Don Vito napisał(a):Słyszałem kiedyś o książce, w której terroryści wbijają się samolotem w Kapitol, w którym są najważniejsze osobistości Ameryki. Zna ktoś tytuł i autora książki?
Trochę późno na odpowiedź, ale skoro nikt nie odpowiedział, to może ja wspomnę o takiej jednej książce:
"Dekret" - Toma Clancy'ego.
Jest tam taki motyw (z tym, że to nie do końca "terroryści", ale reszta się zgadza) - i to nie o tym jest ta książka. Samo to wydarzenie jest zaledwie wstępem do tej świetnej powieści.
Nie wiem, czy to o tę książkę chodziło. Bo może chodzić o jedną z wielu książek klasy B i niższych, które podrzędni autorzy zapewne masowo płodzili po 11 września. Ale fakt faktem, że Clancy już wcześniej jakby przewidział co może się stać opisując taki sposób zamachu.
Swoją drogą - powstał film "Polowanie na Czerwony Październik", była "Suma Wszystkich Strachów" (spaprana i z koszmarnym Affleckiem, ale jednak), był "Czas Patriotów", był też zekranizowany "Stan Zagrożenia".
Do dzisiaj się zastanawiam dlaczego nikt nie zekranizował dwóch, moim zdaniem, najlepszych książek z tej serii. "Dekretu" jako thriller polityczny oraz "Kardynała z Kremla" jako thriller szpiegowski.
21-06-2007, 23:44