Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron
W sieci gdzieś mi mignęły opinie ludzi, którzy wierzą, że nowy Avatar nie będzie miał miliarda. Ja w to nie wierzę i stawiam, że 1,5 mld zielonych to ma na spokoju.

Ten film o Hiroszimie to jest w sumie mój projekt marzeń JC i jarałbym się max, gdyby finalnie on powstał. Szanse małe, tym bardziej, że sam JC nazywa ten projekt "vaporware".
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Niech już nakręci chociaż to Devils - przeczytałem tę książkę specjalnie ze względu na Dżejmsa, no i nic specjalnego, wiadomo, ale daje przynajmniej potencjał na taki fajny przygodowo-komediowy akcyjniaczek dla dorosłych (chociaż pewnie Holly by zrobiło w PG-13) w stylu D&D: Honor Among Thieves. Czyli wciąż jest to coś sto razy ciekawszego od Avatarów.

Odpowiedz
(26-11-2025, 11:33)Albertino napisał(a): Czyli wciąż jest to coś sto razy ciekawszego od Avatarów.
W przypadku Camerona dosłownie każdy inny projekt wydaje się ciekawszy od czwartego Avatara Język

Odpowiedz
Ten pomysł na film o Hiroshimie  jest świetny, bo chcę powrotu Camerona do tradycyjnego kina i wyjścia z tych magazynów Wety i ILM. 

Ale że Avatar 3 nie zarobi miliarda? Szanse na to są marne, a po drugie - Istota Wody zrobiła na tyle dużo, że trójka może się "zamortyzować" już kosztowo i studio nie musi mieć parcia na jakieś rekordy.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Problem taki, ze ta Hiroshima powstanie w duzej mierze w jakiejs hali, a nie w japonskim plenerze. Ogolnie na ten moment nie interesuje mnie kompletnie nic spod reki Camerona. I pisze to jako osoba, ktora uwaza go za krola kina popcornowego i gdzies tak do poznej 20. jako ulubionego rezysera. Jak zobacze trailer czegos nowego to pogadamy, ale omowmy sie, Cameron się skończył na Titanicu. Avatar byl ogladalny, mial przeblyski, chcialem ten film polubic, ale to juz nie to samo - banalne, nawine, ograne, a tutaj naprawde mozna bylo pokazac cuda, z takim budzetem, z takim talentem na pokladzie. Dwojka to juz w ogole czerstwa bula, z zaledwie pojedynczymi scenami/ujeciami, ktore mialy w sobie cos ze starego Camerona. Niech robi co chce, kto bogatemu zabroni, ale szkoda talentu i potencjalu na te niebieskie, CGI pierdololo.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Problem taki, że ta Hiroszima - i Cameron chyba to przyznał w którymś wywiadzie - została zapowiedziana akurat teraz z uwagi na premierę książki, którą napisał kolega Camerona Duży uśmiech

I tak, Cameron bardzo chciałby to wyreżyserować, ale... nie zaczął nawet pisać scenariusza. Duży uśmiech

Jak dla mnie już bardziej prawdopodobne, że stanie za sterami sequela Ality, bo Disney podobno nie chce tam Rodrigueza.

Chodzą słuchy, że Cameronowi opadł mocno entuzjazm co do Avatarów po śmierci Landau. Jezeli chcą dalej robić to niech biorą Cuarona.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Cytat:Dwojka to juz w ogole czerstwa bula, z zaledwie pojedynczymi scenami/ujeciami, ktore mialy w sobie cos ze starego Camerona.

E tam, jak dla mnie praktycznie ten sam poziom.

Odpowiedz
(26-11-2025, 15:12)zombie001 napisał(a): Jezeli chcą dalej robić to niech biorą Cuarona.

On tego raczej nawet kijem przez szmate nie ruszy. Bycie wyrobnikiem dla jakiegos popcorniaka? Do tego kolejnego sequela? Bylbym naprawde mocno zdziwiony.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(26-11-2025, 15:38)Bucho napisał(a):
(26-11-2025, 15:12)zombie001 napisał(a): Jezeli chcą dalej robić to niech biorą Cuarona.

