Cytat:natomiast nie tylko według mnie fragmenty Wałęsy z nim sprawiają wrażenie, jakby pochodziły z polsatowskiego kabaretu.No tak, ale czy sam Wałęsa nie jawi się czasem, jak postać wyrwana z kabaretu, tzn. te jego niektóre błazenady, typu wielko dłupgopis, kiedy podpisywał porozumienia sierpniowe, te tzw. "wałęsaliki" typu "plusy dodatnie i plusy ujemne". przecież, gdyby chciał, poszedłby na lekcje poprawnej wymowy, poprawnego słownictwa, czy w ogole poprawnej polszczyzny. Ale on nie, twardo obstaje przy sobie takim jakim jest, czyli swoistą mieszanką chłopa, robotnika, działacza politycznego, wyniesionego niemal do rangi króla, który otarł się o najwyższe intelekty, ale stara się przekonać świat, że nie zrobiło to na nim żadnego wrażenia. I chyba mu się to udaje.
Więckiewicz jest bardzo dobrym świadomym aktorem i jestem pewna, że stworzył takiego Wałęsę, takiego jakim był, jaki był powszechnie odbierany. Z czego, o dziwo uczynił mu zarzut jeden z bardziej uznanych krytyków filmowych T. Sobolewski. Ciekawe jak to wypadło. Wałęsa się z lekka obraził, że wypadł jak bufon. no cóż, albo nie miał przyjaciela, który by mu tę cechę u niego uświadomił, albo był takim bufonem, że nie chciał go słuchać i przyjąć tego do wiadomości. :)
Bardziej jestem ciekawa roli Danuty Wałęsy w wykonaniu A. Grochowskiej, znając autobiografię Wałęsowej, ciekawe będzie porównać te dwie kobiety, autentyczną i ekranową i sprawdzić, czy aby Wajda nie przedobrzył w jej przypadku.
Ale czy się do kina wybiorę? raczej wątpię, poczekam na emisję w TV, albo na dvd. Tak jak czytałam wywiad z Głowackim, niby Wajda nie chciał robić kapliczki, ale chyba czasem nie mógł się powstrzymać. Czyli, chyba nic nowego o czym byśmy już nie wiedzieli, nie zobaczymy. Nie spieszy mi się więc do kina. Tym bardziej, że szkoły na pewno zadbają o frekwencję.
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/
http://www.babkafilmowa.blogspot.com/
http://www.babkafilmowa.blogspot.com/
11-10-2013, 13:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2013, 13:47 przez Donia Agata.)