Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron
(21-12-2025, 18:19)Spoilerowo napisał(a): 88 mln USA

257 mln z reszty (nie wliczając ceny burbona simka)

345 mln z weekendu otwarcia

Czyli będzie tyle ile przewidywał ekspert forum KMF - 1.5mld

Odpowiedz
a to jeszcze dorzucę fajny link z BO:

https://www.the-numbers.com/movies/franchise/Avatar#tab=summary

Porównanie wszystkich 3 z wykresem. Zastanawiam się czy weekend otwarcia jest już podsumowany z niedzielą?

EDIT: Tak, niedziela wliczona już jest.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
(21-12-2025, 19:52)Debryk napisał(a): Porównanie wszystkich 3 z wykresem. Zastanawiam się czy weekend otwarcia jest już podsumowany z niedzielą?

no jak ma iść lepiej skoro w USA 88, a WoW 134 na otwarciu?

tak, to są już z niedzielą, bo zawsze liczą ile biletów wykupiono, może być korekta w poniedziałek ale zawsze to są małe kwoty, bardziej pomyłka o 2-3 mln niż o 10-15 mln

widzę, że edytowałeś, no narazie trzecia część gorzej wystartowała ale ma dwa tygodnie świąteczno-noworoczne więc może spadki nie będą po 50% tylko 20-30%

Odpowiedz
pomyliłem się i źle spojrzałem na tabelkę jak post pisałem. Już poprawiłem.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Kwiecień 2026...
Po wielomiesięcznym marszu Avatar 3 dobija do pułapu 3mld...

James Cameron ogłasza się Bogiem Imperatorem Światowego Boxoffice.

Ruszają prace na Avatarami 4-9 kręconymi back-to-back.

G.R.R.Martin zgłasza się do pomocy przy pisaniu scenariuszy. Zapowiada również wydanie "1/2 Wichrów Zimy" na 2029 rok. Reszta w przygotowaniu, prawdopodobnie po zakończeniu prac przy Avatarach.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Normalnie rano widziałem taką scenkę:
Cameron wstaje, widzi że A3 ma 3B w BO i przeklina:
- Kurwa, no to teraz muszę napisać scenariusze do kolejnych części, FUCK FUCK FUCK!

Odpowiedz
(07-10-2017, 09:52)Juby napisał(a): Pierwszy z nich wejdzie do kin jedenaście lat po oryginale, 18 grudnia 2020 roku. Kolejny 17 grudnia 2021 roku, część czwarta 20 grudnia 2024 roku i ostatnia 19 grudnia 2025 roku. Budżet tych czterech filmów, kręconych back-to-back, ma wynieść ponad miliard dolarów! Prace nad efektami trwają już od dwóch miesięcy, a te na planie w Nowej Zelandii rozpoczęły się 25 września. 

Coś od Króla odnośnie sequeli

pierwszy post z tego tematu (07-10-2017), wychodzi, że mamy premierę 5 części gdzie Kamerun (król sikłeli) postanowił rozwlec fabułę

nie wiedziałem, że można nagrać jeden świetny sequel i można kogoś określać królem (chodzi mi oczywiście o T2)

Odpowiedz
Niektorzy twierdzą, że 2 świetne sequele.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(21-12-2025, 19:56)Spoilerowo napisał(a):
(21-12-2025, 19:52)Debryk napisał(a): Porównanie wszystkich 3 z wykresem. Zastanawiam się czy weekend otwarcia jest już podsumowany z niedzielą?

no jak ma iść lepiej skoro w USA 88, a WoW 134 na otwarciu?

