Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)
Średnio mi podszedł nowy Fincher. Zrobię mała wyliczankę, bo nie mam ochoty klecić zdań podrzędnie złożonych:

minusy

- ostatnie 20 minut do wywalenia, względnie gruntownego przerobienia: sekwencja w stylu Bonda albo jakiegoś innego mission impossible, czyli podrabiamy dokumenty, oblatujemy cały świat, hakujemy system bankowy, przelewamy forsę i kończymy jako miliarderzy, podczas gdy zły dostaje za swoje. O co kaman? Przecież to kompletnie nie styka z resztą.

- mało szokujący film, spodziewałem się czegoś mocniejszego, zwłaszcza po egzaltowanych wypowiedziach Craiga, że oto robimy film R-rated i że będzie epa jak Godfather czy coś w ten deseń, nie pamiętam, co dokładnie wystękał. W każdym razie dzisiaj pewnie samo kręcenie filmu pod R jest takim mega wydarzeniem w Holly, że nawet aktorzy się ekscytują, że pokrwawią trochę, zapalą fajkę centralnie przed kamerą albo powiedzą brzydkie słowo;

- znowu typowa akcja w końcówce "uratowali go w ostatniej chwili", przecież wszyscy wiedzieli, że przeżyje, to na kij te mroczne gadki były?

plusy

- Lisbeth wyznająca, że spaliła żywcem własnego ojca, ale tylko w 80%;
- Lisbeth z gunem (największy plus filmu);
- ogólnie kreacja Rooney Mary była spoko, miała najlepsze teksty do gadania i najlepsze akcje do odegrania; super motywem było też to, że nie miała skrupułów, by zabijać, jak przyszło co do czego, to momentalnie dopadła do motoru i rzuciła się w pościg;
- poćwiartowany kot.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: The Girl with the Dragon Tattoo (reż. David Fincher) - Mental - 15-01-2012, 00:32