŻ bardzo przesadzone (aż strach pomyśleć co będzie za miesiąc). Niemniej z Kate też się cieszę - byłoby fajnie, gdyby dostała rycerza wraz z Leosiem :D
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 13-01-2009, 01:06
Byle za drugi plan, a nie za pierwszy. :p
Swoja droga bylaby niezla heca (bez precedensu?), gdyby dostala rowniez dwa oscary. Jak wynagradzac, to na calego. 13-01-2009, 01:07
znaczy chodziło mi o to, że mogliby dostać za ten sam film, to byłby myk :D
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 13-01-2009, 01:17
Leoś niestety raczej nie ma szans. Zagrał bardzo dobrą rolę, ale nawet na chwilę abstrahując od Rourke'a, który jest IMO nie do zatrzymania, to jest w tym roku jeszcze przynajmniej dwóch innych bardzo mocnych kandydatów. Leo kiedyś jeszcze dostanie Rycerza, ale życie przed nim ;)
13-01-2009, 01:19
ale ja tylko mówię, że byłoby fajnie - a z tym życiem, to powiedz to Heathowi :/
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 13-01-2009, 02:00 Jakuzzi napisał(a):Swoja droga bylaby niezla heca (bez precedensu?), gdyby dostala rowniez dwa oscary. Jak wynagradzac, to na calego. Zdecydowanie bez precedensu gdyby dostała dwóch rycerzy. Niestety istnieje inny precedens - w 1988 roku Sigourney Weaver dostała dwa Globy dokładnie w tych samych kategoriach co Kate, a z gali Oscarowej wyjechała z niczym. Inna sprawa, że w kategorii pierwszoplanowej Weaver zremisowała aż z dwoma innymi aktorkami (Shirley MacLaine i Jodie Foster, ta druga dostała potem Oscara). Z drugiej strony, podobnie jak Winslet, Weaver miała większe szanse w kategorii drugoplanowej. Niemniej dobrze życzę Kasi, jak dla mnie może nawet dostać dwa Oscary, zbyt długo dostawała po dupie, należy się. Co do Leosia to rzeczywiście musi poczekać, nawet nominacja do Oscara nie jest do końca pewna. Ale jak wspomniał Negrin, prędzej czy później dostanie rycerzyka, ciekawe tylko czy przyjdzie mu czekać tak długo jak Kasi (zakładając, że 22 lutego Kasia kończy czekać :) ). W tym roku "Shutter Island", w przyszłym "The Rise of Theodore Roosevelt", a Scorsese potrafi dyrygować Leosiem, także jestem spokojny :) . 13-01-2009, 09:52
A czy rzeczywiście Sacha Cohen się skompromitował żartując głupio z Madonny (w momencie, gdy dawał jakąś nagrodę)? Nie mogę jeszcze znaleźć linka do tego
I'm smart and I want respect!
13-01-2009, 10:43
Moim zdaniem nie skompromitował, tylko zrobił dokładnie to czego się po nim można było spodziewać, czyli przywalił z grubej rury najmocniejszym dowcipem (IMHO bardzo śmiesznym) gali.
13-01-2009, 10:53
Dlaczego niby miał się "skompromitować"? Dowcip był dobry, nawet jeśli mocny, chociaż jak na Cohena to norma, rok temu podczas odbierania nagrody za Borata było dużo mocniej :)
Co do nietrafionych żartów, to z kolei za taki trzeba by uznać tekst Rogena o Rourke'u. Jak generalnie lubię chłopa (choć cosik ostro schudł nam), to ten żart był w sumie trochę nieteges.
13-01-2009, 11:24 Koleś napisał(a):Inna sprawa, że w kategorii pierwszoplanowej Weaver zremisowała aż z dwoma innymi aktorkami (Shirley MacLaine i Jodie Foster, ta druga dostała potem Oscara).no wlasnie, ty sie na tym znasz - na jakiej zasadzie byla ta "potrojna" nagroda?
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
13-01-2009, 15:07 Negrin napisał(a):Co do nietrafionych żartów, to z kolei za taki trzeba by uznać tekst Rogena o Rourke'u. Jak generalnie lubię chłopa (choć cosik ostro schudł nam), to ten żart był w sumie trochę nieteges.Do Green Horneta schudł. A żart cienki bardzo. W ogóle jacyś nieciekawi byli z Banks. 13-01-2009, 15:57 Artemis napisał(a):Koleś napisał(a):Inna sprawa, że w kategorii pierwszoplanowej Weaver zremisowała aż z dwoma innymi aktorkami (Shirley MacLaine i Jodie Foster, ta druga dostała potem Oscara).no wlasnie, ty sie na tym znasz - na jakiej zasadzie byla ta "potrojna" nagroda? Proste, zdobyli taką samą ilość głosów. Na Oscarach też takie cuda się zdarzały, ale tylko podwójne. Pięć razy akademia przyznawała dwie równorzędne nagrody w jednej kategorii. Ta najbardziej spektakularna to "remis" między Kathrene Hepburn (Lion in the Winter) i Barbarą Streisand (Funny Girl). Może się nie kojarzyć, bo zdaje mi się, że Hepburn wtedy nie było na rozdaniu i na scenę wmaszerowała tylko Streisand. Był to też inny historyczny moment, bo po raz pierwszy jedna osoba otrzymała trzeciego Oscara za rolę pierwszoplanową. 13-01-2009, 16:29
Wlasnie ogloszono nominacje:
http://www.oscars.org/awards/81academyawards/nominees.html Marisa Tomei lepsza od Kate Winslet na drugim planie? (aczkolwiek teraz dopiero widze, ze w przeciwienstwie do Globow, rola Winslet z The Reader tu zostala uznana za pierwszoplanowa). Cieszy niewielka obecnosc Revolutionary Road wsrod nominowanych. 8) (Shannon zastapil Leo i Winslet). 22-01-2009, 15:53
Trzeba przyznać, że nominacje dosyć ciekawe, choć nie szczególnie zaskakujące. Dobrze, że Shannon został wyróżniony, a z kolei dziwi nominacja dla Downeya Jr. - rola świetna, ale zaskakuje fakt, że akademia zwróciła uwagę na nią. Oprócz tego bardzo się cieszę, że Richard Jenkins dostał wyróżnienie, a tego się nie spodziewałem. To byłaby dopiero niespodzianka jakby wygrał.
22-01-2009, 16:07
Nadreprezentacja "Buttona" i ogólna porażka "Revolutionary Road" to dwa fakty, które najbardziej mnie martwią w tych nominacjach. Cieszy za to nominacja scenariuszowa dla "Happy-Go-Lucky", ale przede wszystkim dla "In Bruges". Nie za bardzo natomiast rozumiem nominację w tej samej kategorii dla "Milka". Reżyseria -- ok, mogę zrozumieć. Ale scenariusz niczym się nie wyróżnia.
22-01-2009, 16:22 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| OSCARY 2027 | Spoilerowo | 8 | 302 |
13-04-2026, 20:14 Ostatni post: Mefisto |
|
| OSCARY 2026 | Pelivaron | 305 | 12,754 |
19-03-2026, 17:40 Ostatni post: Spoilerowo |
|
| OSCARY 2025 | Kryst_007 | 211 | 10,486 |
16-03-2025, 22:37 Ostatni post: Mefisto |