To jest w sumie ciekawe, że WotW zarobił zajebiście w USA, na poziomie najlepszych Marveli w przeszłości, ocierając się o jedynkę. Dla mnie ten film nie miał jakiegoś wysokiego replay value, a na pierwszej części w kinie byłem chyba 3 razy + raz na re-release z nowymi scenami. Wynik Fire & Ash to wielka zagadka, bo długie nogi i okres 2-3 tygodni posuchy może tu pomóc.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Obniżam moją prognozę do 1.3-1.4 mld.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
chyba w tym roku :p

Odpowiedz
(21-12-2025, 15:16)Dr Strangelove napisał(a): Ja po prostu oceniam każdy film osobno. Natomiast jest w przypadku reżyserów coś w rodzaju "kibolstwa". Jest wierna grupa fanów ("Żyleta Kameruna", "Żyleta PTA", "Żyleta Scorsese" he he he...), która czeka na kolejne dzieło Mistrza. I jak w przypadku, bo ja wiem, kibicowania Realowi czy Barcelonie, efekt ma drugorzędne znaczenie bo liczy się wynik. Może być chujowy i maksymalnie nudny mecz, ale jak sędzia wydrukuje karniaczka w 90 minucie i będzie to wymęczone zwycięstwo, to jest radość, łzy, wzruszenie.

Wiadomo, że ja też na filmy niektórych reżyserów czekam bardziej niż na innych, ale potem to już nie ma żadnej taryfy ulgowej. Jak chujowy to 1/10 i spierdalaj dziadku Uśmiech
Ale jak zaskoczenie i arcydzieło, od reżysera po którym się tego nie spodziewałem, to leci dycha i dziękuję panu Reżyserowi za wspaniały seans.

Rozumiem. Nie ukrywam, ze przez cale dziecinstwo i czas (pozno) nastoletni bylem wielkim fanem Camerona, gdzie docenianie jego tworczosci (pewnie podlane nostalgia) przeciagnelo sie tak do polowy moich lat 20. Z wiekiem oczywiscie kompletnie zmienila sie moja optyka dotyczaca kina. Natomiast jako action-popcorniaki ciagle uznaje filmy Camerona za absolutnie scisla czolowke w swojej klasie. Tylko znowu, uznaje je tylko za tyle, za popcorniaki z ambicjami, a nie za artystyczne dziela sztuki, za ktore uwaza je sam Krul, czy jacys psychofani Uśmiech

Let mi si...

T1: 10/10

Aliens: 8/10 i Aliens bede bronic zawsze, bo mimo paru glupotek to jest to kawal kina i tyle, ktorego nie ma co porownywac do arcydziela Scotta.

Abyss: 8/10

T2: 8/10

True Lies: 7.5/10

Titanic: 7.5/10 - melodrama jak melodrama, ale spektakl to ciagle tak 10/10. Zreszta, nawet tutaj to jedna z najlepiej wyrezyserowanych i zmontowanych sekwencji "akcji" ever:

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Na jakim świecie True Lies jest tylko o 0.5 powyżej Avatara? Sama nawalanka w kiblu jest 10x lepsza od tego CG szajsu.

Odpowiedz
(21-12-2025, 10:23)simek napisał(a): Mi chodziło stricte o reżyserię Camerona, może sobie być jego pomysł, jego scenariusz, on jako producent, ale jak nie reżyseruje, to nie uznaję tego za jego film.

W sumie to ja za film Camerona uważam też Strange Days z Lewis i Fiennesem, choć pewnie Bigelow by się obraziła. No i Alita Battle Angel, który podpisał Rodriguez, ale czuć rękę Camerona. 

(21-12-2025, 22:15)Bucho napisał(a): Rozumiem. Nie ukrywam, ze przez cale dziecinstwo i czas (pozno) nastoletni bylem wielkim fanem Camerona, gdzie docenianie jego tworczosci (pewnie podlane nostalgia) przeciagnelo sie tak do polowy moich lat 20. Z wiekiem oczywiscie kompletnie zmienila sie moja optyka dotyczaca kina. Natomiast jako action-popcorniaki ciagle uznaje filmy Camerona za absolutnie scisla czolowke w swojej klasie. Tylko znowu, uznaje je tylko za tyle, za popcorniaki z ambicjami, a nie za artystyczne dziela sztuki, za ktore uwaza je sam Krul, czy jacys psychofani Uśmiech

Let mi si...

T1: 10/10

Aliens: 8/10 i Aliens bede bronic zawsze, bo mimo paru glupotek to jest to kawal kina i tyle, ktorego nie ma co porownywac do arcydziela Scotta.

Abyss: 8/10

T2: 8/10

True Lies: 7.5/10

Titanic: 7.5/10 - melodrama jak melodrama, ale spektakl to ciagle tak 10/10. Zreszta, nawet tutaj to jedna z najlepiej wyrezyserowanych i zmontowanych sekwencji "akcji" ever:

Ja więcej daję.

T1 10/10

Aliens 10/10 (dircut, jedynce tyle samo stawiam)

Abyss 9/10 (dircut)

Terminator 2 10/10 (nie potrafię wybrać którą wole, obie oceniam tak samo)

Prawdziwe kłamstwa 8/10

Tytanik 8/10

Jest to mistrz kina rozrywkowego. Każdy z jego filmów jest prosty fabularnie, ale to nie przeszkadza. I ma jedną rzecz,która się zawsze broni. Otóż w jego filmach efekty specjalne się w ogóle nie starzeją. Gdy dziś ogląda się większość jego filmów, to ef specjalne wyglądają wciąż dobrze, a nawet wyglądają  lepiej niż we współczesnych filmach. Strona techniczna filmów Jamesa to jest mistrzostwo świata (oczywiście oprócz T-1,ale to była niskobudżetowa produkcja). A czy popcorniak z ambicjami to nie może być dzieło sztuki w swojej klasie? Nie mówię artystyczne dzieło sztuki, takie robili np Lynch, czy Scorsese, tylko popcornowe, czysto rozrywkowe . Takim filmem bym nazwał też np Mad Max Fury Road, Park Jurajski, Alien Scotta, Blade Runner (choć ten film to tak bardziej pod artystyczne dzieło sztuki podchodzi), Twierdzę Baya, trylogię Wladca Pierścieni Jacksona (ale też mówię o dircutach), Coś Carpentera i wiele innych. 

Odpowiedz
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Kurczę, Lang w porównaniu z 1 i Nie oddychaj to zrobił się dziadziunio.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(21-12-2025, 12:08)shamar napisał(a):
(21-12-2025, 07:42)Rozgdz napisał(a): Dwa, serio wypominanie Cameronowi "strong female character" i łączenie tego z lewakami?

SERIO. Bo odnoszę sie do jego slow z jakiegos wywiadu, gdzie krytykował jakis film za "kiepski feminizm". I że on to pokaze jak sie robi takie postaci.

Jakoś jednak nie sądzę aby specjalnie ubił Johna Connora aby stworzyć "popisową" postać kobiecą :p

Cameron zresztą chyba stosunkowo dość często się wypowiada jeśli chodzi o tworzenie postaci kobiecych. Pamiętam jak krytykował "Wonder Woman". Zresztą w pewnym sensie słusznie.

Odpowiedz
(21-12-2025, 22:58)Paszczak napisał(a): Na jakim świecie True Lies jest tylko o 0.5 powyżej Avatara? Sama nawalanka w kiblu jest 10x lepsza od tego CG szajsu.

To taka tam zabawa punktami, spokojnie moglbym dac True Lies 8/10, a T2 8.5/10

Także niech tak bedzie.

Natomiast TL to jeden z bardziej niechlujnych filmow Camerona, po pierwsze za slabo zamaskowany kaskader Arnolda, a po drugie miejscami fatalna tylna projekcja - gorsza byla tylko w tej scenie w T2:

W TL mocno siada tez tempo w pewnym momencie, przesluchanie, a potem scena w hotelu...zawsze biora mnie na przeczekanie. Do Avatara nie wracalem od premiery, pamietam, ze tam tez srodek sie dluzyl, ale taka ocene zapamietalem i tak na razie zostaje.

Mysle, ze przed wyjsciem do kina na Avatara 3 zrobie powtorke calosci i wtedy ewentualnie pogadamy.

(22-12-2025, 04:15)Mefisto napisał(a): Kurczę, Lang w porównaniu z 1 i Nie oddychaj to zrobił się dziadziunio.

Koles ma 73 lata, wtedy pewnie z 71, takze wieku nie oszukasz.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
W trakcie zdjęć do jedynki miał koło 60 lat. Dobrze, że teraz go animują Język

Odpowiedz
Lang jest rocznik 1952, a zdjęcia do Avatara zaczęły się w kwietniu 2007, więc nawet do 60tki chłop miał jeszcze trochę.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon