05-03-2025, 00:13
|
Nosferatu (reż. Robert Eggers)
|
|
Jump Scare. The Movie - serio odniosłem wrażenie, że obraz jest wręcz przesycony tym tanim zagraniem. To plus postać Deppowej - egoistycznej (no serio Harding miał rację, że wywali ja z Thomasem z domu) histeryczki, która powinna siedzieć zamiast tego bieda Reinfielda w piwnicy szpitala zniechęciły mnie do filmu. Akcent Orloka z początku nawet ciekawy z czasem był już po prostu nudny. Męczący seans, a na dodatek w strefie VIP multikina w Złotych Tarassch mało nie doszło do rękoczynów, bo dwie babki miały zbyt głośno rozmawia i wyskoczył do nich jakiś facet (ja tam tej irytującej kobiecej gadki nie słyszałem, bo nagłośnienie było całkiem, za to usłyszałem końcową kłótnię- atmosfera zła udzieliła się niektórym widzom najwodoczniej).
Dobra, udało się w końcu obejrzeć na raty. Jednak dochodzę do wniosku, że Eggers to reżyser daremny. To taki spoko ziomek, którego poznajesz na imprezie, wydaje się że nadajecie na podobnych falach, pada kilka rasistowskich żartów, jest śmiesznie, a potem widzicie się drugi, trzeci raz i on zaczyna coś pierdolić, że to skomplikowane..., że kolonializm, a w ogóle poznał ostatnio fajną, zielonowłosą dziewczynę z socjologii, która mu otworzyła oczy na parę kwestii.
Najlepsza scena to zdecydowanie kominek u Orloka, reszta to artsy-fartsy męczenie buły, zwłaszcza cały wątek Wisburga, kręcenie się w kółko macieju, niewiadomo po co. Zresztą to jest dla mnie ogólnie słaby wątek oryginalnej historii, powinno być zdecydowanie więcej zamku, tych cygańskich wiosek i klimatu siedmiogrodzkiego zadupia.
Polski już nie ma.
26-09-2025, 21:38
Z Werwulf z pewnością wejdzie na wyższy poziom zadęcia.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 26-09-2025, 21:57
A dla mnie to ciągle najlepszy film jaki widziałem w tym roku i wątpię, by miało się to zmienić.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
29-09-2025, 13:14
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
28-11-2025, 17:47
Pierwszy film Eggersa, który mi się nieźle oglądało, pewnie dlatego, że to remake (i to w dodatku remake podróby klasyki) i sam tej historii nie wymyślił :P
Ogólnie klimat spoko, sam Orlok też w miarę ciekawie przedstawiony, Deppówna mnie trochę irytowała (albo jej postać, trudno powiedzieć), dwie godziny minęły bezboleśnie, ale w świecie w którym istnieje Dracula Coppoli nie znajdę powodu by do tego filmu wracać. 7/10. 30-11-2025, 10:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2025, 10:26 przez Gieferg.) Gieferg napisał(a):w świecie w którym istnieje Dracula Coppoli nie znajdę powodu by do tego filmu wracać. Polecam filmik powyżej.
30-11-2025, 12:09
Przeciez ma rację. Nie powstanie lepsza adaptacja. To niewykonalne. Może, MOŻE pojawi sie cos, co bedzie lepsze w jakims aspekcie (choc nic mi nie przychodzi do glowy) ale jako całość: nie ma szans.
Zaczalem wczoraj ogladac wersje Bessona i...
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 30-11-2025, 12:20
Ale co ma rację? On ma jakąś swoją rację, dla mnie "Nosferatu" to o wiele lepszy film. Ale jakbyś obejrzał ten filmik, który wrzuciłem to byś się dowiedział, że można nakręcić dwa filmy, które mają tą samą historię a opowiadają o zupełnie czymś innym.
30-11-2025, 12:50
Nie:)
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 30-11-2025, 14:34 shamar napisał(a):Przeciez ma rację. Nie powstanie lepsza adaptacja. To niewykonalne.Niewykonalne jest zrobienie adaptacji Draculi która nie ma debilnego scenariusza? A to szkoda. 30-11-2025, 15:47
Mamy tu juz 2ch niewiernych
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 30-11-2025, 21:42
Pewnie, co prawda Drakula wyrzeka się Boga i rozpoczyna trwające wieki rządy terroru podczas których karmi swoje wampirze kurwy porwanymi niemowlakami...
Ale za to potem porywa kolesia, skazuje go na powolną śmierć i uwodzi jego narzeczoną, wcześniej również uwodząc i mordując jej przyjaciółkę. Wszystkie te czarujące poczynania z pewnością zrekompensują tuziny/kopy zamordowanych niemowlaków i w finale doprowadzą do zbawienia naszego antybohatera. Jezu, jaki ten scenariusz jest chujowy i wszystkie ładne obrazki i fajna muzyka Kilara tego nie zamaskują. 30-11-2025, 21:50
Ja tu żadnej głupoty nie widzę, a co najwyżej pole do długiej i prowadzącej zupełnie donikąd dyskusji kto i na jakich warunkach może zostać zbawiony :D
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
30-11-2025, 22:13
W koncu to Bog decyduje.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
30-11-2025, 22:23 (30-11-2025, 21:50)Paszczak napisał(a): Pewnie, co prawda Drakula wyrzeka się Boga i rozpoczyna trwające wieki rządy terroru podczas których karmi swoje wampirze kurwy porwanymi niemowlakami... Marnyś chrzescijanin.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 30-11-2025, 22:32
Shamar dwoma słowami rozsmarowuje po podłodze ateuszy :D
30-11-2025, 22:34
Krótka dyskusja: nie ma pokuty, nie ma zbawienia. Tyle.
Film Eggersa przynajmniej sprawia wrażenie jakby twórca słyszał z opowiadań o moralności. To że jego wampir wygląda jak dziecko Smolenia i Dańca to inna rzecz. 30-11-2025, 22:41
Oczywiście tej rękawicy nie podniosę (może jeden z Ojców Kościoła Wielebny Shamar to uczyni?) ale zupełnie nie przeszkadza mi taki "artystyczny skrót myślowy" bez pokazywania na ekranie 13 godzin pokuty i czyśćca dla Gary`ego Oldmana :)
30-11-2025, 22:51
Tak, tak. Nie jest ze mnie marny chrześcijanin tylko marny katolik. Jebani papiści myślą że w minutę wybulą na odpust i już pozamiatane.
Drakula pozostaje kutasem do ostatniej minuty i ten niby happy end jawi się jako ponury żart. Gdy Mina mówi do Harkera "When my time comes, will you do the same to me? Will you?"...szmato, ja na wszelki wypadek zakołkowałbym cię już teraz. Ty i ten wołoski kutas jesteście siebie warci. 30-11-2025, 22:57 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Werwulf, reż. Robert Eggers (2026) | Pelivaron | 57 | 2,096 |
12-05-2026, 22:13 Ostatni post: slepy51 |
|
| The Witch (2015) reż. Robert Eggers | nawrocki | 50 | 14,629 |
28-02-2026, 16:43 Ostatni post: Gieferg |
|
| The Lighthouse (2019) reż. Robert Eggers | nawrocki | 115 | 19,937 |
05-10-2024, 21:57 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Nosferatu Phantom der Nacht (Werner Herzog) | Phlogiston2 | 19 | 5,519 |