On tego raczej nawet kijem przez szmate nie ruszy. Bycie wyrobnikiem dla jakiegos popcorniaka? Do tego kolejnego sequela? Bylbym naprawde mocno zdziwiony.

Dwie kolejne części nie będą kontynuacją obecnej historii, więc ewentualny angaż takiego Cuarona byłby czymś super, zresztą przy Potterze odcisnął swoje piętno i mu pozwolono, więc może jakieś tam 2.5% wolności twórczej Disney by mu dał.

Ale to się nie stanie. Cameron przyznał że nikomu tego nie da i kontynuacja będzie prędzej w postaci książki, niż filmu kręconego przez innego reżysera.

Odpowiedz
Pytanie, co by mialo tutaj zainteresowac Caurona? Scenariusz? No nie sadze? Technologia? No ta sama od 20 lat i ciezko pokazac cos innego. Jak ktos sie tym zajmie to pewnie jakis Edwards, albo inny wyrobnik z talentem, jezeli w ogole.

Odpowiedz
Cuaron ma 63 lata, więc pewnie rzucę klasykiem - pieniądze Bucho, pieniądze mogą mu się wydać interesujące Duży uśmiech

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
No ok, mialem tym pisac, ze jak cos tu moze zadzialac to 10 baniek za dwa filmy Uśmiech

Odpowiedz
https://deadline.com/2025/11/avatar-fire-and-ash-box-office-projection-1236629649/

Tak lekko kibicuję, żeby to był flop Uśmiech
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Trylogia i starczy. Ze swoim zaangażowaniem Cameron mógłby zrobić cokolwiek innego i byłoby ciekawiej niż 4-5 raz to samo

Odpowiedz
Wczoraj miała miejsce uroczysta premiera dla celebrytów i prasy (plebs musi poczekać Uśmiech). Wpadają też pierwsze krótkie opinie, które w przeważającej części są bardzo pozytywne, podkreślają że nie jest to tak chaotyczne i nudne jak Way of the Water, ale to wciąż odtwórcza przygodówka. Podobna Oona Chaplin jako nowy villain mocno daje radę i jest dobrą alternatywą dla trochę wymęczonego Quaritcha.

No i natknąłem się na lekki spojler, choć w sumie nie wiem czy to spojler czy bardziej logika, ale

Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
To nie jest żaden spoiler, bo nawet sam Cameron o tym mówił w wywiadzie którymś. Trzecia część jest ostatnią częścią sagi Neytiri i Jake'a, dlateto też byłby gotów porzucić Avatara jeśli ten nie zarobi. Będą jakieś małe wątki niezamknięte, które może później dopowiedzieć w ewentualnej kontynuacji ksiażkowej.

Odpowiedz
Bilety są już dostępne, nie kojarzyłem wcześniej informacji, że to będzie wyświetlane w większym klatkażu, a Cinema City podaje, że u nich wszystkie seanse 2D i 3D są HFR. Na IMDb w zakładce technicznej nie nic wspomniane o tym, żeby to było kręcone w 48 czy 60 FPS, to ktoś wie jak jest naprawdę i co to Cinema wymyśliło?

Ja jednak idę, kumple przekonali, że warto się najebać i iść do kina Duży uśmiech

Odpowiedz
Way of the Water też było w HFR i dla mnie działało to średnio bo Cameron ubzdurał sobie, że tylko część scen będzie w 48 fps przez co w obrębie niektórych sekwencji był przeskok 48->24 fps i to wyglądało dla mnie jak drop klatek w grach.

U mnie za bardzo w Heliosie nie ma innych opcji z napisami jak 3D z HFR więc przeboleję. Bo reszta jest z dubbingiem.

Odpowiedz
Seanse 2D z napisami są o 15:00, 17:00 i 21:00.

Odpowiedz
Ja idę na 2D HFR z napisami, bo już w dwójce to 3D mnie nie przekonywało, Cameron nie dowiózł żadnej nowej technologii w tym względzie, więc wolę normalne 2D.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon