W tej chwili czytam sobie âHyperionaâ, i w zasadzie jak na razie (str 222) książka bardzo mi się podoba :) a podoba mi się w niej m. in. poczucie humoru - jak do tej pory najbardziej rozbroiła mnie pewna wypowiedź w drużynowej wymianie światopoglądów religijnych, gdy każdy zdradza swoje przekonania itp., a poeta Martin Silenus wyjeżdża ze swoim katalogiem: "Ochrzczono mnie jako luteranina. Ta sekta już nie istnieje. Zanim przyszli na świat wasi rodzice, pomogłem stworzyć gnostycyzm zen. Byłem też katolikiem, rewelacjonistą, neomarksistą, Zrywaczem Więzi, satanistą, biskupem w kościele Jake'a Nady'ego ( :mrgreen: ), a także pełnoprawnym członkiem Instytutu Niechybnej Reinkarnacji. Teraz jestem prostym poganinem, co stwierdzam z wielką i niekłamaną radością. - Uśmiechnął się do wszystkich, po czym dodał: - Dla poganina Chyżwar jest bóstwem najłatwiejszym do zaakceptowania." :D :D hehe (niezły koleś generalnie - odczuwam z nim duchowe pokrewieństwo :P podobnie zresztą jak z konsulem, który podczas surrealistycznej burzy słucha odjechanej muzyki :) ) Generalnie, cała ta dyskusja była mocno fajna - bohaterowie są tak zróżnicowani, że dialogi i różne konfrontacje między nimi w książce zapowiadają się naprawdę smakowicie. Podoba mi się też konstrukcja powieści, która jak już to widzę składać się będzie głównie z siedmiu zupełnie zróżnicowanych klimatem ludzkich Dark Sides â taak, nie bawimy się w półśrodki tylko od razu bach po najgłębszych pielgrzymich bebechach ;) A te opisy âŚ.. mimo że sprawdziłem Simmonsa na Wikipedii i, co mnie naprawdę dziwi, jak na dobrego pisarza sf to wydaje się w miarę normalny (!), to jednak chwilami naprawdę jestem w stanie uwierzyć, że to są jego autentyczne wizje po jakichś naprawdę mocnych używkach :P a opis umarłej katedry na Hyperionie z pamiętników ojca Pere! No normalnie prawie jak z âKatedryâ Dukaja (jak dla mnie osobiście, to prawie podejrzanie prawie :P), niesamowity, fantastyczno-naukowo-mistyczny klimat .... orientuje się ktoś, czy dalsze tomy cyklu nadal będą takie dobre? :)
A jakie są Wasze ulubione książki? :) Takie, no wiecie, hehe, książki powalające klimatem? :)
A jakie są Wasze ulubione książki? :) Takie, no wiecie, hehe, książki powalające klimatem? :)
02-09-2010, 17:33