(04-11-2011, 18:11)tomashec napisał(a): Ale do kroćset fur beczek! dział Sequele obejmuje również takie twory jak uniwersum, Dekalogi Kieślowskiego (choć nie są one sequelami). To tylko nazwa, przecież nie nazwę tego "Sequele, prequele i >uniwersumy<"
No i? Dekalogi może nie są sequelami, lecz nierozerwalną częścią planowanej od początku serii - większej, bardziej złożonej całości i wzajemnie uzupełniają siebie nawzajem (stąd właśnie nazwa dekalog, a nie np kolejny krótki film o... ;).
Poza tym może inaczej to ujmę: skoro i tak większość tych filmów marvelowskich już ma lub będzie mieć sequele, to po kiego licha wrzucać je do jednego wora, miast opisać osobno?
(04-11-2011, 18:22)DUX napisał(a): Mefi, powinieneś zmienić ksywkę na superbohatrerską, coś w stylu:
"Człowiek-Przyjebywaczsiędowszystkiegoznudówchyba" ;)
Jakbyście nie pieprzyli, to nie byłoby się do czego przypierdalać :P A fakt, że ja najgłośniej krzyczę, nie znaczy, iż jestem odosobniony w tej opinii.
(04-11-2011, 18:38)Gieferg napisał(a): Co u diabła ma pierwszy Hulk do MCU?
Hmm... powiedziałbym, że choćby główną postać, ale mogę się mylić :P
I nie odwracaj kota ogonem, pisząc, iż pierwszy Hulk miał inne założenia, został zrobiony przez kogo innego i ma innych aktorów. Bo jak dla mnie ma on tyle samo wspólnego z MCU, co opisane w dziale filmy, których łączniki (ograniczone z reguły do bonusowej sceny po napisach, która ma charakter czysto komercyjny, czyli wjebiemy cokolwiek, żeby na kolejny film z tej samej stajni przyszło więcej osób) są tak grubymi nićmi szyte, że aż strach się bać. Fakt nadciągających Avengersów, pod których na siłę podpięto gros tych tytułów, nie powinien w żadnym stopniu sprawić, żeby opisywać to wszystko jako jedną całość. To odrębne filmy, jakoś tam połączone, ale zbyt słabo, żeby w ogóle brać to na poważnie. A idąc tym tokiem rozumowania można równie dobrze podpiąć Mavericka do Lethal Weapon :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
04-11-2011, 20:59